Våffelmaskin

Hur du rengör och smörjer in ett våffeljärn

Våffeldagen är den 25 mars varje år. Man räknar med att vi svenskar äter runt 6 miljoner våfflor under denna härliga högtid.

Men det är inte bara under våffeldagen vi äter våfflor, utan många njuter av våfflor året om. Framförallt på sommaren, med jordgubbar, grädde och glass på våfflorna.

Den här artikeln handlar däremot inte om våffeldagen eller hur man gör bäst våfflor. Utan om hur man rengör ett våffeljärn, smörjer in det och varför våfflor ibland fastnar i järnet.

Hur rengör man ett våffeljärn

Det finns flera olika sätt att rengöra våffeljärn på och vad som passar dig bäst, beror lite på vad för typ av våffeljärn du har. Exempelvis om det har nonstick, inte har nonstick eller om järnet är gammalt och ingrott.

1. Låt våffeljärnet svalna innan du börjar rengöra det. Men låt det heller inte stå orört så att det börjar torka helt och hållet
2. Använd kökspapper eller en fuktig tygbit/svamp för att skrubba sidorna och utsidan av våffeljärnet
3. Om något har fastnat, kan du hälla ett par droppar matlagningsolja på det och låta det stå så i ett par minuter. Ta sedan en fuktig handduk eller svamp och försök skrubba bort det igen
4. Ta bort plattorna om möjligt, och rengör dem noga med varmvatten och lite diskmedel. Spola rent och torka dem sedan noggrant. Låt dem sedan stå i diskstället ett tag. Om du inte kan ta bort plattorna, så gör du rent dem på samma sätt
5. Se till att hela våffeljärnet är helt torrt innan du ställer ifrån dig det

Undvik att använda diskmedel i den mån det går. Använd heller inga metaller, utan håll dig till handduk, svamp eller papper.

Hur smörjer man ett våffeljärn

Det finns de som menar på att våffeljärn inte ska smörjas in, medan andra säger att det är ett måste.

Om du har ett våffeljärn i gjutjärn, så är de flesta tillverkare överens om att du behöver ytbehandla våffeljärnet regelbundet.

Om du har våffeljärn med nonstick, så finns det tillverkare som säger att du aldrig ska ytbehandla järnet. Detta då plattorna redan har ytbehandlats och inte behöver behandlas mer.

När du ytbehandlar våffeljärnet, rekommenderar vi att du använder antingen vegetabilisk olja eller rapsolja. De båda har en neutral smak och hög rökpunkt.

Så här oljar du in ett våffeljärn:

1. Gör först rent våffeljärnet, så att inget spill eller liknande finns på plattorna
2. Se till att järnet är helt torrt innan du börjar
3. Applicera ett par droppar olja på en ren tygbit eller handduk och dra sedan tyget över plattorna.Se till att du täcker varje liten stekyta
4. Koppla in våffeljärnet och låt det komma upp i sin normala gräddningstemperatur. Låt den stå så i 10-15 minuter
5. Stäng sedan av våffeljärnet och låter det svalna
6. Nu kan du antingen använda järnet eller förvara det

Varför fastnar våfflorna i järnet

Det kan finnas flera anledningar till varför våfflorna fastnar i järnet när du gräddar dem.

Här är några av de vanligaste anledningarna till varför våfflor fastnar och inte gräddas rätt.

Våffeljärnet är inte tillräckligt varmt

Om våffeljärnet inte är tillräckligt varmt när du håller i smeten, så kommer insidan fortfarande vara rå när du öppnar den nästa gång. Det leder till att botten och toppen av järnet delar på sig och du får en massa smet på den övre plattan.

Om ditt våffeljärns lampa säger till dig att maskinen är redo, vänta ändå 1-2 minuter för säkerhetsskull, för att se om det löser problemet.

Undvik spray

Att använda en matlagningsspray är enkelt och smidigt. Problemet är att de skapar en uppbyggnad av fett på plattorna, vilket kan vara dåligt för våffeljärnet. Det kan leda till att plattorna blir mer klistriga och att maten fastnar.

Om du har använt mycket spray tidigare, kan det vara läge att göra en rejäl rengöring av plattorna för att ta bort allt fett som lagt sig på plattorna.

Låt dem gräddas ifred

En annan potentiell orsak till att våfflor fastnar, är att du öppnar våffeljärnet för tidigt. Smeten har inte hunnit gräddas och när du öppnar järnet, så sprider du ut smeten.

Var noga med att du låter våfflorna gräddas ett litet tag innan du öppnar för att titta hur de ser ut.

Smeten är för tunn

Om smeten är för tunn, kan det vara en anledning till varför våfflorna fastnar i järnet. Ju tjockare smeten är, desto bättre brukar de gräddas och minimerar risken för att de fastnar.

Du kan använda lite mindre mjölk, så att smeten blir tjockare och se om det hjälper.

Om våfflorna fortfarande fastnar, även fast du har gått igenom listan här ovanför. Då kan det vara dags att köpa ett nytt våffeljärn – gärna ett med non-stick-beläggning.

Vilket våffeljärn är bäst

Varje år genomför vi ett test av olika modeller för att hitta det bästa våffeljärnet för tillfället. I den artikeln har vi inte bara recenserat de absolut bästa våffeljärnen, men även skrivit en guide för dig som ska köpa ett nytt våffeljärn.

I guiden går vi igenom vad du ska tänka på och hur du ska avgöra om ett våffeljärn är ett bra köp eller ej.

Vi rekommenderar framförallt att du väljer ett våffeljärn med en anti-stick-beläggning, då det minimerar risken avsevärt, för att något fastnar i järnet.

I vårt test hittar du bland annat våffeljärn från Wilfa, Åviken och Severin. De alla har väldigt kvalitativa och prisvärda våffeljärn med ett gott rykte.