Pastamaskin-gör-pasta

Pastamaskin Bäst i test 2022 – Årets Topplista

Bäst i test

Philips-pastamaskin

Philips PastaMaker HR2345

Bästa Pastamaskinen på marknaden

Mycket enkel att använda och resultat blir alltid som i pastans hemland: Italien. En fenomenal maskin som är lika effektiv som snygg. Att den tar upp så lite plats är en stor bonus.

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa pastamaskinen

Pastamaskinen är en gömd diamant i Sverige. Inte många har en och ännu färre tänker på att skaffa en.

Tills man smakar pasta som gjorts i en pastamaskin!

Det är som att en helt ny värld öppnas upp. En värld som man aldrig kunnat tro existerade, men som varit där hela tiden. Mitt framför ögonen på oss. Hur kunde vi missa den?

Nåväl! Pastamaskiner är inte en lyx, snarare är det ett måste för den som är tokig pasta. Och det är väl därför du är här? För att hitta den bästa pastamaskinen för minst pengar?

Så fram med gaffeln, för här ska testas pasta!

Vi har gått igenom de populäraste pastamaskinerna för att hitta den bästa av dem alla.


Bäst i test: Philips PastaMaker HR2345

Anledningar att köpa:

 • Exceptionellt god pastsa
 • Enkel att använda
 • Tar inte upp så mycket plats
 • Väldigt effektiv
 • Snygg
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar en del
 • Tar ett par minuter att rengöra

Tidigare har vi skrivit om Philips HR2355, men den tycks ha försvunnit från butikshyllorna och istället är det nu HR2345 som gör succé. Vilket inte är så konstigt – den är förvånansvärt bra och väldigt populär.

Först och främst så är pastan som den här maskinen exceptionell. Väldigt få, om ens någon, maskin kan göra så här god pasta.

Nu behöver du inte åka till Italien för att äta riktig pasta längre, det räcker med den här maskinen i köket.

Vi gillar också att resultaten är så regelbundna. Så fort du fått in snitsen (vilket är väldigt lätt) så kommer pastan att bli lika bra varje gång du gör den.

Det följer med en liten instruktionsbok innehållande olika variationer av pasta som du kan göra. Mycket roligt och omväxlande.

Ett problem med många pastamaskiner är att de kan verka lite krångliga i början. HR2345 är precis tvärtom, allt är enkelt förklarat och det tar bara några minuter att lära sig hur allt fungerar.

Man har riktat stor fokus på att maskinen ska vara så enkel att använda som möjligt, vilket de lyckats bra med!

Det enda negativa med den här maskinen är att den kan ta några minuter att rengöra. Men det är också det enda negativa – vilket vi kan acceptera. Man hanterar trots allt pasta, som kan bli lite klibbigt på insidan.

Sammanfattning:

En otroligt bra pastamaskin som är superenkel att använda. Resultatet blir fenomenalt, du kommer aldrig någonsin vilja köpa färdiggjord pasta på påse igen.

Maskinen är genialt konstruerad och ger dig allt du behöver för att lyckas i köket. Den kan vara lite jobbig att rengöra, men det är över på bara några minuter.

Om du letar efter den bästa pastamaskinen på marknaden idag – då är den här ett måste!


Mest flexibel: Marcato Atlas motor

Automatisk och manuell pastamaskin som kan laga lasagne, fettuccini och spaghetti

Anledningar att köpa:

 • Material av hög kvalitet
 • Både automatisk och manuell funktion
 • Bra motor
Anledningar att inte köpa:

 • Motorhållaren är gjord av plast

Den här Italienska pastamaskinen är väldigt populär och har vunnit en hel del bäst i test-priser. Även om den inte koras till vinnare hos oss, så är den utan tvekan en av de bästa pastamaskinerna där ute.

Maskinen känns väldigt redig och stabil. Det råder inga tvivel om att den är gjord av kvalitetsmaterial.

Det enda negativa med maskinen är att motorhållaren är gjord av kromad plast. Varför man väljer att göra så vet vi inte, möjligen för att det blir enklare att ta ut motorn och lägga in den manuella veven  istället.

Det är en smart och bekväm funktion, men plasten på motorhållaren känns inte lika robust som övriga delar. Är man försiktig så bör det inte vara något problem, även om vi hade föredragit en hållare i metall.

Det som utmärker Marcato Atlas är hur smidig och enkel den är. De första två gångerna kan många vara lite osäkra på hur det fungerar, men efter det så går allt som smort.

Faktum är att den är väldigt enkel att arbeta med, vilket också gör den till en toppkandidat i vår lista.

Att man kan plocka ut motorn och använda den inkluderade veven är skoj, allra främst för gäster och barn som inte är vana vid en dylik maskin.

Motorn på 120 volt är en riktig stjärna, den gör jobbet superbekvämt. Man känner sig nästan lite bortskämd.

Maskinen kan laga lasagne, fettuccini och spaghetti.

Sammanfattning:

Flexibel, effektiv och pålitlig. Vad mer kan man önska? En pastamaskin som är given på vilken bäst i test-lista som helst!


Billigast alternativ: Funktion pastamaskin

Manuell pastamaskin som gör lasagne och tagliatelle.

Anledningar att köpa:

 • Billig
 • Pålitlig konstruktion
 • Enkel att arbeta med
 • Hög kvalitet
Anledningar att inte köpa:

Den billigaste pastamaskinen vi hittat som håller en hög standard.

Den här manuella maskinen kostar mer än hälften så lite som de bästa modellerna, men kan i många fall leverera pasta av samma kvalitet.

Anledningen till priset är att den är manuell, men också för att den ”endast” kan göra lasagneplattor och tagliatelle.

Priset har alltså inte kompenserats genom att använda dåligt material eller en klumpig vev. Snarare tvärtom.

Istället för att ha en massa extrafunktioner, så har man byggt ett standardverktyg av god kvalitet. Veven är till och med större och enklare att hålla i än många andra, dyrare, modeller.

Sammanfattning:

Om du vill göra egen lasagne eller tagliatelle och inte behöver en helautomatisk pastamaskin – då är det ingen som klår Funktions pastamaskin.

Priset är väldigt lågt, kvaliteten är bra och maskinen gör det den är gjord för att göra. Smidigt och enkelt!


Så hittar du bästa pastamaskinen för dig

Om man inte har så stor koll på pastamaskiner, så är det lätt hänt att man tror att alla är likadana. Men det finns väldigt vitala skillnader mellan modellerna som kan avgöra om du gillar maskinen eller ej.

Motordriven eller manuell pastamaskin

Det första du måste bestämma dig för är om du vill ha en automatisk eller manuell pastamaskin.

Manuell

En manuell maskin innebär att du själv använder en vev för att pressa pastan. Det är roligt och intressant i början, men om man ska laga pasta flera gånger per vecka så kan det bli lite jobbigt.

Oftast är det riktiga pasta-entusiaster som föredrar en manuell maskin. Det är även roligt för familjer som vill göra något roligt med barnen. Men då räcker det med någon gång i månaden.

Hållbarheten för manuella maskiner är oftast väldigt hög.

 • Billigare
 • Pålitliga
 • Kräver mer arbete än en automatisk
 • Ger en skön känsla

Automatisk/Elektrisk pastamaskin

En motordriven pastamaskin föredras av de flesta. Man behöver inte göra speciellt mycket, utan maskinen gör grovarbetet åt dig. Det är enkelt och minimal energi krävs från din sida.

Eftersom den är motordriven så är den lite delikatare än en manuell pastamaskin, så du löper större risk för skador och att den behöver repareras. Men det gäller för all elektronik och motordrivna saker.

De automatiska pastamaskinerna i vår bäst i test-lista har bevisat hög kvalitet, vilket minskar risken för problem.

Många automatiska maskiner är enklare att rengöra, då man kan ta ut vissa delar och lägga i diskmaskinen. Så man sparar inte bara tid vid matlagningen, utan även när sakerna ska tvättas och rengöras.

Om du ska göra egen pasta ofta, så är en automatisk pastamaskin troligtvis det bästa valet för dig.

 • Kostar mer
 • Snabbare
 • Enklare
 • Kan oftast göra fler pastatyper

Dyr eller billig pastamaskin

Priset kan variera ganska kraftigt när det kommer till pastamaskiner. Den främsta faktorn är på vilket sätt maskinen är driven: manuellt eller automatiskt.

Manuella pastamaskiner brukar kosta mellan 200 och 800 kronor.
Automatiska pastamaskiner brukar kosta mellan 700 och 3000 kronor.

Precis som med allt annat så betalar man i vissa fall för märket på maskinen. Men det innebär också att mindre kända tillverkare har lägre priser, men ändå likvärdig kvalitet och funktion.

En annan sak som brukar avgöra priset är hur många pastatyper maskinen kan göra. Fler typer av pasta brukar reflekteras i en dyrare prisnivå.

Maskinens kvalitet korrelerar tyvärr inte alltid med priset. Därför är det viktigt att läsa tester och recensioner innan man bestämmer sig.

Det är rekommenderat att ta en titt i vår bäst i test-lista för att få en bild över de allra bästa pastamaskinerna.

Pastatyper

Alla pastaälskare har en viss typ av pasta som vi älskar mer än övriga typer. Så glöm inte bort att slänga ett öga på vilka pastatyper produkten kan producera. Du vill inte köpa en maskin som sedan visar sig inte kunna göra den pastatypen du hade önskat.

Automatiska pastamaskiner brukar i regel kunna göra fler typer än manuella maskiner.

Du kan läsa vår artikel om olika pastasorter.

Tester av pastamaskiner

Läs alltid tester och recensioner av produkter du funderar på att köpa. Det finns maskiner som ser robusta ut med rostfritt stål och metall på utsidan, men den inre teknologin består av tunn plast som lätt går sönder.

Det finns också produkter där pastan fastnar i maskinen eller där veven ”hackar” och pasta flyger upp på väggarna.

Sånt går inte att läsa i marknadsföringen, utan då är det bäst att höra vad andra konsumenter tycker om produkten. Vi hänvisar, givetvis, till vår egna lista över modeller som anses vara ”säkra köp”.

Rengöring

Vissa modeller går att ta isär och delarna kan läggas i diskmaskinen. Det är supereffektivt och besparar dig från att vrida och vända på en diskborste eller trasa för att komma åt små områden i maskinen. Inte alla pastamaskiner har den här möjligheten, dock.

Främst är det automatiska maskiner som går att plocka isär och diska.

Liknande Artiklar