Bild-på-fonduegryta

Bästa Fonduegrytan för mysiga kvällar 2024

Bäst i test

Skeppshult-Fonduegryta

Skeppshult Fonduegryta

Bästa fonduegrytan

Väldigt hög kvalitet på materialet. Med sin långa livslängd, stabila och välfungerade gryta, så är det helt klart en av de bästa fonduegrytorna på marknaden idag. Ett mycket prisvärt val!

Mer info i butik

Bästa fonduegrytan

Få saker är så trevliga som att under årets kalla dagar samlas runt bordet med familj och vänner.

På bordet finns ost, choklad, bröd, vin, kortspel och givetvis – en fonduegryta!

Om du planerar att köpa en fonduegryta så har du kommit helt rätt.

Vi har borstat rent marknaden i jakt på den bästa fonduegrytan. Som ett resultat har vi den här guiden, vars syfte är att snabbt och enkelt presentera de främsta valen för dig. Så att du slipper spendera dyra pengar på någonting som kunde varit både bättre och billigare.


Bäst i test: Skeppshult Fonduegryta


Anledningar att köpa:

 • Otroligt hög kvalitet
 • Bra pris
 • Tillverkat av rent tackjärn
 • Stabilt och säkert
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska tung

Skeppshult har sedan ett par år tillbaka blivit en av våra favoriter. Deras produkter håller alltid en väldigt hög kvalitet, samtidigt som priset är lågt.

Deras fonduegryta är väldigt definitivt en av de mest prisvärda på marknaden idag.

Den är tillverkad av noga kontrollerat och rent tackjärn – det vill säga inget skrot.

Det innebär främst tre viktiga saker.

Det första är hållbarheten. Skeppshults köksutrustning kan, om du tar hand om dem på rätt sätt, hålla i flera generationer. Att köpa köksutrustning för cirka tusenlappen och sedan kunna använda den i över 30 år, är mer än bara prisvärt. Det är ett kap!

Den andra fördelen är att gjutjärnet är hälsosamt. När du steker eller kokar mat så avger grytan eller pannan små mängder järn till din mat.

Det är fullt normalt.

Har du däremot köpt en billig gryta gjord av återvunnet skrot, så finns risken för att det inte är så hälsosamt eller gott.

Med Skeppshults grytor så vet du att det materialet är hårt kontrollerat och kommer från rent tackjärn.

Den tredje fördelen, men också nackdelen för vissa, är att grytan är tung. Gjutjärn väger en del. Vilket innebär att den står stabilt säkert på sin plats och riskerar inte att välta.

Sammanfattning:

Skeppshult är alltid ett säkert och prisvärt val.

Gjutjärnet är av högsta kvalitet och kärlet känns otroligt stabilt och säkert. Den höga kvalitén på gjutjärnet, innebär att livslängden är mycket längre än hos de flesta andra tillverkarna.

Eftersom Skeppshult har hårda kontroller och deras gjutjärn tillverkas av rent tackjärn, så vet du att du får ett hälsosamt och effektivt material.

Helt klart den bästa fonduegrytan som ger otroligt mycket för pengarna.


Väldigt Populär: Funktion Fonduset


Anledningar att köpa:

 • En av de mest prisvärda
 • Många positiva recensioner
 • Bra funktion
 • Färger på gafflarna
 • Stabil och säker
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska liten gryta, passar 2-3 personer

En av de populäraste fonduegrytorna vi hittat – men också en av de billigaste.

Du får själva grytan, brännare, hållare och 6 stycken gafflar i det här paketet. Man har färgat gafflarna, så att ni kan hålla reda på vems gaffel som är vems.

Allt det för under 400 kronor!

Notera att grytan är gjord i gjutjärn.

Vi har ingen aning om hur det är möjligt för den att vara så billig. Den kostar mycket, mycket mindre än de flesta andra – trots att den är på samma nivå.

Grytan är ganska liten, men passar perfekt för sällskap på 2-3 personer.

Den fungerar inte på induktion och du måste rengöra den för hand, vilket inte är speciellt jobbigt alls.

Allt-som-allt är det en riktigt bra fonduegryta som gör precis det man förväntar sig.

Sammanfattning:

Helt klart en av de mest prisvärda grytorna på marknaden idag. Du får mer än vad du betalar för, de hade definitiv kunnat höja priset med 300-400 kronor. Helt klart ett kap för det här priset.

Den fungerar mycket bra och passar bäst till 2-3 personer.

Om du är ekonomisk, men inte vill kompensera med sämre kvalitet, då är det här definitivt ett toppenval. Vi förstår varför den är så populär.


Bästa fondueset: Princess Pure Fondueset

Princess-Pure-Fonduegryta

Anledningar att köpa:

 • Perfekt för familjer och kalas
 • 8 fonduegafflar
 • Stilren och fin design
 • Trevligt bordsunderlägg
 • Enkel att använda
Anledningar att inte köpa:

Princess fondueset passar definitivt bäst för familjer, stora sällskap och kalas.

Grytans kapacitet är på 1,5 liter, vilket passar till mellan 7 och 8 personer. Det följer även med åtta stycken fonduegafflar.

Princess Pure har en stilig och naturlig design, där man blandat aluminium med trä. Vilket ger ett mysigt och trevligt intryck. Det följer även med ett trevligt bordsunderlägg i paketet.

Funktionsmässigt uppfyller den alla krav. Den är enkel att använda och den tillagar allt snabbt. Du kan själv styra temperaturen med hjälp av knapparna. Mycket smidigt!

Fonduegrytan har en effekt på 800 watt och drivs av elektricitet. Sladden är 2 meter lång, så den kan stå på middagsbordet utan att du behöver oroa dig för att den inte når eluttaget.

Sammanfattning:

Om du letar efter en stor fonduegryta så är det här ett självklart val. Den har en stor kapacitet och det följer med 8 stycken fonduegafflar. Perfekt för kalas, familjen och när du har gäster på besök.

Grytan är enkel att använda. Vi gillar framförallt den lilla dosan där man justerar temperaturen. Mycket smidigt.

För strax över tusenlappen så är det här ett riktigt kap!


Bäst Design: Staub Fondue

Anledningar att köpa:

 • Material av hög kvalitet
 • Snygg design
 • Enkel att rengöra
Anledningar att inte köpa:

Staub är ett märke som har hamnat lite I skymundan. Deras kvalitet överskrider många gånger mer populära märkens kapacitet, trots det får de sällan det erkännande man förtjänar.

Insidan är emaljerad, vilket förenklar rengöringen. Det går även bra att använda den direkt på spisen om man önskar det.

Den här grytan rymmer 1,1 liter, vilket är lite mindre än Ronneby Bruks fonduegryta. Men det är så mycket annat som spelar in än volymen på grytan.

Den rostfria emaljerade insidan, snygga röda designen och hur lättskött den är oftast av större betydelse. Såvida man inte har ett väldigt stort sällskap som vill ha fondue samtidigt.

Ett mycket bra val för den som vill ha både kvalitet och design.

Sammanfattning:

Den här founduegrytan är stilren och av hög kvalitet – precis som man kan förvänta sig från Staub. Vi gillar den starkt!

Om du vill ha en fondue som är lika snygg som bra, då är det här ett riktigt bra val.


Bra alternativ: Kitchen Craft Fonduegryta

Kitchencraft-fonduegryta

Anledningar att köpa:

 • Lyxig och snygg design
 • Emalj
 • 6 gafflar inkluderade
 • Superlätt att rengöra
 • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Kitchen Crafts fonduegryta är utan tvekan en av årets snyggaste. Den är svart med en emaljerad yta, vilket ser riktigt lyxigt och modernt ut. Den passar in perfekt i såväl nya hem, som mer traditionella hushåll.

Tillsammans med Fonduegrytan får du också 6 stycken gafflar.

Själva konstruktionen känns väldigt påkostad och stabil. Det är definitivt en gryta som är gjord för att hålla länge.

Men det vi gillar mest är hur enkel den är att rengöra. Om du har gjort fondue tidigare så vet du att det kan vara svårt att få bort bränd choklad eller ost. Det är inga problem med den här grytan.

I princip inget fastnar i kärlet, vilket gör rengöringen otroligt snabb och enkel. Det är framförallt uppskattat när du är trött efter att ha haft gäster hela dagen och nu behöver fixa med disken. En mindre sak att oroa sig för.

KitchenCrafts fonduegryta både känns och ser dyrare ut än vad den är. Du kan hitta den för runt 1000 kronor. Men den hade kunnat kosta 500-600 kronor mer och vi hade fortfarande varit glada.

Sammanfattning:

Om du vill ha stil, klass, funktionalitet och kvalité så är Kitchen Crafts fonduegryta ett ypperligt val. Det är utan tvekan en av de bästa fonduegrytorna i år.

Den är oerhört snygg och fungerar även bra som dekoration. Men vi gillar också hur enkel den är att använda och rengöra efteråt.

Starkt rekommenderad!


Vad är en fondue

En fondue är en modern tids lägereld, skulle man kunna säga.

Vanligtvis står fonduegrytan i mitten av bordet, med familj och vänner runtomkring. I grytan brukar det finnas antingen smält ost, olja, choklad eller kött. Man brukar kunna doppa bröd i grytan.

Att ha en fondue med nära och kära är en stark upplevelse av gemenskap. En tradition som funnits sedan urminnes tider.

Våra förfäder satt runtom elden, åt mat och berättade historier. Även om det förekommer idag också i form av grillning, så är det inte alltid man har tid eller tillfälle för det. Är det inte för kallt ute så är det för varmt och råder grillförbud.

En fonduegryta kan du göra året om och är ett perfekt sätt för att knyta samman människorna du älskar.

Vanligtvis består en fondue av smält ost, choklad, kött eller olja.

Vilken fonduegryta är bäst för dig

Det kan vara ganska överväldigande när man ser vilket stort utbud av fonduegrytor det finns. När saker kostar över tusenlappen så vill man gärna också vara säker på att man köper rätt.

Som tur är fonduegrytor inte speciellt avancerade, till skillnad från annan köksutrustning. Alla modeller skiftar i både kvalitet och pris – men det är ändå ett enkelt val.

Just därför att de bästa fonduegrytorna är gjorda av väletablerade företag och inte kostar mer än andra modeller.

Släng ett öga på vår bäst i test-lista igen – du kommer inte att behöva några andra alternativ.

När det kommer till produkter av gjutjärn så bör du framförallt hålla koll på: Ronneby, Staub, Skeppshult och Le Creuset. Så även när du letar efter en fonduegryta. Dessa företag producerar oerhört hållbara produkter av hög kvalitet och de kostar sällan mer än andra modeller.

Rengöring och skötsel av fonduegryta

I vanlig ordning ska du först och främst läsa instruktionerna för produkten som du köpte. Tillverkaren vet bäst om hur man rengör deras produkt.

I regel så ska man aldrig använda diskmedel på produkter av gjutjärn. Diskmaskinen är en ännu större synd.

Men det finns undantag, exempelvis Le Creusets produkter. Enligt tillverkaren så kan man använda dem i diskmaskinen, men det är något som vi inte rekommenderar.

Oavsett hur man producerat gjutjärnet och dess emalj, så kommer en diskmaskin innebära konsekvenser. Vare sig de konsekvenserna dyker upp om ett år eller 8 år. En diskmaskin är hård och slitsam på materialet.

Vi rekommenderar därför att du handtvättar även de modeller som säger sig klara tvätt i diskmaskinen.

Någon gång ibland kan man unna sig lyxen av att slänga in den i diskmaskinen – men inte för ofta.

Något du strikt bör undvika när det kommer till gjutjärn är hårdare material, så som metall, järn och stålull. Det kommer att resultera i repor och ett förstört emalj.

Se alltid till att använda mjukare material när du rengör din fonduegryta, exempelvis plast, gummi eller trä.