Bild-på-test-vinnare

Köksassistent Bäst i test 2022 – Så Väljer du Rätt

Bäst i test

Kenwood-KVL8300S-Köksassistent

Kenwood KVL8300S Chef XL

Bästa Köksassistenten På Marknaden

Med sin kraftfulla motor, stora behållare och vispar – så är det en klar bäst i test-vinnare. En riktigt bra investering, med en motorgaranti på 10 år.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa köksassistenten

I vanlig ordning har vi ställt upp alla de populäraste köksassistenterna mot varandra, i en tävling om vilka som är bäst.

Vi har framförallt tittat på:

 • Kvalitet
 • Livslängd
 • Design
 • Funktioner
 • Pris

Inledningsvis hittar du vår eminenta bäst i test-lista, vars syfte är att hjälpa dig att hitta den köksassistent som passar dig bäst.

Längre ner i artikeln hittar du information om vad fördelarna är med en köksassistent och vad som skiljer den här typen av köksmaskin från annan köksutrustning.


Bäst i test: Kenwood KVL8300S Chef XL

Anledningar att köpa:

 • Väldigt hög kvalitet
 • Kraftfull motor
 • Professionell
 • Stor behållare
 • Perfekt för stora kvantiteter
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

En väldigt populär köksassistent som vunnit många bäst i test-listor tidigare. Det är helt klart en premiumprodukt som få modeller kan mäta sig med.

Allt på maskinen är stort och högpresterande. Något vi framförallt gillar är den extremt kraftfulla motorn på 1700 W. Den tar sig igenom vad än du lägger i skålen som om det vore luft. Väldigt stark!

Notera också att motorn har en garanti på 10 år!

Kombinera den starka motorn med den stora behållaren på 6,7 liter och de kraftiga visparna, så förstår man ganska snabbt varför maskinen anses vara en av de bästa.

Maskinens material (aluminium) är av väldigt hög kvalitet, vilket man också känner så fort man packar upp den ur kartongen.

Med andra ord är det en bra investering för framtiden, då livslängden beräknas vara väldigt lång.

När vi gjorde research så hittade vi konsumenter som har använt föregångaren till den här modellen i över 10 år och de menar på att den fortfarande fungerar som ny.

Kenwoods KVL8300S har ett ganska mastigt pris och det finns billigare modeller på marknaden. Men om du vill ha det absoluta bästa och är beredd att betala för det – då kan du inte gå fel med den här maskinen.

Köksassistenten har också utrustats med ett heltäckande stänkskydd och en lampa, så att du enkelt kan se vad som händer i behållaren.

Hastigheterna går att justera på maskinen och det finns till och med en pulsfunktion.

Sammanfattning:

Vår bäst i test-vinnare har en mycket kraftfull motor, stor behållare och stora vispar. Motorgarantin på 10 år är en stor bonus.

Maskinen kostar mer än andra, men är en mycket bra investering för framtiden då KVL8300S är i en klass för sig. Starkt rekommenderad till dig som vill ha det bästa.


Väldigt populär: Ankarsrum Assistent AKM6230

Anledningar att köpa:

 • Enkel att rengöra
 • Kan hantera 5 kg deg
 • 7 års motorgaranti
 • Motorn har självreglering
 • Snygg design
Anledningar att inte köpa:

 • Något högre ljudnivå än övriga

När det kommer till köksassistenter så är det oftast tre namn som ständigt dyker upp: Kenwood, Ankarsrum och KitchenAid.

Den här maskinen från svenska Ankarsrum drar det längsta strået när det kommer till höga betyg och många recensioner. Definitivt en av de populäraste modellerna där ute.

Med sin klassiska design, 7 liters stora behållare och starka motor på 1500 W så är det en oerhört kraftfull maskin. Perfekt för dig som vill göra stora degar.

Vi gillar att motorn har en automatisk reglering av varvtalet, baserat på hur tungt belastad (hur mycket och hur tung deg du har i behållaren) motorn är. Den funktionen fungerar lika exemplariskt som förra versionen av den här modellen.

I övrigt har man uppdaterat och förstärkt motorn sedan föregångaren, som även den var väldigt populär.

Maskinen är, till skillnad från många andra modeller, enkel att rengöra. Ett stort antal delar går att maskintvättas, vilket är ett plus.

AKM6230 har en förvånansvärt stark och effektiv motor, vilket leder till två saker. Den låter lite mer än de flesta andra köksmaskiner och den vibrerar mer.

Som tur är har man satt ett par rejäla sugproppar på undersidan av maskinen, så den rör sig inte ens en millimeter på köksbänken.

