Gjutjärnspanna

Bästa gjutjärnspannan 2024 – Årets topplista

Bäst i test

Skeppshult-Stekpanna-Gjutjärn

Skeppshult Stekpanna Gjutjärn

Bästa gjutjärnspannan

Den är rejäl, håller värmen ypperligt och levereras redan inoljad. Den kan användas på alla värmekällor. Skeppshult är fenomenala när det kommer till köksutrustning i gjutjärn. Ett självklart val.

Mer info i butik

Våra favoriter

Gjutjärnspannor har fått ett uppsving igen. Den gamla klassikern hade en liten dvala, då det blev trendigt att börja använda lite lättare pannor som kräver mindre underhåll.

Nu har gjutpannan blivit populär igen – och vi är inte förvånade.

Gjutjärn är ett material som är extremt prisvärt, framförallt om man tittar på livslängd och kvalitet.

Det är inte ovanligt att gjutjärnspannor och grytor är i familjers ägor från generation till generation.

Tar man hand om dem så håller de otroligt länge, och blir dessutom bättre med tiden.

Vi gav våra testare uppdraget att testa de populäraste gjutjärnspannorna för att se vilka som ger mest för pengarna. Resultatet blev mycket intressantare än tidigare år.


Bäst i test: Skeppshult Stekpanna Gjutjärn

Anledningar att köpa:

 • Håller värmen bra
 • Kan användas på alla värmekällor
 • Högsta kvalitet
 • Redan inoljad
 • Rejäl
Anledningar att inte köpa:

Skeppshult klingar kvalitet. Detta svenska företag har funnits sedan 1906, och har specialiserat sig på köksprodukter av gjutjärn. De görs av rent tackjärn, vilket innebär att inget järnskrot används.

För att pannan ska få en non-stick yta används ekologisk rapsolja. Denna bränns in i ytan, och ger alltså ett naturligt skydd utan några som helst kemikalier.

Den har ett stödhandtag uppe längs kanten som underlättar när man lyfter pannan.

En särskild svarvad botten gör att den står stadigt på plattan även vid mycket hög värme. Fördelarna med den här stekpannan är många.

Sammanfattning:

Den har god värmeledning, är giftfri, fungerar på alla värmekällor (även i ugn) och den har 25 års garanti.

Den här pannan är av högsta kvalitet och har allt du kan tänkas vilja ha i en gjutjärnspanna. Konsekvensen av den höga kvalitén är att den också väger en del, vilket kan vara svårt för sjuka eller äldre människor.

Ta hand om pannan på rätt sätt och du har en av de bästa gjutjärnspannorna i ett par årtionden framåt! Definitivt en av våra favoriter.


Väldigt Lätt: Ronneby Bruk Lätt gjutjärn

Anledningar att köpa:

 • Lättvikt
 • Bra grepp
 • Värms snabbt upp
 • Klarar av upp till 220c värme
 • Väldigt populär
Anledningar att inte köpa:

 • Mindre stekyta än väntat

Det man främst slås av med den här pannan är att den är så lätt att lyfta. Den är 20 cm i diameter, har en bottenplatta på 12 cm och väger endast 0,9 kg. Man kan lätt hålla den med en hand till och med när det är mat i den.

Det silikonbeklädda handtaget gör den dessutom ännu enklare att hålla i. Detta skiljer den från andra gjutjärnspannor, och är en klar fördel.

Anledningen till den lätta vikten är att den tillverkas med en helt ny teknik. Den är exakt likadant sammansatt som andra pannor, och med samma höga kvalitet.

Men med hjälp av ny teknik kan gjutjärnet göras tunnare, och ändå behålla samma bra stekegenskaper.

Som ett extra plus innebär detta att den kommer upp i värme snabbare. Dessutom är det lätt att hålla värmen på samma nivå.

Sammanfattning:

En riktigt bra panna. Man får dock se upp med att inte använda sig av alltför hög värme när man hettar upp den. Detta för att den snabbare kommer upp i värme än många andra och därför riskerar att överhettas.

Pannans stekyta är mindre än vi hade förväntat oss. Man mäter från kanterna och inte själva stekytan.

Prismässigt är den mycket billig och fungerar perfekt till de flesta maträtter, tillfällen och kök. Ett bra val!


Väldigt Tålig: Le Creuset Signature Stekpanna

Anledningar att köpa:

 • Kan maskindiskas
 • Tål ugn och grill
 • Fungerar på induktionshällar
 • Pip på båda sidor
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

En något annorlunda variant av gjutjärnspanna. För det första skiljer den sig i formen mot mer traditionella pannor.

För det andra kan den även användas på lite annat sätt. Den är blank utvändigt och invändigt belagd med emalj som gör att den klarar mycket höga temperaturer.

Den har också ett lite bredare handtag av gjutjärn. Alla sorters värmekällor fungerar för den.

Till skillnad från många andra gjutjärnspannor kan den även diskas i maskin, vilket känns som en klar fördel.

Sammanfattning:

Le Creuset lämnar livstidsgaranti på sina pannor, vilket talar för den höga kvalitet, men också tillverkarens kundservice.

Stekpannan är otroligt enkel att göra ren och smaken på maten blir väldigt naturlig och god.

Smörj in den med rapsolja ibland och du har definitivt ett bra järn i många år framöver.


Effektiv Design: Lodge Stekpanna

Anledningar att köpa:

 • Smart design
 • Enkel att rengöra
 • Bra stekyta
 • Användbara hällpipar
 • Populär
Anledningar att inte köpa:

Amerikanska Lodge Cast Iron grundades redan 1896 och har alltsedan dess inriktat sig på tillverkning av stekpannor och grytor av hög kvalitet. Ett annat av deras motton är också lång livslängd.

Deras gjutjärnspanna är väldigt gedigen. Den tål 260 grader och passar alla värmekällor inklusive induktion. Alla sorts redskap kan användas i den, men du ska givetvis undvika metall för att slippa repor.

Dock måste den diskas försiktigt, endast med varmt vatten, och efteråt smörjas in med vegetabilisk olja.

Gör man detta garanterar tillverkaren dock att den håller i stort sett för alltid och att den dessutom blir bättre ju mer den används – som de flesta andra gjutjärnspannor.

Ytan är också belagd med non-stick skydd så man kan börja använda den direkt när man köpt den.

Den får ett minus, och det för att handtaget lätt blir varmt. Observera alltså att man vid högre temperaturer och lång stekning måste använda grytlapp.

Pannan är däremot utrustad med ett extra handtag längs den övre kanten, därtill ett ovanligt greppvänligt och stabilt sådant, så för detta får Lodge också ett extra plus.

Sammanfattning:

Allt-som-allt en mycket bra gjutjärnspanna av hög kvalitet. Om pris och storlek faller dig i smaken så är det, utan att tveka, ett suveränt val.


Vilken gjutjärnspanna är bäst för dig

En gjutjärnspanna är ett av de billigaste köksredskapen du kan köpa, allra främst då livslängden ofta sträcker sig till flera årtionden.

Du vill ha en så bra och prisvärd panna som möjligt, men vad ska man egentligen titta efter?

Här är expertens bästa tips för att du ska göra en bra affär.

Tung eller lätt gjutjärnspanna

Gjutjärn är synonymt med tyngd och skakiga armar. Men om du läst vårt bäst-i-test här ovanför, så vet du att stekpannan faktiskt inte behöver vara så tung. Vi listar till och med en modell som väger under ett kilo!

Men det finns ett par viktiga saker att ta i beaktning.

Det finns tunna gjutjärnspannor som väger väldigt lite, men det innebär också att de värms upp snabbare och värmefördelningen blir därför också sämre.

En gjutjärnspanna med tjock botten är att föredra, då dess värmefördelning och kvalitet oftast är mycket bättre. Därför bör du avgöra hur mycket du vill kompromissa och med vad.

Om du är lite äldre eller har problem med armar och axlar, då kan en lättare gjutjärnsstekpanna vara att föredra. Om du inte har några problem med att lyfta lite tyngre pannor, då rekommenderar vi att du riktar in dig på en tung panna med tjock botten.

Tjocklek på botten är viktigt

En tjockare botten innebär i regel bättre och mer kontrollerad matlagning, när det kommer till gjutjärn. Även om du vill ha en lätt och flexibel panna, så rekommenderar vi att du köper en modell som är minst 5 mm tjock.

Ju tjockare botten är, desto jämnare blir värmefördelningen – vilket resulterar i bättre matlagning.

Välj handtag beroende på användning

Pannans handtag är viktigt för många, allra främst då det kan ge stekpannan några stilpoäng. Det är också viktigt att tänka på av praktiska skäl.

Om du exempelvis vill använda pannan i ugnen, så vill du främst ha ett handtag av metall. Det är en omöjlighet om du har plasthandtag och trähandtag riskerar att spricka.

De absolut snyggaste handtagen är utan tvekan av trä. De kan se väldigt stilrena ut och gör sig bäst om du serverar gäster direkt från stekpannan.

Tänk på hur du ska använda pannan, om den ska in i ugnen så behöver du ett metallhandtag.

Stor eller liten gjutjärnspanna

Ett vanligt misstag folk gör när de köper stekpannor är att de väljer fel storlek. De kan sedan använda den i flera år – utan att veta att den har fel storlek!

En stor stekpanna kan laga mer mat och en liten panna mindre mat. Det vet vi. Men den måste också passa din spis. Om du har en stekpanna som är för stor för spisen, så kommer värmefördelningen att vara dålig. Det leder i sin tur till bränd, ljummen och illa tillagad mat.

Tänk på spisens storlek innan du köper en gjutjärnspanna. Det är mycket viktigt.

Rätt spis för rätt gjutjärnspanna

Kontrollera alltid att stekpannan du funderar på att köpa, kan användas på din spis. Alla gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor klarar inte av induktionshäll, även om många gör det.