Bild-på-en-bra-elgrill

Bästa Elgrillen 2020 – Kockens Bäst i test elgrillar

Bäst i test

Weber Q1400
Väldigt populär

OBH Nordica Optigrill XL

Bästa elgrillen

Det perfekta redskapet för dig som vill grilla utan rök och os. Elgrillar är framförallt populära hos de som bor i lägenhet, eftersom de då kan grilla på balkongen utan att störa grannarna.

Men vilken elgrill ska man köpa?

De alla kommer i olika storlekar, priser och utseenden. Så det är dags för oss att leta rätt på de bästa elgrillarna för i år.

Vi har gått igenom de populäraste elgrillarna för att hitta vilka modeller som faktiskt håller måttet. Resultatet blev minst sagt chockerande, på både gott och ont.

Här är vad vi hittade.


Bäst i test: Weber Q1400 Elgrill

  • Hög kvalitet
  • Riktigt bra resultat
  • Generöst lång kabel

Helt klart den mest prisvärda elgrillen idag. Den har vunnit många bäst i test-listor tidigare och blivit väl mottagen av all världens hemmakockar.

Grillen har inte några problem med att komma upp i högre temperaturer. Faktum är att den kan bli precis liks varm som en vanlig kolgrill.

Grillgallret är i emaljerat gjutjärn och fungerar väldigt bra.

Upphettningstiden av grillen är ungefär 15 minuter, sedan är den fullt redo att börja grilla.

Resultatet då? Blir det lika bra som med en kolgrill?

Absolut! Resultatet blir fantastiskt bra, långt över våra förväntningar. Kött och fisk blir genomgrillat och fint. Smakupplevelsen blir nästan identisk med en vanlig grill. Du kommer garanterat att bjuda över folk varje helg bara för att få använda grillen.

Weber ska även ha ett plus för att de skickar med en så pass lång strömkabel (1.8 meter). När vi gjorde den här bäst i test-listan så noterade vi att överraskande många modeller har en hälften så kort sladd! Så vi uppskattar att man inte behöver vara så nära strömuttaget för att grillen ska fungera.

Det följer även med ett lock i aluminium och en balja.

Om du vill ha den bästa elgrillen så är Webers Q1400 modellen för dig. Den är i högsta prisklassen, men den ger en smakupplevelse som är nästan identisk med den från en kolgrill. Ett säkert val i sommar för dig som vill grilla gott utan rök och os! Båda tummar upp!

Finns hos:


Väldigt populär: OBH Nordica Optigrill XL

  • Stor
  • Billig
  • 9 olika matlagningsprogram

Billigare än vår bäst i test-vinnare, men är trots det en stor utmanare till förstaplatsen.

Först och främst vill vi klargöra att OBH Nordica Optigrill är densamma som Tefal Optigrill. I Skandinavien så går modellen under namnet OBH Nordica och i USA heter den Tefal.

Kvaliteten på maskinen är väldigt hög, vilket också är en anledning till alla positiva recensioner som maskinen har fått. Många tycks använda den som en grill för kött, kyckling och fisk – men även som smörgåsvärmare/toaster.

Om du ska grilla mat åt ett större sällskap på 6-10 personer så är det ingen elgrill som slår Optigrill XL. Den får plats med mycket mat, men det innebär också att själva maskinen tar upp ganska mycket plats.

Grillen är superenkel att rengöra och grillplattorna går att ta ut och lägga in i diskmaskinen. Ett stort plus för oss som inte orkar stå och handtvätta allt!

Det finns 9 olika matlagningsprogram för att grilla nötkött, fågel, bacon, fläsk, skaldjur, korv, fisk, panini och hamburgare. Sedan finns det ett manuellt läge med 4 inställningar för att grilla frukt och grönsaker.

Resultatet blir enastående bra och vi gillar framförallt hur hamburgarna blir. Det smakar som på en riktig restaurang! Kycklingen är däremot en besvikelse då den tar lång tid att laga och den blir torr på insidan. Flera tester och recensioner har bekräftat samma sak. Förhoppningsvis går det att åtgärda genom att använda något annat program för kycklingen än kycklingprogrammet.

Om du bara gör kyckling så bör du titta på en annan modell, men om du mestadels gör kött i olika typer, samt frukt och grönsaker – så har du en riktig best i din ägo!

Optigrill finns också i en mindre variant som passar 2-4 personer. Du hittar den här, hos Bagaren och kocken.

Resultatet är minst sagt imponerande och det går snabbt att grilla maten. De många funktionerna är jättelätta att hantera och rengöringen är superb. Kycklingen kan bli lite torr, men utöver det så är det definitivt en av de bästa elgrillarna. Dessutom till ett bra pris!

En av våra favoriter och därför varmt rekommenderad!

