Pizzasten-och-pizza

Hur man rengör en pizzasten – Steg för steg

Pizzastenen är vital för att kunna laga goda pizzor. Men det gäller att du rengör pizzastenen på rätt sätt – annars kan den börja mögla eller lukta illa.

Många hemmakockar rengör inte sina pizzastenar, alternativt gör det på fel sätt.

En pizzasten är porös, vilket betyder att den absorberar vätskor. Du bör därför aldrig använda saker på bakstenen som du inte vill ha i maten, exempelvis diskmedel och andra rengöringsmedel.

Hur man rengör en pizzasten

Att rengöra en pizzasten är en enkel process. Det viktiga är att veta vad du kan och inte kan använda på bakstenen.

Du behöver:

  • Stekspade i plast
  • Mjukt tyg eller kökshandduk
  • Vatten
  • Bakpulver
  • Stenborste eller tandborste

Instruktioner

  • Svalna. Låt pizzastenen bli helt sval innan du börjar rengöra den. Om du häller kallt- eller ljummet vatten på en varm baksten så kan den gå sönder.
  • Använd stekspaden. Skrapa bort matrester som fastnat i pizzastenen. Kom ihåg att använda ett redskap av plast, då metall eller andra hårda material kommer att skada ytan.
  • Rensa stenen. Använd en torr och ren kökshandduk för att ta bort alla matrester som du skrapat bort med stekspaden.
  • Skapa en pasta. Om mat fastnat på bakstenen, så kan du skapa en pasta och placera ut på fläckarna. Blanda en matsked bakpulver med lite vatten för att skapa en pasta. Smeta ut pastan på maten som fastnat.
  • Skrubba. Låt pastan sjunka in i någon minut, börja sedan skrubba försiktigt med en sten- eller tandborste. Skrubba med cirkelrörelser.
  • Torka igen. Fukta en kökshandduk eller en bit tyg och skura rent pizzastenen. Tyget ska bara vara fuktigt.

Om det fortfarande finns matrester kvar på pizzastenen, så kan du använda ugnen som hjälp.

Sätt ugnen på 260 °C och lägga in pizzastenen. När ugnen har nått 260 grader, låter du bakstenen stå kvar i ungefär en timma. Det kommer att koka bort eventuella matrester som fastnat.

Låt sedan bakstenen torka och svalna i minst två timmar innan du använder den igen.

Ska man olja en pizzasten

Nej, en pizzasten ska aldrig oljas in.

Pizzastenar är porösa, vilket innebär att de suger upp all vätska du lägger på den. Det innefattar både diskmedel och rengöringsmedel – men även olja.

En baksten ska därför aldrig ytbehandlas med olja.

Om en pizzasten blivit inoljad, så kommer den börja ryka när den värms upp. Pizzastenen kommer även lukta illa. Både röken och odören kommer sätta sig i pizzan och göra den oätlig.

När du rengör en baksten ska du, med andra ord, enbart använda vatten, bakpulver och en skrapa.

Varför fastnar pizzan på pizzastenen

Pizzadeg-på-pizzasten

Det finns flera anledningar till varför pizzadeg fastnar på bakstenen. Här är ett par tips på vad du kan göra för att undvika att pizzan fastnar i pizzastenen.

1. Undvik blöt deg

En våt pizzadeg är extra kladdig och fastnar lätt i bakstenen. Det kommer inte bara vara svårt att lägga degen på bakstenen, men även få bort den efter att du gräddat pizzan.

Om pizzadegen känns blöt och klibbig kan du lägga till mjöl för att göra den lite torrare.

2. Använd mjöl på pizzaspaden

Ett vanligt misstag många gör när de för över degen från pizzaspaden till pizzastenen är att de inte mjölat in spaden.

När spaden är helt torr, så kan degen snurra runt eller öppnas upp när du lägger den på bakstenen. Det gör att insidan av degen, som innehåller mindre mjöl än utsidan, klibbar fast i pizzastenen.

Se därför till att du häller lite mjöl på pizzaspaden för att undvika klibb och att deg fastnar.

3. Värm upp pizzastenen

Den allra vanligaste anledningen till varför pizzan fastnar i pizzastenen är för att man inte har värmt upp stenen korrekt.

En pizzasten ska inte bara slängas in i en föruppvärmd ugn. Istället ska pizzastenen värmas upp tillsammans med ugnen.

4. Rengör pizzastenen noga

En annan anledning till varför pizzadeg kan fastnat i pizzastenen är för att den inte rengjorts.

Ost, tomater och kött som bränt fast i pizzastenen kommer att värmas upp igen – tillsammans med din nya pizza.

Det kommer inte bara påverka pizzans smak, men även göra så att ännu mer deg fastnar i bakstenen.

Se därför till att pizzastenen är rengjord och torr innan du använder den på nytt.

5. Undvik att lägga mjöl på pizzastenen

När du lägger mjöl direkt på pizzastenen så kommer mjölet brännas tillsammans med pizzan. Den brända smaken kommer sätta sig i pizzan, samtidigt som pizzan riskerar att bränna fast.

Av den anledningen ska du hälla mjölet på pizzaspaden och inte pizzastenen.

När mjölet bara finns på undersidan av pizzan så kommer den att bakas jämnt och fint – utan att något bränns eller fastnar.

Det kommer dessutom vara mindre mängder mjöl än om du häller det direkt på pizzastenen.

6. Olja och matlagningsspray

Som vi skrev innan, så förstör rengöringsmedel och olja din pizzasten. Det kommer orsaka sprickor och skador på stenen, vilket i sin tur leder till ojämn gräddning och att pizzan fastnar.

Rengör alltid din pizzasten på rätt sätt – annars är risken stor att du förstört stenen, vilket resulterar i att pizzan fastnar.

Pizzasten luktar illa

När en pizzasten luktar illa så är det för att den har hanterats på fel sätt. Oftast är det för att man har:

  • Använt diskmedel
  • Lagt den i diskmaskinen
  • Använt för mycket vatten på stenen
  • Oljat in stenen
  • Matrester som fastnat har lämnats kvar för länge

Eftersom pizzastenar är porösa, så absorberar den vätskor väldigt lätt. När vätskan sugits in i materialet, så kan den börja lukta illa.

Det gäller framförallt om du använt olja eller diskmedel.

Nya pizzastenar kan också ha en annorlunda lukt – vilket inte är ovanligt. Precis som annan köksutrustning så kan bakstenen lukta på grund av förpackningen.

Den typen av lukt som kommer från förpackningen börjar släppa efter en eller två användningar. Du kan diska pizzastenen, med hjälp av metoden vi beskrev i början, för att bli av med lukten.