Bra-våffeljärn

Våffeljärn Bäst i test 2022 – Topp 5 Våffeljärn

Bäst i test

Wilfa-WAS-623B-våffeljärn

Wilfa WAS-623B

Bästa Våffeljärnet på marknaden

Ett populärt och kraftfullt våffeljärn på 1400 watt. Materialet är av högsta kvalitet och anti-stick-beläggningen gör gräddningen perfekt. Helt klart ett kap!

Mer info i butik

Den 25:e mars varje år infinner sig många svenskars favorit: våffeldagen. Men för att kunna göra våfflor där hemma så behöver man ett våffeljärn. I den här guiden hjälper vi dig i att hitta det bästa våffeljärnet för dig.

Vi Svenskar har älskat våfflor sedan mitten av 1600-talet och det finns inga tecken på att vi kommer sluta den närmsta tiden.

Faktum är att det hela tiden dyker upp nya våffeljärn på marknaden, vilket har skapat mycket konkurrens mellan företagen. Till konsumenternas fördel.

Med pressade priser och höjd kvalitet så har vi många alternativ att välja på.

Men vilket våffeljärn är egentligen bäst och vad ska man leta efter?

Vi har tagit reda på det!

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa våffeljärnet

Vi kavlade upp ärmarna, förberedde sylten och grädden och dukade ut bestick. Dags att hitta det bästa våffeljärnet där ute!

Det finns så många olika våffeljärn att välja på där ute.

För att du ska slippa köpa något på måfå, så har vi gjort den här bäst i test-listan för att du enkelt ska kunna hitta det järn som passar dina behov.


Bäst i test: Wilfa WAS-623B

Wilfa-WAS-623-våffeljärn

Anledningar att köpa:

 • Väldigt populär
 • Jämn gräddning
 • Lampor indikerar när våfflan är klar
 • Kraftfull 1400 watt
 • Utmärkt kvalitet
Anledningar att inte köpa:

En av de populäraste våffeljärnen där ute – med all rätt!

Våfflorna blir gräddade jämnt och bra, på gränsen till perfektion. Våfflorna blir större än på många andra modeller och i varje våffla finns 6 hjärtformade delar.

Något som utmärker Wilfas våffeljärn mer än storleken är kvaliteten på beläggningen. Många anti-stick-beläggningar tenderar att släppa efter ett år eller två. Ibland tidigare än så.

Det här våffeljärnet har utrustats med dubbla non-stick-beläggningar.

I vår research så har vi hittat konsumenter som använt det här järnet (eller föregångaren) i mer än 5 år och beläggningen håller fortfarande kvaliteten. DET är extremt ovanligt!

Gräddningen går snabbt och på locket av järnet kan du själv välja mellan 6 olika temperaturer. På så sätt kan du göra våfflorna precis så som du vill ha dem.

När våfflan är klar så gör järnet en liten ljudsignal.

Sammanfattning:

Helt klart det bästa våffeljärnet som vi inte kan ge nog med beröm. Den dubbla anti-stick-beläggningen är fantastisk och gräddningen går som smort.

Du kan själv välja mellan 6 olika temperaturer, så att våfflorna blir precis så som du vill ha dem.

Ett riktigt kap!


Bästa dubbeljärnet: Wilfa WAD-619

Anledningar att köpa:

 • Dubbel anti stick-beläggning!
 • Exklusiv
 • Våfflorna lossnar enkelt från järnet
 • Rinner inte utanför om man häller för mycket
 • Två våfflor gräddas samtidigt
Anledningar att inte köpa:

 • Övre prisklassen

Ett dubbeljärn i den högsta prisklassen. Definitivt en premium-produkt med hög kvalitet i varje avseende.

Låt oss börja med designen som har en väldigt enkel och futuristisk look. Den passar in perfekt i vilket modernt kök som helst med sin vita färg, svarta detaljer och röda knapp på locket. Helt klart en av de snyggaste våffeljärnen.

Även den här modellen har en dubbel non-stick-beläggning. Tack vare det så fastnar ingenting på järnet och kvaliteten kommer att hålla många år framåt.

Wilfas grymma non-stick-beläggningar gör deras våffeljärn till bra investeringar, då de håller bra mycket längre än många andra modeller.

