Bästa Pizzastenen 2020 – 3 Bäst i test bakstenar

Störst

Anders Petter Pizzasten
Finns hos Cervera
Se pris
Mellan

Eva Solo baksten
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Minst

Jamie Oliver pizzasten

Bästa pizzastenen

För tjugo år sedan hörde inte pizzastenen till vanligheten i de svenska hushållen.

Men tiderna förändras och det är allt vanligare att folk gör egna pizzor eller eget bröd där hemma. Och då kommer givetvis en pizzasten väl till hands!

Vi har tittat på de populäraste stenarna för att se vilka som är mest prisvärda. Utav alla stenar vi testat, så är det tre stycken som utmärker som mest. Det är inte mycket som skiljer de tre pizzastenarna åt, förutom storlek och pris. Kvalitetsmässigt håller de alla en väldigt hög standard.


Störst: Anders Petter Pizzasten

  • Ger ett fluffigt resultat med bra crisp i bottnen.
  • Enkel att använda.
  • Svenskt varumärke.

Den här pizzastenen kommer från Cerveras eget varumärke Anders Petter. Det är en snygg och lätthanterlig pizzasten som har mycket gemensamt med Jamie Olivers modell. Den har handtag på sidorna för enkel förflyttning och är perfekt att servera med, direkt på bordet.

Vi anser att stenen är prisvärd, funktionell och trevlig, utan att sticka ut designmässigt. Den har god kvalitet och är dessutom lätt att rengöra, vilket alltid är ett plus. Det är kul att ett svenskt varumärke finns med bland pizzastenarna, och vi anser att en pizza- eller baksten borde finnas i de flesta hushåll. Det är inte mycket som slår doften av nybakat bröd, eller som får det att vattnas i munnen som synen av en nygräddad pizza.

Varumärket Anders Petter är ett sortiment hos den stora svenska butikskedjan Cervera. Det finns köksprodukter av alla möjliga slag i Anders Petter-sortimentet och de har enligt tillverkarna tagits fram med inspiration från den kontrast som sker i mötet mellan det som är nytt och intressant, och det som är gammalt och traditionsenligt.

Denna pizzasten har en diameter på 38 centimeter och är således den största av de stenar vi rekommenderar i denna artikel. Det skiljer dock inte mycket mellan de olika stenarna, men för den som gillar att göra lite större pizzor räknas varje centimeter och då kan Anders Petters pizzasten segla upp som det bästa alternativet.

Finns hos:


Mellanstorlek: Eva Solo baksten

  • Simpel men stilren.
  • Ger ett mycket fint resultat.
  • Superlätt att rengöra.

Den här bakstenen från Eva Solo är väldigt simpel till utseendet, en rund skiva med en logotyp i mitten. Vi gillar enkelheten och uppskattar även att den är så lätt att hålla ren. Efter användning sköljs den av med varmt vatten och så är det klart. Smidigare än så blir det inte!

Eva Solo kallar sin sten för baksten, snarare än pizzasten, kanske för att framhäva hur versatil produkten är. Den passar ypperligt till alla sorters bakning: kakor, pajer eller pizzor – i ugnen eller på grillen. Det är en produkt som är enkel att använda och kan förhöja resultatet i köket, och ge en pizza den där extra krispen, eller kakan en lite jämnare yta.

Eva Solo är ett danskt familjeföretag med en lång historia och över hundra års erfarenhet av design och produktutveckling av hushållsprodukter. De är kända för sin högkvalitativa och funktionella design, med produkter som säljs runt om i hela världen. Nu för tiden innefattar deras produktsortiment allt ifrån möbler, till köksprodukter, trädgård och utomhusinredning.

Denna baksten har en diameter på 35,5 centimeter vilket är en storlek precis i mitten bland de stenar vi rekommenderar i den här artikeln. Det är ingen större skillnad mellan storleken på pizzastenarna från olika varumärken, men det kan vara bra att ha en uppfattning om storleken innan man köper en baksten.

Finns hos:


Minst: Jamie Oliver pizzasten

  • Världsberömt märke.
  • Smart handtag.
  • Snygg även som serveringsbricka.

