Bra-filékniv

Filékniv bäst i test 2023 – 4 Bästa filéknivarna

Bäst i test

Global-G-30-filékniv

Global G-30

Bästa filékniven på marknaden

Den är väldigt vass, har ett halksäkert grepp och en balans som gör den väldigt lätthanterlig. En av de mest populära filéknivarna idag. En självklar favorit i år!

Mer info i butik

Bästa filékniven

Det är en sak att filea med en kniv och en helt annan sak att filea med en filékniv.

Dags att ta matlagningen och filéerna till en helt ny nivå.

I den här guiden hittar du de bästa filéknivarna för varje budget, en även tips på hur du hittar en bra filékniv för dig.


Bäst i test: Global G-30 filékniv

Global-G-30-filékniv

Anledningar att köpa:

 • Väldigt vass
 • Halksäkert grepp
 • Bra balans
 • Väldigt populär
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar mer än de andra

Globals 21 centimeters filékniv är en riktigt fin och påkostad stålkniv. Japanerna är erkänt duktiga när det gäller knivkonsten, och denna modell är definitivt inget undantag.

Processen bakom en sådan här kniv innefattar flera avancerade steg, inklusive en avslutande handslipning som endast får utföras av en mycket erfaren knivmakare.

I typisk japansk anda lämnas ingenting åt slumpen när perfektion står på agendan.

Den här kniven från den så kallade G-serien, har ett väldigt vasst blad, vilket du märker direkt när du tar upp den ur förpackningen.

Bladet är dessutom flexibelt, vilket gör den användarvänlig till exempel när du ska filéa en fisk.

Handtaget, som till synes sitter ihop med bladet, är mycket bekvämt och stadigt att hålla i.

Den har ett prickat mönster som gör att greppet bli stadigt, även om du är lite blöt om handen.

Dessutom har själva skaftet en lagom tyngd, vilket balanserar upp kniven perfekt. Det är precision bakom utformningen på denna kniv!

Globals filékniv har fått många fina recensioner och både matlagningsentusiaster och proffs tycks vara nöjda med produkten.

Särskilt uppskattat är det flexibla bladet som gör det möjligt att komma ner parallellt med skärbrädan och få till en perfekt filé även på mindre fiskbitar.

Många otroligt nöjda med hur väl den ligger i handen och att den känns så bra balanserad.

Sammanfattning:

Summa summarum är denna kniv en riktigt gedigen kvalitetsprodukt. Det märks att tillverkarna inte nöjer sig med vad som helst, utan verkligen är engagerade i varje detalj hos filékniven.

Den är vass, skön att hålla i, har en bra balans och ett halksäkert grepp. Vi förstår varför den har blivit så populär.

Om den här kniven är inom din budget, så är det definitivt en av de bästa filéknivarna idag. Ett givet köp!


Bästa budgetval: Victorinox Filékniv

Victorinox-liten-filékniv

Anledningar att köpa:

 • Lågt pris
 • Hög schweizisk standard
 • Flexibelt blad
Anledningar att inte köpa:

Med Victorinox knivar kan du med stor sannolikhet förvänta dig väldigt hög kvalitet, inte sällan till ett överkomligt pris.

Denna filékniv är inget undantag, och vi blev faktiskt förvånade över hur väl den stod sig mot konkurrensen med tanke på det låga priset.

Bladet på den här kniven är 16 centimeter och är lätt men ändå bra balanserad när den ligger i handen.

Kniven är riktigt vass och kan användas som den är direkt från förpackningen. Vi hade önskat att den kom med något passande fodral, men samtidigt är det få filéknivar som gör det.

När det kommer till att filéa fisk och få till fina bitar, till exempel om du vill prova på att göra sushi i hemmet, finns det få verktyg som slår en bra filékniv.

Victorinoxen har ett blad med riktigt bra flexibilitet, vilket är en förutsättning för att få till de där perfekta snitten på fisken.

Sammanfattning:

Slutligen måste vi bara säga något om priset: vilket otroligt kap detta är! Den kvalitet du får när du köper den här kniven är svårt att matcha för samma pris.

Med detta i åtanke är det inget tvivel om att detta är en produkt att rekommendera om du vill ha en vass medhjälpare vid din sida i köket!


Elegant design: Sabatier Filékniv Flexibel

Lion-Sabatier-filékniv

Anledningar att köpa:

 • Lyxig
 • Långt blad
 • Smidig att använda
 • Bra för stora och små fiskar
 • Snygg även som prydnad
Anledningar att inte köpa:

Den franska kokkonsten är världsberömd för sina smaker, sin finess och sin karaktär. Sabatier har en produktlinje som utmärker dessa fina kvalitéer från det franska köket.

Den här filékniven, Sabatier Lion, är en förstklassig kniv för seriösa entusiaster och matlagningsproffs.

Kniven är 20 cm lång och är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål. Metoden som används för att smida dessa knivar är välutvecklad och har förfinats genom åren vilket lett fram till en produkt med en väldigt fin skärpa på eggen.

Den är dessutom enkel att hålla vass genom en kort och enkel slipprocess.

Jämfört med renodlade proffsknivar är Sabatiers filékniv en relativt billig kniv, även om den är en av de dyrare modellerna vi tittat på här.

Den står sig dock väldigt väl emot även riktigt dyra knivarna, vilket säger mycket om vilken nivå på hantverket man kan förvänta sig från Sabatier.

Trots att kniven är en filékniv, lämpar den sig även väl för så mycket annat. Grönsaker, pålägg, kött och mycket annat går att skiva tunt och fint utan problem.

Sist men inte minst måste vi även kommentera designen. Sabatiers filékniv är en vacker kniv som förhöjer vilken knivsamling som helst med sin närvaro.

Sammanfattning:

En riktigt snygg och elegant filékniv. Den är lång, slank och lyxig.

Du kan med lätthet använda den till både stora och små fiskar. Ptja, till och med använda den som en prydnad – så snygg är den.

Kniven är mycket smidig och den slinker snabbt igenom fisken.

Flexibiliteten, längden på bladet och skärpan på bladet gör det här till ett riktigt bra köp. Helt klart en av våra favoriter.


Svensk klassiker: Morakniv Classic 1891 Filékniv

Morakniv-filékniv

Anledningar att köpa:

 • Klassisk filékniv
 • Hög kvalitet
 • Skön känsla
 • Ergonomiskt handtag
Anledningar att inte köpa:

Det går knappt att säga ordet Morakniv utan att bli lite nostalgisk. Den här filékniven är den perfekta blandningen av gammalt och nytt – tradition och modern ingenjörskonst!

Morakniv Classic 1891 filékniv är en 19 centimeter lång svensktillverkad kvalitetskniv i rostfritt stål.

Alla produkter från Morakniv tillverkas fortfarande i fabriken hemma i Mora.

Den här modellen är framtagen tillsammans med stjärnkocken Johan Jureskog, vilket är ett gott tecken om man vill ha kvalitet.

Den är säker att hålla i och skära med, tack vare det ergonomiska trähandtaget och den lilla klacken längst ned på bladet som hindrar handen från att glida fram för långt.

Sammanfattning:

Vi gillar känslan i kniven och flexibiliteten som blir påtaglig allt eftersom du kommer längre ut mot knivens spets.

Den här kniven är perfekt för att skära tunna filéer av den allra finaste fisk med.

Har du aldrig provat en riktigt bra filékniv förut kommer en helt ny värld att öppnas för dig när du får prova Moraknivs mästerverk!


Hitta bästa filékniven för dig

Filékniv-på-skärbräda

En filékniv är en särskild kniv som i första hand är avsedd till att skära fisk eller kött med.

Ofta har de ett relativt smalt blad, samt en viss flexibilitet i bladet, vilket underlättar när du ska få bort till exempel skinnet från fisken eller seniga bitar från köttet.

Men vad ska man tänka på när man köper en filékniv?

Här hjälper vi dig att hitta bästa filékniven för dig:

Hur ska bladet på en filékniv vara

Bladet är oftast den viktigaste delen på en filékniv. Har du ett bra blad kan du få till riktigt fina bitar och rensa även mindre fiskar och annat som kan vara svårt att komma åt med ett grövre verktyg.

Ett bra blad bör vara rostfritt, gärna i rostfritt stål, vilket de flesta bra filéknivar är.

Bladet på en bra filékniv har ofta en viss flexibilitet. Det gör det möjligt att rensa fisk och få bort skinnet genom att komma nära skärbrädan.

Handtaget, ergonomi och grepp

En annan viktig faktor att kolla på när du ska bedöma en filékniv, är hur pass bra greppet är. Det är viktigt att den har ett grepp som inte glider, även om det blir fuktigt i handen. Handtag kan vara gjorda i olika material. Vissa föredrar gummi- eller plastmaterial, medan andra uppskattar mer traditionell stil med trä.

Det finns inget rätt eller fel vad gäller material, men det är viktigt att den känns skön att hålla i, för att det ska vara säkert och trivsamt att jobba med den.