Med hjälp av den manuella termostaten så kan du själv ställa in hur varma plattorna ska bli. På så sätt har du full kontroll över hur krispiga, mjuka eller hårda dina våfflor blir.

Resultatet blir riktigt bra med det här järnet. Definitivt en av de bästa. Den enda anledningen till att den inte vinner vår bäst i test-lista är priset.

Valet stod mellan den här modellen och Wilfas WAS-623. Valet blev den sistnämnda, eftersom den kostar mindre.

Om du letar efter en professionell premium-produkt som kan grädda två våfflor samtidigt så är det här det självklara valet.

Starkt rekommenderad för alla seriösa våffelkockar!

Sammanfattning:

Ett exklusivt järn med en riktigt bra non-stick-beläggning. Ingenting fastnar i järnet! Kvalitén på materialet är mycket högre än på de flesta andra järn.

Den har en manuell termostat så att du själv kan välja hur varmt järnet ska bli. Du kan därför själv avgöra om det ska bli krispiga, hårda eller mjuka våfflor.

Ett fantastiskt bra premium-järn. En av våra favoriter!


Bästa belgiska våffeljärnet: Åviken 902

Anledningar att köpa:

 • Klassisk design
 • Bra teflonbeläggning
 • Goda våfflor
 • Billig!
Anledningar att inte köpa:

Om du inte vill ha hjärtformade våfflor och istället vill ha de klassiska, fyrkantiga, våfflorna – så är det här ett utmärkt val.

Man har designat järnet med tjocka aluminiumplattor och en teflonbeläggning. Resultatet blir en maskin som värmer upp snabbt och som har en bra värmefördelning.

Våfflorna blir gräddade som om de kommer direkt från konditoriet.

Det enda negativa med järnet är utseendet. Den ser väldigt tråkig ut och påminner om järnen som man brukade ha hemma under 90-talet.

Men om designen inte spelar så stor roll och du endast vill kunna göra goda belgiska våfflor – då kan du inte gå fel med den här.

Sammanfattning:

Klassisk design för dig som vill ha fyrkantiga våfflor. Teflonbeläggningen och aluminiumplattorna gör att den värms upp snabbt och gräddningen blir jämn och fin.

Det bästa våffeljärnet för dig som föredrar fyrkantiga våfflor.


Bäst budgetval: Severin WA2106

Anledningar att köpa:

 • Hög kvalitet
 • Billig
 • Fräsch design
 • Kan grädda dubbla våfflor
Anledningar att inte köpa:

En liten joker i spelet. Vi hade inte förväntat oss att Severins våffeljärn skulle klara sig hela vägen fram och hamna i vår bäst i test-lista. Ack så fel vi hade!

Ett dubbelt våffeljärn med teflonyta och en ovanligt snygg design, för under 700 kronor. Men våfflorna blev välgräddade och smarriga.

Det tog heller inte lång tid att laga dem och ratten för temperaturen fungerar bra.

Så vi gav oss ut för att läsa andra konsumenters tester och recensioner. Vi översatte till och med utländska sidor för att se vad folk tycker! Majoriteten är riktigt glada och har lämnat positiva omdömen.

Hur man lyckats pressa ner priset så lågt vet vi inte, men det är bara att tacka och ta emot.

Kvaliteten är hög, våfflorna blir välgräddade, järnet har en bra nonstick-beläggning och det finns en ljussignal när maten är klar. Vad mer kan man önska?

Sammanfattning:

Ett utmärkt val för dig som letar efter ett våffeljärn med hög standard och lågt pris. Ett riktigt kap!

Den har en ratt där du själv kan ställa in temperaturen. Våfflorna blir välgräddade och en signal meddelar dig om när de är klara.


Billigt dubbeljärn: Åviken 906 dubbelt våffeljärn

Anledningar att köpa:

 • Bra värmespridning
 • Billig
 • Pålitlig
 • En av de populäraste järnen
 • Goda frasiga våfflor
Anledningar att inte köpa:

Med sin långa erfarenhet så är det inte så konstigt att Åviken toppar många listor med det här våffeljärnet. Företaget har nämligen producerat våffeljärn sedan 1950-talet.

Värmeplattorna är gjorda i aluminium för en så bra värmespridning som möjligt. Plattorna har även en non-stick-beläggning för att smeten och våfflorna inte ska fastna.

Våffeljärnet kan grädda två våfflor samtidigt och resultatet blir enastående. Järnet har helt klart en ”vattnas i munnen”-aura kring sig.

Så du gör bäst i att förvara den i ett skåp, om du inte vill bli lockad till att laga våfflor varje dag.

Designen är fräsch och enkel. Handtaget i plast gör så att man inte bränner sig och på toppen av järnet finns ett termostat där du kan reglera värmen.

Perfekt för dig som vill ha maximal kontroll över dina våfflors konsistens.

Järnet är billigt, kan grädda två våfflor samtidigt och ger en känsla av kvalitet. Varmt rekommenderad till dig som letar efter ett bra våffeljärn.

Sammanfattning:

Den är billig, pålitlig och har en bra värmefördelning över hela järnet. Definitivt en av de populäraste järnen vi tittat på.

Designmässigt är den snygg och enkel. Den passar in i vilket kök som helst.


Hitta bästa våffeljärnet för dig

Dubbelt-våffeljärn-gräddar-våfflor

Att hitta ett bra våffeljärn var inte svårt, av flera anledningar. Dels är de främsta järnen oerhört bra, dels skiljer de de sig inte speciellt mycket funktionsmässigt.

Här är några tips på vad du bör tänka på och leta efter när du är på jakt efter ett våffeljärn.

Stort eller litet våffeljärn

Det första man brukar bestämma: vill man ha ett järn som kan grädda en eller två våfflor samtidigt. Den sistnämnda brukar vara lite dyrare, men inte med mycket.

Är ni fler i hemmet som äter våfflor samtidigt så är det bäst att investera i ett dubbeljärn. Det spar tid och är enklare. Dessutom kan ni äta tillsammans, istället för att en av er börjar äta medan den andre väntar. Och hur ofta äter man bara en våffla?

Formen kan också vara bra att reflektera kring. De flesta järnen ger något som liknar hjärtformade våfflor, men det finns också järn som gör så kallade ”belgiska våfflor”. Hjärtformade är helt klart populärast och roligast.

Värmekontroll

Idag har de flesta våffeljärnen en ratt som kontrollerar temperaturen. Däremot finns det en del billigare modeller som inte har den möjligheten.

Vi rekommenderar att du köper ett järn där du har möjlighet bestämma temperaturen själv. Man får då bättre kontroll över sina våfflor och kan bestämma om de ska bli krispiga, mjuka, hårda eller mitt-i-mellan.

Om du är osäker på hur värmekontrollen och andra funktioner fungerar, rekommenderar vi dig att läsa vår artikel om hur ett våffeljärn fungerar.

Non-stick/Anti-stick

I princip alla våffeljärn i mellan- och övre prisklassen har nonstick-beläggning. Det är viktigt för att smeten och våfflorna inte ska fastna i maskinen. Efter en god måltid vill man gärna inte stå och skrapa bort torkad mat från värmeplattorna.

Våra bäst i test-vinnare från Wilfa har dubbla anti-stick-beläggningar. Många rapporterar att deras beläggningar håller bra även efter 5-10 års användning! Det är otroligt ovanligt och något som gör deras våffeljärn till klara favoriter.

Se till så att järnen du köper har någon form av anti-stick.

Hur många watt ska ett våffeljärn ha

De flesta våffeljärnen på marknaden idag har mellan 1000 och 1700 watt. Vissa mer, andra mindre.

Men antalet watt är sällan en indikation på hur bra våffeljärnet faktiskt är. De flesta våffeljärnen idag är starka nog för att grädda goda våfflor.

Det är sällan effekten på våffeljärnet som är den avgörande faktorn.

Anledningen till varför du vill titta på våffeljärnets effekt, är om du vill ha koll på hushållets energikonsumtion. Högre watt innebär en större elkonsumtion.

För att hitta det bästa våffeljärnet för dig bör du istället tittar på våffeljärnets form, funktioner och non-stick-beläggning. Dessa faktorer har en större inverkan på hur våfflorna kommer att bli.

Belgiskt våffeljärn eller vanligt våffeljärn

Belgiska våfflor utmärker sig då de har djupare fickor och brukar vara större än vanliga våfflor.

De belgiska våfflorna är inte bara större på diametern, men är också tjockare.

