Varm-köttbit

Bästa Stektermometern 2020 – 5 Bäst i test termometrar

Bäst i test

Thermapen SuperFast Proffstermometer
Finns hos Amazon
Se pris
Bäst budgetval

Eva Solo Cook’N Time
Finns hos Amazon
Se pris
Bäst design

Professional Secrets Digital
Finns hos Amazon
Se pris

Bästa Stektermometern

Förvånansvärt många hemmakockar lägger stor vikt på att köpa råvaror av hög kvalitet, använda den bästa utrustningen och följa de trendigaste kockarnas recept – men de har ingen stektermometer. Det är ett så enkelt, effektivt och nödvändigt redskap. Trots det använder inte alla en termometer när de lagar kyckling eller kött.

För professionella kockar är stektermometern en självklarhet, men många hemmakockar begår misstaget att förlita sig på gissningar. Det spelar inte en så stor roll om det är bara du som ska äta, men om du har gäster hemma, då är det viktigt att det blir rätt.

En stektermometer ska inte lämna några spår och ska kunna presentera temperaturen på bara någon sekund. Svart på vitt får du reda på om maten är klar eller ej. Alternativet är mindre lockande och kan potentiellt förstöra en annars lyckad och smakfull matupplevelse.

Våra experter gav sig ut för att testa olika stektermometrar för att se vilka som är mest prisvärda. Här är slutresultatet.


Bäst i test: Thermapen SuperFast Proffstermometer

 • Snabbt mätresultat.
 • Stänger av sig själv efter 10 minuter.
 • Mycket bra recensioner på nätet.

Till ytan ser Thermapen SuperFast stektermometer ut som en ganska simpel apparat. Den är dock väldigt avancerad och är bland de snabbare termometrarna på marknaden. På bara 3 sekunder ger den en noggrann mätning av temperaturen på vilket maträtt som helst! Det är över 50% snabbare än de flesta andra sticktermometrar.

Thermapen är en väldigt smidig stektermometer som enkelt kan fällas ihop och tar väldigt lite plats. Den tål vatten och är enkel att rengöra, och själva ytterfodralet är utformat med särskild teknik för att motverka framväxt av bakterier.

På nätet finns gott om väldigt bra recensioner på denna stektermometer, till exempel hos Amazon där den har genomgående goda omdömen. En populär kvalitetsprodukt som lever upp till sitt goda rykte helt enkelt.

Nålen för mätning är tunn och mätningen är både enkel att utföra, samt väldigt noggrann. Thermapen SuperFast är en till synes väldigt simpel stektermometer, som besitter väldigt professionella egenskaper och är av absolut topp-kvalitet!

Finns hos:


Bäst budgetval: Eva Solo Cook’N Time

 • Prisvärd.
 • Snygg och tydlig display.
 • Enkel att använda, med smarta funktioner.

Den här stektermometern från Eva Solo gör det väldigt enkelt att kolla temperaturen på till exempel köttbiten i stekpannan. Det finns särskilda inställningar som är förprogrammerade för att ge dig olika stekgrader, från rare, till well-done och allt däremellan.

Eva Solos stektermometer är relativt billig, men ändå snygg och har en bra display med stora tydliga siffror. Det är väldigt enkelt att använda den genom att stoppa in ett spett i det som ska kolla och snabbt se temperaturen på displayen. Termometern kan dessutom enkelt hängas undan på en krok, så att den alltid finns till hands när den behövs.

Finns hos:


Bäst design: Professional Secrets Digital

 • Avancerad och proffsig modell.
 • Lång och smal mätnål, bra för större stekar/kalkon eller dylikt.
 • Etui för smart förvaring.

Den här stektermometern från Professional Secrets är ganska avancerad och har en mängd smart utformade aspekter i sin design. Bland annat den långa och smala mätnålen, som är väldigt praktisk för att kunna mäta mittentemperaturen på större livsmedel som större stekar, kalkoner eller liknande. Eftersom nålen är smal görs heller inga onödigt stora stickhål i livsmedlen, och nålens djuphet gör det möjligt att ta reda på om maten är tillräckligt genomstekt.

Stektermometern kommer med ett etui som gör det enkelt att förvara den och även ha med den ut, till exempel till grillningen. Termometern är enkel att rengöra och kan sköljas under rinnande vatten.

Mätningen kan göras över ett brett spann, från minus 50 grader, upp till hela 350 grader varmt! Temperaturen avläses sedan enkelt på en tydlig display med stora siffror. Både Fahrenheit och Celsius går att utmäta. Designen är enkel och utstuderad. Det innebär att den här  stektermometern kan hantera både tunnt och tjockt kött, stort och litet. Den tar dessutom upp väldigt lite plats. Helt klart en av våra favoriter.

Finns hos:


Bästa premiumval: Thermapen Therma 1 Proffstermometer

 • Mäter med en noggrannhet ner till en decimal.
 • Millimetertunn nål för avmätning.
 • Supersnabb avmätning.

