Japansk-kockkniv

Bästa japanska knivarna 2023 – Årets bäst i test

Bäst i test

Kai-Shun-Classic-DM-0706

Kai Shun Classic DM-0706

Bästa japanska kockkniven

En sylvass kockkniv som håller skärpan i flera år framöver. Den består av 65 lager damaskus-stål och har en perfekt balans för optimal kontroll vid användning. Definitivt en av de mest kvalitativa japanska kockknivarna just nu.

Mer info i butik

Bästa japanska köksknivarna

Japan må vara ett litet land, men deras smideskonst är ett kulturellt inslag som haft en enorm påverkan internationellt.

Allra främst när det kommer till köksutrustning.

Japanska knivar är kända för sin skarpa precision, men också för sitt vackra utseende. Stil och klass är synonymt med de japanska knivarna.

Knivarna är tunna och delikata, vilket gör att de lätt går sönder om de inte hanteras på rätt sätt.

Fisk, tunt kött, grönsaker och frukt är den japanska knivens rätta element. Motpolen är de västerländska knivarna som är både tyngre och tuffare.

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa japanska kökskniven för dig.

Vi inleder med recensioner av de mest populära knivarna. I slutet hittar du en guide som besvarar alla frågor du kan tänkas ha om japanska knivar.


Bästa Kockkniven: Kai Shun Classic DM-0706

Kai-Shun-japansk-kockkniv

Anledningar att köpa:

  • Damaskusstål i 65 lager
  • Sylvass
  • Håller sig skarp i flera år
  • Hög kvalitet
  • Perfekt balans
Anledningar att inte köpa:

  • Kostar en del
  • Kan kännas ganska liten om du har väldigt stora händer

Om du aldrig har använt en riktig japansk kockkniv, eller kökskniv överhuvudtaget, så kommer Kai Shun classic revolutionera hela din värld.

Föreställ dig att du enbart har använt en yxa hela livet, och nu ges dig en sylvass skalpell. Så känns det att hålla i Kai Shun Classic DM-0706.

Bladet är lika vasst som tunt och man skär igenom grönsaker och fisk som om de vore smör i solsken.

Men det innebär också att den är mer ömtålig än västerländska kockknivar. Du kan inte skära igenom frusen mat eller annan hård råvara.

Bladets skärpa håller sig väldigt bra. När vi gjorde research, så hittade vi recensioner skrivna av folk som ägt kniven i flera år – och de alla bekräftar knivens skärpa och uthållighet.

Tyvärr kommer den här typen av kvalitet med ett pris. Den är ganska kostsam, men om du är seriös med din matlagning och vill kunna arbeta och njuta av japansk smedkonsts till max – då är det här ett kanonbra val.

Helt klart en av våra favoritknivar!


Bästa Kiritsukekniven: Yaxell Zen

Yaxell-kockkniv

Anledningar att köpa:

  • Fantastiskt snygg design
  • Ergonomisk
  • Hållbar
  • Väldigt hög kvalitet
  • Exklusivitet
Anledningar att inte köpa:

Först och främst: kan en kniv bli vackrare och mer stilren än så här? Ha den här kniven i köket och folk kommer att stanna upp bara för att beundra hantverket.

Den är fantastiskt fin!

Utöver den uppenbart grymma designen, så är även knivens egenskaper fenomenala. Den ligger riktigt bra i handen och är otroligt välbalanserad. För att inte nämna hur vass den är!

Av alla japanska knivar du kan köpa, så är det här en av våra absoluta favoriter genom tiderna. Den är fruktansvärt bra och är värd vartenda öre.

Antalet positiva recensioner hos Bagaren och kocken vittnar om den höga kvaliteten.

Problemet är att när du väl har börjat använda den här kniven, så blir det svårt att ”gå tillbaka” till något annat. Vi kan inte rekommendera den nog.


Bästa Santokukniven: Mac superior

MAC-japansk-kniv

Anledningar att köpa:

  • Skön att hålla i
  • Bra balans
  • Mycket för pengarna
  • Lättviktare
  • Skarpt blad av hög kvalitet
Anledningar att inte köpa:

  • Inte den allra snyggaste kniven

MAC är en av de mest populära knivtillverkarna, så att de dyker upp här är föga överraskande.

Deras MAC Superior är en svår nöt för konkurrenterna att knäcka. Dels är kvalitén väldigt hög och dels är priset förvånansvärt lågt.

Kniven är en riktig lättviktare, med en supervass och tålig skärpa. Den tar sig igenom potatis och delikata örter, som om de knappt stod i vägen.

Balansen är klockren och formen på handtaget gör att den ligger skönt i handen – även om du jobbar med den under en längre tid.

Kniven må se enkel ut, men under ytan finns en riktig arbetshäst med flera års erfarenhet i ryggen.


Bästa Nakirikniven: Global GS-5

Global-GS-5-kökskniv

Anledningar att köpa:

  • Enkel att använda
  • Håller sig vass länge
  • Bekväm att hålla i
  • Extrem precision
Anledningar att inte köpa:

  • Den är ganska liten, så den passar inte dig som har väldigt stora händer

Hur mycket mångfald vi än vill ha när vi recenserar köksknivar, så är det svårt att inte nämna Globals knivar mer än en gång. De är helt enkelt för prisvärda för att inte nämnas.

Den här grönsakskniven har allt det du vill ha i en nakiri. Ett skönt handtag, mycket kontroll och ett skarpt blad. När man skär den genom en tomat så lämnar den inga fula rivor i skinnet.

Global GS-5’s främsta uppgift är att skära i grönsakerna, men det går minst lika bra att hacka också. Men använd aldrig en nakirikniv till kött. Om du vill göra det så rekommenderar vi en kockkniv istället.

Allt-som-allt är det en superb kniv som ger mycket valuta för pengarna.


Bästa budget Santokukniv: Victorinox Santoku

Victorinox-santokukniv

Anledningar att köpa:

  • Skarpt blad
  • Ergonomiskt handtag
  • Väldigt lätt
  • Enkel att arbeta med
  • Billig
Anledningar att inte köpa:

  • Kan uppfattas som för lätt när du behöver vara mer precis

Trots att den här Santokun från Victorinox är en budgetkniv, så slår den en hel del dyrare knivar både när det kommer till uthållighet och kvalitet.

Med sitt trähandtag och räfflade blad, så är det en riktigt skön allt-i-allo att ha hemma i köket. Den kan sköta uppgifterna av både en kockkniv och en grönsakskniv med bravur.

Det är ingen kniv som varken skriker lyx eller maximal effektivitet – men den är bra. Den är skarp och redo att användas direkt ur förpackningen.

Det här är helt klart den bästa santokukniven i den här prisklassen. Även om det inte är den mest exklusiva, så passar den perfekt för dig som vill börja testa japansk köksutrustning eller som bara vill vara ekonomisk.


Typer av japanska knivar

Alla japanska köksknivar är inte identiska, utan de alla ser och känns olika.

Nuförtiden har man dessutom börjat blanda den japanska smedkonsten med västerländskt hantverk, vilket resulterat i hybridknivar vars syfte är att ta det bästa från två världar.

Här är några av de vanligaste japanska knivtyperna:

Santoku / allt-i-allo
En av de mest populära och använda japanska knivarna: santoku. På engelska betyder ordet ”three virtues”, vilket kan översättas till ”tre dygder” eller ”tre förmågor”, på svenska.

De tre dygderna beskriver knivens förmåga att skära fisk, kött och grönsaker. Det är alltså en allt-i-allo-kniv.

Gyutou / kockkniv
Det här är Japans svar på den västerländska kockkniven. Den är gjord för att kunna hantera de flesta uppgifterna i köket.

Gyutou är däremot tunnare, lättare och har ett hårdare stål än västerländska kockknivar. Det innebär att bladet är mycket skarpare, men också att det är mer delikat. Även om den klarar lite tuffare uppgifter, så bör du ändå vara försiktig.

Sujihiki / Förskärare
Sujihiki-knivar kan jämföras med västerländska förskärare. Enligt traditionen, är sujihiki oftast både tunnare och gjort av hårdare stål. Bladet är också slipat i en kraftigare vinkel, vilket resulterar i ett mer precist snitt.

Den här kniven används mest för filé och allmän skärning.

Petty
Ideal för mer delikat arbete som Gyutou är för klumpig för. Perfekt för örter, små frukter och grönsaker.

Honesuki / Urbeningskniv
En japans urbeningskniv, vars största skillnad från en västerländsk kniv är att den har en triangulär form och ett stelare, mindre flexibelt, blad.

Perfekt för att skära igenom mjuka leder, men även mindre frukter och grönsaker, tack vare sin form och längd.

Nakiri / Grönsakskniv
Ett stort och rakt blad, vars huvudsyfte är att hacka och skära grönsaker med precision. Den är också mycket bra för att skära igenom frukter och grönsaker med ett hårt och slitstarkt skinn.

Yo-deba / Slaktarkniv
Det här är tunga knivar med en bred rygg. De är väldigt uthålliga och slitstarka. De används för kött och fisk. Vanligtvis har de en 50/50-balans, vilket gör att de passar både höger- och vänsterhänta.

Yanagi / Skivkniv
Du har säkerligen sett de här knivarna på TV. De är väldigt långa och man använder väldigt långa rörelser för att göra precisa snitt i sushi och salami. Sylvassa knivar med en superb precision.

Takobiki / Skivkniv
En variation av yanagi. Även dem här kniven är oerhört skarp och skär igenom fisk som smör i solsken. Den främsta skillnaden från en Yanagi, är att Takobiki har en trubbig spets.

Deba / Köttkniv
En traditionell köttkniv med mycket tyngd och en tjock rygg. Eftersom man främst äter fisk i Japan, så används den mest för det, men även nötkött kan hanteras. Storleken på Deba kan variera baserat på vilket djur man arbetar med.

Kiritsuke / Skärkniv
En traditionell kniv som främst används som en skärkniv, men kan ha en roll som likar en kockkniv också. Den är flexibel vad gäller dess arbetsområden.

I japanska restauranger är det enbart chefskocken (verkställande kocken) som använder kiritsuke.

Usuba / Grönsakskniv
En oerhört skarp grönsakskniv. Kan ha en kurvig spets, beroende på vilken region i Japan den tillverkats i.

Pankiri / Brödkniv
En kniv som används till bröd och annat som har bakats. Den har små tänder, som kan skära igenom både mjukt och hårt bröd utan att krossa eller förstöra.