Bästa Pizzastenen 2021 – 5 Bäst i test Bakstenar

Bäst i test

Eppicotispai-Pizzaset

Eppicotispai Pizzaset

Bästa Pizzastenen på marknaden

Pizzorna blir riktigt goda med den här pizzastenen, vars material kommer från vulkanen Etna på Sicilien. Du kan även steka kött, fisk och grönsaker på stenen. Ett riktigt smart och ekonomiskt val.

Bagaren och kocken

Bästa pizzastenen

För tjugo år sedan hörde inte pizzastenen till vanligheten i de svenska hushållen.

Men tiderna förändras och det är allt vanligare att folk gör egna pizzor eller eget bröd där hemma. Då kommer givetvis en pizzasten väl till hands!

Vi har tittat på de populäraste stenarna för att se vilka som är mest prisvärda.


Bästa Pizzastenen: Eppicotispai Pizzaset

Anledningar att köpa:

  • Pizzorna blir riktigt smarriga
  • Sten från vulkanen Etna på Sicilien
  • Fungerar i ugn, grill och på gasolhäll
  • Du kan även steka kött, fisk och grönsaker
  • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

  • Spaden borde ha varit smalare

Det råder inga tvivel om att det här är det mest prisvärda köpet på pizzamarknaden idag.

Det du får är en lavasten (från vulkanen Etna på Sicilien) och en bakspade i björkträ.

Degen jäser riktigt bra på den här stenen och slutresultatet blir supergott. Tusen gånger bättre än på ett vanligt galler eller en vanlig plåt. Definitivt en stor uppgradering därhemma.

Själva spaden fungerar ok, men den känns för tjock. Det fungerar att ta in och ut pizzan ur ugnen med hjälp av spaden, men designen är något bristfällig. De borde ha gjort den smalare!

Du kan använda pizzastenen i ugnen, på grillen och gasolhällen. Den fungerar även för stekning av kött, fisk och grönsaker.

Stenen är otroligt bra och gör pizzorna riktigt, riktigt goda!

Sammanfattning:

Helt klart den bästa pizzastenen vi kommit över. Den är gjord av lavasten från vulkanen Etna på Sicilien.

Smakerna och konsistensen blir riktigt bra och vi är överraskade över hur bra resultaten blir.

Det enda negativa är att spaden är för tjock. Den går att använda, men de borde ha gjort den smalare. Men vi ser den enbart som en bonus, då stenen själv kunde ha kommit för det här priset.

Ett riktigt bra val som du inte kommer att ångra.


Bästa Pizzastålet: Gourmetstål Classic

Anledningar att köpa:

  • Mycket bra resultat
  • Tål snabba temperaturomställningar
  • Funktionsgaranti på 20 år
  • Fungerar bra i ugnen
  • Hållbart
  • Recepthäfte & förvaringsväska inkluderat
Anledningar att inte köpa:

Ett överraskande bra stål som erbjuder långt mer än vad vi hade förväntat oss.

Först och främst så är det ett väldigt kvalitativt stål. Det kommer inte att gå sönder vid snabba temperaturförändringar eller hög värme.

Resultaten blir mycket bra och den passar perfekt i ugnen.

Hela pizzastålet väger 9 kilo. Det är 33 cm brett och 37 cm djupt. Se till att du mäter upp ytan du ska använda det i, innan du köper något.

Garantin är på hela 20 år – vilket vittnar om kvalitén.

Du får även med ett recepthäfte, en förvaringsväska och information om hur man bäst tar hand om pizzastålet.

Sammanfattning:

Ett pizzastål av väldigt hög kvalitet och med en generös garanti på 20 år.

Resultaten blir väldigt bra med stålet, som har en vikt på 9 kilo.

Utöver garantin och resultaten, så gillar vi också att man skickar med ett recepthäfte, instruktioner om hur man tar hand om stålet på bästa sätt och en förvaringsväska.


