Osthyvel

Bästa Osthyveln 2022 -3 Bäst i test Osthyvlar

Bäst i test

Brabantia-Profile-Osthyvel

Brabantia Profile Osthyvel

Bästa osthyveln på marknaden

En enkel och snygg osthyvel som kan skära väldigt tunna skivor. Den är av väldigt hög kvalitet, vilket den stora mängden positiva recensioner vittnar om.

Kitchentime

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa Osthyveln

Man uppskattar att svensken äter cirka 19 kilo ost per år och person. Det är en hel del ost.

Om man äter så mycket ost, kan man likväl investera i bra utrustning. Slut med trasiga skivor, smulig ost och incidenter där man ”nästan” råkat slinta med hyveln över sina fingrar.

Här är våra favorit-osthyvlar på marknaden idag.

 • Brabantia Profile Osthyvel
 • Fiskars Inspiration Osthyvel
 • Westmark Osthyvel Tråd

Brabantia Profile Osthyvel

Anledningar att köpa:

 • Prisvärd
 • Passar de flesta ostar
 • Enkel och snygg design
 • Många positiva recensioner
 • Bra kvalitet
 • Skär tunt
 • Perfekt för lite smuligare ost
Anledningar att inte köpa:

 • Tandad

Det här är en vanlig hederlig osthyvel. Inga konstigheter, inga nya finesser. Den är stilren och enkel, ändå med en viss elegans.

Skärdelen är av rostfritt stål och handtaget är greppvänligt och känns stabilt att hålla i. Därför passar den även barn.

Det holländska familjeföretaget Brabantia, som tillverkar hyveln, har som motto att tillverka ”produkter som kan användas”. Detta stämmer definitivt in på deras Profile Osthyvel.

Det enda negativa vi sett från omdömen är att den är tandad. Vissa föredrar helt släta kanter. Dock är den inte mycket tandad.

Det blir bara ett väldigt svagt mönster på skivorna, mer som en smakfull knorr. Och detta är ju, i själva verket, en smaksak och inget som har med kvaliteten att göra.

Du kan maskindiska den här osthyveln om du inte orkar göra det för hand, vilket är en bonus.

Sammanfattning:

En mycket bra osthyvel som har blivit väldigt populär. Den skär väldigt tunna skivor och den kan maskindiskas.

Om du vill ha en tandad osthyvel som kan skära väldigt tunna skivor – då är det här ett självklart val.


Fiskars Inspiration Osthyvel

Anledningar att köpa:

 • Traditionell
 • Prisvärd
 • Bekvämt grepp
 • Tål maskindisk
 • Enkel design
Anledningar att inte köpa:

Alla har vi hört talas om Fiskars. Detta finska företag startades redan 1649 och är idag en av de största tillverkarna av produkter för hemmet.

De är numera kända över hela Norden för sina billiga, men högkvalitativa, köksutrustning.

Den här traditionellt utformade hyveln är av rostfritt stål och har ett greppvänligt handtag som ligger bekvämt i handen. Den är lätt att vinkla så att skivorna blir precis i den tjocklek man önskar.

Just den här hyveln finns att få i flera olika färger. Fiskars serie Inspiration finns för ett flertal produkter, med det gemensamma att de har samma gedigna funktioner som alla deras övriga produkter, men en lite roligare utformning. För hyvelns del handlar det alltså om lite gladare färger på skaften.

Sammanfattning:

Osthyveln är 22,5 cm lång, och får lätt plats i sitt fack i kökslådan. Men det absolut bästa är ändå att man får en rejäl osthyvel till ett lågt pris.

Givetvis tål denna funktionella och snygga osthyvel att maskindiskas.


Westmark Osthyvel Tråd

Anledningar att köpa:

 • Lätt att skära mjuka ostar
 • Hög kvalitet
 • Kan hängas upp
 • Mycket smidig att använda
 • 5 års garanti
Anledningar att inte köpa:

En riktig kvalitetshyvel med tråd som tillverkas av tyska Westmark. Den har funnits många år på marknaden och är numera närmast en klassiker.

Den är också hållbar och tillverkad i belagd aluminium med tråd av rostfritt stål.

Att skära ost med den här hyveln känns nästan lite lyxigt. Inte för att hyveln i sig utandas lyx, den är mer robust och praktiskt. Ändå känns det lite speciellt att använda den, lite högtidligare än en vanlig osthyvel.

Man har också större valfrihet när man skär. Visserligen passar hyveln utmärkt för den som vill ha tjocka skivor, men eftersom man kan vinkla den smidigt både uppåt och neråt kan man även få extremt tunna skivor.

Sammanfattning:

En osthyvel för både kvällsätaren och för finsmakaren. Den är dessutom prisvärd och kostar bara lite över hundralappen. En festlig design som ger mer kontroll och valfrihet över skivornas tjocklek.

Helt klart en av våra favoriter!


Hitta bästa osthyveln för dig

Något av det mest självklara i ett kök är osthyveln. I princip varje svenskt hem har en oshyvel. Dock är det tyvärr inte lika självklart att den fungerar bra.

Även om osthyvlar är enkla redskap och har funnits längre, kan deras kvalitet skilja sig en hel del från varandra.

En osthyvel är mer än ett skaft och en vass metallkant. Ibland får man krusiga skivor som hänger upp sig och fastnar på hyveln. Andra gånger är det nästan svårt att få hyveln att glida genom osten alls.

Så hur är då den perfekta osthyveln? Vad ska man leta efter? Och hur vet man vad som är bra? Priset är ju inte alltid avgörande.

Även om man får punga ut med många hundralappar, är detta ingen garanti för att ostmackorna blir godare. Eller i alla fall att de ser godare ut. Och det sägs ju faktiskt att man även äter med blicken.

Olika sorter

Det finns ett antal olika sorters hyvlar på marknaden. Vi har de klassiska varianterna och även de med tråd. De traditionella skär oftast tunnare skivor, men håller sig inte skarpa lika länge.

Vilken sorts ost du ska skära har också betydelse. Smuliga ostar passar oftast bättre att skära med hyvel. Det är knappast förvånande att den är mer populär i Danmark än här. Danska ostar är oftast feta och har mjuk, nästan krämig konsistens. Men även här är det en smaksak.

Gillar du tjocka skivor på frukostmackan – då kan en trådskärare vara att föredra. Om du tillhör de som vill ha så tunna skivor att de nästan faller isär, ja, då är det hyvel som gäller.

Därutöver kan vanliga traditionella hyvlar vara utformade på olika sätt. De kan vara både släta och mer eller mindre räfflade. Vissa har så stora räfflor att osten blir fårad. Andra lämnar bara ett mer sofistikerat dekorativt mönster på ostskivan.

Så några frågor att fundera över:

 • Vill du ha tjocka eller tunna skivor?
 • Vilken sorts ost äter du oftast? Hård och smulig? Mjuk och formbar?
 • Ska du använda hyveln till något annat än ost? Kanske vill du strimla vitkål eller skära morotsslantar. Eller varför inte hyvla potatis till potatisgratängen? Det fungerar alldeles utmärkt!
 • Är det bara vuxna som ska använda den eller finns det barn i familjen? En vanlig traditionell hyvel är oftast enklast för barn. De har rejäla skaft och det krävs inte mycket träning för att få till bra skivor.
 • Vill du enbart ha en hyvel som är funktionell, eller har du ofta gäster och vill bjuda på ost efter maten och vill att det ska se lite snyggt ut? Kanske duka upp en trevlig ostbricka.

Oavsett vilken sorts osthyvel du vill ha och behöver, kan det vara värt att se lite närmare på några av de varianter av de som finns.

Liknande Artiklar