Bästa pizzastenen 2024 – Kockens favoriter

Bäst i test

Eppicotispai-Pizzaset

Eppicotispai Pizzaset

Bästa pizzastenen

Pizzorna blir riktigt goda med den här pizzastenen, vars material kommer från vulkanen Etna på Sicilien. Du kan även steka kött, fisk och grönsaker på stenen. Ett riktigt smart och ekonomiskt val.

Mer info i butik

Våra favoriter

För tjugo år sedan hörde inte pizzastenen till vanligheten i de svenska hushållen.

Men tiderna förändras och det är allt vanligare att folk gör egna pizzor eller eget bröd där hemma. Då kommer givetvis en pizzasten väl till hands!

För att hjälpa dig att hitta den bästa pizzastenen för dig, så har vi recenserat och listat årets mest prisvärda bakstenar.


Bästa pizzastenen: Eppicotispai Pizzaset

Eppicotispai-pizzasten

Anledningar att köpa:

  • Pizzorna blir riktigt smarriga
  • Sten från vulkanen Etna på Sicilien
  • Fungerar i ugn, grill och på gasolhäll
  • Du kan även steka kött, fisk och grönsaker
  • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

  • Spaden borde ha varit smalare

Det råder inga tvivel om att det här är det mest prisvärda köpet på pizzamarknaden idag.

Det du får är en lavasten (från vulkanen Etna på Sicilien) och en bakspade i björkträ.

Degen jäser riktigt bra på den här stenen och slutresultatet blir supergott. Tusen gånger bättre än på ett vanligt galler eller en vanlig plåt. Definitivt en stor uppgradering därhemma.

Själva spaden fungerar ok, men den känns för tjock. Det fungerar att ta in och ut pizzan ur ugnen med hjälp av spaden, men designen är något bristfällig. De borde ha gjort den smalare!

Du kan använda pizzastenen i ugnen, på grillen och gasolhällen. Den fungerar även för stekning av kött, fisk och grönsaker.

Stenen är otroligt bra och gör pizzorna riktigt, riktigt goda!

Sammanfattning:

Helt klart vår absoluta favorit i år. Den är gjord av lavasten från vulkanen Etna på Sicilien.

Smakerna och konsistensen blir riktigt bra och vi är överraskade över hur bra resultaten blir.

Det enda negativa är att spaden är för tjock. Den går att använda, men de borde ha gjort den smalare. Men vi ser den enbart som en bonus, då stenen själv kunde ha kommit för det här priset.

Ett riktigt bra val som du inte kommer att ångra.


Bästa pizzastålet: Gourmetstål Classic

Gourmetstål-pizzastål

Anledningar att köpa:

  • Mycket bra resultat
  • Tål snabba temperaturomställningar
  • Funktionsgaranti på 20 år
  • Fungerar bra i ugnen
  • Hållbart
  • Recepthäfte & förvaringsväska inkluderat
Anledningar att inte köpa:

Ett överraskande bra stål som erbjuder långt mer än vad vi hade förväntat oss.

Först och främst så är det ett väldigt kvalitativt stål. Det kommer inte att gå sönder vid snabba temperaturförändringar eller hög värme.

Resultaten blir mycket bra och den passar perfekt i ugnen.

Hela pizzastålet väger 9 kilo. Det är 33 cm brett och 37 cm djupt. Se till att du mäter upp ytan du ska använda det i, innan du köper något.

Garantin är på hela 20 år – vilket vittnar om kvalitén.

Du får även med ett recepthäfte, en förvaringsväska och information om hur man bäst tar hand om pizzastålet.

Sammanfattning:

Ett pizzastål av väldigt hög kvalitet och med en generös garanti på 20 år.

Resultaten blir väldigt bra med stålet, som har en vikt på 9 kilo.

Utöver garantin och resultaten, så gillar vi också att man skickar med ett recepthäfte, instruktioner om hur man tar hand om stålet på bästa sätt och en förvaringsväska.


Bästa budget pizzasten: Weber Pizzasten

Weber-pizzasten-svart

Anledningar att köpa:

  • Glaserat stengods
  • 26 cm på diametern
  • Superb värmefördelning
  • Integrerade handtag
  • Kan användas på många grillar
  • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Om du kommer ihåg förra årets test av pizzastenar, så kommer du kanske ihåg att Webers pizzasten hamnade på samma plats.

Men det här är inte samma modell – det här är en ny pizzasten från Weber.

Den här gången är det en pizzasten tillverkad av glaserat stengods. Den är 26 cm stor och har en höjd på 2,3 cm.

Den passar även till flera av Webers grillar, såväl gasol- som elgrillar. Men om du planerar att köpa en pizzasten för grillen, så rekommenderar vi en pizzasten med lite större diameter.

Prestationsmässigt så är den av väldigt hög kvalité, precis som alla andra pizzastenar Weber tillverkat genom åren. Stenen värms upp bra och värmefördelningen är superb!

För att laga pizzor hemma så är det här en riktigt bra baksten. Kom bara ihåg att den inte får maskindiskas. Den måste diskas för hand, men det tar bara ett par sekunder.

Pizzastenen är också utrustad med två handtag som integrerade i själva bakstenen. Till skillnad från många andra pizzastenar där handtagen har monterats fast separat.

Sammanfattning:

Webers pizzastenar har länge varit några av våra absoluta favoriter. Den här, senaste modellen, är definitivt en av deras bästa.

Den har en riktigt bra värmefördelning och den kan användas på många av Webers egna grillar. Både gasolgrillar och elgrillar.

För strax under 500 kronor så är det helt klart en av de bästa bakstenarna på marknaden idag. Vi gillar verkligen den här tillkomsten i deras sortiment.


Väldigt populär: Anders Petter Pizzasten

Anders-Petter-baksten

Anledningar att köpa:

  • Fluffigt & krispigt resultat
  • Enkel användning
  • Hög kvalitet
  • Många positiva recensioner
  • Positiv5
Anledningar att inte köpa:

Den här pizzastenen kommer från Cerveras eget varumärke Anders Petter. Det är en snygg och lätthanterlig pizzasten.

Den har handtag på sidorna för enkel förflyttning och är perfekt att servera med, direkt på bordet.

Vi anser att stenen är prisvärd, funktionell och trevlig, utan att sticka ut designmässigt.

Den har god kvalitet och är dessutom lätt att rengöra, vilket alltid är ett plus. Det är kul att ett svenskt varumärke finns med bland pizzastenarna, och vi anser att en pizza- eller baksten borde finnas i de flesta hushåll.

Det är inte mycket som slår doften av nybakat bröd, eller som får det att vattnas i munnen som synen av en nygräddad pizza.

Varumärket Anders Petter är ett sortiment hos den stora svenska butikskedjan Cervera.

Det finns köksprodukter av alla möjliga slag i Anders Petter-sortimentet och de har enligt tillverkarna tagits fram med inspiration från den kontrast som sker i mötet mellan det som är nytt och intressant, och det som är gammalt och traditionsenligt.

Sammanfattning:

Denna pizzasten har en diameter på 38 centimeter och är således den största av de stenar vi rekommenderar i denna artikel.

Det skiljer dock inte mycket mellan de olika stenarna, men för den som gillar att göra lite större pizzor räknas varje centimeter och då kan Anders Petters pizzasten segla upp som det bästa alternativet.


Bra alternativ: Eva Solo baksten

Eva-Solo-pizzasten

Anledningar att köpa:

  • Stilren design
  • Mycket fina resultat
  • Enkel att rengöra
  • Ger en krispig skorpa
  • Funkar även till brödbak
  • Bra Pris
Anledningar att inte köpa:

Den här bakstenen från Eva Solo är väldigt simpel till utseendet, en rund skiva med en logotyp i mitten.

Vi gillar enkelheten och uppskattar även att den är så lätt att hålla ren. Efter användning sköljs den av med varmt vatten och så är det klart. Smidigare än så blir det inte!

Eva Solo kallar sin sten för baksten, snarare än pizzasten, kanske för att framhäva hur versatil produkten är.

Den passar ypperligt till alla sorters bakning: kakor, pajer eller pizzor – i ugnen eller på grillen.

Det är en produkt som är enkel att använda och kan förhöja resultatet i köket, och ge en pizza den där extra krispen, eller kakan en lite jämnare yta.

Eva Solo är ett danskt familjeföretag med en lång historia och över hundra års erfarenhet av design och produktutveckling av hushållsprodukter.

De är kända för sin högkvalitativa och funktionella design, med produkter som säljs runt om i hela världen. Nu för tiden innefattar deras produktsortiment allt ifrån möbler, till köksprodukter, trädgård och utomhusinredning.

Sammanfattning:

Denna baksten har en diameter på 35,5 centimeter vilket är en storlek precis i mitten bland de stenar vi rekommenderar i den här artikeln.

Den har ett lågt pris, utan att kompensera med kvaliteten. Den är enkel att rengöra och resultatet blir mycket fint med en krispig skorpa.


Vilken pizzasten är bäst för dig

Liten-pizzasten

Du kan såklart gå in på ICA, Biltema eller Jula och köpa en pizzasten. Alternativt alla nätbutiker som säljer köksutrustning.

Men risken finns att du kommer ut med en baksten som inte alls passar dina behov.

Inget ont om ovanstående butiker. Du kan hitta bra pizzastenar på IKEA, Biltema och Jula – men du behöver ha koll på vad du ska leta efter.

Här är allt du behöver veta inför köpet.

Val av material

De flesta pizzastenar är tillverkade av antingen kolstål, keramik, sten eller gjutjärn. De alla har sina styrkor och svagheter.

Med andra ord finns det ett material som passar varje typ av användare och budget.

Här är fördelarna, nackdelarna och skillnaderna mellan de olika materialen.

Pizzasten av kolstål

Pizzastenar av kolstål har en ypperlig värmehållning, samtidigt som de värms upp snabbt. Skorpan på pizzan blir fin och krispig när man använder kolstål.

Dessa pizzastenar är däremot dyrare och tyngre än andra typer av material.

Pizzasten av keramik

Pizzastenar av keramik brukar vara billiga och har en låg vikt. Det gör dem enkla att kontrollera och hantera, jämfört med exempelvis gjutjärn. Resultatet från keramik brukar vara en fin, gyllenbrun skorpa.

Nackdelen med keramik är att materialet inte är speciellt hållbart. Räkna inte med att bakstenen kommer att ha en lika lång livslängd som andra typer av pizzastenar.

Pizzasten av sten

Pizzastenar som är tillverkade av sten är väldigt hållbara – men ömtåliga. Om stenen inte tas hand om och hanteras på rätt sätt, så kan det bli sprickor i materialet. Prestationsmässigt är sten väldigt bra, framförallt om du gillar pizzor med gyllenskorpor.

Pizzasten av gjutjärn

Gjutjärn har en livslängd som inget annat material kan jämföras med. Ta hand om den på rätt sätt och den kan färdas från generation till generation.

De har också en exceptionellt bra värmehållning och värmefördelning. Det är framförallt bra om du ska baka flera stycken pizzor, eftersom pizzastenen inte hinner svalna vid varje pizzabyte.

Nackdelen med gjutjärn är att det är tungt och materialet behöver underhållas lite då och då.

Rektangulär, fyrkantig eller rund pizzasten

Pizzastenar kommer i olika former; rektangulära, fyrkantiga och runda.

Bakstenar som är fyrkantiga eller rektangulära har oftast en större yta. Vilket gör att du kan grädda större pizzor eller två pizzor åt gången.

Runda pizzastenar brukar vara mindre. Men de brukar också kunna användas som serveringsfat. Dels på grund av deras stilrena design, men också för att många av dem har handtag på vardera sida.

De allra största pizzastenarna brukar vara rektangulära. Du kan även använda dessa till att baka annat än pizzor, exempelvis bröd och baguetter.

Stor eller liten pizzasten

Du har säkert redan bestämt om du vill ha en stor eller liten pizzasten. Men innan du gör ett val, bör du tänka på ett par saker som många människor glömmer bort.

Det första är måtten på grillen eller ugnen du planerar att använda bakstenen i. En stor pizzasten kan vara för stor och inte få plats i din ugn. Var därför noga med att ta mått på bakstenen och jämföra med din ugn eller grill innan köpet.

Den andra aspekten är vikten på pizzastenen. En stor pizzasten av gjutjärn kan väga många kilo. Den blir ännu tyngre när du lägger på en stor pizzadeg.

Tänk på att olika typer av material väger olika mycket. Att hantera en pizza och pizzasten som tillsammans väger 10 kg är inte speciellt lätt. Framförallt inte om du bakar flera pizzor på rad.

Tjockleken

När du tittat runt i butiker så har du säkert sett att många tillverkare skriver ut hur tjock pizzastenen är. Det är nämligen av stor betydelse för hur bakstenen används och fungerar.

En tjock pizzasten tar lång tid att värma upp. I vissa fall kan det ta 2 timmar för den att ha tillräckligt hög temperatur för att börja grädda pizzor.

Fördelen är att den håller värmen bättre och har en bättre värmefördelning än tunnare pizzastenar.

Medan resultaten från en tjock pizzasten är bättre än en tunn, så kommer det på bekostnad av att den är dyrare, tyngre och tar längre tid att värma upp.

Vad kostar en bra pizzasten

Jämfört med annan köksutrustning så är pizzastenar relativt billiga. En bra pizzasten kan kosta allt från 500 till 1000 kronor.

De mest prisvärda pizzastenarna brukar kosta mellan 800-1000 kronor. De allra billigaste bakstenarna brukar ha en lägre kvalité, vara mer ömtåliga eller vara för tunna.

Med förutsättningen att du tar hand om pizzastenen på rätt sätt, så kan den hålla i väldigt många år. Så att betala 200-300 kronor mer för en riktigt bra pizzasten är väl värt investeringen.

En billig pizzasten för under 500 kronor kan inte bara vara sämre på att grädda pizzor, men även ha en kortare livslängd. Vilket gör det till ett dyrt alternativ, eftersom du måste köpa en ny baksten efter bara ett eller ett par år.

Fördelar med en pizzasten

Pizza-och-pizzasten

Om du planerar att köpa en pizzasten så har du säkert redan provat laga pizza hemma med en bakplåt.

Att laga pizza på en bakplåt ger ett resultat som är långt ifrån den kvalité och smakupplevelse du får på den lokala pizzerian. Istället får du en vit eller bränd pizza som saknar krisp.

En bra pizzasten ger ett helt annat resultat. Både när du gräddar pizzan i ugnen eller på grillen. Den blir gyllenbrun, krispig och välgräddad utöver hela pizzan. Det resultat är nästintill omöjligt att få på en bakplåt eller ugnsgallret.

Om du äter pizza regelbundet och gillar att experimentera med olika pizzarecept, då är en pizzasten ett måste. Smakupplevelsen och resultaten är tusen gånger bättre än om du använder vanligt ugnsgaller eller en bakplåt.

Pizzasten på grillen

Många pizzastenar kan användas på grillen – men inte alla. Om du planerar att grädda pizzan på grillen, så bör du därför kolla så att bakstenen faktiskt går att användas på det sättet.

Pizzastenen behöver vara tillverkad på ett sätt som gör att den klarar av att grillens höga temperaturer. Annars finns risken för att sprickor uppstår på pizzastenen och att den slutligen går sönder.

Det är framförallt värmechocken som är det största problemet. Grillar kommer snabbt upp i höga temperaturer, vilket alla material inte klarar av – vilket kan orsaka skador på pizzastenen.

Pizzasten eller pizzastål

Stort-pizzastål

När man pratar om pizzerior och hur de gräddar pizzor, så nämns både pizzaspaden och pizzastenen.

Men faktum är att många pizzerior och restauranger använder ett pizzastål och inte en pizzasten.

Precis som namnet låter berätta, så är pizzastål tillverkat av stål. Det innebär att det är både tåligare och värms upp snabbare än en pizzasten.

Pizzastål reagerar heller inte på plötsliga temperaturförändringar, vilket en pizzasten gör.

En plötslig förändring i temperatur, från kallt till varmt, kan få en pizzasten att spricka och gå sönder. Likaså om det värms upp för snabbt. Ett pizzastål är inte lika känsligt för den typen av värmechock.

Ett pizzastål är i regel dyrare än pizzastenar. Vilket gör att det främst är riktiga kockar och pizzaentusiaster som använder sig av stål istället för sten.

För en vanlig hemmakock, familjer och dig som bara lagar ett par pizzor i månaden – då räcker en bra pizzasten gott och väl.

En pizzasten är inte på något sätt dålig – den har bara fördelar och nackdelar som pizzastålet inte har.

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan pizzasten och pizzastål. Där har vi i detalj gått igenom de bådas fördelar, nackdelar och skillnader.