Potatispress-på-tallrik

Potatispress bäst i test 2024 – Årets test

Bäst i test

Heirol-potatispress

Heirol potatispress

Bästa potatispressen på marknaden

Rejäl, pålitlig och gjord av 18/10 rostfritt stål. Den kan maskindiskas. Enkel att använda och den har hål enbart på undersidan. Ett riktigt bra köp om du vill ha kvalité och effektivitet till ett bra pris.

Mer info i butik

Bästa potatispressen

Det kan låta banalt, men alla potatispressar är inte likadana och alla potatispressar är inte bra.

För att en potatispress ska prestera optimalt, så behöver den ha rätt storlek, design och material.

Skillnaden mellan en potatisstöt med ett litet huvud och ett stort huvud är som natt och dag. Likaså om pressen är gjord av rostfritt stål eller nylon. Varav den sistnämnda kan vara riktigt jobbig att rengöra.

För att du ska undvika eventuella fallgropar, så har vi recenserat och listat årets bästa potatispressar – för varje budget.


Bästa potatispressen: Heirol potatispress

Heirol-rostfri-potatispress

Anledningar att köpa:

 • 18/10 rostfritt stål
 • Rejäl och pålitlig
 • Kan maskindiskas
 • Skonsam mot stärkelsen i potatisen
 • Hålen är bara på undersidan
Anledningar att inte köpa:

Om man ser till pris, kvalité och funktion så är Heirols potatispress en självklar vinnare i år.

Pressen är tillverkad av rostfritt stål (18/10) och går att rengöra i diskmaskinen.

Man har konstruerat potatispressen på ett sätt som gör att den är snäll mot stärkelsen i potatisen. Det motverkar att potatismoset blir klibbigt och fastnar.

Det är också en av fördelarna med att använda en potatispress istället för en elvisp eller en vanlig slev.

Potatispressen känns rejäl och pålitlig. Eftersom den är gjord av 18/10 rostfritt stål, så kan du räkna med att den kommer att hålla många år framöver.

Vi gillar också att den bara har hål i botten och inte på sidorna. Det gör att du kan pressa moset direkt i byttan eller på tallriken, utan att det flyger potatismos över hela köket.

Heirols potatispress kostar ungefär 500 kronor, vilket är ett bra pris med tanke på kvalitén på materialet och konstruktionen. Definitivt en av de mest prisvärda potatispressarna just nu!


Bästa premium potatispress: Chef’n potatispress FreshForce

Chefn-potatispress

Anledningar att köpa:

 • Rostfritt stål
 • Professionell känsla
 • Tål maskindisk
 • Får ut mycket av potatisen
 • Kräver minimalt med ansträngning
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska dyr

Det här är en lyxig och professionell potatispress ämnad för dig som ofta pressar potatis eller i stora mängder.

FreshForce är gjord av rostfritt stål och tål maskindisk. Vi gillar att man enkelt kan ta ut korgen från insidan för att rengöra separat.

Just enkelheten är vad som utmärker Chef’ns potatispress från många andra. Den är superlätt att använda och minimalt med kraft behövs för att pressa potatisarna.

Chef’n menar på att den här modellen kan pressa 65% mer än vanliga, traditionella potatispressar. Det är på grund av den dubbla mekanismen på insidan, som ökar trycket vid pressningen.

Vi har inte testat och jämfört mängden potatis med andra potatispressar, eftersom det skulle kräva att potatisarna är exakt lika stora på millimetern.

Men vi kan däremot se att FreshForce får ut väldigt mycket mos ur varje potatis – med väldigt lite ansträngning. Så den extramekanismen man installerat i pressen kan definitivt göra en stor skillnad.

Det enda negativa med den här pressen är priset. Räkna med att betala ungefär 700 kronor, vilket är i den övre prisklassen. Men, då får du å andra sidan vad du betalar för: en riktigt bra potatispress.

Om du vill ha en hållbar potatispress som tar till vara på hela potatisen, och som kräver minimal ansträngning från din sida – då är det här en exceptionellt bra potatispress.


Bästa budget potatispress: Brabantia potatisstöt

Brabantia-potatispress

Anledningar att köpa:

 • Rostfritt stål
 • Non-stick
 • Tål maskindisk
 • Bra storlek
 • Snygg design
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Det finns ett par tillverkare som visar att bra potatisstötar inte behöver vara dyra. Brabantias potatisstöt är helt klart en av årets favoriter.

Pressen är gjord av svart rostfritt stål och har en bredd på 10 cm. En bra storlek för både små och stora potatisar.

Vi gillar också att materialet har non-stick-egenskaper, så att minimalt med potatis och mos fastnar i stöten.

Det innebär också att den är otroligt enkel att diska för hand. Du kan också rengöra den i diskmaskinen.

Vi vill också ge tummen upp för designvalet. Handtaget är silvrigt och huvudet är svart, vilket är en oslagbar och tidlös kombination av färger. Den ser dyrare ut än vad den är.

För 99 kronor så är det här ett suveränt alternativ. Det finns en flera billiga potatispressar på marknaden idag, och Brabantias stöt är utan tvekan en av de bästa i priskategorin.


Prisvärd potatisstöt: WMF Profi Plus potatisstöt

WMF-potatisstöt

Anledningar att köpa:

 • Hög kvalité
 • Elegant design
 • Robust konstruktion
 • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

 • Spiral passar inte alla användare

WMF är kända för att tillverka väldigt kvalitativa köksredskap. Deras potatisstöt gjorde oss inte besvikna.

Potatisstöten har en spiral, eller tråd, istället för den klassiska plattan. Vilket är bra om du vill göra eget potatismos.

Materialet man använt är Cromargan rostfritt stål. Det både ser elegant och stilrent ut, men känns även väldigt rejält och hållbart. Precis som WMFs övriga sortiment.

Det unika med Profi plus potatisstöt är inte själva prestandan. För att den presterar precis lika bra som de flesta andra stötar.

Snarare är det kvalitén och priset som gör den till ett bra köp.

Kvalitén på materialet och konstruktionen är otroligt bra. Den känns robust, hållbar och pålitlig så fort du lägger den i dina händer.

Skillnaden mellan den här stöten och en potatisstöt för 50-100 kronor är väldigt stor. Det är en märkbar skillnad, till WMFs fördel.

Prismässigt ligger stöten i mellanprisklassen. Den kostar ungefär 250 kronor, vilket gör den till en av de mest prisvärda potatisstötarna för i år. Det är ett relativt lågt pris sett till vad du får i kvalité.

Om du letar efter en potatisstöt med en elegant design och hög kvalité till ett bra pris, då kan du inte gå fel med Profi plus. Utan tvekan en av årets bästa potatisstötar.


Hitta bästa potatispressen för dig

Potatisstöt-på-bord

Potatispressen är ett av de köksredskap som man tror ska vara enkelt att köpa.

Den behöver ju bara ett handtag och en platt undersida för att mosa potatisarna.

Men om du tittar på IKEA, Jula eller Cervera, så kommer du se att potatisstötar kan skilja sig en hel del från varandra. Både vad gäller pris, material och design.

Det är för att materialet, designen och storleken kan göra en enorm skillnad när du pressar potatis.

Här är allt du behöver tänka på när du ska köpa en potatispress.

Storlek

Ju större huvudet (botten) på potatispressen är, desto effektivare är redskapet. Oavsett om potatispressen är perforerad eller trådad, så är storleken avgörande.

När du har en stor potatispress kan du pressa hela potatisen direkt – vilket spar en hel del tid.

Med en liten potatispress behöver du utföra fler pressningar, vilket kan skapa ojämnheter, men är också mer tidskrävande.

Potatispressar med ett stort huvud presterar definitivt bäst i våra tester. Men kom ihåg att du också behöver en stor kastrull eller bytta för att pressen ska få plats.

Design

Potatispressar har i regel två designtyper: perforerad och tråd.

Ett trådhuvud är tillverkad av tillplattad plast eller metall med hål i olika storlekar. När du trycker nedåt, så pressas potatisen genom hålen.

Trådhuvudet är alltså inte tillverkat av tråd, men har formen av en tråd. Den har en zick-zack-form, istället för att vara rund eller rektangulär. Dessa kallas också för spiral.

Ett perforerat huvud är oftast en platt form med små hål. Föreställ dig att man tagit en platt skiva av metall och sedan pickat hål i den. Det är ett perforerat potatishuvud.

Fördelen med en perforerad potatispress är att resultaten blir lenare och fluffigare. Om du vill ha samma resultat från ett trådhuvud, så behöver tråden vara tajtare konstruerad och inte ha så stora mellanrum.

Material

De flesta potatispressarna är tillverkad av rostfritt stål, silikon eller nylon.

Vid själva användningen så spelar inte materialet någon stor roll. Det är vi rengöringen som du kommer att märka skillnad.

Rostfritt stål är helt klart enklast att rengöra. Nylon är det material som är svårast att rengöra, då potatisarna gärna klibbar fast i ytan.

Potatispressar av silikon presterar också bra och är relativt enkla att rengöra.

Vi gillar potatispressar av rostfritt stål som har ett handtag av silikon. Det ger ett bra och stadigt grepp även om handtaget blivit vått.

Handtaget

Vi har inte märkt någon skillnad vad gäller längden på potatispressens handtag. Ett kort eller långt handtag tycks inte påverka användbarheten.

Det viktiga är att du väljer en tjocklek på handtaget som passar dina händer. Likväl, om du har stora händer, så kan ett längre handtag vara att rekommendera.

Ett brett handtag i en liten hand kommer göra potatispressandet jobbigt och svårt. Det kommer ta längre tid att bli klar och du kommer få mjölksyra i fingrarna.

Se därför till att du köper en potatisstöt vars tjocklek passar storleken på dina händer.

Vad kan man använda potatispressen till

Precis som namnet avslöjar, så är potatispressen gjord för att pressa råvaror. Eftersom den är gjord av ett hårt material, så behöver du inte begränsa dig till bara potatis.

Du kan också använda potatispressen till att pressa bönor, bananer och äpplen.

Vissa människor använder till och med potatisstöten för att göra äggsallad, krossa kakor till bakelser eller för att göra guacamole.

Det finns massvis av saker du kan använda potatispressen till – den behöver inte vara begränsad till bara potatis. Om du ska pressa mindre råvaror, kan det vara bättre att använda en bra vitlökspress istället.

Är det värt att köpa en potatispress

Om du är osäker på om du verkligen ska köpa en potatispress eller ej, så finns det två frågor du bör ställa dig själv:

 • Hur ofta behöver du mosa potatis
 • Har du tillräckligt med utrymme i köket

Om du vill mosa potatis en eller två gånger i veckan kan det vara värt att köpa en potatispress. Alternativet är att använda en bra elvisp, men det är långt ifrån optimalt och ger oftast klumpar i potatismoset.

På grund av potatispressens design så är den ganska otymplig. Handtaget är långt och smalt, men huvudet kan vara brett och stort. Det kan därför vara svårt att få in potatispressen i en kökslåda.

Innan du köper en potatispress bör du därför fundera kring var den ska förvaras.

Om du tänker mosa potatisar ett par gånger i månaden och har tillräckligt med utrymme i köket, då är det definitivt värt att köpa en potatispress.