Bästa osthyveln 2024 – Årets topplista

Bäst i test

Boska-Holland-osthyvel

Boska Holland Milano osthyvel

Bästa osthyveln

Den har vassa och räfflade blad som skivar osten med lätthet. Den har hög kvalité och kan maskindiskas. Definitivt en av årets favoriter.

Mer info i butik

Våra favoriter

I Sverige uppskattas vi äta ungefär 19 kilo ost per år och person. Det är en hel del ost.

Men för att få perfekta ostskivor till mackorna så behöver du en bra osthyvel.

Vi har recenserat och listat årets mest prisvärda osthyvlar för varje budget – för varje budget och osttyp.


Bästa osthyveln: Boska Holland Milano

Boska-Holland-osthyvel

Anledningar att köpa:

  • Enkel att använda
  • Vassa och räfflade blad
  • Kan även skiva grönsaker
  • Maskindisk
  • Bra kvalité
Anledningar att inte köpa:

  • Ganska tråkig design

Boska Holland har definitivt gjort en av årets favoriter. Deras osthyvel, Milano, kryssar alla kriterier för vad som utgör en bra osthyvel.

Den är riktigt vass, den tål maskindisk och du kan själv bestämma hur tjocka ostskivorna ska bli.

När du lutar osthyveln framåt så får du tjocka skivor. När du böjer den bakåt, så får du tunnare skivor. Givetvis med olika grader av tunn- och tjockhet.

Bladet på Milano är räfflat. Så den passar även bra för att skiva gurkor, morötter och andra grönsaker.

Rent stilistiskt så är det inte den snyggaste osthyveln. Den har en traditionell och ganska, i enligt oss, tråkigt utseende.

Men det är heller inte anledningen till varför du skulle vilja köpa den här osthyveln. Den är rätt och slätt för dig som vill ha en effektiv och lättanvänd osthyvel.

Sammanfattning:

En lång och behändig osthyvel med vassa och räfflade blad. Den är mycket enkel att hantera och skiva med.

Det går att rengöra osthyveln i diskmaskinen.

Vi gillar att man kan justera tjockleken på skivorna genom att bara luta osthyveln fram eller bak.

Milano får inga designpris – men när det kommer till funktionalitet och användarvänlighet, då är det helt klart en av årets mest prisvärda osthyvlar.


Bäst för mjuka ostar: WMF Profi Plus ostskärare

WMF-osthyvel

Anledningar att köpa:

  • Perfekt för mjuka ostar
  • Blankt rostfritt stål
  • Hög kvalité
  • Kan hängas upp
  • Hållbar
Anledningar att inte köpa:

  • Kostar mer än vanliga osthyvlar

Ostskärare är bäst för mjuka ostar – och då hamnar WMF Profi plus på topp.

Det är en lite dyrare osthyvel, men den har en kvalité som berättigar priset.

Osthyveln är tillverkad av blankt rostfritt stål och har en längd på 25 cm. Så den klarar av även längre mjukostar.

Vi gillar att man har designat den med en lite ögla vid handtaget, så att du kan hänga upp osthyveln bland dina andra köksredskap.

Profi Plus gör jobbet riktigt bra. Den skär igenom mjukare ostar utan några som helst problem. Resultatet blir mycket bättre än om du hade använt en traditionell osthyvel.

Den vassa tråden gör den mycket enkel att hantera och skära med. Även om du aldrig använt en ostskärare förut.

Den enda nackdelen med WMF Profi Plus är priset. Den kostar strax under 300 kronor, vilket inte är mycket i sig – men det är mer än vad en vanlig osthyvel kostar.

Men då får du å andra sidan en riktigt bra osthyvel för mjuka ostar. Den är dessutom tillverkad av rostfritt stål, så det bådar gott för hållbarheten och livslängden.

Sammanfattning:

Om du ska skära mjuka ostar så är Profi Plus ett självklart val.

Osthyveln är tillverkad av blankt rostfritt stål och en sylvass tråd som skär igenom ostarna med enkelhet.

Vi gillar både längden på osthyveln, och det faktum att det finns en ögla på änden, så att du kan hänga upp den när den inte används.

Helt klart en av de mest effektiva hyvlarna för mjuka ostar!


Bästa budgetval: GastroMax Osthyvel BIO

GastroMax-osthyvel

Anledningar att köpa:

  • Miljövänlig
  • Maskindisk
  • Snygg design
  • Enkel och traditionell
  • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

GastroMax har en hel del bra osthyvlar. Även om de har dyrare och lite mer exklusiva varianter, så är den här osthyveln vår favorit.

Först och främst är handtaget tillverkat av biobaserad plast. Vilket betyder att plasten antingen är från återvunnet material, eller att det är biologiskt nedbrytbart.

Miljötänket får GastroMax stora pluspoäng för!

Bladet är tillverkat av rostfritt stål. Osthyveln kan maskindiskas, vilket är bra för oss som varken har tid eller lust att diska för hand.

Rent prestandamässigt fungerar den precis lika bra som andra traditionella osthyvlar.

Men det som får oss att gilla den är dels att den är miljövänlig och dels för den snygga designen. Det är definitivt en av de snyggaste osthyvlarna vi sett på senare år.

I skrivande stund kostar osthyveln 79 kronor – vilket är ett väldigt bra pris.

Sammanfattning:

En traditionell och miljövänlig osthyvel. Den består av rostfritt stål och biobaserad plast.

Hyveln kan maskindiskas.

Om du letar efter en miljövänlig och bra osthyvel så är det här ett riktigt bra köp. Att den naturliga och stilrena designen höjer också betyget.


Väldigt populär: Westmark Osthyvel Tråd

Westmark-osthyvel-med-tråd

Anledningar att köpa:

  • Lätt att skära mjuka ostar
  • Hög kvalitet
  • Kan hängas upp
  • Mycket smidig att använda
  • 5 års garanti
Anledningar att inte köpa:

En riktig kvalitetshyvel med tråd som tillverkas av tyska Westmark. Den har funnits många år på marknaden och är numera närmast en klassiker.

Den är också hållbar och tillverkad i belagd aluminium med tråd av rostfritt stål.

Att skära ost med den här hyveln känns nästan lite lyxigt. Inte för att hyveln i sig utandas lyx, den är mer robust och praktiskt. Ändå känns det lite speciellt att använda den, lite högtidligare än en vanlig osthyvel.

Man har också större valfrihet när man skär. Visserligen passar hyveln utmärkt för den som vill ha tjocka skivor, men eftersom man kan vinkla den smidigt både uppåt och neråt kan man även få extremt tunna skivor.

Sammanfattning:

En osthyvel för både kvällsätaren och för finsmakaren. Den är dessutom prisvärd och kostar bara lite över hundralappen. En festlig design som ger mer kontroll och valfrihet över skivornas tjocklek.

Helt klart en av våra favoriter!


Vilken osthyvel är bäst för dig

Osthyvel-hyvlar-ost

Det finns ett stort utbud osthyvlar i Sverige. Många bra, men också en del osthyvlar du bör undvika.

För att öka chansen för att du hittar den typ av osthyvel som passar dig, så har vi listat allt det du behöver tänka på innan köpet.

Storlek

Hur stor osthyvel du behöver beror på vilka typer av ostar du planerar att hyvla.

För små eller medelstora ostar brukar det räcka med en vanlig osthyvel eller rullhyvel. De är oftast små, kompakta och billiga.

Om du ska hyvla stora ostar, så kan mandolinhyvel, alternativt en ostkniv.

För att hyvla vanliga ostar till frukosten, så fungerar en liten osthyvel gott och väl.

Material

De populäraste osthyvlarna brukar vara gjorda av rostfritt stål. De är hållbara, rostar sällan och är hygieniska. Många av dem brukar också gå att rengöra i diskmaskinen.

Handtaget kan vara allt från plast, till rostfritt stål och aluminium.

Användarvänlighet

En sak många glömmer bort är osthyvelns komfort och användarvänlighet. Om du använt en gammal och liten osthyvel så vet du vad vi pratar om.

Att hyvla ost med en dåligt designad osthyvel kan inte bara innebära en säkerhetsrisk, men gör det också svårt att få fina och jämna ostskivor.

Handtaget ska vara stabilt och säkert. Helst med anti-slip-egenskaper och mjukt material.

För mandolinhyvlar är det väldigt viktigt att undersidan har gummifötter, så att hyveln inte glider runt på bordet.

Säkerhet

Osthyvlar med tråd är, generellt sett, säkrare än osthyvlar med blad. Om du planerar att köpa en osthyvel med blad, kan det vara bra att välja en modell med extra skydd.

När det kommer till mandolinhyvlar är säkerhetsanordningen extra viktig. Dessa blad är oftast extremt vassa.

Handskydd och anti-slip-fötter är starkt rekommenderat för mandolinhyvlar och bordsosthyvlar.

Rengöring

Majoriteten av alla osthyvlar vi testat går att rengöra i diskmaskinen – men inte alla.

Om du vill ha minimalt med disk, råder vi dig att dubbelkolla så att modellen du tittar på verkligen tål maskindisk.

Kom ihåg att diskmaskinen kommer att försämra kvalitén och korta ner livslängden på alla typer av blad. Inklusive osthyvelns.

Så även om du kan maskindiska en osthyvel rekommenderar vi att du diskar den för hand.

Vad kostar en bra osthyvel

Bra osthyvlar kan kosta allt från 30 kronor upp mot 400 kronor.

Jämfört med annan typ av köksutrustning så är osthyveln extremt billig.

Faktum är att många okända osthyvlar för 20-30 kronor på Biltema, ICA eller IKEA kan prestera lika bra som dyrare och mer väletablerade märken. Med skillnaden att de senare kan kosta dubbelt så mycket.

Därmed inte sagt att alla billiga osthyvlar är bra och kan jämföras med dyrare modeller.

Den främsta skillnaden mellan dyra och billiga osthyvlar är kvalitén på materialet. Ju bättre kvalité, desto längre börjar osthyveln hålla sig vass.

Typer av osthyvlar

Trådosthyvel

Det finns olika typer av osthyvlar och de alla har sina fördelar och nackdelar.

För de flesta hemanvändare, som bara vill hyvla ost till frukosten och mackan, så brukar en vanlig, platt osthyvel vara tillräckligt.

  • Platt osthyvel. Den traditionella osthyveln. Den är platt med ett hål i mitten av bladet. Fungerar för de flesta typer av ostar.
  • Osthyvel med tråd. Även kallad ”dansk osthyvel”. Istället för ett blad, så skär eller hyvlar man osten med en vass tråd. Det gör det enkelt att variera tjockleken på skivorna.
  • Mandolinosthyvel. En platt bräda med ett skivblad på toppen. Du drar osten, eller annan råvara, över mandolinen för att skära och skiva osten. Läs vår artikel om mandoliner för en mer detaljerad beskrivning.
  • Ostkniv. Ett bra alternativ till osthyveln. Ostknivar ger dig mer flexibilitet och tillåter dig att på egen hand bestämma tjockleken på ostskivorna.

Slipa osthyvel

Du kan använda flera olika tekniker för att slipa osthyvlar. Vanligtvis brukar man använda sandpapper, stålull eller ett diamantbryne.

Men i regel är det inte värt tiden och besväret att slipa en osthyvel. Det tar tid, kräver mycket pill och det är svårt att inte slipa bort för mycket av metallen.

Eftersom osthyvlar är så billiga, så brukar vi istället köpa en ny.