Ris-från-rismaskin

Riskokare bäst i test 2024 – 4 Bästa riskokarna

Bäst i test

Hamilton-Beach-Riskokare

Hamilton Beach Riskokare

Bästa riskokaren på marknaden

Med massvis av användbara funktioner, lågt pris, regelbundet bra ris och enkelhet att tvätta – så är det här en given bäst i test-vinnare för i år. Ett riktigt kap för priset.

Mer info i butik

Bästa riskokaren

Om man ofta äter ris så finns det ingen anledning att inte ha en riskokare där hemma.

De är billiga, får riset att smaka godare och de är väldigt självgående.

Vad mer kan man önska?

Det finns givetvis skillnader mellan olika riskokare, både vad gäller pris, hur riset smakar, hållbarheten och hur man tvättar den.

Med vetenskapsrocken på, så har vi begett oss ut för att hitta den bästa riskokaren!


Bäst i test: Hamilton Beach Riskokare

Hamilton-Beach-stor-riskokare

Anledningar att köpa:

 • Regelbundet gott ris
 • ”Delay start”-funktion upp till 15h
 • Håll maten uppvärmd-funktion
 • Bricka för att ånga grönsaker och annat
 • Kan koka brunt ris perfekt
 • Enkel att rengöra
 • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Förra och förrförra året vann OBH Nordicas riskokare Inox vårt bäst i test. Men den maskinen har nu snällt fått inställa sig på en stabil andraplats.

Hamilton Beach’s riskokare är något helt annat. Den spelar i en egen division, på alla tänkbara sätt.

Först och främst det viktigaste, riset blir riktigt, riktigt gott i den här maskinen. Resultatet är dessutom regelbundet, det blir alltid lika bra.

Den är enkel att använda med olika förprogrammerade matlagningsfunktioner. Vilket gör navigeringen av maskinen busenkel, även för den oerfarne.

Bland annat finns det en funktion för vitt ris och en funktion för fullkornsris.

Den har också en ”delay start”, vilket innebär att du kan planera en måltid upp till 15 timmar fram. Perfekt när du vill ha maten klar 17:30 när du kommer hem från jobbet. En riktigt bekväm och tidseffektiv funktion.

Det finns även en ”heat/simmer”-funktion för dig som gillar att göra soppor eller bönor.

En av de saker vi gillade mest med den här maskinen är att den har en nedräkning, så att du kan se hur lång tid det är kvar tills riset är klart. Sen när riset är klart, så ändrar den till värmehållning – så du behöver inte äta maten direkt.

Du får även med en bricka för att kunna ånga grönsaker och dylikt.

Som du ser så är det mer än bara en riskokare. Det är otroligt flexibel och det finns massvis med finurliga och användbara funktioner, som gör att du kan använda den till mer än bara att laga ris.

När väl lagar ris, så är det otroligt simpelt och lättskött. För att inte nämna bekvämt, i och med delay- och värmningsfunktionen.

Sammanfattning:

Det finns så många positiva saker med den här riskokaren att vi hade kunnat skriva en dubbelt så lång recension. Den har allt och mycket till.

Delay start, värmningsfunktion, bricka för att ånga grönsaker, funktion för vitt ris och fullkorns ris – är några av våra favoritsaker.

Riset blir alltid lika bra i den här maskinen och det är helt klart årets bästa riskokare. Ett riktigt kap för det här priset!


Bra Alternativ: OBH Nordica Inox

Anledningar att köpa:

 • Förra årets bäst i test-vinnare
 • Hållbar och pålitlig konstruktion
 • Enkel att använda
 • Rymlig
 • Anti-stick-beläggning
Anledningar att inte köpa:

OBH Nordica är en svår nöt att knäcka. Det här svenska företaget producerar köksredskap av väldigt god kvalitet och har tjänat ett gott rykte tack vare det.

Trots populariteten och den höga kvaliteten, så är deras produkter oftast bland de billigaste i kategorin.

Den här riskokaren är inget undantag, utan de är sina traditioner trogna. Inox 6322 lagar riktigt gott ris, som ytterst sällan bränner fast i botten – tack vare anti-stick-beläggningen man lagt på.

Storleken är också tacksam, då ett kok kan rymma upp till 10 portioner ris.

Maskinen har också ett standby-läge där den kan stå på i upp till 60 minuter utan att riset blir dåligt.

Med maskinen så följer måttkopp, sked och en receptsamling med. En bonus är den professionella och moderna designen.

Sammanfattning:

En mycket prisvärd riskokare som förra och förra året vann vårt bäst i test.

Kvaliteten är hög och priset är lågt. Den är dessutom rymlig och har en snygg design, så den gör sig extra bra när man har gäster hemma.


Stabil konstruktion: Tefal Classic 2

Anledningar att köpa:

 • Enkel att använda
 • Gjord i metall
 • Ångkokar även grönsaker
Anledningar att inte köpa:

 • Gräslig design

En stabil konstruktion gjord av metall på hela yttersidan. Den kostar lite mer än OBH Nordicas riskokare, men är inte på något sätt dyr.

Du får med en korg till den här modellen, vilket gör det möjligt att också ångkoka grönsaker. Mycket behändigt och en funktion som tar riskokaren till en helt annan nivå.

Man kanske inte äter ris varje dag, men grönsaker bör man äta till varje måltid. Så du kan med fördel använda den här modellen dagligen.

Även Tefal Classic har en ”håll maten varm”-funktion. Om riset är klart, men du är inte klar – så är det bara att klicka på knappen för att hålla riset varmt utan att det lagas och bränner fast.

Maskinen är ingen fröjd för ögat direkt, men den är heller inte ful. Snarare smälter den in ganska bra i köket utan att väcka varken positiv eller negativ uppståndelse.

När det kommer till riset så kommer den däremot att höja på flera ögonbryn. Riset blir jämt och fint, utan bruna korn eller bränt ris i botten.

Precis som vår bäst i test-vinnare så har Tefal Classic också en non stick-beläggning som motverkar att ris fastnar.

Sammanfattning:

Om man bortser från den tråkiga designen, så är det definitivt en av de bästa riskokarna där ute. Den är hållbar, flexibel och lagar mycket gott ris!


Väldigt Populär: Wilfa RC-10CD

Anledningar att köpa:

 • Hög kvalitet på materialet
 • Egna program
 • Bra ångkokning
Anledningar att inte köpa:

Wilfas riskokare är väldigt omtyckt – med all rätt.

Den här maskinen fyller upp till 1,8 liter ris! Det hänger också med en korg så att man kan ångkoka grönsaker i den. För den som äter gröt på morgonen så kan man göra även det i den här maskinen.

Designmässigt så är det en favorit. Den utstrålar seriositet och professionalism, utan att framstå som flådig eller för exklusiv.

Man ska inte döma en bok efter omslaget, brukar man säga. Men det kan man göra i det här fallet, i positiv bemärkelse. Den levererar lika gott ris som den är stilren.

Till skillnad från övriga modeller i vår bäst i test-lista, så kommer RC-10CD med förinställda program. Vilket gör den till mer än bara en ”vanlig riskokare”.
Sammanfattning:

Vill du laga ris, gröt och koka grönsaker i en maskin som kommer att hålla under en lång tid framåt? Då är Wilfa RC-10CD ett utmärkt val.

Om du inte behöver ångkokaren och aldrig gör gröt, då är OBH Nordica ett bättre val då den kostar mindre.


Vilken riskokare är bäst för dig

Innan du köper en riskokare så är det viktigt att du gör lite research-arbete innan. Här är några saker du bör titta på.

Priset

Riskokare är väldigt billiga, framförallt om man jämför med annan köksutrustning. Till och med vår bäst i test-vinnare kostar lite.

Du bör undvika riskokare som kostar under 300 kronor. Med det priset så är det stor sannolikhet att man har kompenserat maskinens kvalitet på något vis. Antingen presterar elektroniken dåligt eller så är den gjord på billig plast som lätt går sönder.

Försök att hålla dig mellan 300 och 800 kronor när du tittar på en riskokare.

Ångfunktion

En del modeller kommer med en ångfunktion och en korg för att lägga grönsaker i. Om man ofta äter grönsaker, vilket du bör, så är det utmärkt. Riskokare är prisvärda sedan innan, men med en ångkokningsfunktion så är det, utan att överdriva, ett riktigt kap.

Anti-stick

De flesta riskokarna har anti-stick-beläggning nuförtiden. Det minskar risken för att ris klibbar fast eller bränns fast i maskinen. Alla som kokat ris i en vanlig kastrull vet hur det kan bli. Det räcker med att man kokar 1-2 minuter för länge och vips, så måste man stå och skura kastrullen i fem minuter.

Det är starkt rekommenderat att köpa en riskokare som har anti-stick-beläggning då det hjälper väldigt mycket och minskar risken avsevärt för att något fastnar i maskinen.

Rengöring

Vissa maskiner har en påse som man lägger riset i när det är dags för kok. Det kan underlätta rengöringen efteråt, då det bara är att ta ut påsen och tvätta för hand. En påse är inget måste, utan det finns modeller som är enkla att rengöra även utan påse. Men det är värt att ta med i beräkningen.

Ingen av de modeller vi tittat på har haft möjligheter för tvätt i diskmaskinen. Vilket inte är helt ovanligt när det kommer till köksutrustning av kvalitet.

Läs tester av riskokare

Som alltid – läs andra konsumenters tester och recensioner av riskokare. Vilket du nu också gör, i den här guiden.

Vi vill rekommendera att du tittar på modellerna i vår bäst i test-lista, då de alla har fått väldigt goda omdömen av sina användare. Det minskar risken att du skulle bli onöjd med ditt val av riskokare.

Utseende och design

Glöm inte bort att maskinen ska stå framme i det öppna. Även om du har planer på att ställa undan den när du är klar, så är det inte alltid man hinner göra det. Om du är mån om hur köket ser ut rent stilistiskt, så kom ihåg att välja en riskokare som också passar in i din köksmiljö.

Som tur är brukar riskokare se ganska moderna och professionella ut. Den modell vi utnämnde som den bästa riskokaren, OBH Nordicas Inox 6322, har en väldigt stilren och snygg design. Den kan stå framme utan att man behöver skämmas.

Stor eller liten riskokare

Ju större maskinen är, desto mer kostar den. Om du planerar att bara göra ris till en eller två personer åt gången, så kan det vara bra att köpa en liten riskokare istället för en stor.

Det är inte speciellt stora skillnader i vare sig pris eller storlek, men en större variant tar upp mer plats och kostar mer pengar. Se därför till att du inte köper mer än vad du behöver.

Vad är bra med en riskokare

Om man ofta äter ris, så har man allt att vinna på en riskokare. Att använda en kastrull fungerar givetvis, men det är långt ifrån optimalt. En riskokare har många fördelar och styrkor som gör den till ett bättre alternativ än en vanlig kastrull.

Har du ännu inte bestämt dig så har du ett par anledningar till varför du borde byta upp dig:

 • Riset blir godare
 • Riset blir perfekt varje gång
 • Du kan ha riset på ”värmning” utan att bränna riset
 • Minskad risk för att ris fastnar
 • Riset kokar inte över så att spisen måste rengöras
 • Du kan göra annat under tiden, till skillnad från med ris i en kastrull
 • Riskokare är billiga
 • Många riskokare kan också ångkoka grönsaker

Ett väldigt behändigt redskap och definitivt ett prisvärt köp om man gillar ris.