Bästa Budgetval: Weber Pizzasten

Anledningar att köpa:

  • Lågt pris
  • Krispigt och bra resultat
  • Matchande bakplåt inkluderad
  • Pålitlig & erfaren tillverkare
  • Enkel användning
Anledningar att inte köpa:

Det fina med pizzastenar är att de gör en så stor skillnad när du gräddar pizza – och de behöver inte ens kosta speciellt mycket.

Den här stenen går på under 400 kronor, men gör pizzorna så mycket godare där hemma!

Weber är specialiserade på att grilla och höga temperaturer. De förekommer årligen i våra bäst i test av både gasolgrillar och elgrillar. Så vi är föga förvånade att de dyker upp även här.

Den här pizzastenen är rund och kommer även med en rund bakplåt som matchar stenen.

Resultaten blir mycket bra och krispiga. Det är ett stort steg närmare pizzorna från en riktig pizzeria.

Själva stenen är ytbehandlad på ett sätt som gör att pizzorna blir krispiga och inte bara hårda och skorpiga, som hemmapizzor brukar bli när man använder en vanlig plåt.

Sammanfattning:

Definitivt det bästa valet om du vill ha en billig pizzasten som låter dig göra goda pizzor där hemma.

Resultatet blir givetvis inte som på en riktig pizzeria, eftersom de använder stenugnar som kostar stora mängder pengar. Men det här helt klart ett steg närmre pizzeria-pizzor och ett steg bort från vanliga hemmapizzor.

Weber är kända för sina grillar och vi är inte överraskade att de presterar så pass bra med den här bakstenen. Vi är däremot förvånade över det låga priset. Du får dessutom en matchande bakplåt tillsammans med stenen.

Ett riktigt, riktigt bra val om du vill ha bättre pizzor där hemma och samtidigt inte vill göra av med så mycket pengar.


Väldigt Populär: Anders Petter Pizzasten

Anledningar att köpa:

  • Fluffigt & krispigt resultat
  • Enkel användning
  • Hög kvalitet
  • Många positiva recensioner
  • Positiv5
Anledningar att inte köpa:

Den här pizzastenen kommer från Cerveras eget varumärke Anders Petter. Det är en snygg och lätthanterlig pizzasten.

Den har handtag på sidorna för enkel förflyttning och är perfekt att servera med, direkt på bordet.

Vi anser att stenen är prisvärd, funktionell och trevlig, utan att sticka ut designmässigt.

Den har god kvalitet och är dessutom lätt att rengöra, vilket alltid är ett plus. Det är kul att ett svenskt varumärke finns med bland pizzastenarna, och vi anser att en pizza- eller baksten borde finnas i de flesta hushåll.

Det är inte mycket som slår doften av nybakat bröd, eller som får det att vattnas i munnen som synen av en nygräddad pizza.

Varumärket Anders Petter är ett sortiment hos den stora svenska butikskedjan Cervera.

Det finns köksprodukter av alla möjliga slag i Anders Petter-sortimentet och de har enligt tillverkarna tagits fram med inspiration från den kontrast som sker i mötet mellan det som är nytt och intressant, och det som är gammalt och traditionsenligt.

Sammanfattning:

Denna pizzasten har en diameter på 38 centimeter och är således den största av de stenar vi rekommenderar i denna artikel.

Det skiljer dock inte mycket mellan de olika stenarna, men för den som gillar att göra lite större pizzor räknas varje centimeter och då kan Anders Petters pizzasten segla upp som det bästa alternativet.


Bra Alternativ: Eva Solo baksten

Anledningar att köpa:

  • Stilren design
  • Mycket fina resultat
  • Enkel att rengöra
  • Ger en krispig skorpa
  • Funkar även till brödbak
  • Bra Pris
Anledningar att inte köpa:

Den här bakstenen från Eva Solo är väldigt simpel till utseendet, en rund skiva med en logotyp i mitten.

Vi gillar enkelheten och uppskattar även att den är så lätt att hålla ren. Efter användning sköljs den av med varmt vatten och så är det klart. Smidigare än så blir det inte!

Eva Solo kallar sin sten för baksten, snarare än pizzasten, kanske för att framhäva hur versatil produkten är.

Den passar ypperligt till alla sorters bakning: kakor, pajer eller pizzor – i ugnen eller på grillen.

Det är en produkt som är enkel att använda och kan förhöja resultatet i köket, och ge en pizza den där extra krispen, eller kakan en lite jämnare yta.

Eva Solo är ett danskt familjeföretag med en lång historia och över hundra års erfarenhet av design och produktutveckling av hushållsprodukter.

De är kända för sin högkvalitativa och funktionella design, med produkter som säljs runt om i hela världen. Nu för tiden innefattar deras produktsortiment allt ifrån möbler, till köksprodukter, trädgård och utomhusinredning.

Sammanfattning:

Denna baksten har en diameter på 35,5 centimeter vilket är en storlek precis i mitten bland de stenar vi rekommenderar i den här artikeln.

Den har ett lågt pris, utan att kompensera med kvaliteten. Den är enkel att rengöra och resultatet blir mycket fint med en krispig skorpa.


Hitta bästa pizzastenen för dig

Vissa finsmakare hävdar att äkta pizza ska bakas i stenugn. Vi håller med om att det ger en oerhört fin pizza, i en klass för sig, men är för de allra flesta inte något som riktigt lämpar sig att installera i hemmet.

Då är en pizzasten ett ypperligt substitut, då det varken är särskilt kostsamt, eller kräver ett stort kök. Här guidar vi dig i din jakt på den bästa pizzastenen för dig, och svarar på några vanliga frågor som folk brukar ha om pizzastenar.

Vad är syftet med en pizzasten?

En pizzasten kan användas för att baka alla möjliga typer av bröd, bullar och bakverk som görs i ugnen. Som namnet antyder är den givetvis även perfekt för att göra perfekta pizzabottnar, med den där spröda krispiga ytan som utmärker en riktigt fin pizza.

Var kan man använda en pizzasten?

De flesta pizzastenar är anpassade för vanliga ugnar i hemmet. Därutöver brukar de även gå fint att använda på grillen, såväl gasol- som kolgrillar går bra.

Hur fungerar en pizzasten?

Poängen med en pizzasten är att den fördelar värmen i ugnen på ett jämnare sätt över hela ytan på det som ska tillagas. När det gäller pizzadeg är viktigt eftersom ytan har en stor diameter och lätt kan bli ojämnt tillagad.

En pizzasten ger ett mer pålitligt resultat och pizzan blir väl tillagad och får perfekta sprödiga kanter.

Vad är pizzastenar gjorda av?

Pizzastenar är keramiska produkter, ofta tillverkade av olika stensorter som till exempel kalksten. De är lätta att förvara, hantera och hålla rena.

Blir pizza godare med en baksten?

Det är oerhört många komponenter som spelar in när det gäller smaken på en pizza. De viktigaste delarna är givetvis degen och ingredienserna till din pizzatopping.

En pizzasten är ett billigt sätt att försöka efterlikna det resultat som kan uppnås via en riktig pizzaugn. Resultatet är en pizza som är mer jämnt tillagad och har en godare och mer krispig yta på bottnen.

Mycket ligger i de små detaljerna och det är där en pizzasten kan göra din pizza godare – men du måste givetvis ha rätt förutsättningar från början, i form av en god deg och bra råvaror.

Varför ska jag köpa en baksten/pizzasten?

En baksten, eller pizzasten, är ett väldigt billigt sätt att ta din bakning, eller ditt pizzabakande till nästa nivå. Det kräver ingen stor insats, eller särskilda förkunskaper, men ger dig ändå ett påtagligt bättre resultat.

Det är dessutom en skön känsla att lägga upp en pizza på en sten och skicka in den i ugnen. Sen är det ett trevligt sätt att servera också, och skänker lite restaurangkänsla till hemmet när du lägger fram din pizza på en sten och serverar den.

En bak- eller pizzasten är matglädje till en billig peng helt enkelt!


Läs också: