Kvinna-rengör-brödrost

Hur man rengör en brödrost – Steg för steg

Få köksredskap är så bortglömda som brödrostar. I alla fall när det kommer till rengöring.

Även om brödrosten inte hanterar kyckling eller kött – så kan den fortfarande bli en bakteriehärd.

Det finns trånga utrymmen och mycket smulor i brödrostar. Därför är det viktigt att regelbundet rengöra brödrosten för att hålla bort eventuella insekter och bakterier.

Så här gör du för att rengöra din brödrost på bästa sätt.

Hur man rengör en brödrost

Tvättar-brödrost

Först och främst måste du låta brödrosten bli sval innan du börjar rengöra den. Rör aldrig elementen eller insidan av brödrosten om den precis har använts. Vänta istället ett par timmar.

Börja med att dra ut kontakten till brödrosten. Ta sedan en trasa och börja skura utsidan av maskinen.

Om din brödrost har en smulbricka, kan du dra ut smulbricka, tömma den och skura den ren. Se till att den är helt torr innan du stoppar tillbaka den i brödrosten.

Inspektera sedan insidan av brödrosten, så att inga smulor eller brödbitar har fastnat i värmeslingorna. Om något har fastnat måste du ta bort dem. Men var försiktig, då brödrostens värmeelement är väldigt ömtåliga.

Det kan också vara bra att vända upp och ner och försiktigt skaka på brödrosten. På så sätt får du ut eventuella smulor som fastnat i maskinen och som inte åkt ner i smulbrickan.

Viktigt att tänka på:

  • Om du behöver skrapa på insidan av brödrosten bör du använda något av trä eller plast, gärna en smörkniv. Använd aldrig vassa föremål eller metall, då det kan förstöra värmeslingorna.
  • Håll alltid vatten och fukt borta från maskinen. Om du tror att fukt eller vätska hamnar i brödrosten så måste det tas bort direkt.

Hur ofta ska en brödrost rengöras

Tömmer-smulbricka-i-brödrost

Hur ofta du ska rengöra brödrosten beror på hur ofta den används, miljön kring brödrosten och hur bra brödrosten är.

Vissa brödrostar är bättre än andra på att vara rena. En del, framförallt äldre, brödrostar saknar exempelvis smulbricka – vilket innebär att massvis av smulor samlas i botten av brödrosten.

Du behöver därför vända upp och ner på maskinen för att få ut alla kvarvarande smulor.

Moderna brödrostar har däremot en smulbricka, och då brukar det räcka med att tömma det facket lite då och då.

Om du känner att din brödrost börjar lukta bränt, om rostningen inte blir jämnt fördelad på brödets sidor eller om maskinen börjar ryka – då är det dags att börja inspektera maskinen.

När en brödrost börjar ryka eller lukta bränt, så är det oftast för att brödsmulor fastnat i värmeslingorna. Då bör du koppla ur strömkontakten och försöka få bort smulorna efter att brödrosten svalnat.

Om brödrosten luktar bränt eller ryker, trots att du rengjort den, så bör du köpa en ny. Det kan också vara fel på elektroniken.