Köksassistent-på-köksbänk

Köksassistent bäst i test 2024 – Årets topplista

Bäst i test

Ankarsrum-köksassistent

Ankarsrum assistent original

Bästa köksassistenten

Med sin 7 liter stora behållare och otroligt starka motor på 1500 watt – så är det en stor favorit i år. Motorns automatiska reglering är en funktion som gör jobbet ännu lättare än förut. Definitivt en av årets mest prisvärda köksassistenter!

Mer info i butik

Våra favoriter

En köksassistent gör bakning och matlagning mycket enklare och snabbare. Framförallt om du hanterar tunga degar i stora kvantiteter.

Men det gäller att du köper rätt typ av köksassistent. Annars finns risken att du köper en dyr maskin vars motor blir slö och långsam efter bara ett år.

För att hjälpa dig att hitta rätt, så har vi recenserat årets mest prisvärda köksassistenter – för varje budget.


Bästa köksassistenten: Ankarsrum Assistent Original

Ankarsrum-köksassistent

Anledningar att köpa:

 • Enkel att rengöra
 • Kan hantera 5 kg deg
 • 7 års motorgaranti
 • Motorn har självreglering
 • Snygg design
 • Ny version
Anledningar att inte köpa:

 • Något högre ljudnivå än övriga

När det kommer till köksassistenter så är det oftast tre namn som ständigt dyker upp: Kenwood, Ankarsrum och KitchenAid.

Den här maskinen från svenska Ankarsrum drar det längsta strået när det kommer till höga betyg och många recensioner. Definitivt en av de populäraste modellerna där ute.

Med sin klassiska design, 7 liters stora behållare och starka motor på 1500 W så är det en oerhört kraftfull maskin. Perfekt för dig som vill göra stora degar.

Vi gillar att motorn har en automatisk reglering av varvtalet, baserat på hur tungt belastad (hur mycket och hur tung deg du har i behållaren) motorn är. Den funktionen fungerar lika exemplariskt som förra versionen av den här modellen.

I övrigt har man uppdaterat och förstärkt motorn sedan föregångaren, som även den var väldigt populär.

Maskinen är, till skillnad från många andra modeller, enkel att rengöra. Ett stort antal delar går att maskintvättas, vilket är ett plus.

AKM6230 har en förvånansvärt stark och effektiv motor, vilket leder till två saker. Den låter lite mer än de flesta andra köksmaskiner och den vibrerar mer.

Som tur är har man satt ett par rejäla sugproppar på undersidan av maskinen, så den rör sig inte ens en millimeter på köksbänken.

Maskinen är en riktig arbetshäst. Den kan hantera degar upp till 5 kg tunga och den gör arbetet riktigt effektivt.

Den stora behållaren och kraftfulla motorn innebär att maskinen är ganska stor. Men som tur är är den snygg, så det gör inget om den står på köksbänken ett par timmar.

Ankarsrum har producerat köksassistenter sedan 40-talet och det märks. Man har haft lång tid på sig att utveckla och förbättra sina modeller.

Det är alltså inte så konstigt att AKM6230 har prisats av både köksmästare och vanliga konsumenter. Antalet fördelar är, i jämförelse med många andra köksassistenter, i en klass för sig. Den enda nackdelen vi hittat är den höga ljudnivån – även om det inte är så högt att det blir störande.

Omdöme:

En stor köksassistent som kan hantera stora kvantiteter deg. Vi älskar motorns automatiska självreglering som gör arbetet mycket enklare och effektivare.

Ljudnivån är högre än på många andra modeller, men inget som sänker betyget. En bra premiumprodukt för dig som vill ha kvalitet i köket.


Bästa premium köksassistent: Bjørn Teddy Varimixer

Bjørn-Teddy-köksassistent

Anledningar att köpa:

 • Perfekt för hemmabagare och bagerier
 • Exceptionellt hög kvalité
 • Hög hållbarhet
 • Tystgående
 • Vibrerar ej
 • Stark motor
 • Hanterar tunga och lättar degar
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar en del
 • Tung

Helt klart den mest professionella köksassistenten i årets test. Prestandan och kvalitén är enastående!

Först och främst är det en riktigt rejäl och robust hushållsmaskin. Den är stor och tung med sina 20 kg. Men för det får du en enorm kapacitet på 2 till 2,5 kg och en kvalité som ingen annan kan mäta sig med.

Maskinen är gjord av plast och rostfritt stål – vilket märks så fort man tar på maskinen. Kvalitén är genomgående hög, in i minsta detalj. Vilket bådar gott för framtiden och livslängden.

Teddy Varimixer drivs av en trefasmotor med en frekvensomvandlare. I andra termer innebär det att den är extremt stark, samtidigt som den optimerats för att ta tillvara på energin vid användning.

Men det som förvånar oss mest är hur låg ljudnivån är. Vibrationerna från maskinen likaså. Det är helt klart en av de tystaste köksassistenterna vi sett på många år. Trots dess höga prestanda.

Tillbehören som följer med maskinen är av precis lika högkvalitativt rostfritt stål som själva maskinen. Du får en ballongvisp, degkrok, slickepott och en stor skål. Man har även inkluderat en påfyllningsbricka och ett lock i plast.

Rent prestandamässigt så får den högsta betyg. Resultaten blir fantastiskt bra och den knådar varje deg utan några som helst svårigheter.

Men den här typen av kvalité kommer inte gratis. Räkna med att betala upp mot 12,500 kronor för den här maskinen. För någon som bakar bröd och bakelser någon gång i månaden så är den på tok för dyr.

Men om du bakar mycket och ofta, då är den här maskinen en dröm. Det blir inte mer lyxig och professionellt än så här. Definitivt ett av de bästa köpen för dig med ett stort intresse för bakning.

Omdöme:

En professionell köksassistent på alla sätt och vis. Kvalitén är genomgående hög in i minsta lilla detalj. Den är tung och kostar en del, men det är ett måste för den här typen av kvalité och prestanda.

Maskinen är en av de tystaste och vibrerar knappt alls. Den klarar av alla typer av degar med bravur. Maxkapaciteten är 2-2,5 kg, eller 5 liter.

Om du bakar mycket och ofta och vill ha det absolut bästa, vare sig det är hemma eller på bageriet, så är det här ett självklart köp!


Bästa budget köksassistent: Kenwood Köksmaskin

Kenwood-köksassistent

Anledningar att köpa:

 • Motor med 1000 watt
 • 6 olika hastighetssteg
 • Långsamt start
 • Får jobbet gjort
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

 • Vibrerar vid tyngre degar

Det är svårt att hitta bra och billiga köksassistenter. Kenwoods köksmaskin är en av få som både har ett lågt pris och presterar bra.

Maskinen har en stark motor på 1000 watt och en skålkapacitet på 5 liter. Vilket är mer än vad vi förväntat oss för en så budgetvänlig köksassistent.

När du först sätter på maskinen så börjar det också långsamt, för att sedan accelerera i hastighet. På så sätt slipper du stänk och skvätt när du börjar blanda och mixa dina råvaror. En uppskattad funktion!

Den är utrustad med 6 olika hastighetssteg, så att du kan anpassa blandningen utefter specifika ingredienser och recept.

Det är inte den tystaste maskinen och det blir en del vibrationer när du blandar tyngre degar. Men för det här priset så är det definitivt petitesser som vi kan leva med.

Köksassistenten är tillverkad av metall och rostfritt stål, vilket genererar en vikt på ungefär 9 kilo.

Överlag är vi riktigt nöjda med Kenwoods köksassistent. Den är snygg, snabb och får jobbet gjort. I paketet följer det med en blandare, visp, degkrok och en skål.

Omdöme:

Om du letar efter en bra budget köksassistent så är Kenwoods köksmaskin ett riktigt bra val. Den har en stark motor och du kan själv välja mellan 6 olika hastighetssteg.

När du först sätter på den så börjar den långsamt, för att sedan gå snabbare, så att ingredienser inte stänker upp över skålen.

Maskinen är tillverkad av metall och rostfritt stål, som känns både stabilt och hållbart.

Helt klart ett prisvärt alternativ för dig som vill ha något lite billigare, utan att kompensera med vare sig kvalité eller motorkraft.


Låg ljudnivå: KitchenAid Artisan 175

KitchenAid-Artisan-köksassistent

Anledningar att köpa:

 • Energisnål
 • Enkel att sätta ihop
 • Populär modell
 • Låg ljudnivå
 • Hög kvalitet
 • Väldigt snygg
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska kostsam

Ingen bäst i test-lista av köksassistenter är komplett utan KitchenAid. De har länge varit en av toppnamnen i den här kategorin och så även denna gång.

Först och främst är designen riktigt snygg. Vi gillar den skarpt, framförallt den blänkande röda färgen! Insidan av behållaren är gjord i rostfritt stål, vilket minskar risken för att deg fastnar.

Skålen är på 4,8 liter och det finns 10 olika hastigheter på maskinen. Specifikationerna, plus designen, för tankarna till Smegs retro-maskin.

Den största skillnaden är ljudnivån, där Artisan 175 är väldigt tyst om man jämför med alla andra modeller. Troligtvis för att man använder ett kugghjul istället för en drivrem, som de flesta andra gör, på insidan. Ett smart val av KitchenAid!

Maskinen har en ”soft start”-funktion, vilket innebär att den börjar sakta i början för att sedan stegra i hastighet. På så sätt slipper du få få  mjöl och mjölk stänkt över dig.

Artisan 175 är väldigt enkel att sätta ihop. Även vi med tummen mitt i handen kan sätta ihop den på nolltid utan att bli arga och kasta maskinen ut ur fönstret. Vi gillar enkelheten!

Omdöme:

Om du vill ha en effektiv, snygg och framförallt tystgående köksassistent så rekommenderar vi den här maskinen. Den har många styrkor och få svagheter.

Den kostar en del, men å andra sidan kan det vara värt det när man ser till kvalitet, ljudnivå och livslängd. Ett säkert kort för dig som letar efter en bra assistent där hemma eller i restaurangen.


Bäst design: Smeg retro köksmaskin

Smeg-Retro-köksassistent

Anledningar att köpa:

 • 10 olika hastigheter
 • Fantastiskt snygg och stilren
 • Många olika färger att välja på
 • 4,8 L-behållare
 • Stabil
 • Tystgående
Anledningar att inte köpa:

 • Något svagare motor än övriga

En riktigt fräsch och snygg köksassistent som permanent kan stå ute i köket utan att man behöver skämmas. Snarare tvärtom. Det finns en hel del färger att välja bland, dessutom. Våra favoriter blev Creme och svart.

Maskinen har en mindre bytta och en svagare motor än de andra modellerna i vår bäst i test-lista. Därmed inte sagt att den är dålig.

Tack vare att man har 10 hastigheter att välja på, så har du mycket kontroll över resultatet för det du lagar.

Bunken/behållaren är på 4,8 liter och är gjord i aluminium. Till maskinen så får du en visp, degkrok, blandare och ett stänkskydd. Allt man behöver till sin köksassistent.

Maskinen gör sitt jobb bra och det finns inget att klaga på. Den är stabil, utan att vara för tung. Hela konstruktionen är av god kvalitet, men det som gör att modellen sticker ut är just utseendet.

Vi blev helt kära i designen som är riktigt läcker. Är det värt priset? Det är helt upp till dig. Är det en bra köksassistent? Ja, utan tvekan.

Omdöme:

En stabil köksassistent med 10 hastigheter att välja på. Motorn är lite svagare än övriga modeller på listan. Designen är otroligt snygg och den finns i hela 11 olika färger. Behållaren är på 4,8 liter. Allt som allt en jätteläcker köksmaskin med bra resultat.


Vilken köksassistent är bäst för dig

Köksassistent-grädde

En bra köksassistent är gjord för att hålla under en väldigt lång tid. Det är inte ovanligt att de fungerar även efter 15-20 års användning.

Men det gäller att du köper en hushållsmaskin som är gjord av god kvalité. För en vanlig hemmakock utan erfarenhet av köksassistenter och bakassistenter, så kan det vara svårt att veta vad man ska titta efter.

Vi har därför listat allt du behöver tänka på när du köper en köksassistent. På så sätt kan du enkelt jämföra olika maskiner med varandra för att hitta det alternativ som passar dig bäst.

Kapacitet

Storleken på köksassistenten och den tillhörande skålen är av stor betydelse.

En liten skål brukar rymma mellan 4 liter och 5,5 liter. Det brukar räcka gott och väl för vanlig användning. En skål på 5 liter räcker till en deg för ungefär 100 kakor, beroende på storlek.

En stor skål brukar vara mellan 5,5 och 8 liter. Vilket är perfekt för tunga degar, stora recept och kvantiteter.

Men kom ihåg att en stor köksassistent och skål kan ha svårt att hantera mindre projekt. Den stora skålen innebär också att hushållsmaskinen tar upp mer plats på köksbänken.

I regel brukar en köksassistent runt 5-5,5 liter vara tillräckligt för de flesta hemmakockars behov.

Priset

Köksassistenter kostar mer än många andra köksmaskiner. Det finns billigare alternativ strax över tusenlappen – men de brukar vara av en mycket sämre kvalité.

Vi rekommenderar att du håller dig köksassistenter som minst kostar 2000 kronor.

En köksassistent fungerar som en degblandare och bakassistent. Den hanterar ofta tunga eller stora kvantiteter deg. Det kräver en hel del motorkraft, men också kvalitativa delar.

När du köper en köksassistent är en stor del av investeringen i motorn. Vilket är något du inte kan se eller testa på förhand.

Många billiga köksassistenter kan därför se ut som de dyra varianterna och ha likadana funktioner – men motorn är av sämre kvalité. Dessa köksassistenter brukar vara långsammare och svagare, men också ha en avsevärt kortare livslängd. För att vara kostnadseffektiv bör du därför undvika de allra billigaste alternativen.

Vi rekommenderar starkt att du också läser användares feedback, för att se hur maskinen presterar efter ett par års användning.

Av den anledningen rekommenderar vi dig att hålla dig borta från de flesta budgetalternativen.

Motorns styrka

Den absolut viktigaste delen i en köksassistent är motorn. Den ska vara kraftfull, snabb och hållbar.

Problemet är att du inte kan testa köksassistenten på förhand. Även om du kan testa köksmaskinen innan köpet, så ger det dig ändå inte all information du behöver.

En dålig motor kan fungera bra till en början – men redan efter ett par månader kan den börja stagnera i kvalité. Oftast innebär det att maskinen inte längre orkar blanda tyngre degar, eller att det tar längre och längre tid att blanda.

Därför bör du:

 • Läsa omdömen, tester och jämförelser
 • Köpa en köksassistent med minst 300 watt

Som referens kan du läsa vårt bäst i test här ovanför, för att se hur olika köksassistenters motorer presterar.

Du bör också titta vilken support och garanti motorn har hos respektive tillverkare. En del företag har bara motorgaranti i ett år, medan andra har upp mot 5 års garanti. Kom ihåg att garantin på motorn och resten av köksassistenten kan vara separerade.

Hastigheter

Du vill ha en köksassistent med flera hastighetsnivåer. Det är för att alla råvaror och recept inte ska mixas på samma hastighet.

Exempelvis behöver du en hög hastighet när du vispar ägg och glasyr. Medan du behöver en lite lägre hastighet när maskinen ska knåda deg.

Ju fler hastigheter hushållsassistenten har – desto bättre!

Kontroller och inställningar

De flesta köksassisterna har mellan tre och 12 hastighetsinställningar. Din maskin bör ha, som minst, låg, medium och hög hastighet. Men fler är att föredra, då det ger dig mer kontroll över recepten.

Vi rekommenderar att du köper en modell som har en ”slow start”-funktion. Det gör att maskinen börjar vispa och blanda långsamt i början, så att mjöl och vätska inte stänker upp ur skålen.

Det finns andra inställningar som är bra att ha, men som inte är absolut nödvändiga. Exempelvis timer och automatisk avstängning.

Tillbehör

Tillbehör är viktiga för köksassistentens mångsidighet. Många köksassistenter brukar komma med degkrok, ballongvisp och mördegsvisp.

En del maskiner går det också att köpa separata tillbehör till, utifall att du vill utöka hushållsmaskinens valmöjligheter i framtiden – vilket är ett stort plus.

Fler vispar, krokar och blad ökar mängden arbetsuppgifter som din hushållsmaskin kan ta sig an.

Föreställ dig på förhand vad du ska använda köksassistenten till och vilka typer av tillbehör du behöver.

Varför använda köksassistent

Röd-köksmaskin-vispar-grädde

Om du ofta bakar, eller bakar i stora kvantiteter, så är en köksassistent en suverän köksmaskin. Den kommer spara dig en hel del tid och energi.

Att knåda deg eller vispa en tung kakmix kräver en hel del muskelkraft. För att inte nämna tid.

En köksassistent gör jobbet både snabbare och bättre än vi kan göra. Vilket innebär att du slipper trötta armar och dessutom kan ägna tid åt andra saker i köket, medan köksassistenten sköter vispandet.

Eftersom köksassistenter är ganska dyra, så är det inte en maskin du behöver om du sällan bakar. Men för bagare, kockar, konditorer och entusiaster som bakar mycket hemma – så är en bra köksassistent värd varje öre.

Vad kan man göra med en köksassistent

Stor-köksassistent-i-rostfritt-stål

Köksassistenten är designad för att hantera bakning och mixning som annars skulle vara för svåra för hand. Exempelvis om du bakar bröd, vispar stora mängder vätska, tillverkar smör eller krämer.

I huvudsak blandar och mixar man deg med en köksassistent.

Men många tillverkare har börjat inkludera tillbehör i sina köksassistenter som gör det möjligt att använda hushållsmaskinen till mycket mer.

Det finns maskiner vars tillbehör tillåter dig att mala kött, rulla pasta, skiva råvaror och göra juicer. Dagarna då köksassistenten enbart var en stående mixer är förbi – numera är de ofta multifunktionella hushållsmaskiner som kan göra mer än bara knåda degar.

Varför är köksassistenter så dyra

Det finns fortfarande billiga köksassistenter på marknaden idag, men de är oftast av låg kvalité. Dessa svagheter brukar uppenbara sig först efter ett par veckor eller månader efter inköpet. Därför är det viktigt att läsa om andras erfarenheter och slutsatser av maskinen innan du köper den.

Anledningen till varför bra köksassistenter kostar runt 3000 kronor är för att de kräver en exceptionellt stark motor.

Motorn i maskinen behöver vara stark, snabb och, framförallt, hållbar. Andra typer av köksmaskiner behöver inte den här typen av kraft, eftersom de sällan hanterar tunga degar och blandningar. Vilket gör att de också kostar mindre.

Tillverkare som Smeg och KitchenAid har också börjat sälja köksassistenter som inte bara kan baka degar. De har också tillbehör som gör det möjligt att tillverka glass, pasta, juicer och mala kött. Dessa utökade funktioner höjer också priset på maskinen.

Köksassistent eller elvisp

Vit-elvisp-och-skål

Elvispar är lätta och portabla. De passar bäst för mindre och lättare blandningar. De är däremot inte lika starka och effektiva som köksassistenter, vilket gör att de får det svårt vid tyngre degar.

För att kunna vispa, blanda och knåda en tung deg så behöver du också en tyngre hushållsmaskin med en stark motor. Det elvispen inte orkar med, kan köksassistenten klara av med lätthet.

Kort och gott: för stora, komplexa och tunga blandningar behöver du en köksassistent. För mindre blandningar, exempelvis när du lagar pannkaka, så räcker det med en elvisp.

Köksassistent eller matberedare

En matberedare används för att mixa mat och vätskor. Den använder ett blad som bryter ner ingredienserna och blandar dem med varandra.

Fördelen med köksassistenten blandar ingredienserna – utan att förstöra dem. Ingrediensernas generella struktur är med andra ord intakt. De bryts inte ner av vassa blad, likt en matberedare gör.

Matberedare är bra för att skiva och hacka råvarorna och sedan blanda ihop dem. Medan köksassistenten i praktiken är en stor och kraftfull visp som varken skär eller hackar ingredienserna.

Numera säljs däremot många köksassistenter med tillbehör som också gör det möjligt att skiva, hacka och mala ingredienser.

Om du vill ha en köksmaskin för att skiva och hacka frukter och grönsaker, eller göra såser, då kan en matberedare vara ett bättre val. Här har vi listat årets bästa matberedare.

Om du letar efter en köksmaskin som kan blanda och mixa råvaror för bakning, då är en köksassistent eller elvisp oftast ett bättre val. Just därför brukar köksassistenten även kallas för en degblandare eller bakassistent.

Du bör därför överväga vad du ska använda köksassistenten till och det är värt pengarna.