Skivad-frukt

Bästa Mandolinen 2020 – 2 Bäst i test mandoliner

Bäst i test

de Buyer Mandolin Swing
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
En av de säkraste

Benriner Mandolin 95 mm
Finns hos Cervera
Se pris

Bästa mandolinen

När man tittar på en brödrost, kavel eller en bakmaskin så är det inte hela världen om man köper fel. Det värsta som kan hända är att man förlorade pengar.

När det kommer till mandoliner så är det en annan historia.

En mandolin kan vara en säkerhetsrisk om den är dålig. Du riskerar att skada händer och fingrar om det vill sig riktigt illa. Därför är det väldigt viktigt att du investerar i den bästa mandolin du kan finna.

Så det är bra att du hamnade här.

Det här är den ultimata guiden där vi har gått igenom marknadens främsta mandoliner, för att hitta de absolut bästa och säkraste modellen.

Bäst i test: de Buyer Mandolin Swing

Anledningar att köpa:

 • Mest prisvärd
 • Kan skiva väldigt tunt
 • Mycket bra säkerhet
Anledningar att inte köpa:

Om man är på jakt efter en mandolin så gäller det att inte bli förblindad av priset. Den här modellen kostar lite mer än många andra, men är också en av de säkraste och mest effektiva mandolinerna. Priset är dessutom inte speciellt dyrt, utan den kostar bara mer än övriga modeller.

de Buyer är ett väletablerat företag inom restaurangbranschen. De har under många år levererar utrustning och redskap av mycket hög kvalitet. Så även denna gång.

Den nedfällbara ställningen är stabil och säker att arbeta med. Under redskapet har man satt fast gummi, för att minska risken för att mandolinen flyttar sig vid användning. De flesta olyckor uppstår just när mandolinen rör på sig oavsiktligt. Gummisulorna och den stabila konstruktionen minimerar risken för att det sker. Fingerskyddet på den här modellen har även prisats.

Du kan justera skivorna du skär mellan 0 och 10mm. Den lägsta graden fungerar bra och det blir verkligen lövtunna skivor. Om du har gäster hemma, så kommer resultaten från den här maskinen definitivt höja din status som köksmästare.

Att man kan lägga mandolinen i diskmaskinen är också det ett stort plus.

Sammanfattning:

Den bästa mandolin vi hittat och är varmt rekommenderad till både restaurangchefen och hemmakocken. Den har allt du kan tänkas önska och behöva i en mandolin.

Bäst pris hos:


En av de säkraste: Benriner Mandolin 95 mm

 • Kan skiva mycket samtidigt
 • Hög säkerhet
 • Klack inkluderad
Anledningar att köpa:

 • Kan skiva mycket samtidigt
 • Hög säkerhet
 • Klack inkluderad
Anledningar att inte köpa:

Den här modellen finns i två olika varianter, 64 mm och 95 mm. Den större versionen är vad som får den här mandolinen att stå ut. Den är bred och kan hantera stora kvantiteter råvaror på ett effektivt och säkert sätt.

Med Benriners Mandolin så följer ett fingerskydd och en klack med. Fingerskyddet skyddar fingrarna bra och klacken är till för att du ska kunna lägga mandolinen mot en skål. På så vis åker allt du hackar och skivar direkt ner i skålen. Smart och behändigt!

Bladen är väldigt vassa på den här modellen, så det är viktigt att du alltid använder fingerskyddet och alltid har full fokus på det du gör. Försök inte göra flera saker samtidigt när du använder en mandolin. Säkerhetsanordningarna på den här modellen är bra, men det innebär inte att det inte finns en risk när man hanterar vassa redskap.

Sammanfattning:

Bladen är rostfria och sylvassa, så de skär med enkelhet igenom allt du matar den. Strimlorna blir precisa och tunna, precis som på en restaurang. På undersidan finns även ett glidskydd, vilket minskar risken för skador.

Bäst pris hos:


Vårt mandolin bäst i test

Det finns billigare modeller på marknaden, men det finns få som är bättre.

När vi testade och undersökte marknadens populäraste mandoliner så tittade vi på följande saker:

 • Säkerhet
 • Hur vass den är
 • Pris
 • Kvalitet
 • Storlek

Mandoliner är otroligt vassa och med tanke på rörelserna man gör när man arbetar med verktyget, så är det lätt hänt att man slinter. Då ryker med största sannolikhet topparna av fingrarna.

Av den anledningen är det ytterst viktigt att ta säkerheten på allvar. Vi vill ha mandoliner med gummi på undersidan, fingerskydd och de ska vara byggda på ett sätt och av ett material som stärker säkerheten. Inga kompromisser.

Faktum är att vi hittade en relativt billig mandolin som utför sina arbetsuppgifter bra, men fingerskyddet var plastigt och kändes instabilt. Om det finns ens en liten indikation att fingerskyddet är dåligt och kan gå sönder – så har mandolinen inte på vår lista att göra.

Vi rekommenderar enbart bra och säkra produkter.

Så i vår lista hittar du två mandoliner som bevisats vara pålitliga, säkra och effektiva när det kommer till att skära och strimla frukt och grönt. Ena är lite dyrare än den andra, men båda är inom en rimlig gräns för vad köksutrustning av hög kvalitet ska kosta.

Med andra ord finns det ingen anledning att se till andra alternativ och när vi väl försökte – så hittade vi småsaker som potentiellt kan riskera människors hälsa. Därför har vi bestämt oss för att endast rekommendera dessa två produkter, som vi vet är säkra och effektiva vid användning.

Vill du steka grönsakerna efter att du skivat dem? I så fall bör du läsa vår artikel om de bästa stekpannorna.

Vad är en mandolin

Mandolinen är ett köksverktyg som skär och strimlar grönsaker och frukt i olika storlekar. Vissa modeller klarar av att skära så tunna skivor att man kan se igenom råvaran. Att försöka kopiera det resultatet med en vanlig kökskniv kommer att ta många år av erfarenhet och kunskap. För att inte nämna en riktigt bra kniv.

En mandolin går att ställa in hur tjocka eller tunna skivor du vill göra. Vanligtvis klarar de dyrare varianterna av att göra fler och tunnare skivor än de allra billigaste, som ingen ändå bör köpa.

Mandoliner används inte bara för att de kan skiva frukt och grönsaker oerhört tunt, men också för att det spar tid. Det tar bra mycket längre tid att skiva någonting för hand, än att strimla och skiva i stora mängder med hjälp av en mandolin. Så det blir både snyggt och går snabbare än om du använder en kniv.

Nuförtiden kostar inte en mandolin speciellt mycket, utan en modell av hög kvalitet och god säkerhet behöver inte kosta mer än tusenlappen.

Vill du ha tips på olika tekniker och recept så rekommenderar vi den här artikeln från Foodnetwork.ca.

I videon här nedanför får du ett par värdefulla tips på hur man använder en mandolin på ett effektivt och säkert sätt.

Inför köpet av en mandolin

Innan du bestämmer dig för att köpa en mandolin så är det viktigt att du kollat ett par saker.

Har den gummi på undersidan

Något som brukar skilja bra och dåliga mandoliner är just gummit på undersidan. Av någon anledning så brukar billiga och inte så bra mandoliner sakna gummifötter. Inte alltid, men ofta.

Gummit är viktigt då det stabiliserar mandolinen och minskar risken för att du slinter med verktyget. Såvida du inte har en omänsklig stabilitet och precision, så är gummi på undersidan att rekommendera.

Har den ett fingerskydd?

Med risk för att låta som en LP-skiva som hakat upp sig, eller som en gnällig mamma. Men säkerhet är A och O i köket och mandolinen är oerhört vass. I kombination med hur man använder verktyget, så är den farlig för dina fingrar och händer.

Ett fingerskydd är ett bra sätt att minska risken för skador. Se till att du köper en rejäl mandolin med ett stabilt fingerskydd av pålitligt material.

How to Use a Mandoline

Good cooks know that when cuts are uneven, so is cooking. A good mandoline can thin-slice and julienne produce far faster than a skilled cook wielding a sharp knife can, and with utter precision. Click here to take home a copy of What Good Cooks Know, our kitchen handbook filled with 20 years of test kitchen experience: http://amzn.to/2jsu6hg

Geplaatst door America's Test Kitchen op Dinsdag 17 januari 2017

Är bladen vassa

Utan vassa blad så finns det ingen anledning att använda en mandolin. Skivorna kommer att bli dåliga, det kommer att ta längre tid än nödvändigt och du kommer att bli tvungen att trycka hårdare. Som ett resultat blir man gärna mindre försiktig.

De två modeller vi listat här ovanför har sylvassa blad som är av god kvalitet och därför håller under en lång tid.


Läs också: