Slipning-av-kökskniv

Hur du väljer rätt grit på din slipsten

Att slipa köksknivar är roligt och förlänger knivens kvalité. Men det gäller att du använder rätt typ av slipsten. Vi hjälper dig att välja rätt grit på slipstenen i den här artikeln.

När du slipar köksknivar med en våtsten, så behöver du välja rätt typ av grit på slipstenen för din specifika kniv och situation. Annars löper du risk att förstöra eller försämra kniven.

Glöm inte bort att läsa vårt årliga test av knivslipar.

Så låt oss börja med vad grit och grit-skalan är för något, för att sedan lista de olika nivåerna som finns.

Vad är grit på en slipsten

Våtsten-och-köksknivar

När du slipar köksknivar med en slipsten, så är effekten densamma som när du slipar trä med sandpapper. Det vill säga, du tar bort större eller mindre mängder material från knivbladet. På så sätt kan du göra bladet finare eller skarpare.

Hur hårt, eller hur mycket, material slipstenen avverkar från kniven beror på slipstenens grit. Exempelvis är 200 grit en grov slipsten som avverkar väldigt mycket material från knivbladet. 4000 grit är en fin sten som i princip polerar kniven för att göra den extra vass.

Kort och gott är grit den skalan man använder för att avgöra hur grov eller fin slipstenen är. Ju lägre nummer, desto grövre är stenen och avverkar mer material. Just högre siffran är, desto finare är slipningen och desto mindre material avverkar den.

Grit-skalan

Så här kategoriserar man grit-skalan:

  • 120-500 grit: Grovslip sten. Används för att reparera och forma skadade eller extremt slöa knivar. Den här stenen tar bort mycket material snabbt, vilket gör att den kan återställa skadade knivar.
  • 600-800 grit: Mellangrov slipsten. Bra för att skärpa en kniv som inte är skadad, men som är slö.
  • 1000-1200 grit: Medium slipsten. Den vanligaste slipstenen. Den används för att skapa en skarp egg på kniven.
  • 2000-3000 grit: Fin slipsten. Används för att finslipa och polera eggen för en ännu skarpare finish. Bra för knivar som redan är relativt skärpta.
  • 4000-5000 grit: Mycket fin slipsten. Den här gritten ger en extremt skarp egg. Används främst som finslipning.
  • 6000 grit och upp: Extrafin slipsten. Används för att uppnå en exceptionellt fin finish. Dessa brukar främst användas av kockar och entusiaster för att få optimal skärpa.

I runda slängar, brukar man säga att 1000 grit och under, är bra för att återställa knivar som är skadade eller som är extremt slöa. Du bör inte använda så här grova stenar på redan skärpta knivar.

1000-3000 grit är de vanligaste våtstenarna. De är en bra startpunkt för att återskapa skärpan på kniven. Men kom ihåg, dessa slipstenar är fortfarande fokuserade på att slipa och inte underhålla.

Slutligen har vi 4000-8000 grit. Om du endast är ute efter att polera och skapa en fin finish på en redan skarp kniv, då är de här slipstenarna bäst.

Om du ska köpa en eller flera slipstenar, rekommenderar vi Kitchentime, Bagaren och kocken och Cervera. Alla tre har ett stort utbud av våtstenar med olika grit.

Titta på Kitchentimes slipstenar.
Titta på Bagaren och kockens slipstenar.
Titta på Cerveras slipstenar.

Vilken grit och slipsten behöver du

Vanligtvis brukar man använda flera typer av slipstenar när man slipar köksknivar. Man pratar oftast om att ”gå i steg”. Exempelvis att du börjar slipa stenen med en 1000 grit, sedan en 2000 grit och slutligen en 4000 grit.

En skadad kniv kommer inte att återställa skärpan med bara en slipsten på 4000 grit. Allt som kommer hända är att du polerar en oskärpt kniv. För att skärpa kniven behöver du en grövre grit.

Det är också viktigt att du använder en slipsten som passar för din specifika kniv. En kniv med mjukt stål har inte samma tolerans som en kökskniv med ett hårt stål. Japanska köksknivar är exempelvis mer ömtåliga än västerländska kockknivar.

Om du aldrig har slipat en kniv tidigare, så bör du rådfråga och få hjälp av någon med erfarenhet. Vi rekommenderar inte att du slipar dina knivar på egen hand första gången. Om du väljer att göra det ändå, så bör du göra det med knivar som du har råd att förlora. Du kan nämligen begå misstag under slipningen som riskerar att skada eller förstöra kniven.

Men låt dig inte skrämmas bort. Det finns många glada amatörer som lärt sig slipa knivar på egen hand. Men se till att du är välinformerad och har tittat på instruktionsvideor, samt läst manualen för din kniv, innan du börjar.

Du kan läsa vår artikel om hur man slipar köksknivar hemma här.