 

Finns hos:


Om vårt bäst i test av elgrillar

När vi förberedde den här guiden så hade vi stora visioner och minst lika stora förhoppningar.

Men vi blev snabbt överraskade av utbudet som finns av elgrillar. Det finns oroväckande många modeller som inte håller måttet för fem öre.

Ett vanligt fel är att saften stannar kvar under köttet istället för att åka ner i en dripp. Som ett resultat kokas köttet istället för att grillas. Man kunde lika gärna använt stekpannan istället, med andra ord.

Väldigt många elgrillar kändes billiga, även om prislappen var relativt hög. Det var allt från plastiga handtag till värmeplattor som tog 30 minuter att värma upp.

De två bästa elgrillarna

Trots det negativa, så hittade vi ändå två riktigt bra elgrillar. De båda erbjuder hög kvalitet till ett rimligt pris.

Det var därför väldigt enkelt att välja vilka elgrillar som platsar på listan. Vi är endast intresserade av det bästa i varje kategori. Det vill säga, prisvärda och pålitliga produkter av hög kvalitet.

Weber Q1400 och OBH Nordicas Optigrill erbjuder precis det.

Även om vår bäst i test-lista inte är lång så är den, precis som alltid, pålitlig och noga studerad.

Vilken elgrill passar dig bäst

Även om man bara har två produkter att välja på, så vill man ändå vara säker på att man väljer rätt. Så i slutet av dagen känns det som att man har 7 olika elgrillar att välja bland. Vilken huvudvärk!

Därför har vi skrivit ett litet facit, där du hittar vilken elgrill som passar just dina vilket önskemål.

Jag vill ha en billig elgrill som inte kompenserar med kvaliteten. Jag vill kunna grilla allt från kött till frukt och grönsaker.
Då är OBH Nordicas elgrill definitivt vad du söker. Den kostar i skrivande stund nästan tusenlappen mindre än Q1400. OBH Nordicas grill kommer med 9 automatiska programval, för alla olika typer av råvaror – så den är väldigt mångsidig.

Jag grillar mest kyckling, vilken rekommenderar ni då?
Weber Q1400. Den grillar fågel och kyckling på ett exemplariskt sätt. Kyckling är däremot OBH Nordicas Akilleshäl, resultatet blev ganska torrt. Så om du främst vill grilla kyckling så ska du köpa en Weber Q1400.

Jag vill mest grilla hamburgare, vilken elgrill ska jag välja?
Båda modellerna gjorde riktigt smarriga hamburgare. Så i det fallet hade vi siktat in oss på det billigare alternativet: OBH Nordica Optigrill XL.

Vilken elgrill är bäst för större sällskap?
OBH Nordica Optigrill XL. Precis som namnet avslöjar så är den extra stor. Men kom ihåg att det också innebär att själva grillen tar upp en del plats. Men det kan det vara värt om man vill servera större sällskap.

Hur bra är en elgrill egentligen

Det finns en stor mängd dåliga elgrillar, har vi erfarit. Men å andra sidan hittade vi två riktigt bra elgrillar som definitivt håller toppklass.

Frågan är om de går att jämföra med kol- och gasolgrillar?

Svaret är nja. Både Optigrill XL och Q1400 ger en smakupplevelse som är nästan identiskt med ”riktiga” grillar. Men man får komma ihåg att röken från kolgrillarna ger maten en viss smak och det blir svårt att replikera det med en elgrill. Men det kompenserar man istället med enkel rengöring, simpel användning och en flexibilitet som låter dig grilla på alla möjliga platser.

Läs vår artikel om den bästa gasolgrillen
Elgrillarna är väldigt effektiva och man får precis det man vill ha – grillad mat!

Behöver elgrillen ha ett lock?

Vi rekommenderar att du köper en grill med ett lock, ja.

Om det blåser utomhus, så kommer det att kyla ner grillen – vilket kommer att påverka slutresultatet då värmen blir ojämn.

Det ultimata är att grilla när det är vindstilla, eller att använda ett lock om det blåser mycket. Det fungerar givetvis utan också, men maten kanske inte blir lika bra då.

Får man använda elgrillen på balkongen

Ja, det får man och det är också ett av huvudargumenten för att köpa en elgrill. Man slipper röken, vilket gör det möjligt att grilla maten i trånga utrymmen – så som på balkongen.

Kom ihåg att det kommer att komma lite rök, men lång ifrån så mycket som från en kolgrill. Du kommer därför att kunna använda den utan problem på balkongen.

Enligt HSB.se så är elgrillar vanligtvis godkända av föreningar, men att det kan finnas föreningar som inte godkänner det. Vi har däremot aldrig hört talas om en förening som förbjudit elgrillar på balkongen.

Om du är osäker på hur reglerna ser ut där du bor, så gör du bäst i att kontakta din förening. Det finns ingen lag som säger att du inte får använda din elgrill på balkongen.


Läs också: