Rostigt-gjutjärn

Hur du räddar en rostig gjutjärnspanna

En rostig gjutjärnspanna behöver inte kastas. Det finns metoder för att återställa och renovera gamla gjutjärnspannor så att de blir som nya igen. Steg för steg visar vi hur.

Din gjutjärnspanna är gammal och rostig – men det finns ingen anledning till panik.

Det är fullt möjligt att återställa och renovera gjutjärnspannor och grytor till ett bra skick. Det är en av fördelarna med gjutjärn.

Faktum är att det är förvånansvärt enkelt att renovera en gjutjärnspanna.

I den här artikeln visar vi steg för steg hur du snabbt och enkelt kan ta bort rost från gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor.

Ta bort rost från gjutjärnspanna

Gjutjärnsgryta-med-rost

En av våra favoritmetoder för att renovera en rostig gjutjärnspanna eller gryta är med hjälp av ättika.

Vad du behöver:

 • Ättika
 • Vatten
 • Diskmedel
 • Borste eller stålull
 • Ren kökshandduk eller papper
 • Olja

Gör så här:

 • Ättika och vatten. Fyll pannan med hälften vatten och hälften ättika. Låt den sedan stå i en eller två timmar.
 • Ta bort rost. Spola sedan rent pannan med varmvatten. Använd lite diskmedel och stålull för att skrubba rent pannan under rinnande vatten. Ta inte i för hårt när du skrubbar, så att du inte avlägsnar metall.
 • Spola rent. När du tagit bort all rost från gjutjärnet ska du spola den rent med varmvatten. Använd lite diskmedel på svampen om det behövs. Rost, metall och smuts måste bort från pannan. Den ska vara helt rent.
 • Torka. Använd sedan en ren kökshandduk eller hushållspapper för att torka pannan. Ställ den sedan för att lufttorkas i diskstället, med fritt luftflöde. Vänta tills gjutjärnspannan är helt torr.
 • Olja in pannan. Nu när rosten är borta från gjutjärnspannan, så är det dags att behandla den med olja. Följ vår guide för hur man oljar in en gjutjärnspanna.
 • Låt svalna. Efter att du bränt in en ny non-stick-beläggning så låter du pannan svalna och vila i en timma. Sen är den redo att användas igen – fri från rost!
 • Varför rostar gjutjärnspannor

  Rost-i-gryta

  Rost uppstår i gjutjärnsgrytor och pannor när de exponeras för fukt i längre perioder.

  Det sker främst när man låter pannan stå i vatten under en längre tid eller om du lagt den i diskmaskinen.

  En annan vanlig orsak är när man rengör gjutjärnspannan för hand – för att sedan låta den lufttorka. Det ger fukten och vattnet möjlighet att absorberas i materialet och orsaka rost.

  Därför är det viktigt att torka pannan noga för hand, med en ren kökshandduk eller papper, innan du ställer den för att lufttorka.

  Köksutrustning av gjutjärn kan även rosta om de förvaras i en fuktig miljö. Exempelvis i ett skåp ovanför diskmaskinen, under diskbänken eller utomhus.

  Är rost i gjutjärnspannor farligt

  Experter och forskare av idag anser det vara osannolikt att små mängder rost i gjutjärnspannor är skadligt.

  Det finns, i skrivande stund, inga studier som visar på att gjutjärnspannor med lite rost skulle vara farligt.

  Än dock, får man komma ihåg att det är rost vi pratar om. Om du dagligen lagar mat i en rostig gjutjärnspanna, så innebär det med största sannolikhet att du varje dag får i dig små mängder rost genom maten. Det kan inte vara hälsosamt.

  Om du ser att din panna eller gryta börjat rosta, gör du bäst i att avlägsna rosten så fort som möjligt. Antingen med hjälp av stålull eller sandpapper, som vi beskriver i metoden här ovanför.

  Även om risken anses vara liten med gjutjärnspannor, så kan dessa uppfattningar förändras. Klart är i alla fall att rost inte är bra att konsumera.

  Vi rekommenderar därför att du antingen köper en ny gjutjärnspanna eller tar bort rosten direkt. Det är alltid bra att ta det säkra före det osäkra.

  Kan man rädda en gammal gjutjärnspanna

  Rostig-stekpanna

  Gjutjärn är ett extremt hållbart material. Samtidigt som det har en benägenhet att förstöras och rosta när det utsätts för fukt.

  Till skillnad från många andra material i kastruller och pannor, så kan du rädda gamla gjutjärnspannor som rostat.

  Allt du behöver göra är att:

  • Rengöra pannan grundligt
  • Ta bort rosten med ättika och vatten
  • Behandla pannan med olja

  När du tar bort rosten så förstör du, medvetet, stekpannans beläggning. När du sedan oljar in, eller bränner in, gjutjärnspannan så återskapar du beläggningen på nytt.

  Oljan skapar en ny beläggning som skyddar pannan eller grytan från fukt och skador. Samtidigt som ytbehandlingen motverkar att mat fastnar i stekytan när du lagar mat.

  Det är med andra ord fullt möjligt att rädda en gammal gjutjärnspanna som börjat rosta. Om den bara har små rostfläckar så är det en relativt snabb och enkel process.

  Om pannan har mycket rost och smuts, så kan du behöva repetera vissa steg vid renoveringen. Det kan ta lite längre tid.

  Motverka rost i gjutjärnspannor

  Rost uppstår i gjutjärnsgrytor och pannor när de inte förvaras eller underhålls på rätt sätt.

  Även om det inte är speciellt svårt att ta bort rost från gjutjärn, så vill du undvika att det uppstår från början

  • Rengör alltid pannan direkt efter användning. Låt den svalna, så att den inte är stekhet – men låt den aldrig hinna bli kall
  • Lägg aldrig gjutjärnspannor i diskmaskinen, det kommer orsaka skador och rost
  • Undvik diskmedel så gott det går när du rengör gjutjärnspannan. En svamp och varmvatten är oftast allt som behövs
  • Olja in gjutjärnsgrytan eller pannan regelbundet. Runt 2-3 gånger om året brukar räcka för de flesta hemmakockar
  • Torka alltid gjutjärnet för hand efter rengöring. Om du bara låter den lufttorka efter rengöring, så kommer fukten hinna absorberas av materialet och orsaka rost