Espressomaskin-espressokaffe

Espressomaskin bäst i test 2024 – Årets topplista

Bäst i test

Sage-BES875-The-barista-express

Sage The Barista Express

Bästa espressomaskinen

18 olika inställningar att väljha på, du kan göra 2 koppar kaffe samtidigt och vattenbehållaren rymmer 2 liter. Den är lika enkel att använda som att rengöra. Helt klart den mest prisvärda espressomaskinen idag.

Mer info i butik

Våra favoriter

Det finns många espressomaskiner att välja på idag. Vilket förvisso är bra, men det blir svårare att bestämma sig för en.

För att hjälpa dig att hitta rätt maskin så har vi recenserat och listat de mest prisvärda espressomaskinerna för i år. Oavsett om du letar efter en automatisk eller manuell maskin, en prisvärd espressomaskin för hemmabruk eller kommersiellt bruk – vi har täckt allt!


Bästa espressomaskinen: Sage The Barista Express

Anledningar att köpa:

 • Enkel att använda
 • Lätt att rengöra
 • Inbyggd kaffekvarn
 • Vattenbehållare på 2 liter
 • 18 olika inställningar
 • Kan göra 2 koppar samtidigt
 • Digital temperaturkontroll
 • Strålande resultat
 • Bra instruktioner
Anledningar att inte köpa:

I en prisklass någonstans mitt emellan hittar vi denna espressomaskin från Sage. Den har en inbyggd kaffekvarn och ger möjlighet till väldigt god kontroll över ditt kaffe.

Maskinen har även mjölkskummare och är ett komplett paket för ditt hemmakafé.

Med en rymlig vattenbehållare på hela 2 liter är det smidigt att brygga många koppar efter varandra. Maskinen har både koppvärmare och mjölkskummare och är väldigt enkel att använda.

Den har flera förinställda program som gör det enkelt att snabbt komma igång och brygga kaffe efter behov.

Samtidigt kan det vara lite knepigt att få till en perfekt kopp med de automatiska inställningarna, eftersom bryggningstid och så vidare kan variera en hel del mellan olika kaffesorter, malning, och hur kaffet fyllts på.

Därför tycker vi det är skönt att det även finns möjlighet att ställa in maskinen helt manuellt.

I de flesta fall är det genom manuell bryggning som espresson blir som allra bäst, det gäller bara att prova sig fram för att hitta de perfekta inställningarna för ditt kaffe.

Sammanfattning:

Kontentan av Sages maskin the Barista Express, är att den är prisvärd och har många bra funktioner. Den har dessutom många fina recensioner och är av väldigt hög kvalitet.

Den här espressomaskinen kommer att ge dig nöjet av välsmakande kaffe i många år framöver.

För dig som inte vill inte vill spendera en halv månadslön, men ändå vill ha en grym espressomaskin där hemma så är det här definitivt vår bäst i test-vinnare. Helt klart det bästa alternativet.


Väldigt populär: Sjöstrand Espressomaskin

Anledningar att köpa:

 • Supergott kaffe
 • Lätthanterlig
 • Superb design
 • Rostfritt stål
 • Miljövänliga kapslar
 • Snabb
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar lite mer än andra

Sjöstrand är ett relativt ungt företag som endast funnits sedan 2011. Trots det har deras espressomaskin redan etablerat sig i branschen som en av de bättre.

Först och främst är maskinen väldigt snygg och stilren. Den ser ut som en maskin som skulle kunna stå på ett litet kafé.

Maskinen är en liten pjäs. Vi hade förväntat oss, efter att ha tittat på bilder, att den skulle vara större. Men den passar perfekt in i köket utan att ta upp onödigt med plats.

Kapselbehållaren rymmer hela 15 kapslar. Maskinen har även ett justerbart droppgaller för både liten och stor kaffekopp.

Maskinen startar upp snabbt och kaffet blir otroligt gott. Den har definitivt samma kvalité på kaffet som när du köper från Starbucks eller annan kedja.

Du kan använda Sjöstrands egna, miljövänliga, kapslar – eller så kan du använda Nespresso-kapslar. Vi föredrar Sjöstrands egna, eftersom de är miljövänliga – än dock lite dyrare.