Thermapen Therma 1 är en otroligt proffsig termometer, vilket dock innebär ett pris som matchar produkten, och detta är den dyraste av de modeller vi rekommenderar.

På bara någon sekund kan Therma 1 avläsa temperaturen hos i princip vad som helst och redovisa resultatet ner till en decimals noggrannhet. Om du vill ha stenkoll på den exakta temperaturen och inte lämna något åt slumpen, är detta termometern för dig.

Som Thermapens andra variant, är denna termometer vattentålig och utrustad med anti-bakteriell behandling, för att den ska vara enkel att hålla ren och vara bra ur hygiensynpunkt.

Den här stektermometern har, precis som en bra termometer bör, en väldigt tunn nål att mäta temperaturen med. Nålen har en omkrets på bara 1,1 millimeter, vilket inte lämnar ett spår i köttbiten, eller vad du än behöver avläsa temperaturen på. Om du till exempel tillagar med sous vide, eller annan fin tillagning, vill du behandla maten omsorgsfullt och med respekt, och spårlöst ha koll på den exakta temperaturen.

Therma 1 är verkligen proffsens verktyg när det gäller denna typ av mathantering. Så om du jobbar i ett professionellt kök eller vill ha det absolut bästa, och är redo att betala för det, då är det här ett självklart val.

Finns hos:


Billigast: Anders Petter Backaryd digital

 • Väldigt billig.
 • Magneter för smart förvaring.
 • Flera färdiga program för temperaturmätning.

Backaryd Ugnstermometer från varumärket Anders Petter, är en väldigt billig stektermometer. Trots sitt låga pris har den flera avancerade funktioner och är av hög kvalitet, vilket gör den väldigt prisvärd.

Det går att ställa in stektermometern utifrån vilken typ av livsmedel som ska tillagas, så att du får rätt temperaturer anpassade efter ändamålet. Den mäter från -10 grader, upp till 300, vilket täcker de flesta behov du kan tänkas ha hemma i köket.

En smart detalj är magneterna på baksidan som gör att den lätt kan sättas upp på till exempel kylskåpsdörren. Det är inte kul att behöva gräva i alla lådor för att hitta sådana här prylar, vilket gör det väldigt smidigt att ha den uppsatt, redo att användas.

Den billigaste termometern på listan, men än dock ett riktigt bra redskap. Den kommer inte att användas på restauranger eller krogar, men den räcker gott och väl där hemma. Designen är smart och enkel, men har bra funktioner av hög kvalitet. Perfekt för dig som vill ha något billigt, men som fortfarande är hållbart och effektivt.

Finns hos:


Hitta bästa stektermometern för dig

En stektermometer är ett måste för dig som vill kunna tillaga dina rätter till perfektion. Allt ifrån kött, fågel och fisk, till chokladsmältning, eller till brödbakning och annan gräddning i ugnen, kan underlättas av en bra stektermometer.

För att inte lämna något åt slumpen bör du ha koll på temperaturen på det du tillagar. Men hur ska man egentligen tänka när man köper en stektermometer? Finns det något som är bra att ha koll på? Här ger vi dig några köpråd, så att du kan hitta den bästa stektermometern för dig.

När behövs en stektermometer?

Det finns väldigt många tänkbara användningsområden för en stektermometer. De vanligaste är när du vill tillaga olika typer av kött till en viss temperatur, för att få det så saftigt, blodigt eller välstekt som du önskar. Men finns nästan hur många andra användningsområden som helst, till exempel:

 • Bakning
 • Hemgjord glass
 • Kött, fågel eller fisk
 • Gratänger
 • Bakpotatis
 • Kontroll av barnmat
 • Soppor
 • Sous Vide

Vad är bra att tänka på när det gäller stektermometrar?

Det finns ett antal saker som är bra att tänka på när du ska köpa och använda en stektermometer. Bland annat:

 • Nålen – Mätnålar kommer i olika tjocklek och längd. En tjockare nål leder till att vätska försvinner ur maten, medan en tunn nål knappt lämnar ett spår. Se över tjockleken på nålen på stektermometern och jämför innan du gör ditt köp.
 • Noggrannhet – Stektermometrar mäter med olika nivåer av noggrannhet. Ofta är billigare termometrar lite mindre noggranna och kan visa fel på någon grad, medan dyrare varianter ger en exakt mätning ner på decimalnivå.
 • Inställningar – Vissa termometrar är anpassade för nybörjare i köket och har förprogrammerade inställningar som hjälper dig att till exempel få till en perfekt medium rare på steken. Andra termometrar kräver mer av dig som använder den och du måste själv lära dig vilka temperaturer du är ute efter.

Kan man ha en stektermometer i ugnen?

En del modeller går att använda i ugnen, medan andra bara är anpassade för att snabbt stoppa in nålen och avläsa temperaturen. Om du tänker dig att använda din termometer i ugnen bör du först säkerställa att modellen du tittar på klarar detta.


Läs också: