Global-knivar

Bästa globalknivarna 2023 – Topp 5 Globalknivar

Bästa Kockkniven

Global-G-2-Kockkniv

Global G-2

Bäst i test kockkniv

Med sin smarta design, långa hållbarhet, skarpa och precisa blad – så är det definitivt den bästa kockkniven på marknaden idag.

Bagaren och kocken

Bästa Globalkniven

När det kommer till köksknivar så är Global definitivt ett av de bästa märkena – om inte den absolut bästa.

De har en kvalitet, hållbarhet och skärpa som få kan konkurrera med.

Vi har gått igenom de bästa globalknivarna för i år, för att göra det enklare för dig att hitta den som passar dig bäst.

Här är de bästa Globalknivarna för i år:


Bästa Kockkniven: Global G-2

Anledningar att köpa:

  • Komfortabelt handtag
  • Flexibel
  • Mycket hållbar
  • Lättvikt
  • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

  • Om du har väldigt stora händer kan den kännas liten

G-2 är utan tvekan en av Globals populäraste knivar, och även en av de populäraste inom hela kockkniv-kategorin.

Den är fenomenal.

Designen är enkel, men stilren. Handtaget och bladet är en enda del, så att den blir så enkel att rengöra som möjligt. Med andra ord fastnar ingenting mellan blad och handtag.

Kniven är välbalanserad – men den främsta egenskapen är knivens skärpa. Den har en oslagbar skarphet och hållbarhet.

Sammanfattning:

Den smarta designen, långa hållbarheten och bladets skärpa och precision – gör den till en självklar vinnare.

Trots det låga priset, så har den länge dominerat inom kategorin kockknivar. Den ger helt enkelt mest för pengarna och gör ditt arbete i köket mycket enklare, snabbare och roligare.


Bästa Santokukniven: Global SAI-03

Anledningar att köpa:

  • 3 lager stål
  • Ergonomiskt grepp
  • Försänkning för tummen
  • Stabil
  • Riktigt snygg design
Anledningar att inte köpa:

Santokukniven är en generell kniv, likt den europeiska kockkniven, som kan hantera både kött, fisk och grönsaker.

Global har ett par Santokuknivar och SAI-03 är definitivt toppen av toppen.

Den är gjord av tre lager stål, där ett mjukare stål omsluter den hårda rostfria kärnan. Det är japansk konst och hantverk i sitt essä, vilket också är varför många människor även använder den som prydnad.

Precis som de flesta andra globalknivarna så har SAI-03 ett otroligt skönt och ergonomiskt grepp. Du kan hantera den i flera timmar utan problem.

I slutet av handtaget finns en försänkning för tummen, vilket gör greppet mycket skönt och stabilt. En riktigt bra och smart design som fler tillverkare borde ta efter.

Balansen på kniven är riktigt bra och bladet är mycket enkelt att hålla vass.

Sammanfattning:

En otroligt smart design som gör greppet väldigt ergonomiskt, skönt och stabilt. Definitivt en kniv du kan arbeta med länge.

Balansen och vikten är mycket bra, likaså skärpan i bladet.

Om du letar efter en Global santokukniv och du vill ha det absolut bästa – då är SAI-03 ett självklart val. Kvalitén är oslagbar.


Bästa Brödkniven: Global G-9

Anledningar att köpa:

  • Hållbar
  • Snygg design
  • Hög kvalitet
  • Räfflad yta
  • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Popularitet är aldrig något man ska förlita sig på helt och hållet, men det är en viktig variabel att undersöka. Vad andra konsumenter har för erfarenheter kan tala för produktens kvalitet.

När det kommer till G-9 så talar de väldigt högt. Det finns en hel uppsjö med positiva omdömen och tester.

Vilket inte är så konstigt, då kniven har precis det man förväntar sig av en Globalkniv: hög kvalité, smart design, ergonomiskt handtag och en hållbar skärpa.

Det gropiga handtaget gör att den ligger rätt och stabilt i handen.

Tänderna på kniven har en räfflad yta, som gör det mycket enkelt att skiva upp brödet i jämna bitar.

Det som utmärker den här brödkniven mest är dess skärpa. Den tar sig igenom allt som om det vore smör i solsken. Även i de lite hårdare och segare bröden.

Sammanfattning:

Det gropiga handtaget gör att kniven ligger mycket skönt och stabilt i din hand.

Kombinera det med den vassa räfflade ytan på bladet och du har en kniv som kan skiva allt bröd som om det vore varmt smör. Även det allra segaste och hårdaste brödet ger vika utan motstånd.

Globals knivar är kända för sin långa livslängd, så att hitta den här kniven för under tusenlappen är ett riktigt kap.


Bästa Filékniven: Global G-30

Anledningar att köpa:

  • Supervass
  • Bra balans
  • Halksäkert grepp
  • Hög kvalitet
Anledningar att inte köpa:

  • Kostar en del

När det kommer till kokkonst så är filé en specialitet hos japanerna. De är ruskigt duktiga på att hantera fisk, så det är inte så konstigt att Globals G-30 brukar toppa bäst i test-listorna.

Global är ett japanskt företag.

Det är främst två saker som gör G-30 till en självklar vinnare.

Dels är den sylvass, så till den grad att kniven knappt hinner nudda fisken innan den delar sig. Dels är bladet väldigt flexibelt, vilket är otroligt viktigt och användbart när du ska filéa en fisk.

Precis som vanligt så är kniven en enda del. Det vill säga bladet och kniven är inte två separata delar som limmats ihop. Det gör den mycket enkel att rengöra och ta hand om.

Sammanfattning:

Precisionen, flexibiliteten och vassheten är vad som gör den här filékniven till en given vinnare. Det är få filéknivar som kan konkurrera med G-30, om ens någon.

