Stekpanna-med-mat-i

Bästa Stekpannan 2020 – 3 Bäst i test Stekpannor

Bäst i test

Scanpan CTX Ceramic Titanium
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Bäst budgetval

Tefal Jamie Oliver SS
Finns hos Kitchentime
Se pris
Bäst för seriösa kockar

Skeppshult Stekpanna
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris

Bästa stekpannan

Ett av de viktigaste och mest använda verktygen i varje kök. Trots det är stekpannan ett av de verktyg som folk har minst koll på. Så till den grad att man gärna köper en billig stekpanna av dålig kvalitet som man sedan inte tar hand om.

Dags att bryta trenden.

Investera i en bra stekpanna och maten kommer att smaka godare, lagas snabbare och pannan kommer att hålla längre.

Men vi gav oss inte ut för att hitta en bra stekpanna, vi ville hitta den bästa stekpannan – vilket vi också gjorde.


Bäst i test: Scanpan CTX Ceramic Titanium

Anledningar att köpa:

 • Lätt rostfritt stål
 • Premium
 • Bra värmefördelning
 • Väldigt hållbar beläggning
Anledningar att inte köpa:

 • Kan vara lite ömtålig och bör hanteras varsamt

Den har vunnit en del tester och har blivit populär både i Sverige och utomlands. Pannan är ett riktigt premium-alternativ som kostar mer än övriga, men presterar å andra sidan bättre än de flesta andra.

Designen är enkel och behaglig. Lätt att använda och steka med, tack vare det lätta rostfria stålet.

Stekpannan har en beläggning som motverkar att mat fastnar i pannan. Beläggningen fungerar kanon och allt rinner av stekpannan som om det vore smör på en vedugn. Många tester och recensioner visar på att beläggningen även håller sig stark efter ett år, trots intensiv användning.

Fördelningen av värme är klockren och kan bli en bra ögonöppnade för den som tidigare bara använt billiga stekpannor av tvivelaktig karaktär. En sådan enkel sak som värmefördelningen förändrar dels resultatet av matlagningen, men även tiden det tar att laga en måltid.

Sammanfattning:

En utmärkt stekpanna för den som vill ta sitt kök till en högre nivå. Värmefördelningen är ypperlig och pannan blir snabbt varm, men kan vara ganska ömtålig – så använd rätt redskap, annars riskerar du att få repor. Överlag är det ett riktigt bra premium-alternativ som definitivt kommer att revolutionera din matlagning.

Bäst pris hos:


Bäst budgetval: Tefal Jamie Oliver SS Stekpanna

Anledningar att köpa:

 • Utmärkt non-stick
 • Mycket prisvärd
 • Enkel att använda och rengöra
 • Kan maskindiskas
Anledningar att inte köpa:

Man ska sällan lägga någon vikt på vems namn som står på produkten. Jamie Oliver är en skicklig kock, men Tefal är tillverkaren av stekpannan som fått tillstånd att använda hans namn i reklamsyfte.

Men det sagt, så kan vi ändå konstatera att den här stekpannan är av mycket hög kvalitet. Trots det låga priset.

Vi har gått igenom väldigt många tester och recensioner för den här pannan och betygen är höga. Man uppskattar allt från de sköna silikonhandtagen, till non-stick-beläggningen och hur enkel den är att rengöra. Tefal skriver att man kan köra stekpannan i diskmaskinen, men vi rekommenderar det inte. Även om det går, så brukar det resultera i att produktens livslängd förkortas avsevärt.

Värmefördelningen är mycket bra. I mitten av pannan finns en liten ”värmepunkt”, som indikerar för kocken när pannan är tillräckligt varm för att stekas på. En ganska finurlig och smart funktion som kan komma väl till hands när man lagar mat.

Sammanfattning:

En av de bästa sakerna med den här stekpannan är dess non stick-beläggning som är mycket bättre än på de flesta andra modeller. Billig, hållbar och enkel att både laga mat med och att tvätta. Ett bra val för hemmakocken!

Bäst pris hos:


Bäst för seriösa kockar: Skeppshult Stekpanna

Anledningar att köpa:

 • Hög kvalitet
 • Stark och hållbar
 • Ypperlig naturell non-stick
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska tung

Vi är alltid objektiva i våra bedömningar. Även om vi gillar en tillverkare, så påverkar det inte testet på något sätt – utan alla produkter utvärderas på samma sätt.

Men precis som inom alla andra branscher, så finns det vissa företag och tillverkare som gärna blir favoriter. Man vet att de alltid levererar produkter av hög kvalitet. Svenska Skeppshult är ett sådant företag. Produkter med deras märke lyser kvalitet rakt igenom. Det finns ingen professionell kock som inte vet om Skeppshult.

Ingen bäst i test-lista för stekpannor är värdig namnet utan att nämna Skeppshults gjutjärnspanna. Den är en bra representant för stekpannor gjorda av gjutjärn.

Pannan är relativt tung (gjutjärn, trots allt) och den kräver mer omvårdnad än de andra modellerna i vår lista. Om man tar hand om stekpannan och inte har några problem med lite tyngd, så är det definitivt en av de bästa stekpannorna där ute.

Absolut ingenting fastnar på pannan, med förutsättningen att du har tagit hand om den. Den värmer upp jämnt och fint. Du kan även använda stekpannan över vilken spis som helst, öppen eld inkluderat.

Trähandtaget är skönt och ger en pålitlig känsla. Kvaliteten på stekpannan känns både när man håller i den, hur den steker och sättet maten luktar på. Det här är en panna du hittar i restauranger, tyvärr inte lika ofta i hemmaköken. Såvida hemmakocken inte är en seriös sådan med passion för kökskonst.

Sammanfattning:

Vill du bli seriös med matlagningen? Då är det Skeppshults stekpanna du ska köra på. Kvaliteten, priset, designen, garantin på 25 år och hållbarheten är fantastisk. Det är inte förvånande att den här stekpannan är så pass populär. Det är utan tvekan den bästa stekpannan i gjutjärn. Helt klart en av våra favoriter och ett självklart val om du vill få ut så mycket som möjligt för pengarna.

Bäst pris hos:


Hitta bästa stekpannan för dig

Av någon anledning är det vanligt att folk inte tar hand om sina stekpannor lika bra som de tar hand om annan köksutrustning. Vilket är lite konstigt med tanke på hur ofta man använder stekpannorna och hur stor påverkan de har på matlagningen. Stekpannans kvalitet och typ påverkar både hur snabbt det går att laga maten, men också hur slutresultatet smakar.

Vi rekommenderar främst de modeller vi radat upp i vår bäst i test-lista. Alla tre håller en hög kvalitet och har fått bra betyg i flera olika tester, både av experter och vanliga konsumenter. Men om du vill fortsätta titta på andra alternativ, så är det bra att tänka på ett par saker.

Storlek

Storlekarna varierar en hel del när det kommer till stekpannor. Du hittar allt från stora pannor på 32 cm, till mindre stekpannor på 20 cm.

Vad brukar du laga för mat och i hur stora mängder? Om du på söndagskvällarna brukar laga mat inför hela veckan, för att sedan frysa in matlådor – så kan en större stekpanna vara bra.

Reflektera kring dina matvanor och hur mycket mat du brukar eller vill laga på en och samma gång. Att köpa en för liten panna kan vara riktigt frustrerande. Men även en för stor, eftersom de är tyngre och tar upp mer plats. Det kan kännas onödigt om man inte lagar i så stora kvantiteter.

Val av material

Ursprungligen gjordes stekpannor av gjutjärn, men idag är många stekpannor gjorda av både rostfritt stål och aluminium.

De främsta skillnaderna mellan olika material är non-stick-beläggningar, vikten och hållbarheten.

Rostfritt stål

Hållbara, kostar inte mycket och kan oftast diskas i diskmaskinen. Vi rekommenderar däremot inte rengöring i diskmaskinen då det förkortar pannans livslängd och kan försämra kvaliteten.

Värmefördelningen är sällan lika bra som i gjutjärnspannor. Hållbarheten är lång och många stekpannor i rostfritt stål kan hålla en hel livstid.

Bra: Billiga, håller länge, kan läggas i diskmaskinen och bra non-stick-beläggning
Mindre bra: Sämre värmefördelning

Koppar

Efter silver så är koppar den metall som leder värme bäst. Med andra ord en mästare på att steka mat jämnt. De behöver heller inte hög värme för att bli riktigt varma, utan det räcker med låg eller medelvärme. Bra om du vill spara på gas eller el.

Bra: Leder värme bra
Mindre bra: Syrlig mat kan skapa en reaktion med koppar, som gör att maten smakar lite metallisk. Koppar kostar mer och kräver polering och omvårdnad.

Gjutjärn

Gjutjärn väger mer än andra typer, men har en mycket bättre hållbarhet. Gjutjärn kräver mer omvårdnad, men har ofta en naturell non stick-beläggning.

Gjutjärn tar längre tid att värma upp och är lite känsligare för syrlig mat. Värmefördelningen är oftast exceptionellt bra.

Ett mycket bra material som fungerar även över öppna eldar. Hållbart och starkt. Skeppshult är en tillverkare som gör riktigt bra stekpannor i gjutjärn, som du kan hitta i vår bäst i test-lista.

Bra: Bra hållbarhet, naturell non-stick och utmärkt värmefördelning. Kan användas i alla ugnar och spisar.
Mindre bra: Tunga och kräver mer omvårdnad

Aluminium

En hel del stekpannor är gjorda i aluminium, främst på grund av dess låga kostnad och goda värmeledning. Du måste tvätta den för hand och får aldrig lägga den i diskmaskinen.

Bra: Leder värme bra, låg kostnad och väger väldigt lite
Mindre bra: Precis som koppar är aluminium reaktivt till syrlig mat. Aluminium är också mjukt och vid hög värme kan pannan böjas och förvridas. Den repas också enkelt.

Vikten på stekpannan

Stekpannor av gjutjärn kan vara relativt tunga. Om du har problem med att lyfta tungt på grund av problem med handleden eller dylikt – så kan det vara bra att köpa en stekpanna av annat material. Vissa pannor kan väga upp mot 3 kg, lägg då därtill eventuell mat som tynger pannan ännu mer.

Tester av stekpannor

Undersök och läs tester av varje produkt du funderar på att köpa. En modell kan låta bra när man läser specifikationerna och produktbeskrivningen, men konsumenters tester och recensioner kan ge en helt annan bild.

Gå upp till vår bäst i test-lista för att se de tre stekpannor som blivit väl mottagna av såväl vanliga konsumenter som experter.

Rengöring

Många av oss avskyr att tvätta, så vi vill helst köpa en modell som inte kräver så mycket omvårdnad och rengöring. I de fallen är rostfritt stål ett bra material att välja. De pannorna kan, även om vi avråder från det, oftast användas i diskmaskinen. Men de är även superenkla att diska för hand också.

Gjutjärnspannor kräver mer omvårdnad i form av inoljning och ”duttning” med en våt handduk.

Kan billiga stekpannor vara bra

Svaret på frågan är oftast nej. De flesta billiga stekpannorna har oftast en dålig anti-stick-beläggning. Oftast märker man det inte i början, då allt verkar vara frid och fröjd. Värmefördelningen är bra, inget bränns i pannan och smaken på maten påverkas inte. Efter ett par månader börjar beläggningen släppa och pannan blir nästintill obrukbar.

Vi rekommenderar att du inte köper någon stekpanna som kostar under 500 kronor. När stekpannorna är så billiga brukar man i regel få kompenera med något.

Det finns däremot riktigt bra stekpannor som ligger precis ovanför 500-lappen. I vårt bäst i test hittar du bland annat Skeppshults stekpanna som är exceptionellt bra. Den slår många stekpannor som kostar dubbelt så mycket. Om du vill vara ekonomisk och spara pengar, men fortfarande vill ha en hållbar och prisvärd stekpanna – då är Skeppshult ett utmärkt val.

Ett annat bra val är Jamie Olivers premiumpanna i rostfritt stål som även den kostar under 1000 kronor. Det är en mycket effektiv och tillika populär panna.

Vårt bäst i test av stekpannor

Utöver våra egna erfarenheter, så har vi även tagit med flera andra utomstående experter och konsumenters omdömen av respektive stekpanna. På så sätt kan vi erbjuda dig en så rättvis och bred uppfattning av varje produkt.

I vårt bäst i test av stekpannor fokuserade vi främst på:

 • Kvaliteten/materialet
 • Hållbarheten på beläggningen
 • Värmefördelningen
 • Priset
 • Designen

Det finns många variabler som avgör om en stekpanna är bra eller ej. Det finns därför för- och nackdelar med varje modell, men det gör det också lättare att hitta den bästa stekpannan för just dig och dina behov.


Läs också: