Kock-med-stekpannor

Stekpanna bäst i test 2024 – Topp 5 stekpannor

Stekpannan är utan tvekan ett av de viktigaste redskapen i köket. Oavsett om du är en erfaren kock eller en entusiastisk amatör, har valet av stekpanna stor inverkan på din matlagning och vilka resultat du kan uppnå.

För att hjälpa dig att hitta den stekpanna som passar dig och dina behov bäst, recenserar och listar vi varje år de mest prisvärda alternativen.

I årets test har vi kommit fram till att den bästa stekpannan är Scanpan CTX. Med en utmärkt värmefördelning, snabb uppvärmning och hållbar non-stick-beläggning är den en självklar testvinnare.


Vad vi har tittat på

Materialet på stekpannan är en av de viktigaste aspekterna när du köper en ny panna. Stekpannans material påverkar produktens kvalité, livslängd och användarvänlighet. Vi lägger därför stor fokus på vilket typ av material stekpannan är tillverkat av – och hur kvalitén är. Längre ner i artikeln har vi listat för- och nackdelarna med respektive material.

Hur värmen fördelas över stekytan vid användning är väldigt viktigt. En bra stekpanna har en jämn och fin värmefördelning utöver hela stekpannan.

Vi vill ha en non-stick-beläggning som är pålitlig, hållbar och miljövänlig. Stekpannors anti-stick gör inte bara matlagningen enklare, men påverkar också rengöringen otroligt mycket. En bra beläggning gör att minimalt med mat fastnar i stekytan, vilket gör hanteringen efteråt till en fröjd.

Vissa stekpannor kräver mer omvårdnad och underhållning än andra, vilket är något vi tagit i beaktning under våra tester. En del kan maskindiskas, medan andra behöver rengöras för hand. En del material behöver regelbundet oljas in och poleras för att behålla sin kvalité.

Priset reflekterar inte alltid stekpannans kvalité. Det finns billiga stekpannor som presterar bättre än pannor som kostar dubbelt så mycket. Vi har därför jämfört våra testresultat med respektive stekpannas prissättning för att hitta de mest prisvärda alternativen.


Kockhuset-presenterar-stekpannor

1. Bäst i test: Scanpan CTX

 • Lätt rostfritt stål
 • Värmefördelningen
 • Hållbar non-stick
 • Enkel att göra ren
 • Alla värmekällor
 • Ömtålig

Material: Aluminium
Ugn: Upp till 260 °C
Maskindisk: Ja
Induktion: Ja
Garanti: 5 år

Scanpan-CTX-stekpanna

(Bagaren och Kocken)

Vår bedömning

En utmärkt stekpanna för att ta ditt kök till en ny nivå. Värmefördelningen är ypperlig och pannan blir snabbt varm. Den är ganska ömtålig – så använd rätt redskap, annars riskerar du repor.

Ett självklart val om du är en entusiastisk hemmakock eller en professionell köksmästare. Helt klart den bästa stekpannan 2024.

Den har vunnit en del tester och har blivit populär både i Sverige och utomlands. Pannan är ett riktigt premium-alternativ som kostar mer än övriga, men presterar å andra sidan bättre än de flesta andra.

Designen är enkel och behaglig. Lätt att använda och steka med, tack vare det lätta rostfria stålet.

Stekpannan har en beläggning som motverkar att mat fastnar i pannan. Beläggningen fungerar kanon och allt rinner av stekpannan som om det vore smör på en vedugn.

Många tester och recensioner visar på att beläggningen även håller sig stark efter ett år, trots intensiv användning.

Fördelningen av värme är klockren och kan bli en bra ögonöppnade för den som tidigare bara använt billiga stekpannor av tvivelaktig karaktär.

En sådan enkel sak som värmefördelningen förändrar dels resultatet av matlagningen, men även tiden det tar att laga en måltid.

Scanpan CTX var vår testvinnare även förra året, tillika har den blivit prisad av flera andra köksexperter. För att inte nämna uppsjön av positiva recensioner den fått av konsumenter världen över.

Med det sagt, så behåller Scanpan CTX sin position som nummer ett. Det är fortfarande en av de bästa stekpannorna på marknaden idag.


2. Väldigt populär: Fiskars All Steel

 • Bra för stora händer
 • Rostfritt stål
 • Kan maskindiskas
 • Värmefördelningen
 • Enkel att hantera
 • Ganska långt handtag

Material: Rostfritt stål, ABS och keramik
Ugn:
Maskindisk: Ja
Induktion: Ja
Garanti: 3 år

Fiskars-stekpanna

(KitchenTime)

Vår bedömning

En förvånansvärt effektiv och lätthanterlig stekpanna från Fiskars. Pannan är tillverkad av rostfritt stål med en extra tjock botten för en jämn värmefördelning.

Den tjocka botten, i kombination med non-stick-beläggningen, gör den här pannan till en av årets favoriter. Den steker och fräser på riktigt bra. Beläggningen gör också pannan oerhört enkel att rengöra efteråt.

Det låga priset är en välkommen bonus!

Trots att den är i rostfritt stål, så är värmefördelningen ypperlig. Den bryner riktigt bra och inget fastnar i botten. Stekpannan har en extra tjock botten, vilket förvisso gör uppvärmningen lite långsammare – men ger en jämn och fin värmefördelning.

Non-stick-beläggningen gör inte bara att maten steker bra i pannan, men också att minimalt med mat fastnar. Vilket är väldigt tacksamt när det är dags att rengöra stekytan.

Du kan använda den i diskmaskinen, men vi rekommenderar att du gör det för hand då det är mycket snällare mot stålet – vilket i sin tur kommer förlänga livslängden.

Det som är lite speciellt med pannan är att dess handtag är ovanligt långt.

Det är bra för de med stora händer och det är bra om man inte vill få stänkande olja på händerna. Men det kan kännas lite klumpigt.

Om du har små händer kan det vara bra att kika på någon annan stekpanna. Har du däremot stora, eller normalstora, då är det ett mycket bra val. För oss med stora händer så är det definitivt en av årets mest bekväma alternativ.


3. Bästa gjutjärnspannan: Skeppshult

 • Fenomenal kvalité
 • Stark och hållbar
 • Kan hålla i generationer
 • Naturlig non-stick
 • Klassisk design
 • Tung

Material: Gjutjärn & trä
Ugn:
Maskindisk: Nej
Induktion: Ja
Garanti: 25 år

Skeppshult-stekpanna

(KitchenTime)

Vår bedömning

Kvalitén, livslängden och priset gör Skeppshults stekpanna till ett av årets bästa köp – precis som förra året.

Garantin på 25 år vittnar om vilken exceptionell kvalité den här pannan har.

Om du letar efter en stekpanna i gjutjärn, då är det här ett självklart köp. Den naturliga non-stick-beläggningen och det snygga, traditionella trähandtaget får det nästan att vattnas i munnen.

Eftersom det är en gjutjärnspanna så är den tung, vilket kan vara svårt att hantera för en del människor.

Vi är alltid objektiva i våra bedömningar. Även om vi gillar en tillverkare, så påverkar det inte testet på något sätt – utan alla produkter utvärderas på samma sätt.

Men precis som inom alla andra branscher, så finns det vissa företag och tillverkare som gärna blir favoriter. Man vet att de alltid levererar produkter av hög kvalitet. Svenska Skeppshult är ett sådant företag.

Produkter med deras märke lyser kvalitet rakt igenom. Det finns ingen professionell kock som inte vet om Skeppshult.

Ingen bäst i test-lista för stekpannor är värdig namnet utan att nämna Skeppshults gjutjärnspanna. Den är en bra representant för stekpannor gjorda av gjutjärn.

Pannan är relativt tung (gjutjärn, trots allt) och den kräver mer omvårdnad än de andra modellerna i vår lista.

Om man tar hand om stekpannan och inte har några problem med lite tyngd, så är det definitivt en av de bästa stekpannorna där ute.

Absolut ingenting fastnar på pannan, med förutsättningen att du har tagit hand om den. Den värmer upp jämnt och fint. Du kan även använda stekpannan över vilken spis som helst, öppen eld inkluderat.

Trähandtaget är skönt och ger en pålitlig känsla. Kvaliteten på stekpannan känns både när man håller i den, hur den steker och sättet maten luktar på.

Det här är en panna du hittar i restauranger, tyvärr inte lika ofta i hemmaköken. Såvida hemmakocken inte är en seriös sådan med passion för kökskonst.


4. Uppstickare: Greenpan Barcelona

 • Superb anti-stick
 • Bra värmefördelning
 • Enkel att rengöra
 • Höga kanter

Material: Rostfritt stål
Ugn:
Maskindisk: Handdisk rekommenderat.
Induktion: Ja
Garanti:

Greenpan-stekpanna

(Bagaren och Kocken)

Vår bedömning

GreenPan Barcelona har blivit den nya trenden i Sverige – och vi förstår varför.

Värmefördelningen är riktigt bra och den är enkel att hålla och kontrollera. Anti-stick-beläggningen är en av de bästa vi sett.

Designmässigt är den inte mycket att hänga i granen, men det är inte därför du köper den. Det här är en panna du köper om du vill ha kvalitet i köket. Något pålitligt och som är enkelt att hantera.

Definitivt en av de bättre stekpannorna i år!

Det senaste året har Greenpans Barcelona blivit allt mer populär, och har sakta men säkert blivit ett hushållsnamn, likt Skeppshult, Scanpan och Tefal.

När något blir så snabbt populärt, så kan det många gånger vara en trend som inte grundar sig i kvalitet.

Det visade sig handla om kvalitet i det här fallet.

Stekytan är jämn, den är enkel att hålla i och inget fastnat i botten, tack vare anti-stick-beläggningen.

Det är inte designen som fått kockar över hela Sverige att höja den till skyarna, för att den ser, ärligt talat, ganska alldaglig ut.

Det är kvalitén, och hur enkel den är att hantera. Allt från värmefördelningen, till rengöringen går så smort.

Vi har inte hittat något negativt överhuvudtaget med den här stekpannan.

Pannan går dessutom att använda i ugnen och på alla typer av hällar, inklusive induktion.5. Bästa budgetval: Tefal Jamie Oliver SS

 • Utmärkt non-stick
 • Lågt pris
 • Enkel att använda
 • Kan maskindiskas

Material: Rostfritt stål
Ugn: Ja, upp till 210° C
Maskindisk: Ja
Induktion: Ja
Garanti:

Jamie-Oliver-stekpanna

(Bagaren och Kocken)

Vår bedömning

En av de bästa sakerna med den här stekpannan är dess non stick-teknologi, som är mycket bättre än på de flesta andra modeller.

Billig, hållbar och enkel att både laga mat med och att tvätta.

Ett bra val om du är en hemmakock som vill ha en billig stekpanna utan att kompensera med kvalitén.

Man ska sällan lägga någon vikt på vems namn som står på produkten. Jamie Oliver är en skicklig kock, men Tefal är tillverkaren av stekpannan som fått tillstånd att använda hans namn i reklamsyfte.

Men det sagt, så kan vi ändå konstatera att den här stekpannan är av mycket hög kvalitet. Trots det låga priset.

Vi har gått igenom väldigt många tester och recensioner för den här pannan och betygen är höga. Man uppskattar allt från de sköna silikonhandtagen, till non-stick-beläggningen och hur enkel den är att rengöra.

Tefal skriver att man kan köra stekpannan i diskmaskinen, men vi rekommenderar det inte. Även om det går, så brukar det resultera i att produktens livslängd förkortas avsevärt.

Värmefördelningen är mycket bra. I mitten av pannan finns en liten ”värmepunkt”, som indikerar för kocken när pannan är tillräckligt varm för att stekas på. En ganska finurlig och smart funktion som kan komma väl till hands när man lagar mat.

Köpguide

Val av material

Innan du köper en stekpanna är det viktigt att ha koll på skillnaderna mellan olika material. Här är allt du behöver veta om respektive typ.

Stekpannor i rostfritt stål

Hållbara, kostar inte mycket och kan oftast diskas i diskmaskinen. Vi rekommenderar däremot inte rengöring i diskmaskinen då det förkortar pannans livslängd och kan försämra kvaliteten.

Värmefördelningen är sällan lika bra som i gjutjärnspannor. Hållbarheten är lång och många stekpannor i rostfritt stål kan hålla en hel livstid.

Om du vill veta mer om fördelarna och nackdelarna, kan du läsa vår jämförelse mellan stekpannor i kolstål och rostfritt stål.

Fördelar

 • Billiga
 • Håller länge
 • Kan oftast maskindiskas
 • Bra non-stick-beläggning

Nackdelar

 • Sämre värmefördelning

Stekpannor i gjutjärn

Gjutjärn väger mer än andra typer, men har en mycket bättre hållbarhet. Gjutjärn kräver mer omvårdnad, men har ofta en naturell non stick-beläggning.

Gjutjärn tar längre tid att värma upp och är lite känsligare för syrlig mat. Värmefördelningen är oftast exceptionellt bra.

Ett mycket bra material som fungerar även över öppna eldar. Hållbart och starkt. Skeppshult är en tillverkare som gör riktigt bra stekpannor i gjutjärn, som du kan hitta i vår bäst i test-lista.

Fördelar

 • Hållbart
 • Naturell non-stick
 • Oftast bra värmefördelning
 • Gjutjärn kan användas i ugnen

Nackdelar

 • Tungt
 • Kräver mer omvårdnad än andra material

Stekpannor i aluminium

En hel del stekpannor är gjorda i aluminium, främst på grund av dess låga kostnad och goda värmeledning. Du måste tvätta den för hand och får aldrig lägga den i diskmaskinen.

I likhet med koppar, så kan aluminium reagera på syrlig mat – vilket kan påverka maten negativt.

Fördelar

 • Leder värme bra
 • Låg kostnad
 • Väger väldigt lite

Nackdelar

 • Reagerar på syrlig mat
 • Mjukt material som kan förvridas vid hög värme
 • Repas enkelt

Stekpannor i koppar

Efter silver så är koppar den metall som leder värme bäst. De behöver heller inte hög värme för att bli riktigt varma, utan det räcker med låg eller medelvärme. Bra om du vill spara på gas eller el.

En stor nackdel med koppar är att materialet reagerar på syrlig mat. En konsekvens av det, är att maten kan smaka metallisk.

Fördelar

 • Bra på att leda värme
 • Värms upp snabbt

Nackdelar

 • Reagerar på syrlig mat
 • Kan vara dyrt
 • Kräver omvårdnad och polering

Stor eller liten stekpanna

Storlekarna varierar en hel del när det kommer till stekpannor. Du hittar allt från stora pannor på 32 cm, till mindre stekpannor på 20 cm.

Vad brukar du laga för mat och i hur stora mängder? Om du på söndagskvällarna brukar laga mat inför hela veckan, för att sedan frysa in matlådor – så kan en större stekpanna vara bra.

Reflektera kring dina matvanor och hur mycket mat du brukar eller vill laga på en och samma gång. Att köpa en för liten panna kan vara riktigt frustrerande.

Men även en stor stekpanna kan orsaka problem, eftersom de är tyngre och tar upp mer plats. Det kan kännas onödigt om du inte lagar mat i stora kvantiteter.

Tung eller lätt stekpanna

Stekpannor av gjutjärn kan vara relativt tunga. Om du har problem med att lyfta tungt på grund av problem med handleden eller dylikt – så kan det vara bra att köpa en stekpanna av annat material. Rostfritt stål är att rekommendera, då de är lättare än gjutjärn.

Ett misstag många gör är att de köper en stekpanna med tanken att ”två kilo inte är så mycket”. Men de glömmer bort att pannan också ska innehålla mat.

Om du gör en stor köttfärssås till hela familjen, eller steker stora köttbitar – då kan stekpannan helt plötsligt väga det dubbla.

Stekpannor tillverkade i rostfritt stål är i regel mycket lättare än gjutjärnsstekpannor. Du kan scrolla upp för att hitta vår jämförelse av olika materialtyper, för att se respektive för- och nackdelar.

Rengöring

Många av oss avskyr att tvätta, så vi vill helst köpa en modell som inte kräver så mycket omvårdnad och rengöring. I de fallen är rostfritt stål ett bra material att välja. De pannorna kan, även om vi avråder från det, oftast användas i diskmaskinen. Men de är även superenkla att diska för hand också.

Alla materialtyper hanteras och rengörs på olika sätt. Du kan läsa vår artikel om hur man diskar olika stekpannor, för att få ett bild av vad som kommer att krävas av dig med respektive material.

Gjutjärnspannor kräver mer omvårdnad i form av inoljning och ”duttning” med en våt handduk. Om du vill ha en så enkel stekpanna som möjligt, med minimal underhållning, då är en stekpanna av rostfritt stål med non-stick att rekommendera.

Kan billiga stekpannor vara bra

Svaret på frågan är oftast nej. De flesta billiga stekpannorna har oftast en dålig anti-stick-beläggning. Oftast märker man det inte i början, då allt verkar vara frid och fröjd.

Värmefördelningen är bra, inget bränns i pannan och smaken på maten påverkas inte. Men efter ett par månader börjar beläggningen släppa och pannan blir nästintill obrukbar.

Vi rekommenderar att du undviker stekpannor som kostar under 500 kronor. När stekpannorna är så billiga brukar man i regel få kompensera med något – oftast beläggningen.

Det finns däremot riktigt bra stekpannor som ligger precis ovanför 500-lappen.

I vårt bäst i test hittar du bland annat Skeppshults stekpanna som är exceptionellt bra. Den slår många stekpannor som kostar dubbelt så mycket.

Om du vill vara ekonomisk och spara pengar, men fortfarande vill ha en hållbar och prisvärd stekpanna – då är Skeppshult ett utmärkt val.

Ett annat bra val är Jamie Olivers premiumpanna i rostfritt stål som även den kostar under 1000 kronor. Det är en mycket effektiv och tillika populär panna.

Vanliga frågor om stekpannor

Våra experter svarar på de vanligaste frågorna från kunder som vill köpa en ny stekpanna.

I årets test, 2024, utsåg vi Scanpan CTX till den bästa stekpannan. Den har en superb värmefördelning, en non-stick-beläggning av hög kvalité och den fungerar på alla värmekällor. Vi gillar också att den har tillverkats i lätt rostfritt stål, vilket gör den bekväm att använda.

Gjutjärn är det material som har längst livslängd, men det förutsätter att du tar hand om stekpannan på rätt sätt. Om en stekpanna i gjutjärn hanteras och omvårdas korrekt, kan den hålla i generationer.

För att en stekpanna ska kunna användas på en induktionshäll behöver den ha en magnetisk botten. Alla stekpannor fungerar inte på induktionshällar, så det är viktigt att du läser specifikationerna. Stekpannor som kan användas på induktion har en markering på undersidan, men det brukar också stå i manualen och på produktsidan. I våra tester har vi varit noga med om stekpannan fungerar på induktion eller ej.

Det finns kockar som använder alla typer av material. Ett av de populäraste materialen är rostfritt stål, eftersom de är enkla att rengöra, inte reagerar på syrlig mat och är stryktåliga. Kom ihåg att aldrig använda metallredskap i en stekpanna av rostfritt stål, då det kan repa och förstöra stekytan. Använd istället en stekspade av trä eller gummi.