Bästa våffeljärnet 2019 – Stort bäst i test för goda våfflor

Den 25:e mars varje år infinner sig många svenskars favorit: våffeldagen. Men för att kunna göra våfflor där hemma så behöver man ett våffeljärn. I den här guiden hjälper vi dig i att hitta det bästa våffeljärnet.

Vi Svenskar har älskat våfflor sedan mitten av 1600-talet och det finns inga tecken på att vi kommer sluta den närmsta tiden.

Faktum är att det hela tiden dyker upp nya våffeljärn på marknaden, vilket har skapat mycket konkurrens mellan företagen. Till konsumenternas fördel.

Med pressade priser och höjd kvalitet så har vi många alternativ att välja på.

Men vilket våffeljärn är egentligen bäst och vad ska man leta efter?

Vi har tagit reda på det!

Bästa våffeljärnet

Bäst i test

Wilfa WAS-623B
Bästa dubbeljärnet

Wilfa WAD-619W
Bra budgetalternativ

Severin WA2106

Vi kavlade upp ärmarna, förberedde sylten och grädden och dukade ut bestick. Dags att hitta det bästa våffeljärnet där ute!

Det finns så många olika våffeljärn att välja på där ute. För att du ska slippa köpa något på måfå, så har vi gjort den här bäst i test-listan för att du enkelt ska kunna hitta det järn som passar dina behov.

Wilfa WAS-623B – Bäst i test

 • Väldigt populär
 • Given bäst i test-vinnare
 • Högsta kvalitet

En av de populäraste våffeljärnen där ute – med all rätt!

Våfflorna blir gräddade jämnt och bra, på gränsen till perfektion. Våfflorna blir större än på många andra modeller och i varje våffla finns 6 hjärtformade delar.

Något som utmärker Wilfas våffeljärn mer än storleken är kvaliteten på beläggningen. Många anti-stick-beläggningar tenderar att släppa efter ett år eller två. Ibland tidigare än så. Det här våffeljärnet har utrustats med dubbla non-stick-beläggningar.

I vår research så har vi hittat konsumenter som använt det här järnet (eller föregångaren) i mer än 5 år och beläggningen håller fortfarande kvaliteten. DET är extremt ovanligt!

Gräddningen går snabbt och på locket av järnet kan du själv välja mellan 6 olika temperaturer. På så sätt kan du göra våfflorna precis så som du vill ha dem.

När våfflan är klar så gör järnet en liten ljudsignal.

Helt klart det bästa våffeljärnet och den kan inte få nog med beröm. Ett givet köp och likaså en given favorit!


Åviken 906 dubbelt våffeljärn – Billigt dubbeljärn

 • Bra värmespridning
 • Billig
 • Erfaren tillverkare

Med sin långa erfarenhet så är det inte så konstigt att Åviken toppar många listor med det här våffeljärnet. Företaget har nämligen producerat våffeljärn sedan 1950-talet.

Värmeplattorna är gjorda i aluminium för en så bra värmespridning som möjligt. Plattorna har även en non-stick-beläggning för att smeten och våfflorna inte ska fastna.

Våffeljärnet kan grädda två våfflor samtidigt och resultatet blir enastående. Järnet har helt klart en ”vattnas i munnen”-aura kring sig. Så du gör bäst i att förvara den i ett skåp, om du inte vill bli lockad till att laga våfflor varje dag.

Designen är fräsch och enkel. Handtaget i plast gör så att man inte bränner sig och på toppen av järnet finns ett termostat där du kan reglera värmen. Perfekt för dig som vill ha maximal kontroll över dina våfflors konsistens.

Järnet är billigt, kan grädda två våfflor samtidigt och ger en känsla av kvalitet. Varmt rekommenderad till dig som letar efter ett bra våffeljärn.


Wilfa WAD-619W – Bästa dubbeljärnet

 • Dubbel anti stick-beläggning!
 • Exklusiv
 • Bästa våfflorna

Ett dubbeljärn i den högsta prisklassen. Definitivt en premium-produkt med hög kvalitet i varje avseende.

Låt oss börja med designen som har en väldigt enkel och futuristisk look. Den passar in perfekt i vilket modernt kök som helst med sin vita färg, svarta detaljer och röda knapp på locket. Helt klart en av de snyggaste våffeljärnen.

Även den här modellen har en dubbel non-stick-beläggning. Tack vare det så fastnar ingenting på järnet och kvaliteten kommer att hålla många år framåt.

Wilfas grymma non-stick-beläggningar gör deras våffeljärn till bra investeringar, då de håller bra mycket längre än många andra modeller.

Med hjälp av den manuella termostaten så kan du själv ställa in hur varma plattorna ska bli. På så sätt har du full kontroll över hur krispiga, mjuka eller hårda dina våfflor blir.

Resultatet blir riktigt bra med det här järnet. Definitivt en av de bästa. Den enda anledningen till att den inte vinner vår bäst i test-lista är priset. Valet stod mellan den här modellen och Wilfas WAS-623B. Valet blev den sistnämnda, eftersom den kostar mindre.

Om du letar efter en professionell premium-produkt som kan grädda två våfflor samtidigt så är det här det självklara valet.

Starkt rekommenderad för alla seriösa våffelkockar!

Bäst pris hos:

Åviken Belgisk 902 – Bra belgiskt våffeljärn

 • Gammaldags design
 • Bra teflonbeläggning
 • Goda våfflor

Om du inte vill ha hjärtformade våfflor och istället vill ha de klassiska, fyrkantiga, våfflorna – så är det här ett utmärkt val.

Man har designat järnet med tjocka aluminiumplattor och en teflonbeläggning. Resultatet blir en maskin som värmer upp snabbt och som har en bra värmefördelning.

Våfflorna blir gräddade som om de kommer direkt från konditoriet.

Det enda negativa med järnet är utseendet. Den ser väldigt tråkig ut och påminner om järnen som man brukade ha hemma under 90-talet. Men om designen inte spelar så stor roll och du endast vill kunna göra goda belgiska våfflor – då kan du inte gå fel med den här.


Severin WA2106 – Bra budgetalternativ

 • Hög kvalitet
 • Billig
 • Fräsch design

En liten joker i spelet. Vi hade inte förväntat oss att Severins våffeljärn skulle klara sig hela vägen fram och hamna i vår bäst i test-lista. Ack så fel vi hade!

Ett dubbelt våffeljärn med teflonyta och en ovanligt snygg design, för under 700 kronor. Men våfflorna blev välgräddade och smarriga. Det tog heller inte lång tid att laga dem och ratten för temperaturen fungerar bra.

Så vi gav oss ut för att läsa andra konsumenters tester och recensioner. Vi översatte till och med utländska sidor för att se vad folk tycker! Majoriteten är riktigt glada och har lämnat positiva omdömen.

Hur man lyckats pressa ner priset så lågt vet vi inte, men det är bara att tacka och ta emot. Kvaliteten är hög, våfflorna blir välgräddade, järnet har en bra nonstick-beläggning och det finns en ljussignal när maten är klar. Vad mer kan man önska?

Ett utmärkt val för dig som letar efter ett våffeljärn med hög standard och lågt pris. Ett riktigt kap!
Bäst pris hos:

Vilket våffeljärn är bäst för dig

Att hitta ett bra våffeljärn var inte svårt, av flera anledningar. Dels är de främsta järnen oerhört bra, dels skiljer de de sig inte speciellt mycket funktionsmässigt.

Här är några tips på vad du bör tänka på och leta efter när du är på jakt efter ett våffeljärn.

Storlek och form

Det första man brukar bestämma: vill man ha ett järn som kan grädda en eller två våfflor samtidigt. Den sistnämnda brukar vara lite dyrare, men inte med mycket.

Är ni fler i hemmet som äter våfflor samtidigt så är det bäst att investera i ett dubbeljärn. Det spar tid och är enklare. Dessutom kan ni äta tillsammans, istället för att en av er börjar äta medan den andre väntar. Och hur ofta äter man bara en våffla?

Formen kan också vara bra att reflektera kring. De flesta järnen ger något som liknar hjärtformade våfflor, men det finns också järn som gör så kallade ”belgiska våfflor”. Hjärtformade är helt klart populärast och roligast.

Värmekontroll

Idag har de flesta våffeljärnen en ratt som kontrollerar temperaturen. Däremot finns det en del billigare modeller som inte har den möjligheten.

Vi rekommenderar att du köper ett järn där du har möjlighet bestämma temperaturen själv. Man får då bättre kontroll över sina våfflor och kan bestämma om de ska bli krispiga, mjuka, hårda eller mitt-i-mellan.

Non-stick/Anti-stick

I princip alla våffeljärn i mellan- och övre prisklassen har nonstick-beläggning. Det är viktigt för att smeten och våfflorna inte ska fastna i maskinen. Efter en god måltid vill man gärna inte stå och skrapa bort torkad mat från värmeplattorna.

Våra bäst i test-vinnare från Wilfa har dubbla anti-stick-beläggningar. Många rapporterar att deras beläggningar håller bra även efter 5-10 års användning! Det är otroligt ovanligt och något som gör deras våffeljärn till klara favoriter.

Se till så att järnen du köper har någon form av anti-stick.

Läs tester

Som alltid är det bäst att läsa tester och recensioner av produkterna man köper.

I den här guiden har vi sammanställt en uppsjö av konsumenters studier och tester av varje produkt. På så sätt slipper du hoppa runt mellan sidor, forum och Youtube-videos för att se vad folk tycker om varje modell.

Kort om våffeldagen

Varje år den 25:e mars firar vi våffeldagen i Sverige. En god och rolig tradition som skänkt många människor mycket glädje. Men hur startade egentligen den här traditionen?

Våffeldagen bygger faktiskt på ett missförstånd.

Inom Kristendomen firar man att jungfru Maria fick reda på att hon var gravid med Jesus. Detta sker 9 månader innan jul och kallas för ”vårfrudagen”. Benämningen förvrängdes genom dialekter och spridning – slutligen blev det ”våffeldagen”.

Vårfrudagen firas inte nödvändigtvis den 25 mars, utan har i Sverige flyttats fram till söndagen mellan 22 och 28 mars.

I Sverige så firade vi också vårens ankomst just vid denna tidpunkt. Så många menar på att kristna högtiden och den ursvenska traditionen har smält samman till våffeldagen.

Huruvida våffeldagen verkligen kommer från ett missförstånd går att diskutera, men att traditionen är sprungen ur två olika högtider råder det inga tvivel om.

Hur sanningen än må vara – så är vi mycket tacksamma för denna fantastiska tradition! Där familj och vänner ansluter för att äta våfflor med sylt, bär, grädde eller choklad på. Mums!

Läs också: