Bästa våffeljärnet 2024 – Kockens favoriter
Bäst i test
Cloer våffeljärn
Bästa våffeljärnet
Ett dubbelt våffeljärn som gräddar exceptionellt goda våfflor. Den har ett steglöst temperaturreglage och en riktigt bra non-stick-beläggning. Definitivt årets absoluta favorit.
Våra favoriter
Den 25:e mars varje år infinner sig många svenskars favorit: våffeldagen. Vi har ätit våfflor sedan mitten av 1600-talet och det finns inga tecken på att vi kommer sluta den närmsta tiden.
Faktum är att det hela tiden dyker upp nya våffeljärn på marknaden, vilket har skapat stor konkurrens mellan företagen. Till konsumenternas fördel.
Med pressade priser och höjd kvalitet så har vi många alternativ att välja på.
För att hjälpa dig att välja rätt, så har vi recenserat och jämfört årets främsta våffeljärn inom varje kategori och för varje budget.
- Bästa våffeljärnet: Cloer våffeljärn
- Bra dubbelvåffeljärn: Wilfa WAD-619
- Bästa belgiska våffeljärnet: Åviken 902
- Bäst budgetval: Severin WA2106
- Billigt dubbeljärn: Åviken 906
Bästa våffeljärnet: Cloer Våffeljärn
- Exceptionellt goda våfflor
- Dubbeljärn
- Steglöst temperaturreglage
- Non-stick-beläggning
- Minimalt med smet fastnar
- Bra pris
Cloer dominerar årets test totalt. Deras belgiska dubbelvåffeljärn är utan tvekan det mest prisvärda våffeljärnet på marknaden idag.
Först och främst blir våfflorna oerhört goda i det här järnet. De blir frasiga och tjocka, precis så som belgiska våfflor ska vara.
Med hjälp av det steglösa reglaget kan du själv välja i vilken temperatur våfflorna ska gräddas i. Eftersom reglaget är steglöst, så får du full kontroll över gräddningen – så att våfflorna blir precis så som du vill ha dem.
Konstruktionen känns stabil och kvalitativ. Järnet är ganska kompakt och tar upp lite plats, men väger runt 2 kg.
Non-stick-beläggningen fungerar kanon, vilket gör rengöringen efteråt går snabbt och smidigt. Minimalt med grädde och våffla fastnar i järnet – vilket, såklart, höjer betyget.
Även värmefördelningen är i toppklass. Både ovan- och undersidan av varje våffla blir exemplariskt gräddad.
Sammanfattning:
Det finns många bra våffeljärn på marknaden just nu, men Cloer tar definitivt hem förstapriset. Priset, kvalitén, användarvänligheten och de supergoda resultaten gör den till en självklar bäst i test-vinnare i år.
Våfflorna blir tjocka och frasiga. Du kan med enkelhet använda det steglösa reglaget för att grädda våfflorna precis så som du vill ha dem.
Vi gillar också att den är så enkel att rengöra efteråt. Mycket tack vare non-stick-beläggningen som gör att minimalt med smet och våffla fastnar i stekytan.
Ett riktigt kap för det här priset – definitivt årets mest prisvärda våffeljärn!
Bra dubbelvåffeljärn: Wilfa WAD-619
- Dubbel anti stick-beläggning!
- Exklusiv
- Våfflorna lossnar enkelt från järnet
- Rinner inte utanför om man häller för mycket
- Två våfflor gräddas samtidigt
- Övre prisklassen
Ett dubbeljärn i den högsta prisklassen. Definitivt en premium-produkt med hög kvalitet i varje avseende.
Låt oss börja med designen som har en väldigt enkel och futuristisk look. Den passar in perfekt i vilket modernt kök som helst med sin vita färg, svarta detaljer och röda knapp på locket. Helt klart en av de snyggaste våffeljärnen.
Även den här modellen har en dubbel non-stick-beläggning. Tack vare det så fastnar ingenting på järnet och kvaliteten kommer att hålla många år framåt.
Wilfas grymma non-stick-beläggningar gör deras våffeljärn till bra investeringar, då de håller bra mycket längre i jämförelse andra modeller.
Med hjälp av den manuella termostaten så kan du själv ställa in hur varma plattorna ska bli. På så sätt har du full kontroll över hur krispiga, mjuka eller hårda dina våfflor blir.
Resultatet blir riktigt bra med det här järnet. Definitivt en av de bästa. Den enda anledningen till att den inte vinner vår bäst i test-lista är priset. Rent funktionsmässigt får den högsta betyg.
Valet stod mellan den här modellen och Wilfas WAS-623. Valet blev den sistnämnda, eftersom den kostar mindre.
Om du letar efter en professionell premium-produkt som kan grädda två våfflor samtidigt så är det här det självklara valet.
Starkt rekommenderad för alla seriösa våffelkockar!
Sammanfattning:
Ett exklusivt järn med en riktigt bra non-stick-beläggning. Ingenting fastnar i järnet! Kvalitén på materialet är mycket högre än på de flesta andra järn.
Den har en manuell termostat så att du själv kan välja hur varmt järnet ska bli. Du kan därför själv avgöra om det ska bli krispiga, hårda eller mjuka våfflor.
Ett fantastiskt bra premium-järn. En av våra favoriter!
Bästa belgiska våffeljärnet: Åviken 902
- Klassisk design
- Bra teflonbeläggning
- Goda våfflor
- Billig!
Om du inte vill ha hjärtformade våfflor och istället vill ha de klassiska, fyrkantiga, våfflorna – så är det här ett utmärkt val.
Man har designat järnet med tjocka aluminiumplattor och en teflonbeläggning. Resultatet blir en maskin som värmer upp snabbt och som har en bra värmefördelning.
Våfflorna blir gräddade som om de kommer direkt från konditoriet.
Det enda negativa med järnet är utseendet. Den ser väldigt tråkig ut och påminner om järnen som man brukade ha hemma under 90-talet. Det är inte speciellt inspirerande att titta på – men påverkar inte betyget.
Men om designen inte spelar så stor roll och du endast vill kunna göra goda belgiska våfflor – då kan du inte gå fel med den här.
Sammanfattning:
Klassisk design för dig som vill ha fyrkantiga våfflor. Teflonbeläggningen och aluminiumplattorna gör att den värms upp snabbt och gräddningen blir jämn och fin.
Ett perfekt våffeljärn för dig som föredrar fyrkantiga våfflor. Det låga priset gör den mycket prisvärd!
Bäst budgetval: Severin WA2106
- Hög kvalitet
- Billig
- Fräsch design
- Kan grädda dubbla våfflor
- Kostnadseffektiv
En liten joker i spelet. Vi hade inte förväntat oss att Severins våffeljärn skulle klara sig hela vägen fram och hamna i vår bäst i test-lista. Ack så fel vi hade!
Ett dubbelt våffeljärn med teflonyta och en ovanligt snygg design, för under 700 kronor. Men våfflorna blev välgräddade och smarriga.
Det tog heller inte lång tid att laga dem och ratten för temperaturen fungerar bra.
Så vi gav oss ut för att läsa andra konsumenters tester och recensioner. Vi översatte till och med utländska sidor för att se vad folk tycker! Majoriteten är riktigt glada och har lämnat positiva omdömen.
Hur man lyckats pressa ner priset så lågt vet vi inte, men det är bara att tacka och ta emot.
Kvaliteten är hög, våfflorna blir välgräddade, järnet har en bra nonstick-beläggning och det finns en ljussignal när maten är klar. Vad mer kan man önska?
Sammanfattning:
Ett utmärkt val för dig som letar efter ett våffeljärn med hög standard och lågt pris. Ett riktigt kap! Maskinen får högsta betyg i den här prisklassen.
Den har en ratt där du själv kan ställa in temperaturen. Våfflorna blir välgräddade och en signal meddelar dig om när de är klara. Ett mycket bra val om du vill kunna göra två våfflor samtidigt.
Billigt dubbeljärn: Åviken 906 dubbelt våffeljärn
- Bra värmespridning
- Billig
- Pålitlig
- En av de populäraste järnen
- Goda frasiga våfflor
Med sin långa erfarenhet så är det inte så konstigt att Åviken toppar många listor med det här våffeljärnet. Företaget har nämligen producerat våffeljärn sedan 1950-talet.
Värmeplattorna är gjorda i aluminium för en så bra värmespridning som möjligt. Plattorna har även en non-stick-beläggning för att smeten och våfflorna inte ska fastna.
Våffeljärnet kan grädda två våfflor samtidigt och resultatet blir enastående. Järnet har helt klart en ”vattnas i munnen”-aura kring sig.
Så du gör bäst i att förvara den i ett skåp, om du inte vill bli lockad till att laga våfflor varje dag.
Designen är fräsch och enkel. Handtaget i plast gör så att man inte bränner sig och på toppen av järnet finns ett termostat där du kan reglera värmen.
Perfekt för dig som vill ha maximal kontroll över dina våfflors konsistens.
Järnet är billigt, kan grädda två våfflor samtidigt och ger en känsla av kvalitet. Starkt rekommenderad till dig som letar efter ett bra våffeljärn.
Sammanfattning:
Den är billig, pålitlig och har en bra värmefördelning över hela järnet. Definitivt en av de populäraste järnen vi tittat på.
Designmässigt är den snygg och enkel. Den passar in i vilket kök som helst.
Vilket våffeljärn är bäst för dig
Att hitta ett bra våffeljärn var inte svårt, av flera anledningar. Dels är de främsta järnen oerhört bra, dels skiljer de de sig inte speciellt mycket funktionsmässigt.
Utöver våra omdömen och jämförelser, så har vi, här nedanför, listat allt du behöver tänka på när du ska köpa ett våffeljärn.
Stort eller litet våffeljärn
Det första man brukar bestämma: vill man ha ett järn som kan grädda en eller två våfflor samtidigt. Den sistnämnda brukar vara lite dyrare, men inte med mycket.
Är ni fler i hemmet som äter våfflor samtidigt så är det bäst att investera i ett dubbeljärn. Det spar tid och är enklare. Dessutom kan ni äta tillsammans, istället för att en av er börjar äta medan den andre väntar. Och hur ofta äter man bara en våffla?
Formen kan också vara bra att reflektera kring. De flesta järnen ger något som liknar hjärtformade våfflor, men det finns också järn som gör så kallade ”belgiska våfflor”. Hjärtformade är helt klart populärast och roligast.
Värmekontroll
Idag har de flesta våffeljärnen en ratt som kontrollerar temperaturen. Däremot finns det en del billigare modeller som inte har den möjligheten.
Vi rekommenderar att du köper ett järn där du har möjlighet bestämma temperaturen själv. Man får då bättre kontroll över sina våfflor och kan bestämma om de ska bli krispiga, mjuka, hårda eller mitt-i-mellan.
Om du är osäker på hur värmekontrollen och andra funktioner fungerar, rekommenderar vi dig att läsa vår artikel om hur ett våffeljärn fungerar.
Non-stick/Anti-stick
I princip alla våffeljärn i mellan- och övre prisklassen har nonstick-beläggning. Det är viktigt för att smeten och våfflorna inte ska fastna i maskinen. Efter en god måltid vill man gärna inte stå och skrapa bort torkad mat från värmeplattorna.
Våra bäst i test-vinnare från Wilfa har dubbla anti-stick-beläggningar. Många rapporterar i sina omdömen att deras beläggningar håller bra även efter 5-10 års användning! Det är otroligt ovanligt och något som gör deras våffeljärn till klara favoriter.
Hur många watt ska ett våffeljärn ha
De flesta våffeljärnen på marknaden idag har mellan 1000 och 1700 watt. Vissa mer, andra mindre.
Men antalet watt är sällan en indikation på hur bra våffeljärnet faktiskt är. De flesta våffeljärnen idag är starka nog för att grädda goda våfflor.
Det är sällan effekten på våffeljärnet som är den avgörande faktorn – vilket reflekteras i våra recensioner och omdömen.
Anledningen till varför du vill titta på våffeljärnets effekt, är om du vill ha koll på hushållets energikonsumtion. Högre watt innebär en större elkonsumtion.
När du ska köpa ett våffeljärn bör du istället titta på järnets form, funktioner och non-stick-beläggning. Dessa faktorer har en större inverkan på hur våfflorna kommer att bli.
Belgiskt våffeljärn eller vanligt våffeljärn
Belgiska våfflor utmärker sig då de har djupare fickor och brukar vara större än vanliga våfflor.
De belgiska våfflorna är inte bara större på diametern, men är också tjockare.
Det här påverkar inte bara utseendet på våfflorna – men även smaken. Vilket du säkert har erfarenhet av när du ätit en autentisk belgisk våffla.
Ett belgiskt våffeljärn gör våfflor som är större, tjockare och fluffigare. De har en lite krispigare utsida. Vanliga, traditionella, våffeljärn gör tunnare, men mer kompakta våfflor, med en rikare smak.
En fördel med de belgiska våfflorna är att de har djupare fickor, vilket gör att du får plats med mer topping (ingredienser) på våfflorna. Vare sig du vill ha sirap, frukt, glass, sylt eller grädde.
Våffelrecepten skiljer sig mellan belgiska och vanliga våfflor. Men också våffeljärnen ser annorlunda ut. De belgiska våffeljärnen är större och tar upp mer plats, eftersom de gräddar större våfflor.
Belgiska våffeljärn brukar också vara runda.
I slutet av dagen handlar det om vad du föredrar. Mindre och tunnare våfflor med en rikare smak, eller tjockare, större och fluffigare våfflor med mer utrymme för dina pålägg.
Dyrt eller billigt våffeljärn
Bra våffeljärn brukar kosta mellan 400 och 800 kronor. Som du kan se i årets test så har vi hittat riktigt bra våffeljärn i både det övre och lägre prissegmentet.
Kvalitén mellan olika våffeljärn skiljer sig givetvis drastiskt mellan olika tillverkare, modeller och priskategorier.
Men den stora skillnaden mellan de olika prisklasser är storleken och funktionaliteten på våffeljärnen.
Dyrare våffeljärn brukar vara dubbeljärn som kan grädda två våfflor åt gången. Det kan också vara en fråga om kvalitén på non-stick-beläggningen, där billigare våffeljärn kan vara mer ömtåliga.
Det kan vara värt att köpa ett billigare järn om du inte använder det så ofta. Men om du planerar att grädda våfflor en gång i veckan, då får du mer värde för pengarna om du investerar i en mer hållbar variant.
I årets test har vi recenserat flera bra våffeljärn som är budgetvänliga. De har ofta sina nackdelar, men fördelarna överväger svagheterna.
Vi rekommenderar att du lägger upp en budget innan du börjar överväga olika alternativ. På så sätt minskar du risken för att du betalar för mer än du behöver.
Kom också ihåg att garanti och support kan skilja sig mellan olika prisklasser. Dyrare produkter tenderar att ha en längre garantiperiod.
Kort om våffeldagen
Varje år den 25:e mars firar vi våffeldagen i Sverige. En god och rolig tradition som skänkt många människor mycket glädje. Men hur startade egentligen den här traditionen?
Våffeldagen bygger faktiskt på ett missförstånd.
Inom Kristendomen firar man att jungfru Maria fick reda på att hon var gravid med Jesus. Detta sker 9 månader innan jul och kallas för ”vårfrudagen”. Benämningen förvrängdes genom dialekter och spridning – slutligen blev det ”våffeldagen”.
Vårfrudagen firas inte nödvändigtvis den 25 mars, utan har i Sverige flyttats fram till söndagen mellan 22 och 28 mars.
I Sverige så firade vi också vårens ankomst just vid denna tidpunkt. Så många menar på att kristna högtiden och den ursvenska traditionen har smält samman till våffeldagen.
Huruvida våffeldagen verkligen kommer från ett missförstånd går att diskutera, men att traditionen är sprungen ur två olika högtider råder det inga tvivel om.
Hur sanningen än må vara – så är vi mycket tacksamma för denna fantastiska tradition! Där familj och vänner ansluter för att äta våfflor med sylt, bär, grädde eller choklad på. Mums!