Kött-steker-i-kastrullen

Kan man steka i en kastrull – Allt du behöver veta

Det kan finnas flera anledningar till varför du skulle vilja steka mat i en kastrull. Kanske du inte har någon stekpanna för tillfället, eller bara vill testa något nytt.

Många köksredskap går att använda till andra arbetsområden än de egentligen är designade för.

Frågan är om det går med en kastrull?

Låt oss ta reda på det.

Kan man steka i en kastrull

Det korta svaret är ja, du kan steka mat i en vanlig kastrull.

Det långa svaret är att det krävs mer teknik och du behöver ha koll på hur din kastrull är utformad, då det påverkar resultatet.

Om du exempelvis ska göra en wok, så har du i regel många ingredienser. Om din kastrull är liten och alla ingredienser ligger på varandra, så kommer de inte bli stekta. Istället kommer maten att bli ångkokt.

Om du planerar att göra en wok bör du därför steka maten i omgångar, så att allt får plats i kastrullens botten.

Det här gäller allt du ska steka i kastrullen. Om köttet inte ligger direkt på botten, är chansen stor att maten blir ångkokt och inte stekt.

När du steker i en kastrull är det viktigt att du hela tiden har tillräckligt med olja, för att förhindra att maten fastnar i botten.

Om maten innehåller mycket fett eller vatten, kan du ibland behöva ta bort kastrullen från värmen och ta bort överflödet av vätska. Om du inte gör det så kommer maten att bli kokt.

Kastruller kan steka, men det är svårare

Det går alldeles utmärkt att steka i en vanlig kastrull. Men det är mer tidskrävande, kräver mer uppsikt och om du är inte vaksam riskerar du att koka maten istället för att steka den.

Kastruller är gjorda för att behålla ånga och vätska, vilket inte är optimalt när du ska steka maten.

Var även beredd på att kastrullen kommer att steka råvarorna mycket långsammare än en stekpanna.

Om du har flera kastruller att välja på, så är störst oftast bäst när det kommer till att steka. Eftersom du då får mer stekyta. Du vill undvika att råvarorna ligger på varandra, då det gör så att de ångkokas istället.

Det är även viktigt att komma ihåg att kastrullen kan bete sig annorlunda. Om den har en väldigt tjock botten, så innebär det att värmen kommer att hålla längre.

Så när du har stekt klart maten, kan det vara bra att lägga maten direkt i en annan bytta. Annars finns risken för att köttet fortsätter att steka.

Vilken kastrull är bäst att använda

Vilken kastrull då bör steka med, beror helt och hållet på vad du ska steka.

I vårt årliga test av den bästa kastrullen, så går vi även igenom skillnaderna mellan olika material i kastruller.

Man får komma ihåg att kastruller i aluminium kan förvridas i för hög värme. Gjutjärn tar lång tid att värma upp, så det gäller att inte vara stressad och försöka höja temperaturen för fort.

Om du ska steka med kastrullen, så är det bästa valet oftast en kastrull i rostfritt stål eller gjutjärn. Helst med så låga kanter som möjligt, då de höga kanterna gör så att vätska och ånga behålls i kastrullen.

Eftersom du inte vill stapla råvarorna på varandra i kastrullen, då det gör så att de kokas istället för att stekas, är en större kastrull oftast att rekommendera. Det beror helt och hållet på mängden mat du planerar att steka i kastrullen.