Maskinen är en riktig arbetshäst. Den kan hantera degar upp till 5 kg tunga och den gör arbetet riktigt effektivt.

Den stora behållaren och kraftfulla motorn innebär att maskinen är ganska stor. Men som tur är är den snygg, så det gör inget om den står på köksbänken ett par timmar.

Ankarsrum har producerat köksassistenter sedan 40-talet och det märks. Man har haft lång tid på sig att utveckla och förbättra sina modeller.

Det är alltså inte så konstigt att AKM6230 har prisats av både köksmästare och vanliga konsumenter.

Sammanfattning:

En stor köksassistent som kan hantera stora kvantiteter deg. Vi älskar motorns automatiska självreglering som gör arbetet mycket enklare och effektivare.

Ljudnivån är högre än på många andra modeller, men inget som sänker betyget. En bra premiumprodukt för dig som vill ha kvalitet i köket.


Låg ljudnivå: KitchenAid Artisan 175

Anledningar att köpa:

 • Energisnål
 • Enkel att sätta ihop
 • Populär modell
 • Låg ljudnivå
 • Hög kvalitet
 • Väldigt snygg
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska kostsam

Ingen bäst i test-lista av köksassistenter är komplett utan KitchenAid. De har länge varit en av toppnamnen i den här kategorin och så även denna gång.

Först och främst är designen riktigt snygg. Vi gillar den skarpt, framförallt den blänkande röda färgen! Insidan av behållaren är gjord i rostfritt stål, vilket minskar risken för att deg fastnar.

Skålen är på 4,8 liter och det finns 10 olika hastigheter på maskinen. Specifikationerna, plus designen, för tankarna till Smegs retro-maskin.

Den största skillnaden är ljudnivån, där Artisan 175 är väldigt tyst om man jämför med alla andra modeller. Troligtvis för att man använder ett kugghjul istället för en drivrem, som de flesta andra gör, på insidan. Ett smart val av KitchenAid!

Maskinen har en ”soft start”-funktion, vilket innebär att den börjar sakta i början för att sedan stegra i hastighet. På så sätt slipper du få få  mjöl och mjölk stänkt över dig.

Artisan 175 är väldigt enkel att sätta ihop. Även vi med tummen mitt i handen kan sätta ihop den på nolltid utan att bli arga och kasta maskinen ut ur fönstret. Vi gillar enkelheten!

Sammanfattning:

Om du vill ha en effektiv, snygg och framförallt tystgående köksassistent så rekommenderar vi den här maskinen.

Den kostar en del, men å andra sidan kan det vara värt det när man ser till kvalitet, ljudnivå och livslängd. Ett säkert kort för dig som letar efter en bra assistent där hemma eller i restaurangen.


Bäst design: Smeg retro köksmaskin

Anledningar att köpa:

 • 10 olika hastigheter
 • Fantastiskt snygg och stilren
 • Många olika färger att välja på
 • 4,8 L-behållare
 • Stabil
 • Tystgående
Anledningar att inte köpa:

 • Något svagare motor än övriga

En riktigt fräsch och snygg köksassistent som permanent kan stå ute i köket utan att man behöver skämmas. Snarare tvärtom. Det finns en hel del färger att välja bland, dessutom. Våra favoriter blev Creme och svart.

Maskinen har en mindre bytta och en svagare motor än de andra modellerna i vår bäst i test-lista. Därmed inte sagt att den är dålig.

Tack vare att man har 10 hastigheter att välja på, så har du mycket kontroll över resultatet för det du lagar.

Bunken/behållaren är på 4,8 liter och är gjord i aluminium. Till maskinen så får du en visp, degkrok, blandare och ett stänkskydd. Allt man behöver till sin köksassistent.

Maskinen gör sitt jobb bra och det finns inget att klaga på. Den är stabil, utan att vara för tung. Hela konstruktionen är av god kvalitet, men det som gör att modellen sticker ut är just utseendet.

Vi blev helt kära i designen som är riktigt läcker. Är det värt priset? Det är helt upp till dig. Är det en bra köksassistent? Ja, utan tvekan.

Sammanfattning:

En stabil köksassistent med 10 hastigheter att välja på. Motorn är lite svagare än övriga modeller på listan. Designen är otroligt snygg och den finns i hela 11 olika färger. Behållaren är på 4,8 liter. Allt som allt en jätteläcker köksmaskin med bra resultat.


Vilken köksassistent är bäst för dig

Som du säkert har märkt så är köksassistenter ganska dyra. De kostar oftast en betydande summa för många, men det är inte på något sätt bortkastade pengar. Ja, så länge du har köpt en bra maskin av hög kvalitet.

De flesta köksassistenterna håller i väldigt många år. Det är inte ovanligt att de är brukbara även 20 år efter att man har köpt dem. Det är alltså inte en maskin som man förnyar och köper nytt vartannat eller ens vart femte år. De flesta tillverkarna har dessutom garantier som sträcker sig upp mot 10 år.

Med det sagt så menar vi på att köksassistenten kan kännas som en smärtsam kostnad inledningsvis, men om man tittar på livslängden och hur hjälpsam maskinen är i köket – så är det inte speciellt dyrt. Efter 5 år, 10 år eller 20 år så inser man att man faktiskt kom ganska billigt undan.

Så vad ska man egentligen titta på när man ska köpa en köksassistent?

Tystlåsten köksassistent

Många glömmer bort att köksassistenter vanligtvis låter en hel del. De har oftast väldigt kraftfulla motorer, vilket brukar innebära en hög ljudnivå.

Om du är känslig för ljud eller om du inte vill störa grannarna på morgonen, så rekommenderar vi att du köper en maskin med en låg ljudnivå. I vår bäst i test-lista så är både OBH Nordicas och KitchenAid’s maskiner väldigt tysta om man jämför med de andra modellerna.

Dyr eller billig köksassistent

Kom ihåg att det är en motor du investerar i och motorer av bra kvalitet är sällan billiga. Vi erfar att de allra billigaste köksmaskinerna har en snygg design och bra vispar – men dåliga motorer. Det kan visa sig redan vid första användningen eller om ett år, när motorn börjar sakta ner och tappa i kraft.

Eftersom köksassistenter är gjorda för att hålla under en väldigt lång tid, så gör du bäst i att investera i en maskin av god kvalitet. Dyrast är inte alltid bäst och billigaste är inte alltid värst, men när det kommer till köksassistenter så är det en bra indikator av kvaliteten.

Gå inte bara efter pris, men försök att undvika grejer som kostar under 2000 kronor. Om du vill vara så sparsam som möjligt, men ändå försäkra dig om att du köper en bra köksassistent så rekommenderar vi OBH Nordicas maskin som har fått väldigt goda omdömen.

Läs tester av köksassistenter

De kan se snygga ut, specifikationerna kan låta bra och funktionerna kan vara många – men i praktiken kan de vara mindre bra. Det är svårt att avgöra kvaliteten (framförallt på motorer) utan att första ha testat produkten.

Det bästa sättet att avgöra kvaliteten på produkten, utan att själv testa den, är genom att läsa andra konsumenter och experters tester och recensioner.

I den här guiden så har vi gått igenom väldigt många recensioner och tester för att få en rättvis bild av varje produkt. Vi har tittat på videos, grävt i forum och läst recensioner och samlat allt i den här guiden. På så sätt slipper du hoppa runt och spendera dyrbar tid på att söka efter information – eftersom vi har gjort jobbet åt dig.

Vi rekommenderar att du scrollar upp och tar en extra titt på vår bäst i test-lista för att se vilken maskin som passar dina behov bäst.

Funktioner

Det finns en rad olika tillbehör och funktioner som gör att du får användning av din köksmaskin till många saker.

Ett par modeller går att ”modifiera” så att de kan fungera som köttkvarn, juicepress, mixer, råkostmaskin, matberedare, citruspress, glassmaskin, pastaskärare och en hel del annat. Listan kan göras väldigt lång.

Fundera kring vad du vill kunna göra med din köksmaskin och om du vill ha möjligheten att kunna köpa tillbehör som gör att du kan använda den till fler saker.

En köksassistent, matberedare eller köksmaskin

Alla termer kan göra en förvirrad, så det är på plats att vi rätar ut alla frågetecken en gång för alla.

Köksmaskin fungerar som ett samlingsnamn för både matberedaren och köksassistenten. Om någon säger att denne har köpt en köksmaskin så är det alltså någon av dessa två.

En köksassistent är en lite enklare produkt som bakar surdegsbröd, blandar och vispar.

En matberedare tar hand om lite tuffare och/eller sofistikerade arbetsuppgifter, så som att riva, hacka och mala. Många använder dem till att skiva grönsaker, men även göra smoothies och såser.

För att få en mer djupgående information, kan du läsa vår artikel om skillnaderna mellan köksmaskiner, köksassistenter och matberedare. Där går vi igenom vad respektive maskin är för något och vad de används till.

Liknande Artiklar