Stekpanna bäst i test 2024 – Topp 5 stekpannor
Stekpannan är utan tvekan ett av de viktigaste redskapen i köket. Oavsett om du är en erfaren kock eller en entusiastisk amatör, har valet av stekpanna stor inverkan på din matlagning och vilka resultat du kan uppnå.
För att hjälpa dig att hitta den stekpanna som passar dig och dina behov bäst, recenserar och listar vi varje år de mest prisvärda alternativen.
I årets test har vi kommit fram till att den bästa stekpannan är Scanpan CTX. Med en utmärkt värmefördelning, snabb uppvärmning och hållbar non-stick-beläggning är den en självklar testvinnare.
Årets topplista
1. Scanpan CTX
2. Fiskars All Steel
3. Skeppshult
4. Greenpan Barcelona
5. Tefal Jamie Oliver SS
Vad vi har tittat på
Gå direkt till din favorit
Klicka på den knapp som passar in bäst på dig
1. Bäst i test: Scanpan CTX
(Bagaren och Kocken)
Vår bedömning
En utmärkt stekpanna för att ta ditt kök till en ny nivå. Värmefördelningen är ypperlig och pannan blir snabbt varm. Den är ganska ömtålig – så använd rätt redskap, annars riskerar du repor.
Ett självklart val om du är en entusiastisk hemmakock eller en professionell köksmästare. Helt klart den bästa stekpannan 2024.
2. Väldigt populär: Fiskars All Steel
(KitchenTime)
Vår bedömning
En förvånansvärt effektiv och lätthanterlig stekpanna från Fiskars. Pannan är tillverkad av rostfritt stål med en extra tjock botten för en jämn värmefördelning.
Den tjocka botten, i kombination med non-stick-beläggningen, gör den här pannan till en av årets favoriter. Den steker och fräser på riktigt bra. Beläggningen gör också pannan oerhört enkel att rengöra efteråt.
Det låga priset är en välkommen bonus!
3. Bästa gjutjärnspannan: Skeppshult
(KitchenTime)
Vår bedömning
Kvalitén, livslängden och priset gör Skeppshults stekpanna till ett av årets bästa köp – precis som förra året.
Garantin på 25 år vittnar om vilken exceptionell kvalité den här pannan har.
Om du letar efter en stekpanna i gjutjärn, då är det här ett självklart köp. Den naturliga non-stick-beläggningen och det snygga, traditionella trähandtaget får det nästan att vattnas i munnen.
Eftersom det är en gjutjärnspanna så är den tung, vilket kan vara svårt att hantera för en del människor.
4. Uppstickare: Greenpan Barcelona
(Bagaren och Kocken)
Vår bedömning
GreenPan Barcelona har blivit den nya trenden i Sverige – och vi förstår varför.
Värmefördelningen är riktigt bra och den är enkel att hålla och kontrollera. Anti-stick-beläggningen är en av de bästa vi sett.
Designmässigt är den inte mycket att hänga i granen, men det är inte därför du köper den. Det här är en panna du köper om du vill ha kvalitet i köket. Något pålitligt och som är enkelt att hantera.
Definitivt en av de bättre stekpannorna i år!
5. Bästa budgetval: Tefal Jamie Oliver SS
(Bagaren och Kocken)
Vår bedömning
En av de bästa sakerna med den här stekpannan är dess non stick-teknologi, som är mycket bättre än på de flesta andra modeller.
Billig, hållbar och enkel att både laga mat med och att tvätta.
Ett bra val om du är en hemmakock som vill ha en billig stekpanna utan att kompensera med kvalitén.
Köpguide
Val av material
Stekpannor i rostfritt stål
Hållbara, kostar inte mycket och kan oftast diskas i diskmaskinen. Vi rekommenderar däremot inte rengöring i diskmaskinen då det förkortar pannans livslängd och kan försämra kvaliteten.
Värmefördelningen är sällan lika bra som i gjutjärnspannor. Hållbarheten är lång och många stekpannor i rostfritt stål kan hålla en hel livstid.
Om du vill veta mer om fördelarna och nackdelarna, kan du läsa vår jämförelse mellan stekpannor i kolstål och rostfritt stål.
Fördelar
Nackdelar
Stekpannor i gjutjärn
Gjutjärn väger mer än andra typer, men har en mycket bättre hållbarhet. Gjutjärn kräver mer omvårdnad, men har ofta en naturell non stick-beläggning.
Gjutjärn tar längre tid att värma upp och är lite känsligare för syrlig mat. Värmefördelningen är oftast exceptionellt bra.
Ett mycket bra material som fungerar även över öppna eldar. Hållbart och starkt. Skeppshult är en tillverkare som gör riktigt bra stekpannor i gjutjärn, som du kan hitta i vår bäst i test-lista.
Fördelar
Nackdelar
Stekpannor i aluminium
En hel del stekpannor är gjorda i aluminium, främst på grund av dess låga kostnad och goda värmeledning. Du måste tvätta den för hand och får aldrig lägga den i diskmaskinen.
I likhet med koppar, så kan aluminium reagera på syrlig mat – vilket kan påverka maten negativt.
Fördelar
Nackdelar
Stekpannor i koppar
Efter silver så är koppar den metall som leder värme bäst. De behöver heller inte hög värme för att bli riktigt varma, utan det räcker med låg eller medelvärme. Bra om du vill spara på gas eller el.
En stor nackdel med koppar är att materialet reagerar på syrlig mat. En konsekvens av det, är att maten kan smaka metallisk.
Fördelar
Nackdelar
Stor eller liten stekpanna
Storlekarna varierar en hel del när det kommer till stekpannor. Du hittar allt från stora pannor på 32 cm, till mindre stekpannor på 20 cm.
Vad brukar du laga för mat och i hur stora mängder? Om du på söndagskvällarna brukar laga mat inför hela veckan, för att sedan frysa in matlådor – så kan en större stekpanna vara bra.
Reflektera kring dina matvanor och hur mycket mat du brukar eller vill laga på en och samma gång. Att köpa en för liten panna kan vara riktigt frustrerande.
Men även en stor stekpanna kan orsaka problem, eftersom de är tyngre och tar upp mer plats. Det kan kännas onödigt om du inte lagar mat i stora kvantiteter.
Tung eller lätt stekpanna
Stekpannor av gjutjärn kan vara relativt tunga. Om du har problem med att lyfta tungt på grund av problem med handleden eller dylikt – så kan det vara bra att köpa en stekpanna av annat material. Rostfritt stål är att rekommendera, då de är lättare än gjutjärn.
Ett misstag många gör är att de köper en stekpanna med tanken att ”två kilo inte är så mycket”. Men de glömmer bort att pannan också ska innehålla mat.
Om du gör en stor köttfärssås till hela familjen, eller steker stora köttbitar – då kan stekpannan helt plötsligt väga det dubbla.
Stekpannor tillverkade i rostfritt stål är i regel mycket lättare än gjutjärnsstekpannor. Du kan scrolla upp för att hitta vår jämförelse av olika materialtyper, för att se respektive för- och nackdelar.
Rengöring
Många av oss avskyr att tvätta, så vi vill helst köpa en modell som inte kräver så mycket omvårdnad och rengöring. I de fallen är rostfritt stål ett bra material att välja. De pannorna kan, även om vi avråder från det, oftast användas i diskmaskinen. Men de är även superenkla att diska för hand också.
Alla materialtyper hanteras och rengörs på olika sätt. Du kan läsa vår artikel om hur man diskar olika stekpannor, för att få ett bild av vad som kommer att krävas av dig med respektive material.
Gjutjärnspannor kräver mer omvårdnad i form av inoljning och ”duttning” med en våt handduk. Om du vill ha en så enkel stekpanna som möjligt, med minimal underhållning, då är en stekpanna av rostfritt stål med non-stick att rekommendera.
Kan billiga stekpannor vara bra
Svaret på frågan är oftast nej. De flesta billiga stekpannorna har oftast en dålig anti-stick-beläggning. Oftast märker man det inte i början, då allt verkar vara frid och fröjd.
Värmefördelningen är bra, inget bränns i pannan och smaken på maten påverkas inte. Men efter ett par månader börjar beläggningen släppa och pannan blir nästintill obrukbar.
Vi rekommenderar att du undviker stekpannor som kostar under 500 kronor. När stekpannorna är så billiga brukar man i regel få kompensera med något – oftast beläggningen.
Det finns däremot riktigt bra stekpannor som ligger precis ovanför 500-lappen.
I vårt bäst i test hittar du bland annat Skeppshults stekpanna som är exceptionellt bra. Den slår många stekpannor som kostar dubbelt så mycket.
Om du vill vara ekonomisk och spara pengar, men fortfarande vill ha en hållbar och prisvärd stekpanna – då är Skeppshult ett utmärkt val.
Ett annat bra val är Jamie Olivers premiumpanna i rostfritt stål som även den kostar under 1000 kronor. Det är en mycket effektiv och tillika populär panna.
Vanliga frågor om stekpannor
Våra experter svarar på de vanligaste frågorna från kunder som vill köpa en ny stekpanna.