Raclettegrill

Raclettegrill bäst i test 2023 – Årets bästa

Bäst i test

Princess-Raclettejärn-Pure

Princess Raclettejärn Pure

Bästa Raclettegrillen

Oerhört snygg med exklusiva trädetaljer. Den värms upp snabbt, har en utmärkt värmefördelning och non-stick-beläggning. Definitivt årets vinnare!

Bagaren och kocken

Bästa Raclettegrillen

Raclette är en rätt och teknik som existerat i över 500 år.

Istället för i en panna över öppen eld, så använder vi numera raclettegrillar och järn för bäst resultat.

Vi har gått igenom årets modeller för att hitta de mest prisvärda raclettegrillarna.


Bäst i test: Princess Raclettejärn Pure


Anledningar att köpa:

 • Riktigt elegant design
 • Detaljer gjorda av Bambu
 • Bra värmefördelning
 • Passar 5-6 personer
 • Behövs minimalt med stekfett
Anledningar att inte köpa:

 • Produktbeskrivningen säger 8 personer, men vi skulle säga 5-6 personer

Ett riktigt bra och prisvärt raclettejärn. För att inte nämna en av de snyggaste modellerna på marknaden idag. Definitivt ett bra val inför grillfesten!

Grillen har 8 pannor på undersidan och två stora grillytor på toppen. Handtag och sidorna är gjord av naturlig bambu, vilket ger ett väldigt elegant och exklusivt intryck.

Just designen är något vi gillar starkt! En stor del av raclette är att det ska kännas trevligt, hemma och mysigt – vilket är känslor den här designen verkligen lyckas fånga.

Den är mycket enkel att hantera och uppvärmningen går snabbt. Värmefördelningen är även den mycket väl godkänd.

Non-stick-beläggningen är en annan sak vi fick upp ögonen för. Dels gör den så att du knappt behöver använda stekfett alls, och dels innebär det att den är superenkel att rengöra.

Det står att den är gjord för 8 personer, men vi skulle säga att det är en klar överdrift. Snarare passar den sällskap på 5-6 personer.

Sammanfattning:

Definitivt den bästa raclettegrillen idag. Den är ruskigt snygg, med sina eleganta och exklusiva bambu-detaljer.

Den värms upp snabbt och har en bra värmefördelning. Tack vare non-stick-beläggningen så behöver du minimalt med smör eller olja. Du kan även rengöra den på nolltid.

Man säger att den passar 8 personer, men vi skulle säga att 5-6 personer är mer realistiskt.

Helt klart ett bra och prisvärt köp. Vi blev störtförälskade i den, framförallt på grund av den snygga designen.


Väldigt Populär: Severin Raclettegrill Deluxe


Anledningar att köpa:

 • Stor kapacitet
 • Stekhäll i natursten
 • Bra non-stick-beläggning
 • Många positiva omdömen
 • Mycket bra resultat
Anledningar att inte köpa:

 • Lite stel design

Severin gör oss sällan besvikna. Inte heller den här gången.

De har flera raclettegrillar i sitt sortiment, men Deluxe är helt klart vår favorit.

Den är utrustad med 8 stycken raclettepannor, stekhäll i natursten och justerbar temperatur. Mycket enkel att använda.

Man har även lagt på en non-stick-beläggning för att underlätta rengöringen och för att minimalt med mat ska fastna i pannorna.

Designen är enkel och modern. Inget som fick oss att höja på ögonbrynen, även om vi gillar naturstenen. Den är snygg och simpel, men får inga extra stilpoäng från oss.

Överlag är det utan tvekan en av de mest populära raclettegrillarna för i år – och vi förstår varför. Den får jobbet gjort och den gör det mycket bra.

Sammanfattning:

En stor och bra raclettegrill med 8 raclettepannor. Stekplattan har en bra non-stick-yta som underlättar rengöringen efter användning, men gör också så att minimalt med mat fastnar på plattan.

Den är enkel att använda och grillen fungerar utmärkt. Helt klart en av de bättre prestationerna vi sett.

Stilmässigt är den enkel och modern, men inget som får oss att tappa hakan av häpnad.

Perfekt för dig som vill ha en bra och modern raclettegrill som får jobbet gjort. Den stora andelen positiva recensioner vittnar om dess höga kvalitet. Varmt rekommenderad!


Bästa Budgetval: Princess Raclettejärn Grill Party


Anledningar att köpa:

 • En av de mest prisvärda
 • Den runda designen höjer mysfaktorn
 • Bra grill
 • Smidig att använda
Anledningar att inte köpa:

 • Den är liten och passar inte större sällskap

Det här är ett gott bevis på att man inte ska avfärda en produkt bara för att den är för billig. I den här prisklassen tar de flesta seriösa kockar för givet att kvalitén är undermålig.

Så är icke fallet!

Det här raclettejärnet är förvånansvärt bra, och vi ber om ursäkt till Princess för att ens funderade på att döma ut den här grillen på förhand!

Först och främst vill vi ge den tummen upp för den runda designen. Istället för den klassiska fyrkantiga grillen, så ger den här runda designen en mer ”lägereldskänsla”. Det förstärker definitivt mysfaktorn och samhörigheten vid bordet.

Prestationsmässigt så fungerar den faktiskt väldigt bra. Du har en grillplatta på ovansidan och under den så hittar du 6 plattor.

Själva grillplattan kan du ta bort för att enkelt rengöra den. Kom bara ihåg att den inte tål maskindisk.

Effekten är 800 W, vilket är mindre än de flesta andra raclettejärnen i vårt bäst i test – men den är å andra sidan också mindre. Den behöver inte mer, den grillar maten utan problem.

Sammanfattning:

Helt klart ett av de mest prisvärda och mysiga raclettejärnen på marknaden.

Den runda designen höjer mysfaktorn runt bordet och gör så att alla blir mer inkluderade. Det billiga priset gör din plånbok glad. Vi hade inte förväntat oss så här hög kvalitet för det här låga priset.

Ett självklart köp om du vill göra av med så lite pengar som möjligt, men samtidigt vill ha ett bra och kvalitativt raclettejärn!


Bäst Stora Sällskap: Tefal Raclettejärn


Anledningar att köpa:

 • Passar 10 personer
 • Bra non-stick-beläggning
 • Thermospot-teknologi fungerar galant
 • Enkel att rengöra
 • Värmeresistenta handtag
Anledningar att inte köpa:

 • Lite dyrare än övriga
 • Det finns bara en temperaturinställning

Det här är ett riktigt långt raclettejärn som mäter 51 cm på längden och 27 cm på bredden.

På ovansidan har du en lång grillplatta med tillhörande non-stick-beläggning och på undersidan hittar du 10 stycken raclettejärn.

Precis som på Tefals andra produkter så använder man Thermospot-teknologi, vilket innebär att mittpunkten av grillen lyser upp när grillen är redo att användas. En funktion som är mycket användbar.

Tack vare non-stick-beläggningen så är den enkel att rengöra och du behöver minimalt med olja för att börja steka – vilket är bra ur ett hälsoperspektiv.

Du kan även ta loss grillplattan för att lättare kunna rengöra den.

Grillen och järnen fungerar kanon, men något vi tycker är konstigt är att det bara finns en temperaturinställning. Vi hade gärna sett fler valmöjligheter.

Sammanfattning:

Den bästa raclettegrillen för dig som vill kunna laga mat åt större sällskap. Grillplattan är lång och bred, och på undersidan har du 10 stycken raclettejärn.

Den är utrustad med Tefals användbara ThermoSpot, så att du vet när det är dags att lägga maten på grillen.

Non-stick-funktionen fungerar mycket bra, och det faktum att du kan ta loss grillplattan för att rengöra den, gör jobbet ännu enklare.

Dessvärre finns det bara en temperaturinställning att välja på. Vi hade helst sett fler justeringsmöjligheter, även om den fortfarande fungerar utmärkt som den är nu.


Vad är raclette

Raclette är en rätt som består av smält ost och som dateras bak till 1574 i Schweiz.

På den tiden smälte man osten i en panna över eld, men nuförtiden använder vi raclettejärn och grillar för det här ändamålet.

En raclettegrill består av en grillpanna på ovansidan och under den så finns raclettejärnen. På grillpannan kan du steka kött, fisk, kyckling eller grönsaker och i järnen på undersidan brukar man lägga osten.

Du lägger sedan köttet på en tallrik och tar därefter ut ett av raclettejärnen, där osten har smält, och lägger det fint på tallriken med köttet.

Hitta bästa raclettegrillen för dig

Raclettegrillar är inga avancerade maskiner, men det krävs precision i tillverkarens konstruktion och design, för att den ska fungera bra.

Här är några viktiga saker att tänka på när du köper en raclettegrill.

Kvalitén på konstruktionen

Det finns raclettegrillar vars värmefördelning är undermålig på grund av den bristfälliga konstruktionen.

Resultatet blir att osten antingen inte blir tillräckligt varm, eller så blir den för varm. Du vill ha en balans.

Det enda sättet att ta reda på om konstruktionen är bra eller ej, är antingen genom att själva testa raclettegrillen – eller läsa recensioner, som vårt bäst i test.

Därför är designen viktig

Raclette är en familjär maträtt med en mysig tillställning. Att ha maten lagas i mitten av bordet ger en samhörighetskänsla och alla blir på ett eller annat sätt delaktiga.

Av den anledningen bör du ha designen på grillen i åtanke. Den ska trots allt stå mitt på köksbordet, och inte längst in i kökets mörkaste vrå.

Vår favorit är de grillar med trädetaljer, det ger en väldigt gemytlig och naturlig känsla vid middagsbordet.

Stor eller liten raclettegrill

Ska du laga mat åt två eller åtta personer?

Raclettegrillarna kan skilja sig avsevärt i storlek; det finns både stora och små.

Fundera kring i vilka situation grillen ska användas och hur många personer du vill att den ska kunna laga mat åt. Du vill gärna inte köpa en för liten eller för stor grill.

Rengöringsmöjligheter

Med största sannolikhet vill du att rengöringen ska gå så fort som möjligt. Då är det två saker du behöver för minimalt med tid vid diskbänken.

Om grillen har non-stick-beläggning så betyder det, om beläggningen är bra, att ytterst lite mat fastnar på grillytan. Vilket innebär att du inte behöver spendera dyrbar tid på att skrubba och tvätta den så mycket.

En annan viktig sak är om du kan ta loss grillpannan eller ej. Grillar kan ha en ganska omständlig konstruktion, så att kunna ta loss grillpannan underlättar rengöringen rejält.

Vårt bäst i test av raclettegrillar

Anledningen till varför flera tusen svenskar besöker Kockhuset varje månad, är för att vi har möjligheten att erbjuda en så genuin och rättvis bedömning av köksutrustning som möjligt.

Utöver våra egna erfarenheter och granskningar av respektive produkt, så har vi även lagt ner stor tid åt att göra research. Vi vill se vad andra konsumenter och kockar tycker om varje raclettegrill.

För att du ska få en så bred och detaljerad uppfattning av varje modell, så har vi även tagit med de utomstående kockarnas omdömen i vår betygssättning.

Smaker och erfarenheter kan skilja sig en hel del, därför anser vi det vara viktigt att vi tar med så många människors åsikter som möjligt i våra recensioner och tester.

Det innebär att du slipper spendera all den tiden det innebär att göra research; läsa tester, recensioner, omdömen på forum och titta på videos. Eftersom vi redan gjort grovjobbet åt dig – och sedan samlat allt här, på ett och samma ställe.

Tack vare den processen minskar vi risken för att du köper något du senare blir missnöjd med, och ökar chansen för att du hittar den bästa raclettegrillen för dig.