Vi förstår varför den här maskinen har så många positiva recensioner. Den är riktigt, riktigt bra.

Sammanfattning:

En modern, snygg och stilren espressomaskin. Den känns exklusiv. Både när du använder den och när du dricker kaffet, så blir det uppenbart att det är kvalité rakt igenom.

Maskinen är mycket enkel att använda och vi gillar det faktum att man använt rostfritt stål istället för plast. Det höjer både livslängden och kvalitén på grejerna.

Den är snygg, snabb, hållbar, lättanvänd och gör supergott kaffe – vad mer kan man önska?

Ett mycket, mycket bra köp!


Bästa premium espressomaskin: Melitta Barista TS Smart

Anledningar att köpa:

 • Flera förprogrammerade program
 • Justera kaffet hur du vill
 • App för att brygga kaffet från sängen
 • Mjölkskummare
 • Superb kvalité
 • Bra display
 • Enkel att använda och underhålla
 • Otroligt flexibel
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Det råder inga tvivel om att det här är en av de exklusivaste och mest effektiva espressomaskinerna för privatpersoner. Den har allt du kan tänkas vilja ha – och lite till!

Vi gillar det faktum att det finns tre olika behållare i maskinen för kaffet. En för malet kaffe och två för kaffebönor. Det gör att du i ena behållaren kan ha mörkare kaffe och i den andra ljusare, eller varför inte koffeinfritt kaffe.

Den har massvis av intressanta funktioner som gör att du kan personifiera kaffet på alla tänkbara sätt. Du kan välja mellan förprogrammerade program och du kan själv skapa egna program så att det blir precis rätt temperatur och styrka på kaffet.

Du kan även installera en app på mobilen. Det gör att du kan börja brygga kaffe medan du ligger i sängen på morgonen. Var du än är eller vad du än gör, så kan du logga in på appen för att få full kontroll över maskinen och vad den gör.

Riktigt smidigt på morgonen när man inte orkar gå upp ur i sängen. Att då använda appen, börja brygga kaffet och sedan gå upp när kaffet är klart är toppen!

Maskinen är även utrustad med en mjölkskummare. Den renar och tvättar även sig själv, så att du slipper öppna upp tuber och slangar för att rensa dem. Mycket smidigt!

Allt styrs enkelt genom displayen, där du kan se allt från kaffestyrka, till varningar för att maskinen måste avkalkas.

Det finns massvis av roliga saker att göra med den här maskinen och den är verkligen en fröjd att använda. Du kan verkligen göra kaffet precis så som du vill ha den. Flexibiliteten och möjligheterna är nästan oändliga!

Nackdelen med den här maskinen är givetvis priset. Det är en premiummaskin som inte passar alla människors budget. Men om den är på din prisnivå, då är det svårt att hitta en bättre maskin.

Sammanfattning:

Det är svårt att lista alla möjligheter som finns med den här maskinen, eftersom det skulle ta en evighet att gå igenom allt. Du kan verkligen göra kaffet precis så som du vill ha det, flexibiliteten och användarvänligheten är fantastisk!

Maskinen är utrustad med mjölkskummare, ett eget rengöringssystem, en smart display och tre olika fack för kaffebönor och malet kaffe.

Vi älskar att man kan använda en app för att sätta på, stänga av och brygga kaffe direkt från sängen eller vardagsrummet. På detaljnivå kan du anpassa och modifiera kaffets styrka och sort genom både appen och displayen.

Maskinen är dyr – men den är också av otroligt hög kvalité. För att inte nämna alla möjliga funktioner och förprogrammerade program du kan välja på.

Om vi någonsin har älskat en maskin – så är det nog den här! Den är oerhört bra för dig som älskar kaffe!


Bästa budget espressomaskin: DeLonghi ECAM 21.117 Magnifica S

Anledningar att köpa:

 • Nybörjarvänlig
 • Bra pris
 • Väldigt populär
 • Gott kaffe
 • Liten & smidig
Anledningar att inte köpa:

DeLonghi ECAM Magnifica S är en väldigt lätthanterlig automatisk espressobryggare, som är enkel att använda och passar bra för nybörjare.

Genom den smarta kontrollpanelen går det snabbt och lätt att ställa in hur du vill ha ditt kaffe, hur mycket, hur starkt och så vidare.

Maskinen har en mängd funktioner och kommer med både inbyggd mjölkskummare och kaffekvarn. Den rymmer 1,8 liter vatten och kan brygga två koppar åt gången.

Eftersom den är automatisk är det väldigt lätt att använda den och du får ett resultat som går att återskapa gång på gång.

Samtidigt innebär det att det är något svårare att ställa in den precis efter egna önskemål, vilket kan göra att det är svårare att få till kaffet om du till exempel byter kaffesort eller vill prova en annan grovhet på din malning.

Sammanfattning:

I slutändan är detta en mycket prisvärd apparat som är perfekt om du vill komma igång med att brygga egen espresso, eller få till en perfekt kopp cappuccino hemma i köket.

Det här är ett perfekt val för dig som vill ha en billig, men kompetent espressomaskin som får jobbet gjort med bravur.

Den må vara mycket billigare än övriga maskiner, men den har trots det en stabil plats i vårt bäst i test.


Prisvärt alternativ: Smeg ECF01RDEU

Anledningar att köpa:

 • Klassisk design
 • Enkel att använda
 • Ångfunktion
 • Mjölkskummning
 • Välj styrka själv
Anledningar att inte köpa:

Smegs espressomaskin för onekligen tankarna till Italien, vilket är en ganska bra association att få när det kommer till kaffe.

Maskinen ger ett välsmakande espresso som kan användas för att göra till exempel din egen kaffe latte, eller varför inte en cappuccino eller en härlig macchiato?

Den här espressomaskinen är manuell, vilket innebär att du antingen maler böner eller har ett färdigmalt espresso redo, samt att du ångkokar mjölken och så vidare, manuellt.

Maskinen kommer med ångfunktion för att du ska kunna få till det perfekt skummet till din latte och liknande.

En av de stora fördelarna med maskinen är att den går att anpassa efter egna behov och förutsättningar.

Det finns en mängd olika inställningar som går att finjustera för att du ska kunna få till perfekt espresso hemma i köket. Du kan till exempel ställa in maskinen för:

 • Vattenhårdhet
 • Vattentemperatur
 • Kaffemängd – till exempel singel eller dubbel-shot

Det enda vi kände var lite negativt var att dessa inställningar var något krångliga. De behöver dock i de flesta fall bara ställas in en gång för att få rätt resultat, därefter bibehåller du bara samma inställningar.

Sammanfattning:

Avslutningsvis kan vi säga att denna espressomaskin från Smeg är väldigt prisvärd och perfekt för dig som alltid velat ha en egen maskin hemma, men inte vill lägga ut alltför mycket pengar på en sådan investering.

Inställningarna kan vara svåra i början, men efter att man ha lärt sig dem så rullar allt på bra. Det är den billigaste espressomaskinen på listan, men helt klart ett bra val för dig som vill vara ekonomisk.


Vilken espressomaskin är bäst för dig

Espressomaskin-med-mjölkskummare

Det finns stora skillnader mellan olika espressomaskiner. Vilket reflekteras i prislapparna på de olika modellerna.

För att kunna hitta dina drömmars espressomaskinen så behöver du ha koll på de allra viktigaste sakerna.

Annars finns risken för att du köper en espressomaskin som gör dig besviken och som inte lever upp till dina förväntningar.

Här är allt du behöver veta innan du köper en espressomaskin.

Typer av espressomaskiner

Det finns fyra typer av espressomaskiner; manuell, helautomatisk, halvautomatisk och kapselmaskin.

Alla tre har sina fördelar och nackdelar. Därför är det viktigt att avgöra vilken typ som passar dig och dina behov bäst. Här är skillnaderna mellan de tre.

Helautomatisk

Med en helautomatisk espressomaskin behöver du bara hälla i kaffebönorna, fylla på med vatten och starta maskinen. Otroligt smidigt och enkelt.

Automatiska espressomaskiner brukar också ge dig stor kontroll över hur kaffet bryggs. Exempelvis hur kaffet ska malas, temperaturen och hur starkt kaffet ska bli.

Nackdelen med helautomatiska espressomaskiner är prislappen. Eftersom teknologin är lite mer avancerad och funktionerna är många, så brukar de också vara rätt stora.

Halvautomatisk

Halvautomatiska espressomaskiner är mellan manuella och helautomatiska modeller.

Du sköter malning och tampning av kaffet själv, men bryggningen gör espressomaskinen.

De här maskinerna är inte lika bekväma som helautomatiska kaffemaskiner, men de är också billigare. De tar i regel upp mindre plats i köket också.

Manuell

I en manuell espressomaskin så sköter du allt. På både gott och ont.

Eftersom du har full kontroll över malning och bryggning, så kan du justera kaffet in i minsta detalj. Den här typen av frihet och möjlighet gör att du kan brygga godare kaffe än i andra maskiner.

Men det är inte lätt att brygga kaffe i en manuell espressomaskin. Det krävs kunskap och rätt teknik. För att inte nämna tid.

För kaffeentusiaster och baristas är manuella espressomaskiner ett riktigt bra och roligt redskap för att brygga kaffe. Men om du lider brist på intresse och tid, då kan det snabbt bli en börda. Då passar en automatisk kaffemaskin bättre.

Kapselmaskin

Espressokapselmaskiner är helt klart lättast att använda. Fyll på maskinen med vatten, lägg i kapslarna och tryck på knappen. Mer behövs inte.

Du maler alltså inte kaffet i de här maskinerna, utan du behöver köpa kaffekapslar som passar till din specifika kaffemaskin.

Företag som Nespresso och Sjöstrand har en hel uppsjö med typer av kaffekapslar att välja på, så det finns gott om smaker och kaffetyper.

Kapselmaskiner är väldigt renliga och tar därför väldigt lite tid och kraft för att rengöra. Till skillnad från de andra espressomaskinerna.

Det negativa med kapselmaskinerna är att kaffekapslarna kan vara dyra. De är heller inte universella. Det är inte alltid du kan använda andra företags kapslar, utan du är oftast bunden till maskintillverkarens egna kapslar.

Storlek

Det finns både små och stora espressomaskiner. Innan köpet bör du veta hur mycket utrymme som finns på köksbänken och hur stor espressomaskinen får vara.

En liten espressomaskin är bra om du vill spara på utrymme i köket. De är oftast billigare, men med konsekvensen att de inte har lika många funktioner och inställningar.

För maximal justerbarhet och kontroll, så behöver du antingen köpa en stor automatisk espressomaskin eller en liten manuell espressomaskin.

Kom ihåg att kaffemaskiner brukar se ganska små ut i produktbilderna, men i verkligheten kan de vara massiva. Var därför noga med att kolla storleken på maskinen innan köpet.

Inbyggd kvarn

En espressomaskin med kvarn gör såklart livet lite enklare. För att inte nämna roligare.

Om du vill kunna mala dina egna kaffebönor, så behöver du antingen en espressomaskin med kvarn eller en separat kaffekvarn.

Kom ihåg att espressomaskiner med kvarn kommer att vara större. Oftast är kvarnen placerad ovanpå maskinen, så var noga med att du har tillräckligt med utrymme under köksluckorna.

Mjölkskummare

Om du dricker mycket cappuccino så behöver du mjölkskum. Antingen från en separat mjölkskummare, eller så köper du en espressomaskin med mjölkskummare.

En espressomaskin med mjölkskummare kommer att vara större än en maskin utan. Men vi föredrar det, istället för att ha två separata maskiner som tar upp plats på köksbänken.

En inbyggd mjölkskummare i espressomaskinen kommer också höja priset på maskinen. Så om du sällan dricker kaffe med mjölk – då kan det vara bra att välja en maskin som inte kan skumma mjölk.

Antal bars

Vattentrycket och temperaturen får inte vara för hög och måste vara konsistent när du gör kaffe. Framförallt espressokaffe.

Det optimala trycket för att brygga espresso är 9 bars.

Många tillverkare har börjat marknadsföra sina espressomaskiner med 17, 18 och 19 bars. Men ett högre tryck innebär inte nödvändigtvis bättre espresso. Snarare tvärtom.

Tester har gjorts där 9 bars tycks vara den trycknivå som människor gillar mest.

Maskinens temperatur och tryckkontroll är mycket viktigare. Du kan ha en espressomaskin med 18 bars – men dålig tryckkontroll. Resultatet kommer därför bli mycket sämre än en maskin med 8 bars och bra tryckkontroll.

De främsta espressomaskinerna brukar nå upp till 9-10 bars och har en stabil tryckkontroll. Mer än så är oftast överflödigt.

Dyr eller billig espressomaskin

En bra espressomaskin kan kosta från 2000 kronor upp till 40 tusen kronor. Vilken prisklass som passar dig bäst beror på vad du behöver och vill ha ut av kaffemaskinen.

Det är många aspekter som spelar in när det kommer till espressomaskiners vilt skiljande priser. Först och främst är teknologin av stor betydelse.

Helautomatiska espressomaskiner kostar i regel mer än halvautomatiska och manuella espressomaskiner.

Men kvalitén på maskinen och dess funktioner spelar också stor roll. En kommersiell espressomaskin kräver oftast mer precision och högre kvalité än en espressomaskin för hemmet.

Det går att hitta billiga espressomaskiner som presterar bra, men då är det oftast på bekostnad av livslängd, användarvänlighet och funktioner.

Om du letar efter en billig espressomaskin under 2000 kronor så är sannolikheten att du blir besviken stor. Dessa maskiner har sällan en kvalité som matchar förväntningarna. Då får du mer för pengarna om du köper en annan typ av kaffemaskin.

Hur länge håller en espressomaskin

Espressomaskin-gör-gott-kaffe

En espressomaskin brukar hålla mellan 5 och 15 år, beroende på maskinen och hur den har använts.

Precis som all annan köksutrustning så behöver maskinen rengöras och underhållas regelbundet för att den ska behålla kvalitén.

Faktorer som avgör:

 • Materialet
 • Hur ofta den används
 • Underhållning
 • Typ av espressomaskin

Även om en billig espressomaskin kan verka lockande, så är det bättre att investera i en rejälare maskin. De är oftast av bättre kvalité, vilket bruka innebära en längre livslängd och bättre support från tillverkaren.

Vad är mest kostnadseffektivt; en maskin för 2000 kronor som håller i fem år eller en maskin för 4000 som håller i 15 år? Svaret är ganska enkelt. Du får vad du betalar för.

Hur fungerar en espressomaskin

En espressomaskin brygger kaffe genom att pressa hett vatten genom ett finmalet kaffe placerat i en behållare.

Med hjälp av ånga, kolvar och pumpar så tvingas varmvattnet genom kaffet. Det skapar ett högt tryck.

I kombination med espressomaskinens låga mängd vatten i förhållandet till kaffe, så får espressokaffet sin distinkta smak och textur.

Den här processen kräver stor precision, både vad gäller tryck och temperatur i maskinen. Av den anledningen kan skillnaden på kaffe vara väldigt stor mellan dyra och billiga espressomaskiner.

Vilket kaffe till espressomaskin

Espressomaskin-brygger-espresso

Så länge kaffet är finmalt, så kan du använda vilken typ av kaffe som helst i din espressomaskin.

De flesta föredrar mörkrostat kaffe för espresso, då det ger en starkare smak – vilket har blivit symboliskt för espressokaffe.

Många kaffebönor som säljs som ”espressokaffe”, är egentligen bara mörka bönor. Just därför att det är vad man brukar använda för att brygga espresso.

Med det sagt, så kan du givetvis använda vilket typ av kaffe du vill till din espresso. Ljus, mörk, Arabica eller Robusta. Välj den sort som passar dig bäst.

Kan man göra vanligt kaffe i en espressomaskin

Nej, det går inte att göra vanligt svart kaffe i en espressomaskin. Såvida du inte har en multifunktionell maskin.

Hur man brygger vanligt kaffe och espressokaffe är annorlunda – vilket påverkar smaken och konsistensen på kaffet.

Om du föredrar vanligt kaffe så är det bättre att köpa en kaffebryggare eller en vanlig kaffemaskin. Espressomaskiner är designade för espressokaffets specifika typ av bryggning.