Pizzastål-och-pizza

Pizzasten eller pizzastål: Så väljer du rätt

Pizzasten eller pizzastål – vilken ska man egentligen välja?

Om du tittat i butiker så har du säkert sett att prisskillnaden mellan de två kan skilja sig ganska kraftigt. En pizzasten kostar oftast hälften så mycket som ett pizzastål.

Det är för att pizzastålet har ett par fördelar som pizzastenen inte kan erbjuda.

Även om de båda fungerar prima för att laga pizza, så kan ett pizzastål vara att föredra om du är en entusiast som planerar att baka pizza ofta.

Här är alla skillnader, fördelar och nackdelar med pizzastenar och pizzastål.

Pizzasten eller pizzastål

Pizzasten-med-handtag

Eftersom pizzastenar och pizzastål är tillverkade av olika material, så har de också olika fördelar och nackdelar.

En pizzasten är tillverkad av antingen keramik, lera eller kordierit. Ett pizzastål är, som namnet avslöjar, gjord av stål.

Den främsta skillnaden mellan de två är hur de leder värme. Ett pizzastål både värms upp snabbare och håller sig varm längre än en pizzasten.

Det innebär att ett pizzastål gräddar pizzan snabbare än en pizzasten.

Nackdelen är att pizzastål är dyrare än pizzastenar. I många fall kostar ett stål dubbelt så mycket som en pizzasten.

En annan skillnad mellan de två är värmechock. Pizzastålet reagerar inte på plötsliga förändringar i temperaturer. Du kan gå från kallt till varmt utan att det påverkar materialet.

Pizzastenen är däremot känslig för värmechock. Om stenen värms upp för snabbt så kan det gå sönder. Likaledes är pizzastenen ömtålig och kan gå sönder om du tappar eller slår i den mot något annat material.

Vad är en pizzasten

Pizzastenar är riktigt bra för att laga pizzor hemma. De är billiga och kommer i olika storlekar och former.

Nackdelen är att de är ömtåliga, både för värmechock och fall. Även med tiden kan de få sprickor i materialet och håller därför inte lika länge som pizzastål.

Du kan också baka bröd på pizzastenar. Därför brukar de även kallas för baksten eller ugnssten.

Pizzastenar har en bra värmefördelning och håller en jämn temperatur över hela stenen. Det ger en hård och karaktäristisk skorpa på pizzan.

Vad är ett pizzastål

Pizzastål är stryktåligt, håller länge och värms upp snabbare än pizzastenar. Om du vill baka en pizza snabbt så är pizzastålet definitivt det bästa alternativet.

Ett pizzastål är också bättre på att behålla värme, medan värmen försvinner lite snabbare ur en sten.

Nackdelen med pizzastål är att de är dyrare än pizzastenar. En pizzasten kostar oftast bara en fraktion av vad ett pizzastål kostar.

Men då får du också ha i åtanke att ett pizzastål har en längre livslängd och inte är lika ömtålig.

Om du är en riktig pizzaentusiast som planerar att baka pizzor ofta, då är ett pizzastål oftast det bästa alternativet.