Mandolin-skivar-potatis

Mandolin bäst i test 2024 – Bästa mandolinen

Bäst i test

Oxo-Mandolin

Oxo Chef’s Mandolin 2.0

Bästa mandolinen

Stabil, robust och har 21 olika sätt att skära på. Den är enkel att rengöra och hantera – plus att den har non-slip. Definitivt en av de bästa mandolinerna idag.

Mer info i butik

Bästa mandolinen

Mandoliner är utrustade med sylvassa blad. Vilket, precis som med knivar, innebär en viss risk när du använder dem.

Säkerheten är därför av extra hög fokus när du köper en mandolin.

För att du ska undvika farlig och dålig köksutrustning, så har vi recenserat och listat årets bästa mandoliner.

Längre ner i artikeln hittar du också allt du behöver veta inför köpet av en mandolin. Oavsett om du är en glad amatör eller en professionell kock.


Bäst i test: OXO Chef’s Mandolinjärn 2.0

Anledningar att köpa:

 • Väldigt stabil och trygg
 • 21 olika sätt att skära på
 • Non-slip
 • Snygg och modern design
 • Enkel och snabb att rengöra
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar lite mer än övriga

Om du är seriös med matlagningen, jobbar i restaurang eller bara vill ha det allra bästa i köket – då är det här ett självklart val.

Den är lite dyrare än de flesta andra, men har å andra sidan en kvalitet och precision som ingen annan har.

Mandolinen är en vinklad japansk stålkniv och du kan skära med den på hela 21 olika sätt!

Du kan bestämma tjockleken på det du skivar med 0,5 millimeters skillnader och du kan välja mellan raka och vågiga skivor. Det finns även pommesfrites-knivar.

Kort och gott finns det en hel värld med möjligheten i den här maskinen.

Konstruktionen känns väldigt stabil och den är enkel att göra ren, eftersom den inte har tusen olika delar som måste kopplas bort. Väldigt smidigt!

Sammanfattning:

Helt klart den proffsigaste mandolinen vi hittat. Den har allt du behöver och kan tänkas vilja ha i en mandolin.

Den är otroligt robust och stabil, vilket ger ett bra säkerhetsintryck. Du kan skära på hela 21 olika sätt, vilket höjer betyget avsevärt. Kombinationerna och möjligheterna är nästan oändliga.

Rengöringen är även väldigt enkel och tar minimalt med tid.

Definitivt vår favorit av alla mandoliner vi tittat på genom åren. Mycket prisvärd!


Populär: de Buyer Mandolin Swing

Anledningar att köpa:

 • Kan skiva väldigt tunt
 • Mycket bra säkerhet
 • Stabil design
 • Välj tjocklek på skivorna
 • Kan maskindiskas
Anledningar att inte köpa:

Om man är på jakt efter en mandolin så gäller det att inte bli förblindad av priset. Den här modellen kostar lite mer än många andra, men är också en av de säkraste och mest effektiva mandolinerna.

Priset är dessutom inte speciellt högt, utan den kostar bara mer än övriga modeller.

de Buyer är ett väletablerat företag inom restaurangbranschen. De har under många år levererar utrustning och redskap av mycket hög kvalitet. Så även denna gång.

Den nedfällbara ställningen är stabil och säker att arbeta med. Under redskapet har man satt fast gummi, för att minska risken för att mandolinen flyttar sig vid användning. De flesta olyckor uppstår just när mandolinen rör på sig oavsiktligt.

Gummisulorna och den stabila konstruktionen minimerar risken för att det sker. Fingerskyddet på den här modellen har även prisats.

Du kan justera skivorna du skär mellan 0 och 10mm. Den lägsta graden fungerar bra och det blir verkligen lövtunna skivor. Om du har gäster hemma, så kommer resultaten från den här maskinen definitivt höja din status som köksmästare.

Att man kan lägga mandolinen i diskmaskinen är också det ett stort plus.

Sammanfattning:

En av de bästa mandolinerna vi hittat och är varmt rekommenderad till både restaurangchefen och hemmakocken. Den har allt du kan tänkas önska och behöva i en mandolin.


En av de säkraste: Benriner Mandolin 95 mm

Anledningar att köpa:

 • Kan skiva mycket samtidigt
 • Hög säkerhet
 • Klack inkluderad
 • Vassa blad
 • Hög precision
Anledningar att inte köpa:

Den här modellen finns i två olika varianter, 64 mm och 95 mm. Den större versionen är vad som får den här mandolinen att stå ut. Den är bred och kan hantera stora kvantiteter råvaror på ett effektivt och säkert sätt.

Med Benriners Mandolin så följer ett fingerskydd och en klack med. Fingerskyddet skyddar fingrarna bra och klacken är till för att du ska kunna lägga mandolinen mot en skål. På så vis åker allt du hackar och skivar direkt ner i skålen.

Smart och behändigt!

Bladen är väldigt vassa på den här modellen, så det är viktigt att du alltid använder fingerskyddet och alltid har full fokus på det du gör.

Försök inte göra flera saker samtidigt när du använder en mandolin. Säkerhetsanordningarna på den här modellen är bra, men det innebär inte att det inte finns en risk när man hanterar vassa redskap.

Sammanfattning:

Bladen är rostfria och sylvassa, så de skär med enkelhet igenom allt du matar den. Strimlorna blir precisa och tunna, precis som på en restaurang. På undersidan finns även ett glidskydd, vilket minskar risken för skador.


Hitta den bästa mandolinen för dig

Mandolin-strimlade-grönsaker

Stor eller liten mandolin

Vi föredrar smala och små mandoliner. De är inte bara lättare att hantera, men tar också upp mindre plats i köket.

Ju större en mandolin är, desto svårare är de att hantera. Eftersom bladet är större och bredare, så ökar det också risken för olyckor.

Nackdelen med en liten mandolin är att frukten eller grönsaken kan vara för stor för bladet. Du kommer därför behöva skära råvaran i mindre delar för att skiva den.

Men det tar bara ett par sekunder, vilket brukar vara värt det, med tanke på fördelarna med en liten mandolin.

Dyr eller billig mandolin

En mandolin kan kosta allt från 100 kronor upp till 2500 kronor. Skillnaderna mellan en dyr och billig mandolin kan vara stora.

Vanligtvis brukar billiga mandoliner ha blad av sämre kvalité. De kan vara bra till en början, men blir snabbt slöa och skivar inte lika bra. De tenderar också att vara mer plastiga.

Lite dyrare modeller brukar vara tillverkade av rostfritt stål, har blad av hög kvalité och en robust säkerhetsanordning för att undvika olyckor. De brukar även komma med flera utbytbara blad, så att du kan anpassa mandolinen utefter råvaran du ska skiva eller strimla.

Om du aldrig använt en mandolin tidigare, så kan en billigare variant räcka gott och väl. Du bör i huvudsak titta så att den har tillräckligt med säkerhetsdetaljer.

Innan du bestämmer dig för att köpa en mandolin så är det viktigt att du kollat ett par saker.

Har den gummi på undersidan

Något som brukar skilja bra och dåliga mandoliner är just gummit på undersidan. Av någon anledning så brukar billiga och inte så bra mandoliner sakna gummifötter. Inte alltid, men ofta.

Gummit är viktigt då det stabiliserar mandolinen och minskar risken för att du slinter med verktyget. Såvida du inte har en omänsklig stabilitet och precision, så är gummi på undersidan att rekommendera.

Har den ett fingerskydd

Med risk för att låta som en LP-skiva som hakat upp sig, eller som en gnällig mamma. Men säkerhet är A och O i köket och mandolinen är oerhört vass. I kombination med hur man använder verktyget, så är den farlig för dina fingrar och händer.

Ett fingerskydd är ett bra sätt att minska risken för skador. Se till att du köper en rejäl mandolin med ett stabilt fingerskydd av pålitligt material.

Är bladen vassa

Utan vassa blad så finns det ingen anledning att använda en mandolin. Skivorna kommer att bli dåliga, det kommer att ta längre tid än nödvändigt och du kommer att bli tvungen att trycka hårdare. Som ett resultat blir man gärna mindre försiktig.

De två modeller vi listat här ovanför har sylvassa blad som är av god kvalitet och därför håller under en lång tid.

Rengöra en mandolin

Det finns mandoliner som, enligt tillverkaren, går att maskindiska. Vilket givetvis är smidigt och behändigt.

Men precis som med all annan köksutrustning som har blad och knivar, så är maskindisken dålig för mandolinen.

När du rengör en mandolin i diskmaskinen så utsätter du bladen för långvarig hetta, vatten och diskmedel – vilket är ett recept till katastrof. Det kommer att korta ner livslängden och kvalitén på mandolinen avsevärt.

Därför bör du alltid diska mandolinen för hand. Se även till att du förvarar redskapet på en plats där den inte stöter mot annan köksutrustning, så att bladen inte skadas.

Mandoliner och säkerhet

Säker-mandolin

Mandolinen är utan tvekan ett av de farligaste köksredskapen som finns. När den används så har du dina fingrar väldigt nära sylvassa blad. Du gör dessutom tryckande och svepande rörelser mot bladen.

Därför bör du:

 • Köpa en mandolin med säkerhetsskydd
 • Studera hur man använder en mandolin korrekt
 • Läsa manualen för din specifika mandolin

Köp aldrig en mandolin som saknar säkerhetsskydd. Du vill ha en mandolin med ett bra grepp och handskydd.

Det är också viktigt att du läser instruktionerna för din specifika mandolin för att förstå hur den ska och inte ska användas.

Vad är en mandolin

Skivar-äpplen-med-mandolin

Mandolinen är ett köksverktyg som skär och strimlar grönsaker och frukt i olika storlekar.

Vissa modeller klarar av att skära så tunna skivor att man kan se igenom råvaran. Att försöka kopiera det resultatet med en vanlig kökskniv kommer att ta många år av erfarenhet och kunskap. För att inte nämna en riktigt bra kniv.

En mandolin går att ställa in hur tjocka eller tunna skivor du vill göra. Vanligtvis klarar de dyrare varianterna av att göra fler och tunnare skivor än de allra billigaste, som ingen ändå bör köpa.

Mandoliner används inte bara för att de kan skiva frukt och grönsaker oerhört tunt, men också för att det spar tid.

Det tar bra mycket längre tid att skiva någonting för hand, än att strimla och skiva i stora mängder med hjälp av en mandolin. Så det blir både snyggt och går snabbare än om du använder en vanlig kockkniv.

Nuförtiden kostar inte en mandolin speciellt mycket, utan en modell av hög kvalitet och god säkerhet behöver inte kosta mer än tusenlappen.

I vår artikel vad är en mandolin, så går vi djupare i detalj vad en mandolin är och hur den används på ett säkert sätt.

Vårt mandolin bäst i test

Vit-mandolin-och-frukt

Det finns billigare modeller på marknaden, men det finns få som är bättre.

När vi testade och undersökte marknadens populäraste mandoliner så tittade vi på följande saker:

 • Säkerhet
 • Hur vass den är
 • Pris
 • Kvalitet
 • Storlek

Mandoliner är otroligt vassa och med tanke på rörelserna man gör när man arbetar med verktyget, så är det lätt hänt att man slinter. Då ryker med största sannolikhet topparna av fingrarna.

Av den anledningen är det ytterst viktigt att ta säkerheten på allvar. Vi vill ha mandoliner med gummi på undersidan, fingerskydd och de ska vara byggda på ett sätt och av ett material som stärker säkerheten. Inga kompromisser.

Faktum är att vi hittade en relativt billig mandolin som utför sina arbetsuppgifter bra, men fingerskyddet var plastigt och kändes instabilt. Om det finns ens en liten indikation att fingerskyddet är dåligt och kan gå sönder – så har mandolinen inte på vår lista att göra.

Vi rekommenderar enbart bra och säkra produkter.

Så i vår lista hittar du två mandoliner som bevisats vara pålitliga, säkra och effektiva när det kommer till att skära och strimla frukt och grönt.

Två är lite dyrare än den tredje, men alla tre är inom en rimlig gräns för vad köksutrustning av hög kvalitet ska kosta.

Med andra ord finns det ingen anledning att se till andra alternativ och när vi väl försökte – så hittade vi småsaker som potentiellt kan riskera människors hälsa.

Därför har vi bestämt oss för att endast rekommendera dessa tre produkter, som vi vet är säkra och effektiva vid användning.