Bästa knivslipen 2023 – Knivslip bäst i test

Bäst i test

Chefs-choice-320-knivslip

Chef´s Choice 320 knivslip

Bästa Knivslipen

En knivslip av väldigt hög kvalitet. Den är enkel att använda och slipar väldigt snabbt. Du behöver inte längre ett proffs när du slipar knivar – den här maskinen gör allt, snabbt och enkelt.

Mer info i butik

Bästa knivslipen

Något som många hemmakockar inte är medvetna om är att en av de största farorna i köket är en slö kniv. Därför är det viktigt att alltid ha vassa knivar som inte glider och slinter när man ska skära något.

Tiderna har förändrats och man behöver inte längre skicka sina knivar till professionella för att få dem vässade.

Istället kan man använda en knivslip. Det är inte bara snabbt, enkelt och effektivt, utan även kostnadseffektivt.

Vi gav oss ut och tittade på olika knivslipar för att hitta vilka maskiner som är bäst vad gäller kvalitet, pris, effektivitet och säkerhet.

Välkommen till årets bäst i test-lista för knivslipar.


Bäst För Västerländska Knivar: Chef´s Choice 320 knivslip

Anledningar att köpa:

 • Enkel att använda
 • Slipar väldigt snabbt
 • Pålitlig
Anledningar att inte köpa:

Om du har europeiska köksknivar som behöver slipas så är det ingen knivslip som gör jobbet bättre, enklare och snabbare än den här modellen från Chef’s Choice.

Slipen har två steg, ett för underhållning av grundeggen och ett steg för att polera eggen.

Allt du behöver göra är att sätta på maskinen, köra kniven genom steg 1 ett par gånger, repetera detsamma på steg 2 och sedan är du klar.

Resultatet blir en sylvass kniv, som dessutom förlorat knappt någon metall alls.

Tiderna då man behövde skicka kniven till ett proffs för slipning, är passé. Att behöva köpa nya, dyra, knivar så fort de gamla har blivit slöa är inte heller längre aktuellt. Dessa maskiner är så pass bra och enkla att använda att det inte finns några ursäkter.

Chef’s Choice är kända för kvaliteten på sina knivslipar och den här maskinen är traditionen trogen. De slipar och polerar billiga, dyra, slöa och halvvassa knivar utan några som helst problem.

Inte alla maskiner vågar man slipa sina dyraste knivar i, med risk för att de ska gå sönder eller ta skada. Någon sådan oro finns inte överhuvudtaget med den här maskinen.

Inte bara professionella kockar gillar den här maskinen, utan den här blivit mäkta populär bland vanliga konsumenter också. Vi läste recensioner och tester från hemmakockar som köpt 320 och betygen är mycket höga.

Helt klart den bästa knivslipen för västerländska knivar och därför en given vinnare!


Bäst För Japanska Knivar: Chef´s Choice 316 knivslip

Anledningar att köpa:

 • Specialiserad på japanska knivar
 • Superlätt att använda
 • Sliter inte på bladet
Anledningar att inte köpa:

Japanska knivars profil och egg skiljer sig en hel del från västerländska knivar. De är oftast mycket hårdare (runt 60 HRC på Rockwellskalan) och därför svårare att slipa.

Av den anledningen är det viktigt att man använder en knivslip som är specifikt gjord för det japanska hantverket.

Den här slipmaskinen är perfekt för ändamålet. Med sina två steg så är det allt du behöver för att vässa och skärpa dina knivblad där hemma.

Ena steget är för underhållning av grundeggen och det andra steget polerar eggen.

Resultatet känns och ser väldigt professionellt ut och gör maskinen till en given bäst i test-vinnare för japanska knivblad.

Maskinen är i den högre prisklassen, men det är gångbart med tanke på maskinens kvalitet. Det går snabbt att slipa knivarna och det är superenkelt att använda den.

Maskinen i sig är tung och stadig. Något vi framförallt gillade är att den inte verkar slita ut bladet så som andra maskiner (och slipstenar) tenderar att göra. En stor bonus som ökar livslängden och förlänger kvaliteten på knivarna.

Definitivt den bästa slipmaskinen för dig med japanska köksknivar som behöver slipas.


Väldigt Populär: Global Mino Sharp MC-550

Anledningar att köpa:

 • Knivarna blir riktigt vassa
 • Går snabbt att slipa
 • Väldigt billig
Anledningar att inte köpa:

En förvånansvärt bra knivslip från Global! Den kostar i princip tusenlappen mindre än våra favoriter, så den är inte riktigt på deras nivå.

Men om man ser till priset och kvaliteten på modellen så är det definitivt en av de bästa på marknaden idag.

En recension vi läste beskrev slipen som ”sanslöst effektiv” och vi kan inte annat än hålla med.

Knivarna blir väldigt vassa och lämnar inte mycket kvar att önska. Det går dessutom väldigt snabbt att slipa. Dra kniven fram och tillbaka i skåran ett par gånger och vips – så är det klart. Busenkelt!

Något lite oroväckande är däremot att hjulen är så högt upp och skåran är så stor. Det kan resultera i att sidorna på kniven får repor.

Vi märkte inte av något sådant, men när vi gjorde research så fick vi bekräftat att ett par kockar har fått små repor på sidorna av kniven. Även om det är 1 av 20 som rapporterat om det problemet så är det något du bör ha i åtanke.

Vi skulle inte använda den här maskinen på dyrare knivar, utan den passar bättre för lite billigare knivset. Men det ska man förvänta sig av en knivslip som är så billig.

Allt-som-allt är det en ruskigt effektiv knivslip som slår ut många knivslipar som kostar det dubbla i pris.

Ett perfekt val för hemmakocken som vill slipa sina knivar på ett enkelt, billigt och effektivt sätt. Man kunde ha höjt prislappen med minst 300 kronor, så det är definitivt ett kap!


Klassisk Knivslip: Vulkanus Professionell

Anledningar att köpa:

 • Klassisk teknik
 • Perfekt för underhållning av kniven
 • Slipar även tandade blad
Anledningar att inte köpa:

Alla knivslipar i vår bäst i test-lista är superenkla att använda och den här modellen från Vulkanus är inget undantag. Men den skiljer sig en hel del från övriga tekniker och modeller.

Verktyget är format som ett V, där själva slipstenen finns i mitten. Man drar således kniven enkelt i mitten för att slipa och polera knivbladet. Det görs helt manuellt utan vare sig batteri eller elektricitet.

Det unika med den här modellen är att den kan slipa även tandade blad, vilket långt ifrån alla kan. Den gör det dessutom väldigt bra!

Själva slipningen är väldigt fin och gör ett bra jobb. För grövre slipning där kniven har jack som måste bort, så rekommenderar vi däremot andra modeller istället. Den här gör sig bäst för underhållning och finare slipning.

En stabil och smart designad knivslip som passar bra både för hemmaköket och restaurangen.

Med sin långa hållbarhet, enkla och effektiva användning så är den helt klart värd priset.


Vilken knivslip är bäst för din kniv

Stor-knivslip

Alla knivslipar i vår lista är bra – men de är inte bra för alla knivar.

Det som avgör vilken slip som passar dig bäst är knivens vinkel, hårdhet och storlek.

I vår artikel om skillnaderna mellan västerländska och japanska knivar så kan man läsa att japanska knivar har en vinkel på 12 till 15 grader. Kockknivar från Europa har oftast en vinkel på 20 till 22 grader.

Japanska knivar är oftast av ett mycket hårdare stål än deras europeiska motsvarighet. De är även smalare och har en mindre yta.

Allt detta påverkar tekniken som används för att slipa kniven. Därför har de flesta knivsliparna olika hål/jack för respektive knivtyp.

Läs vår guide för hur man slipar knivar hemma, där vi steg-för-steg går igenom vilken teknik du behöver för att slipa rätt.

Om man använder en japansk kockkniv i en knivslip gjord för europeiska knivar så riskerar man att förstöra kniven.

Se alltid till att knivslipen överensstämmer med knivtypen du vill slipa.

Välj rätt korn

Alla knivslipar kommer med olika typer av korn, det vill säga den är antingen grov, medium eller fin. Alternativt en blandning av två.

Ju grovkornigare stenen är, desto mer metall försvinner när du slipar kniven.

Grov slipsten (under 700 korn) – Bra för skadade knivar, exempelvis där bladet har jack eller hack i sig.
Medium (800-2000 korn) – Bra för att slipa slöa knivar som inte är skadade.
Fin (Över 3000 korn) – Liknar bryning. Den polerar bladet och gör det extra vasst.

Om du vill laga och slipa en skadad kniv så vill du alltså ha en knivslip med så grov sten som möjligt. Om du bara vill slipa slöa knivar som inte är oskadade, så bör du sikta in dig på en knivslip med ett medium och fint insteg.

Knivslip eller slipsten

Slipsten-och-kniv

För den passionerade kocken som älskar att slipa sina bästa köksknivar så är slipstenen ett givet val. Men för de flesta av oss är det inte speciellt underhållande att slipa knivar.

Om du vill spara tid och vara så effektiv som möjligt, då gör du bäst i att sikta in dig på en elektriskt eller manuell knivslip.

Priset

Kockknivar kan ibland kosta väldigt mycket, då vill man gärna inte slipa dem med en budgetprodukt som kostar under 500 kronor. Med ett så lågt pris finns det risk för att man har kompenserat kvaliteten på något vis.

De allra bästas knivsliparna är inte speciellt dyra, utan brukar landa mellan 1000 och 2000 kronor.

Eftersom slöa knivar är den värsta faran som finns i köket, så rekommenderar vi att du investerar i något av kvalitet istället för billigare modeller.

Kort om vårt bäst i test

Vi blev faktiskt väldigt förvånade under testets gång.

Vi hittade ett par riktigt bra knivslipar, men vi fann också en hel del mindre bra produkter. Ett par tillverkare som annars brukar toppa bäst i test-listor visade sig ha relativt undermåliga knivslipar.

Det finns ingen mening att nämna dem vid namn, eftersom vi endast vill fokusera på det bra. Men det här stärker vår idé om att man alltid ska läsa tester och recensioner innan man köper någonting.

Det spelar ingen roll hur väletablerat företaget är eller hur bra beskrivningen av produkten låter. Verkligheten kan vara en helt annan.

För att du ska slippa begå misstag och köpa saker som sedan visar sig vara mindre bra, så har vi gjort grovarbetet åt dig. I den här bäst i test-listan presenterar vi fyra riktigt bra knivslipar som alla har fått väldigt positiva omdömen från konsumenter såväl som experter.

Allt du behöver göra nu är att bestämma vilken av dem som passar just dina knivar.