Tekanna

Bästa tekannan 2023 – 5 Bäst i test tekannor

Bäst i test

Sage-The-Tea-Maker-temaskin

Sage The Tea Maker

Bästa tekannan på marknaden

Den mest kompletta tekannan idag. Du har stora valmöjligheter vad gäller temperatur och tid. Du kan även ställa in så att maskinen själv avgör temperatur baserat på din tesort. En väldigt exklusiv tekanna där du antingen låter maskinen sköta jobbet åt dig, eller så kan du själv ställa in hur du vill ha det.

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa tekannan

Te är en konst, livsstil och en tradition som  människan ägnat sig åt i flera tusen år. Man har hittat spår av tedrickande i Kina, så långt bak som 100-talet f. Kr.

Te dricks världen över, både i medicinskt syfte men också bara för den goda smaken. Sifos undersökningar visar på att mer än var fjärde svensk dricker flera koppar te per dag.

För bästa möjliga smakupplevelse så räcker det inte bara med ett gott te, du behöver också bra verktyg för att kunna tillreda teet på rätt sätt.

Vi har därför satt de populäraste tekannorna till test, för att se vilka som håller måttet och som är värda att investera i.


Bäst i test: Sage The Tea Maker temaskin

Anledningar att köpa:

 • Maskinen väljer rätt temperatur för din tesort
 • Stora valmöjligheter
 • Många bra funktioner
 • Väldigt exklusiv
 • Perfekt för te
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Det finns ingen mer komplett tekanna än den här från Sage.

Lägg ner ditt te i behållaren, fyll på med vatten och välj sedan rätt knapp för ditt te. Du kan välja mellan: grönt, svart, vitt, ört och Oolong.

Kannan gör sedan teet med perfekt temperatur för det te du valt.

Du kan också själv bestämma vilken temperatur du vill ha och hur länge teet ska vara i vattnet. På så sätt kan du göra teet precis så som du vill ha det.

Tekannan rymmer 1,5 liter och har en effekt på 2000 watt – en riktigt kraftfull tekanna, med andra ord.

Kannan kan även behålla värmen i upp till en timme efter att du har kokat vattnet.

Det här är en riktig premium-tekanna, så priset är högt i jämförelse med övriga. Men om det är inom din budget, så är det helt klart den bästa tekannan du kan köpa.

Sammanfattning:

En otroligt bra tekanna som har allt. Vi gillar främst att du kan hälla i teet i behållaren, och sen tala om för maskinen vilket te du använder. Den använder därefter exakt den temperatur som är bäst för din typ av te.

Helt klart en enastående maskin som vi gillar skarpt. Definitivt den bästa tekannan på marknaden idag. Det kommer dessvärre till ett högt pris. Har du däremot råd med den här kannan, så får du det bästa av det bästa!

Perfekt för riktiga teälskare.


Bäst budgetval: OBH Nordica Magic tea tekokare

Anledningar att köpa:

 • Billig
 • Automatisk avstängning
 • Väldigt populär
 • Pling-ljud när den är klar
 • Många positiva recensioner
 • Non-slip-fötter
Anledningar att inte köpa:

 • Vi saknar en ”håll varm”-funktion

En förvånansvärt effektiv tekanna. Den har inte lika många funktioner som vår bäst i test-vinnare, men den får ändå jobbet gjort på ett snabbt och bra sätt.

OBH brukar fokusera på smidiga lösningar, och det märks framförallt på den här tekannan. Den har en integrerad sladdförvaring och en sladdlös karaff.

Man har även lagt in en automatisk avstängning, så att teet inte blir dåligt, men också av säkerhetsskäl.

Vi hade gärna sett att man hade en ”värme”-funktion, där teet hålls varmt efter avstängning, men det kan man inte förvänta sig i den här prisklassen.

Kannan är gjord av glas och har non-slip fötter på undersidan så att den står stabilt på köksbänken.

Sammanfattning:

En smidig tekanna som har alla standard-funktioner du kan tänkas behöva. När ditt te är klart hörs ett litet pling-ljud så att du vet att teet är klart.

Vi gillar att man lagt till ett automatiskt avstängning, det höjer säkerheten.

Tekannan är i den billigaste prisklassen, men håller trots det en väldigt hög kvalitet.

När vi gjorde research så var majoriteten av alla recensioner väldigt positiva inställda till den här modellen – och vi håller med dem!


Bäst design: Horwood Teapot Glass Stovetop

Anledningar att köpa:

 • Stilren och klassisk
 • Kan även användas på spisen
 • Rymmer 900 ml
 • Inbyggt tefilter
 • Bra hällpip
Anledningar att inte köpa:

Vad som är snyggt och inte snyggt är givetvis subjektivt. Men alla på vår redaktion är överens om att den här tekannan är en av de snyggaste! Den har en klassisk design som bara skriker ”te-älskare” och elegans!

Tekannan är gjord av glas och rostfritt stål och den rymmer 0,9 liter. Med andra ord räcker den gått och väl till ett par personer som kommit över på fika.

Botten av kannan har gjorts extra tjock, så att du kan värma vattnet direkt på spisen, om du vill det.

Sammanfattning:

Horwood beskriver det väldigt bra själva: det här är en tebryggare, vattenkokare och serveringskanna i ett. Häll upp te till dina gäster med den här kannan och du har, utan tvekan, en konversationsstartare.


Bäst för lösa teblad: Bodum Assam Tekanna

Anledningar att köpa:

 • Kan läggas i diskmaskinen
 • Minimalistisk
 • Väldigt prisvärd
 • Perfekt för lösa teblad
 • Håller värmen bra
Anledningar att inte köpa:

 • Kan kännas lite opraktisk att hålla i början

En tekanna helt i glas, förutom filtret som är gjort av stål. En väldigt trevlig och genuin design, helt klart en av de snyggare tekannorna.

Den här tekannan är väldigt smidig, i den mån att du kan lägga den i diskmaskinen utan att riskera några skador.

Om du vill handdiska så är inte det några problem heller, man kommer åt överallt utan att behöva vrida handen eller axeln ur led.

Man tillreder teet på samma sätt som i en fransk press, vilket är mycket enkelt. Du kan pressa teet tills det fylls upp nästan till kanten utan att det spiller över.

Kannan rymmer med andra ord ett par stora koppar te.

Vi älskar den här tekannan och uppenbarligen många andra också, efter att ha läst åtskilliga recensioner.

Det enda vi inte gillar så mycket är handtaget. Om du har stora händer eller fingrar kan utrymmet i handtaget känns ganska trångt.

Inget jättestort problem och man lär sig snabbt att använda rätt teknik, om man har lite större händer.

Sammanfattning:

En perfekt tekanna för dig som gillar lösa teblad. Designen är stilren och minimalistisk. Det går bra att använda den i diskmaskinen.

Själva pressen fungerar ypperligt och en press räcker gott och väl till ett par stora koppar te. Kannan är en av de billigaste i vår lista, men är trots det en av våra topp-favoriter.


Unik design: Eva Solo Woven

Anledningar att köpa:

 • Funktionell och snygg design
 • Perfekt som present
 • Droppfri
 • Värmen hålls länge i kannan
 • Kan maskindiskas
Anledningar att inte köpa:

Den här kannan drar till sig ögonen direkt. Till en början tänker nog de flesta ”vad är det där” och när man inser att det är en tekanna så vill man gärna undersöka hur den fungerar.

Nog sagt är det en intressant och nyskapande design som passar perfekt för det moderna hemmet. Inte helt oväntat att det är en Skandinavisk design, närmare bestämt dansk.

Tyget, eller tröjan, som sluter själva kannan ser bra ut – men den fyller också en viktig funktion. Den är nämligen designad för att teet ska hålla sig varmare längre, vilket den också lyckas med på ett exemplariskt sätt.

Dyrare tekannor brukar ha en ”behåll värmen”-funktion, det vill säga att motorn fortfarande är igång 30-60 minuter efter man har gjort teet. Vi gillar den här lösningen med tröjan mycket mer! Det är så enkelt, men ändå genialt.

Själva tröjan kan vara svår att sätta på i början. Men eftersom tyget, som är gjort av Neopren, är stretch, så blir den mycket lättare att ta på och av efter ett par användningar. Första gången man ”klär på kannan” kan därför se och kännas lite komiskt.

Kannan är gjord av glas och metall, det är därför inga problem att använda den i diskmaskinen.

Tekannan är helt droppfri och tack vare filtret i kannan så stannar teet där i, inget hamnar i koppen när du häller upp för att dricka.

Sammanfattning:

En skandinavisk tekanna som vunnit priser för sin nyskapande design. Den är inte bara snygg, utan designen är även funktionell i den bemärkelse att den behåller värmen väldigt bra. Du kan lägga kannan i diskmaskinen.

Helt klart ett stiligt alternativ till övriga tekannor i vår lista. Definitivt en bra present till någon som älskar te!


Hur vi valde bästa tekannan

Tekannor är ingen kärnfysik, utan vi märkte tidigt under testets gång vilka produkter som var bra respektive dåliga.

Här är de saker vi främst tittade på när vi testade tekannor.

Designen är av betydelse

När det kommer till köksredskap så brukar utseendet inte spela så stor roll. Men tekannor är något annat. När man har gäster över så vankas det ofta kakor, kaffe och en kopp te. Att dricka te kan många gånger vara en väldigt social sak och då vill man gärna använda fina redskap.

Tekannor brukar generellt sett vara väldigt fina, även om vi givetvis hittade ett par gräsliga alternativ också. Våra två favoriter, designmässigt är Eva Solo Woven och Horwoods tekanna. En klassisk design och en modern och nyskapande design. Båda kan användas på kafferepet och när man har gäster – utan att du behöver skämmas.

Priset

Vi alla har olika budget, men i våra tester så har vi alltid priset i åtanke. Inte nödvändigtvis betyder det att vi avfärdar dyra eller billiga produkter. Snarare innebär det att vi jämföra priset med kvaliteten – är produkten prisvärd?

Exempelvis så är vår bäst i test-vinnare också den dyraste tekannan i vår lista. Men priset korrelerar med vad man får. Kannan har en otroligt hög kvalitet, väldigt användbara funktioner och en snygg design. För att inte nämna hållbarheten.

Innan du köper en tekanna så råder vi dig att sätta upp en budget först. På så sätt minskar du risken för att du spenderar mer än du egentligen kan eller hade velat.

Hur funktionell är tekannan

I vårt bäst i test hittar du tekannor med flera intressanta funktioner, men också tekannor som kan beskrivas som ”standard”. Vi har tittat på vilka funktioner varje produkt har: hur användbara de är och hur bra de är.

De flesta av oss behöver inget teknologimonster med 20 olika funktioner för att koka en kopp te. De flesta nöjer sig med en enkel tekanna som får jobbet gjort snabbt och enkelt, utan snåriga och detaljerade funktioner.

Antal funktioner betyder alltså inte att tekannan per automatik är bra. Vi har istället fokuserat på hur användbar och funktionell kannan är.

Häller kannan bra

Det här är sammankopplat med kannans design. Många missar att studera hur tekannans pipa och hals ser ut.

Vi rekommenderar att du tittar på en kanna som har:

 • En smal pip
 • En halstopp i jämnhöjd med kannan
 • En oval pipöppning

En tekanna måste nödvändigtvis inte uppfylla alla tre kriterier, men de är bra riktlinjer att ha i bakhuvudet. När man beställer över nätet kan det vara svårt att veta hur bra kannan kommer vara att hälla med, du vill gärna inte spilla över hela bordsduken varje gång du ska dricka te.

Tester av tekannor

Precis som i alla våra bäst i test-listor, så gör vi även research där vi tittar vad andra konsumenter tycker och tänker om respektive produkt. På så sätt kan vi ge dig en så rättvis bild av varje modell.

Vi har spenderat åtskilliga timmar på att läsa tester, titta på Youtube-videos och läsa recensioner – för att du ska slippa göra det. Vi har sammanställt och sammanfattat allt här, på en och samma plats, för att du ska spara tid och energi. Det minskar också risken för att du ska köpa något som du sedan inser inte passar dig.

Missa heller inte vårt årliga vattenkokare bäst i test, för att se vilken kokare som ger mest för pengarna.

Materialet på en tekanna är viktigt

Eftersom vi alla på redaktionen har olika smaker och favoriter när det kommer till te, så kan vi inte hitta en tekanna som passar bäst för alla. Olika tesorter lagas nämligen på olika sätt och gör sig bäst i olika material.

Tekannor i gjutjärn och lera

De här materialet passar bäst för svart te och oolong. De är slitstarka och enkla att rengöra. Mörkare teer tillreds bäst precis under kokningsgränsen och då gör sig tekannor i lera väldigt bra. Ler- och gjutjärnspannor är även bra på att absorbera smaker och aromer.

Tekannor i silver

Inte lika vanligt nuförtiden, men de existerar fortfarande. Många gillar dem främst för att de är eleganta och fina, men också för att kannorna till en början är smakneutrala. Efter att ha använts ett tag menar en del på att silvret börjar avge mineraler som höjer smaken på teet.

Tekannor i silver håller inte värmen så bra, vilket passar svagare tesorter bäst. Du bör undvika silver om du gillar mörkare te, så som svart eller oolong. Vitt, grönt och örtte fungerar perfekt i en silverkanna.

Tekannor i porslin och keramik

Fördelen med de här två materialen är att de kan brygga vilken typ av te som helst. Du kan ena dagen göra svart te och nästa dag grönt te – det kommer inte att påverka smaken överhuvudtaget. Med andra ord ett väldigt mångsidigt material.

Nackdelen med porslin är att det efter ett tag kan missfärgas. Därför är det viktigt att alltid göra rent dem riktigt noga efter användning. Det går alltså inte att bara skölja ur kannan lite snabbt och sen torka av med en handduk. Du kommer att behöva skrubba och skura noga, vilket kan vara ganska tidskrävande och jobbigt efter ett tag.

Tekannor i plast

De är billiga och väger inte speciellt mycket. Många människor undviker tekannor av plast, då forskning visar på att mycket plast innehåller BPA som kan läcka ut i teet. Det är framförallt när plast värms upp som det kan utsöndra ämnen som inte nödvändigtvis är bra att få i sig.

Tekannor i glas

Tekannor i glas är väldigt vanliga idag, oftast kombineras de med rostfritt stål eller plast. Glas är snyggt, modernt och säkert att använda.

Det är alltid fint att kunna se igenom kannan och se hur det går för teet när det lagas. Då kan du avgöra på färgen om det börjar bli klart eller ej.

Tekannor i rostfritt stål

Utan tvekan det mest populära valet av material i tekannor idag. De är snygga, hållbara och utlöser inga farliga ämnen i vattnet – till skillnad från vissa andra material. Rostfritt stål är inte heller speciellt kostsamt och man kan därför komma undan väldigt billigt.

Liknande Artiklar