Stekpanna-med-nonstick

8 Tips hur man tar hand om en stekpanna med nonstick

Att ta hand om sin stekpanna med nonstick-beläggning är viktigt för kvalitén och livslängden. Våra kockar delar här 8 av sina bästa tips för att ta hand om stekpannor med anti-stick-beläggning.

En stor del av alla stekpannor som säljs idag har nonstick-beläggning. Det är bra både för matlagningen och när du ska rengöra pannan.

Men det betyder också att du måste vara lite mer försiktig och ta hand om stekpannan på rätt sätt.

8 Tips för att ta hand om din stekpanna med nonstick

Att ta hand om och rengöra din stekpanna på rätt sätt kan innebära att du förlänger både kvalitén och livslängden på pannan med flera år.

Här är våra kockars bästa tips för att ta hand om din nonstick-panna på rätt sätt.

1. Använd inte diskmaskinen

En del tillverkare skriver att det går att använda stekpannan i diskmaskinen, men det betyder inte att pannan inte tar skada.

Det varma och långvariga vattnet och diskmedlet, kommer att försämra non-stick-beläggningen. Lägg därtill all annan metallutrustning som riskerar att flyga runt i diskmaskinen och repa stekpannan.

Det är enkelt och skönt att använda diskmaskinen, men det har en förödande effekt på din stekpannas stekyta och non-stick.

2. Spola med varmvatten direkt

En bra sak med nonstick är att det motverkar mat från att fastna i pannan – men bara om du tar bort maten direkt.

Om du låter maten ligga kvar, så ökar det risken för att maten fastnar. Ju längre du låter tiden gå, desto mindre effekt har nonstick-beläggningen.

Så fort du är klar med stekningen, gör du bäst i att skölja av och rengöra stekpannan med varmvatten och lite diskmedel.

3. Undvik metall och hård utrustning

Det spelar ingen roll hur hårt något har fastnat i stekpannan – använd aldrig metall i den. Metallslevar, stålull eller annan hård utrustning kommer att repa och förstöra beläggningen.

Allt med metall ska uteslutas från köksutrustning med nonstick.

Använd istället plast, trä och svampar.

4. Bakpulver för rengöring

Något har bränt fast i stekpannan och vad du än gör så försvinner det inte.

Istället för att använda extra starka och frätande diskmedel, så kan du använda bakpulver eller olivolja.

Blanda bakpulver med varmvatten tills det blir en liten kräm/pasta.

Skrubba sedan smeten, med hjälp av en svamp, på området där maten har bränts fast. Skölj sedan med varmvatten och fortsätt sedan på nästa ställe där mat har bränts fast.

Man brukar rekommendera vinäger när något har fastnat i pannan. Men det gäller andra stekpannor. Använd aldrig vinäger på en stekpanna med nonstick-beläggning.

5. Undvik höga temperaturer

Det finns stekpannor som är undantag för regeln. Men de flesta nonstick-pannor bör inte användas i ugnen och de behöver steka på högsta temperatur.

Låg och medium-temperatur är bäst för att stekpannan ska behålla kvalitén på beläggningen. Om du använder för höga temperaturer kan det förstöra stekytan.

6. De håller i ungefär fem år

Tyvärr håller stekpannor med nonstick inte lika länge som andra typer av pannor.

Om din stekpanna är klistrig och kladdig även efter att du har rengjort den, så betyder det att beläggningen håller på att gå bort. Om den är väldigt repig, så är även det ett tecken på att pannan har gjort sitt.

De flesta stekpannor med nonstick, som tagits hand om på rätt sätt, håller i regel runt 5 år.

7. Olja in stekpannan

Att olja in stekpannor av nonstick är inget måste – men det är bra för materialet. Att smörja in lite olja på ytan innan och efter användning, kan hjälpa till att skydda stekytan.

Du behöver givetvis inte smörja in stekpannan som en panna i gjutjärn. Det räcker gott och väl med ungefär en tesked olja eller en halv matsked, beroende på pannans storlek.

8. Förvara stekpannan korrekt

Ställ aldrig någonting i stekpannan när du förvarar den. Det kommer att repa och skada beläggningen.

Om det är dåligt med utrymme och du inte har annat väl än att stapla redskapen på varandra, så kan du lägga en handduk på stekpannan för att skydda stekytan.

Se även till att pannan är helt torr och ren innan du ställer den i skåpet.

Bästa stekpannan med nonstick

Alla stekpannors nonstick-beläggning är inte densamma. De kan skilja sig en hel del både vad gäller kvalité och livslängd.

De allra främsta tillverkarna är:

  • Scanpan
  • Skeppshult
  • Tefal (Jamie Oliver)
  • Greenpan

Tidigare i år utnämnde vi årets bästa stekpanna, som är en nonstick-panna från Scanpan.

Utöver det, så hittar du även fyra andra bra stekpannor med anti-stick-beläggning av hög kvalité.