Den är skön att hålla i, har ett halksäkert grepp och den verkligen glider igenom fisken. G-30 är riktigt rolig och fascinerande att arbeta med i köket.


Bästa Grönsakskniven: Global GS-5

Anledningar att köpa:

  • Mycket prisvärd
  • Hög kvalitet
  • Smidig att använda
  • Liten
  • Ergonomiskt handtag
Anledningar att inte köpa:

Global har dyrare grönsaksknivar i sitt sortiment, men vi har helt och hållet fastnat för GS-5. Priset och kvalitén är helt enkelt för bra.

Den är liten, smidig och ligger mycket skönt i handen.

Som vanligt med Globals knivar så är handtaget och bladet i ett, vilket gör den superenkel att rengöra och inget slafs fastnar mellan handtag och blad.

Kniven är gjord i stål och håller en otroligt hög kvalitet. Kom ihåg att den inte kan läggas i diskmaskinen.

Sammanfattning:

Helt klart den mest prisvärda grönsakskniven i Globals sortiment. Du får väldigt mycket för pengarna.

Den är liten, smidig och skön att hålla i. Global är kända för sina ergonomiska handtag och det här är definitivt inte ett undantag.


Bästa Slaktkniven: Global GF-27

Anledningar att köpa:

  • Vass
  • Snabb & enkel hantering av kött
  • Smart design
  • Oslagbar kvalitet
Anledningar att inte köpa:

Om du lagar mycket kött så vet du hur jobbigt det är att skära och separera stora stycken med en vanlig kökskniv. Det är segt, svårt och tidskrävande.

Med GF-27 är de problemen som bortblåsta.

Den är som en liten skalpell som hjälper dig att trimma köttet på nolltid. Stora som små bitar.

Kniven är liten, men det är till din fördel. Så fort du börjar använda den, så kommer du märka att den lilla storleken ger dig mer kontroll, kraft och flexibilitet.

Den är otroligt vass och har en perfekt form för att ge dig maximalt med kontroll. Balansen och vikten är också riktigt bra.

Skärpan i kniven håller sig dessutom väldigt länge. Vi har hört kockar som använt den i flera år utan att behöva slipa bladet. Den håller sig vass mycket längre än de flesta andra knivar.

Sammanfattning:

Liten, smidig och otroligt vass. Den gör ditt arbete med kött så mycket enklare och snabbare. Den tar sig igenom stora och små bitar väldigt effektivt.

Kvalitén är oslagbar och om du ska köpa en slaktkniv så är det den här du bör köpa – oavsett budget.


Så tar du hand om din kökskniv på bästa sätt

Det finns många synder i köket som är allt-för vanliga och som drastiskt försämrar både kvalitén och livslängden på dina köksknivar.

Här är de 5 viktigaste skötselråden för att behålla skärpan och hållbarheten på dina knivar.

1. Använd inte diskmaskinen

Ja, det är enkelt och skönt att låta diskmaskinen rengöra knivarna – men det förstör dem.

När kniven ligger i diskmaskinen så finns det en risk för att den blir bucklig, repig eller får fula märken. Saker rör på sig där inne och de kan skava eller träffa kniven.

Även värmen och fukten i diskmaskinen påverkar kniven negativt. För att inte nämna diskmedlet som kan både göra bladet slött och missfärgat.

Regel nummer ett: tvätta alltid dina köksknivar för hand.

2. Använd magnetfäste eller knivblock

Många svenska hushåll har faktiskt blivit mycket bättre vad gäller förvaringen av köksknivar.

Förr i tiden brukade många lägga sina köksknivar bland besticken i lådan. Vilket innebär att de ligger och gnider och trycker mot varandra hela tiden. Vare sig det är andra bestick, plastlådor eller andra knivar.

Det resulterar i slöa knivar, repor och fula hack.

Därför bör du alltid använda ett magnetfäste eller ett knivblock för dina Globalknivar.

Här kan du läsa om skillnaderna mellan knivblock och knivlist.

3. Skär inte direkt på bordet eller bänken

Du ska bara skära en korv lite snabbt. Det går snabbare att skära upp korven än att ta fram en skärbräda – så varför ödsla tid?

Beep!

Skärbrädor är designade inte bara för hygienens skull, men också för knivhälsan. Bra skärbrädor är gjorda för att din kniv ska ta minimalt med skada. Ditt bord eller din diskbänk är inte det.

Skaffa en skärbräda i plast eller trä och ha som regel att aldrig skära på något annat underlag.

4. Mögel och rost är vanligare än du tror

Efter att du har handtvättat kniven så bör du också torka den. Inte på diskstället – utan för hand, med tyg.

Att ställa den fuktiga kniven i diskstället kommer troligtvis leda till att bladet vidrör andra saker, vilket försämrar skärpan.

Men framförallt, ett fuktigt blad höjer risken för mögel och rost – även knivar gjorda av ”rostfritt” stål.

Det bästa du kan göra är alltså att torka av kniven med en handduk och sedan sätta tillbaka den på sin plats.

5. Kasta inte kniven – slipa den

Förvånansvärt många människor kastar sina knivar eller köper nya, så fort deras nuvarande kniv börjar bli slö.

Alternativt så fortsätter de med sin nuvarande kniv, trots att den är så slö att den inte ens kan skära igenom smör. Vilket är direkt farligt, då det ökar risken för att man slinter och skadar sig.

Många hemmakockar tror att det är komplicerat och omständigt, men det är inte speciellt svårt eller jobbigt alls. Du behöver inte ens kontakta en ett proffs, du kan göra det på egen hand hemma – med rätt utrustning.

Det räcker oftast med en slipsten eller, ännu enklare, en knivslip. Här kan du läsa om hur du slipar dina knivar hemma snabbt och enkelt.