Det här påverkar inte bara utseendet på våfflorna – men även smaken.

Ett belgiskt våffeljärn gör våfflor som är större, tjockare och fluffigare. De har en lite krispigare utsida. Vanliga, traditionella, våffeljärn gör tunnare, men mer kompakta våfflor, med en rikare smak.

En fördel med de belgiska våfflorna är att de har djupare fickor, vilket gör att du får plats med mer topping (ingredienser) på våfflorna. Vare sig du vill ha sirap, frukt, glass, sylt eller grädde.

Våffelrecepten skiljer sig mellan belgiska och vanliga våfflor. Men också våffeljärnen ser annorlunda ut. De belgiska våffeljärnen är större och tar upp mer plats, eftersom de gräddar större våfflor.

Belgiska våffeljärn brukar också vara runda.

I slutet av dagen handlar det om vad du föredrar. Mindre och tunnare våfflor med en rikare smak, eller tjockare, större och fluffigare våfflor med mer utrymme för dina pålägg.

Dyrt eller billigt våffeljärn

Bra våffeljärn brukar kosta mellan 400 och 800 kronor. Som du kan se i årets test så har vi hittat riktigt bra våffeljärn i både det övre och lägre prissegmentet.

Kvalitén mellan olika våffeljärn skiljer sig givetvis drastiskt mellan olika tillverkare, modeller och priskategorier.

Men den stora skillnaden mellan de olika prisklasser är storleken och funktionaliteten på våffeljärnen.

Dyrare våffeljärn brukar vara dubbeljärn som kan grädda två våfflor åt gången. Det kan också vara en fråga om kvalitén på non-stick-beläggningen, där billigare våffeljärn kan vara mer ömtåliga.

Vårt bäst i test av våffeljärn

Våffeljärn-gör-våffla

Utöver våra egna experters resultat, så har vi även ägnat mycket tid åt att se vad andra konsumenter och kockar tycker om respektive våffeljärn. För att du ska få en så rättvis och bred bild av varje modell, så har vi även tagit med deras utlåtanden i vår slutgilgiga bedömning.

Vårt mål är att hjälpa dig att hitta det bästa våffeljärnet för dig och dina behov. För att uppnå det målet så har vi samlat in så mycket information som möjligt från även externa källor. Det innebär också att du slipper spendera dyrbar tid åt att efterforska vad folk tycker – eftersom vi redan gjort jobbet åt dig och samlat allt här, på en och samma plats. Enkelt och smidigt!

I vårt bäst i test av våffeljärn fokuserade vi framförallt på:

  • Våfflorna slutresultat
  • Värmefördelningen
  • Anti-stick-beläggningen
  • Formen/designen på våffeljärnet
  • Kvaliteten/materialet
  • Priset

I slutet av dagen handlar allt om hur bra våfflorna blir, vilket är den avgörande faktorn i tester av våffeljärn. Men vi vill också att våffeljärnet ska vara effektivt och hållbart, därför har vi även tittat extra noga på non-stick-beläggningen och kvaliteten på järnets material.

Kort om våffeldagen

Goda-våfflor-på-tallrik

Varje år den 25:e mars firar vi våffeldagen i Sverige. En god och rolig tradition som skänkt många människor mycket glädje. Men hur startade egentligen den här traditionen?

Våffeldagen bygger faktiskt på ett missförstånd.

Inom Kristendomen firar man att jungfru Maria fick reda på att hon var gravid med Jesus. Detta sker 9 månader innan jul och kallas för ”vårfrudagen”. Benämningen förvrängdes genom dialekter och spridning – slutligen blev det ”våffeldagen”.

Vårfrudagen firas inte nödvändigtvis den 25 mars, utan har i Sverige flyttats fram till söndagen mellan 22 och 28 mars.

I Sverige så firade vi också vårens ankomst just vid denna tidpunkt. Så många menar på att kristna högtiden och den ursvenska traditionen har smält samman till våffeldagen.

Huruvida våffeldagen verkligen kommer från ett missförstånd går att diskutera, men att traditionen är sprungen ur två olika högtider råder det inga tvivel om.

Hur sanningen än må vara – så är vi mycket tacksamma för denna fantastiska tradition! Där familj och vänner ansluter för att äta våfflor med sylt, bär, grädde eller choklad på. Mums!

Liknande Artiklar