Jamie Oliver är välbekant för de flesta som är intresserade av matlagning och hans kollektion av köksutrustning är populär. Det som utmärker Jamie Olivers produkter överlag är design och funktion – vilket inte är något undantag för den här pizzastenen.

Med smarta handtag är det enkelt att bära pizzastenen och förflytta den, vilket gör att den även fungerar perfekt för servering. Det är dock bra att vara försiktig om stenen ställs fram direkt från ugn så att hungriga gäster inte bränner sig på den.

Denna pizzasten har en diameter på 33,5 centimeter, vilket gör den till det minsta alternativet av de pizzastenar vi rekommenderar i den här artikeln. Det är dock ingen större skillnad mellan de olika modellerna, men beroende på vilka krav du har på till exempel pizzans storlek, kan detta vara bra att känna till innan du köper en pizzasten. Vi menar dock att storleken på Jamie Olivers pizzasten bör vara tillräckligt för de allra flesta.

Jamie Olivers pizzasten fungerar ypperligt och suger upp och absorberar vätskan, fördelar värmen jämnt och ger en god vällagad pizza med äkta krispighet i pizzabottnen. Den har många bra omdömen och folk överlag är nöjda med resultatet av pizzan som går att tillaga med den är pizzastenen.

Finns hos:


Hitta bästa pizzastenen för dig

Vissa finsmakare hävdar att äkta pizza ska bakas i stenugn. Vi håller med om att det ger en oerhört fin pizza, i en klass för sig, men är för de allra flesta inte något som riktigt lämpar sig att installera i hemmet. Då är en pizzasten ett ypperligt substitut, då det varken är särskilt kostsamt, eller kräver ett stort kök. Här guidar vi dig i din jakt på den bästa pizzastenen för dig, och svarar på några vanliga frågor som folk brukar ha om pizzastenar.

Vad är syftet med en pizzasten?

En pizzasten kan användas för att baka alla möjliga typer av bröd, bullar och bakverk som görs i ugnen. Som namnet antyder är den givetvis även perfekt för att göra perfekta pizzabottnar, med den där spröda krispiga ytan som utmärker en riktigt fin pizza.

Var kan man använda en pizzasten?

De flesta pizzastenar är anpassade för vanliga ugnar i hemmet. Därutöver brukar de även gå fint att använda på grillen, såväl gasol- som kolgrillar går bra.

Hur fungerar en pizzasten?

Poängen med en pizzasten är att den fördelar värmen i ugnen på ett jämnare sätt över hela ytan på det som ska tillagas. När det gäller pizzadeg är viktigt eftersom ytan har en stor diameter och lätt kan bli ojämnt tillagad. En pizzasten ger ett mer pålitligt resultat och pizzan blir väl tillagad och får perfekta sprödiga kanter.

Vad är pizzastenar gjorda av?

Pizzastenar är keramiska produkter, ofta tillverkade av olika stensorter som till exempel kalksten. De är lätta att förvara, hantera och hålla rena.

Blir pizza godare med en baksten?

Det är oerhört många komponenter som spelar in när det gäller smaken på en pizza. De viktigaste delarna är givetvis degen och ingredienserna till din pizzatopping. En pizzasten är ett billigt sätt att försöka efterlikna det resultat som kan uppnås via en riktig pizzaugn. Resultatet är en pizza som är mer jämnt tillagad och har en godare och mer krispig yta på bottnen. Mycket ligger i de små detaljerna och det är där en pizzasten kan göra din pizza godare – men du måste givetvis ha rätt förutsättningar från början, i form av en god deg och bra råvaror.

Varför ska jag köpa en baksten/pizzasten?

En baksten, eller pizzasten, är ett väldigt billigt sätt att ta din bakning, eller ditt pizzabakande till nästa nivå. Det kräver ingen stor insats, eller särskilda förkunskaper, men ger dig ändå ett påtagligt bättre resultat. Det är dessutom en skön känsla att lägga upp en pizza på en sten och skicka in den i ugnen. Sen är det ett trevligt sätt att servera också, och skänker lite restaurangkänsla till hemmet när du lägger fram din pizza på en sten och serverar den. En bak- eller pizzasten är matglädje till en billig peng helt enkelt!


Läs också: