3 Bästa Sous vide-maskinerna 2019 – Stort bäst i test

Bäst i test

Anova Sous vide
Bäst för storkok

OBH Nordica Immersion
Bäst budgetalternativ

Steba STSV50

Bästa Sous Vide

I Sverige har det främst varit restauranger och folk med intresse för matlagning, som har använt sig av den här Sous vide.

Men saker förändras och Sous Vide har gått från att vara en företeelse på lyxiga restauranger, till en metod som allt fler hemmakockar använder sig utav.

Är det dags för dig att ta matlagningen till en ny nivå? Vill du kunna laga mat med precision och en fingertoppskänsla som tidigare varit exklusivt för all världens restauranger? Bra, då har du kommit precis rätt!

Vi har tittat på de främsta Sous Vide-maskinerna och filtrerar ut de dåliga och ”halvdana” produkterna.

Slutresultatet blev en bäst i test-lista med de mest prisvärda Sous Vide-maskinerna på marknaden idag.

Anova Sous vide – Bäst i test

  • Väldigt populär
  • Material av hög kvalitet
  • Precis temperatur
En fantastisk modell som passar perfekt för hemmakocken som vill ha ett prisvärt alternativ.

Så fort man plockar upp Anovas Sous vide ur förpackningen så känner man att det är kvalitet på grejerna. Inget billigt plast som går sönder efter ett par månader. Det rostfria stålet känns stabilt och pålitligt. De delar som är av plast är värmeresistenta, vilket bådar gott för livslängden.

Maskinens popularitet grundar sig främst i tre saker:

  • Materialets goda kvalitet
  • Bra temperaturhållning
  • Wifi-anslutning

Det sistnämnda innebär att du, med hjälp av Anovas app, kan koppla ihop maskinen med din smartphone. Appen fungerar bra, även om den endast har de mest fundamentala funktionerna.

Vi har hört att människor vars wifi har tappat uppkopplingen för ett tag, får sin app i mobilen fel-synkad. Det vill säga timern synkar inte korrekt mellan maskinen och appen. Detta bör däremot vara enkelt åtgärdat med hjälp av en app-uppdatering i framtiden.

Displayen på maskinen fungerar ypperligt. Kopplingen till din smartphone är inte nödvändig, men är en skön möjlighet om man inte orkar gå upp ur soffan eller är hos grannen för ett tag.

Resultaten med den här maskinen blir fenomenala. Allt du tillagar blir mört och saftigt, oavsett om det är fisk, kött, fågel, frukt eller grönsaker. Maskinen är dessutom väldigt tyst, vilket är en stor bonus.

En av de mest prisvärda Sous vide-maskinerna. Stabilt och pålitligt material. Enkel att använda med klara instruktioner. Du har möjlighet att koppla upp den mot din smartphone, även om Anovas app är ganska standard och inte erbjuder några avancerade funktioner.Vi förstår varför den har blivit så populär bland hemmakockar. Definitivt en av våra favoriter!
Bäst pris hos:

OBH Nordica Immersion Sous Vide – Bäst för storkok

  • Perfekt för stora grytor
  • Lång livslängd
  • Bra funktioner

OBH Nordica är ett väletablerat företag med en stark närvaro på marknaden för köksutrustning. De har en expertis och pålitlighet som få kan mäta sig med i Sverige.

Det som utmärker deras Sous vide-maskin är precisionen och storleken. Den är gjord för att hantera grytor mellan 10 och 30 liter. Med andra ord är den perfekt när du ska laga mat till ett större sällskap.

Temperaturerna är väldigt precisa på den här maskinen, vilket är en förutsättning till en lyckad Sous vide. Det finns även en timerfunktion som går upp till 99 timmar.

Den här modellen är däremot inte bra för dig som vill göra mindre kok. Maskinen kräver nämligen djupa kärl för att få plats. Du kommer att behöva ett kärl som är minst 22 centimeter på höjden. Om du vet med dig att du inte alltid kommer att göra storkok, så rekommenderar vi att du tittar på Anuvas Sous vide istället.

OBH Nordicas modell är en av de bästa Sous Vide-cirkulatorerna, men frågan är om den är värd priset. I jämförelse med annan köksutrustning så kostar den inte speciellt mycket, men om man tittar på andra modeller så är prislappen lite högre.

En otroligt bra cirkulator. Om du vill laga större kvantiteter mat så finns det ingen bättre maskin. Vi hade gärna sett att priset var lite lägre. Temperaturerna är så exakta som man kan förvänta sig. Ett varmt rekommenderat val om du kan ha överseende med priset och vill kunna laga större kvantiteter mat.

Steba STSV50 Sous Vide – Bäst budgetalternativ

  • Billig
  • Pålitlig
  • Tyst

Billigare än de flesta andra, men håller trots det en hög kvalitet.

Enheten är väldigt lätt att hantera och passar därför utmärkt för dig som är nybörjare. STSV50 får jobbet gjort med bravur, utan att erbjuda några speciella finesser eller funktioner.

Modellen erbjuder enkelhet och ett väl utfört arbete för en billig peng. Om du letar efter en Sous Vide-maskin som kan kopplas ihop med din smartphone och dylikt, så bör du titta vidare.

Maskinen är  väldigt tystgående och enkel att använda. Med en klar och upplyst skärm på toppen, så har du allt man behöver för en lyckad Sous Vide. Modellen kostar mindre än de flesta andra, men materialet är ändå stabilt och hållbart. Ett bra val för dig som vill ha en kompetent Sous vide på en budget.

Vad är bra med Sous vide

En del människor ser Sous vide som ett dyrt nöje, medan andra ser det som en typ av konst i köket.

Oavsett hur man ser på saken så råder det inga tvivel om att den här franska matlagningsmetoden kan berika vår smakupplevelse en hel del. Samtidigt som man ser till att hela råvaran kokas jämt, på både insidan och utsidan, så behåller man också smaker och safter som annars kokas/steks bort.

Tekniken må låta simpel, men det är i grund och botten en avancerad metod som kräver fingertoppskänsla. Det allra viktigaste är att man har exakt rätt temperatur i vattnet och det är just där som de flesta Sous vide-maskinerna skiljer sig. Den där fingertoppskänslan och precisionen.

Om du undrar hur restauranger lyckas få sina köttbitar, kyckling och fisk så saftiga och möra – så är det tack vare Sous vide. Det är en exklusiv, fransk teknik som kommer att revolutionera hela din förståelse för matlagning.

De hemmakockar som vill ta sin matlagning till nästa nivå, brukar ofta investera i en Sous Vide. För den som inte är intresserad av matlagning så kan tekniken och maskinen vara ganska okänd. Men när man väl för upp ögonen så inser man hur bra mat man faktiskt kan laga där hemma.

Måste man vakuumförpacka Sous vide

Nej, man behöver inte vakuumförpacka för att göra en Sous vide. Det går också bra att använda en zip-påse. Men var noga med att få ut så mycket luft som möjligt ur zip-påsen, så att den inte flyter upp till ytan.

Sous vide och kastrullens storlek

Det finns en del Sous vide-maskiner som kräver djupare kastruller/skålar. Var därför noga med att kolla storleken på modellen du tänker köpa.

Ett exempel är OBH Nordicas Sous vide som vi har med i vår bäst i test-lista. Den är gjord för större kvantiteter mat och kräver därför en djupare gryta.

Inbyggd timer i cirkulatorn

Inte alla modeller har en timer inbyggd. För vissa människor räcker det med klockan och alarmet på mobilen eller en äggklocka. Men vi föredrar en timer, gärna med alarm. Det är enklare att kunna se allt direkt på maskinens LCD-skärm istället för att behöva blanda in andra verktyg.

Temperaturstabilitet eller precision

Att ha en stabilitet i temperaturen är viktigt, men det är inte hela världen om maskinen går upp eller ner 1-2 grader ibland.

Eftersom en Sous Vide är långsam, det vill säga man har maten i vattnet under flera timmar – så är eventuella toppar och dippar inte hela världen.

Om maskinen är inställd på 55 grader, men hela tiden ligger på 50 grader, då är det däremot ett problem som kommer att påverka maten negativt.

Temperaturens precision är vad som är av mest betydelse. Framförallt ägg kräver exakta temperaturer. Det betyder att temperaturen måste vara korrekt och att det inte finns några delar i grytan som är kallare eller varmare. Allt ska vara jämt och bra.