Bästa Grillpannan 2023 – Årets bäst i test

Bäst i test

Skeppshult-Grillpanna

Skeppshult Grillpanna

Bästa grillpannan

Med fenomenal naturlig non-stick-beläggning, hög kvalitet på materialet och en otroligt hög hållbarhet. Definitivt ett säkert köp och en bra investering inför framtiden.

Kitchentime

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa Grillpannan

Våra expert har förberett sig inför grillsäsongen genom att granska de populäraste grillpannorna i sömmarna.

Grillhandskarna sattes på och pannorna smörjdes in med olja innan vi slängde på med kött och grönsaker.

Här är de bästa grillpannorna för i år.


Bäst i test: Skeppshult Grillpanna

Skeppshult-grillpanna-gjutjärn

Anledningar att köpa:

 • Naturlig non-stick
 • Högkvalitativt material
 • Svensktillverkat
 • 25 års garanti
 • Fenomenala resultat
Anledningar att inte köpa:

Skeppshult grillpanna är ett mycket fint hantverk från det svenska företaget med långa anor och gedigen erfarenhet inom gjuteri.

Det är en rejäl grillpanna i gjutjärn med ett handtag i svenskt bokträ. Pannan mäter 22 centimeter och väger in på hela 2,55 kilo.

Det är ingen tvekan om att detta är en robust och hållbar produkt, tillverkad genom förfinat hantverk och av material av absolut högsta kvalitet.

Skeppshult själva lyfter fram just sitt råmaterial som är ett mycket noga kontrollerat järn, helt utan andra bi- eller restprodukter. Det är en förutsättning för ett gjutjärn som kan användas länge utan onödiga hälsorisker.

Faktum är att järnet i pannan faktiskt kan bidra med lite av den livsviktiga mineralen järn när du lagar mat med gjutjärn.

Pannan är något mindre än många andra grillpannor, vilket är värt att ta hänsyn till om du funderar på att köpa den. Det skiljer dock inte mycket, men den ligger i det lägre spannet i en jämförelse mellan ett antal vanliga grillpannor.

En fördel med Skeppshults grillpanna är att den har förbehandlats med rapsolja, ett naturligt sätt att ge pannan dess fina svarta färg samt ge den en naturlig non-stickbeläggning.

På så sätt motverkas att mat fastnar, utan att onödiga kemikalier eller dylikt används.

Sammanfattning:

Vi gillar den här gjutjärnspannan starkt. Med en utmärkt naturlig non-stick-beläggning, goda värmefördelning och höga kvalitet så är det definitivt en av de bästa grillpannorna idag.

Om du letar efter en hållbar och effektiv grillpanna som ska hålla i många, många år framåt – då är det här ett självklart val.


Redaktörens val: Ronneby bruk Grillpanna

Ronneby-bruk-grillpanna

Anledningar att köpa:

 • Hög kvalité
 • Hällpip
 • Handtag och panna i ett stycke
 • Bra värmefördelning
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

 • Handtaget blir varmt

När det kommer till stekkärl och gjutjärn så är Ronneby bruks pannor några av våra absoluta favoriter. Kvalitén, priset och användarvänligheten är alltid riktigt bra.

Den är grillpannan är inget undantag.

Grillpannan är konstruerad i ett enda stycke, vilket underlättar framförallt vid rengöringen. Eftersom handtaget och pannan inte är separata enheter, så fastnar inte matrester och flott mellan de två.

Nackdelen är att handtaget blir varmt vid användning. Du kommer behöva grytlapp eller grytvante vid användning.

Pannan levereras förinstekt och kan användas på alla typer av värmekällor – även induktion. Den tål också ugn.

Värmefördelningen är mycket bra, precis som Ronneby bruks andra stekpannor.

Den har en diameter på 23 cm, vilket räcker gott och väl för att laga mat åt 2-3 personer.

Sammanfattning:

För under 500 kronor så är det här en riktigt bra grillpanna. Kvalitén är exceptionellt hög.

Vi gillar att handtaget och pannan är designad i ett stycke. Nackdelen är att handtaget blir varmt vid användning, så du kommer behöva en grytvante eller grytlapp.

Pannan är utrustad med en liten hällpip på sidan, vilket är perfekt när du steket kött med mycket saft.

Definitivt en av årets bästa grillpannor – du får väldigt mycket kvalité för pengarna.


Bästa premium grillpanna: Jamie Oliver Premium cast grillpanna

Jamie-Oliver-grillpanna

Anledningar att köpa:

 • Väger väldigt lite
 • Thermo-spot-teknologi
 • Användarvänlig
 • Värms upp snabbt
 • Aluminium, rostfritt stål och koppar
 • Ugn upp till 210 grader
 • Kan maskindiskas
 • Non-stick-beläggning
Anledningar att inte köpa:

 • Högt pris

När det kommer till användarvänlighet, så är det ytterst få grillpannor som kan mäta sig med Jamie Olivers premium cast grillpanna.

Först och främst är den tillverkad av aluminium, rostfritt stål och koppar. Det gör att den inte är lika tung som övriga grillpannor i årets bäst i test. Det gör också att den är avsevärt mycket lättare.

Precis som Jamie Olivers andra stekkärl, så har grillpannan Thermo-spot-teknologin. Det innebär att pannan indikerar när den har optimal temperatur och är redo för att stekas på.

Pannan är utrustad med non-stick-beläggning och den kan maskindiskas. Även om vi rekommenderar att du gör det för hand.

Den tål också användning i ugnen, upp till 210 grader.

Jamie Olivers grillpanna är relativt stor och mäter 27 gånger 23 cm. Det är med andra ord en ganska stor grillpanna, men eftersom den väger så pass lite så är den väldigt enkel att kontrollera.

Valet av material gör att pannan värms upp snabbt, samtidigt som den behåller värmen bra. Den är också kompatibel med induktionshällar.

Handtaget är tillverkat av rostfritt stål blandat med silikon. Det ger ett stabilt och bekvämt grepp om pannan, även när du steker tyngre köttbitar eller kyckling.

Vi gillar den här grillpannan väldigt mycket, framförallt då den är så enkel att hantera. Men med den användarvänligheten kommer också en ganska hög prislapp.

Räkna med att betala runt 900-1000 kronor, vilket är mer än de flesta andra grillpannorna i årets test. Men då får du också vad du betalar för.

Sammanfattning:

Det här är en riktigt bra grillpanna som är utrustad med allt som underlättar matlagningen.

Den är tillverkad av aluminium, rostfritt stål och koppar – vilket gör att den värms upp snabbt och väger väldigt lite. Med andra ord superlätt att hantera.

Pannan har thermo-spot-teknologin, vilken talar om för dig när pannan är optimalt uppvärmd för att börja laga mat. Vi gillar den här funktionen starkt!

Du kan använda pannan både i ugnen och diskmaskinen. Non-stick-beläggningen gör att minimalt med mat fastnar i botten.

Definitivt en av årets bästa grillpannor – dessvärre kostar den nästan dubbelt så mycket som grillpannor i gjutjärn. Men då får du också en användarvänlighet som få kan jämföras med.


Väldigt populär: Anders Petter Stenfors grillpanna

Anders-Petter-grillpanna

Anledningar att köpa:

 • Stor grillpanna
 • Snyggt trähandtag
 • Två hällpipar
 • Kan lyftas med två händer
 • Hög kvalité
 • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Anders Petters grillpanna är en av årets mest populära. Pannan har fått en hel uppsjö av positiva recensioner – med all rätt. Det är en riktigt bra grillpanna.

Först och främst är det en stor grillpanna som mäter 28 cm på diametern. Den är tillverkad av gjutjärn, vilket innebär att den är ganska tung.

Därför gillar vi att man, utöver handtaget, också har ett litet handtag på andra sidan av pannan. Det gör att du kan lyfta pannan med båda händerna när det är dags att förflytta pannan.

Anders Petter får också bonuspoäng för trähandtaget, då det går mycket fint ihop med gjutjärnspannans svarta färger. Det ger ett naturligt och stilrent intryck.

Kvalitén på grillpannan känns gedigen och pålitlig. Definitivt något som kan hålla i många år framöver, med förutsättningen att du tar hand om den på rätt sätt.

Grillpannan kan dessutom användas på induktion.

Precis som Ronneby Bruks grillpanna så kostar Stenfors grillpanna strax under 500 kronor. Vilket är ett riktigt bra pris om man ser till kvalitén och livslängden.

Sammanfattning:

En stor grillpanna av hög kvalité. Den har en diameter på 28 cm och är utrustad med två handtag på vardera sida – ett stort och ett litet.

Det ena handtaget är tillverkat av trä, vilket ser riktigt snyggt ut!

Pannan har två hällpipar på vardera sida.

Grillpannan kostar ungefär 490 kronor, vilket är ett riktigt bra pris för den här kvalitén och användarvänligheten. Med tanke på storleken, så hade man kunnat höja priset med 100-200 kronor och vi hade fortfarande gillat den.


Hitta bästa grillpannan för dig

Grillpannor är gjutjärnsprodukter som gör det möjligt att steka mat och få den där åtråvärda grillytan på köttet, fisken eller grönsakerna.

Produkterna är ganska likartade men det är några saker du kan överväga innan du köper, för att säkerställa att du hittar den bästa grillpannan för dig:

Storlek

Grillpannor rör sig inom ett spann på cirka 22-28 centimeter i diameter. Det skiljer alltså inte så mycket mellan dem i storlek, men det är ändå något som är värt att ta hänsyn till när du gör ditt köp.

Handtaget

Ofta är handtaget gjort i trä, eller så är hela pannan utformad i gjutjärn. Det finns så klart fördelar och nackdelar med båda varianter. Ett trähandtag är ofta inte lämpat att använda i ugnen, men är samtidigt smidigare gör det lättare att hantera pannan.

Många tycker dessutom att ett trähandtag är snyggare, men det är givetvis en smakfråga.

Ett handtag i gjutjärn är mindre känsligt och kan användas i ugnen. Det gör dock hela pannan tyngre och lite mer otymplig. Det kan dessutom bli väldigt varmt när du har pannan på spisen vilket är ett extra besvär vid matlagning.

Rengöring

En av de stora nackdelarna med gjutjärn är den ofrånkomliga rengöringsprocessen. Tyvärr tenderar mat att fastna rejält när du använder gjutjärn vid höga temperaturer. Även pannor med non-stickbeläggning brukar förr eller senare behöva gå igenom en omfattande rengöringsprocess.

Hur som helst kommer gjutjärn i kvalitet att ha en väldigt god hållbarhet, även om du behöver rengöra den lite då och då. Se till att du köper kvalitet så lönar det sig i längden!

Liknande Artiklar