Bild-på-bäst-i-test-vinnare

Bästa Stavmixer 2020 – Stort bäst i test av stavmixrar

Bäst i test

KitchenAid 5KHB2571
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Väldigt populär

Philips HR1673
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Bäst budgetval

Braun 7 MQ725
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris

Bästa stavmixer

En bra stavmixer kommer väl till hands vid en rad olika tillfällen. Den hjälper dig att vispa och mixa när du vill göra soppa, vispgrädde, puréer och smoothies.

I kombination med en köksassistent eller matberedare, så har stavmixern blivit en standard i svenska kök. Den är enkel, effektiv och snabb. Istället för att plocka fram de tyngre verktygen, så är det bara att koppla in handmixern i eluttaget och börja vispa.

I den här guiden har vi gått igenom de mest populära stavmixrarna för att hjälpa dig att hitta den modell som passar dig bäst.

Vi har framförallt tittat på kvalitet, pris, ljudnivå och design. Med hjälp av tester och recensioner så ger vi dig en så komplett bild som möjligt, av utbudet på den svenska marknaden idag.


Bäst i test: KitchenAid 5KHB2571 stavmixer

 • Väldigt tyst
 • Lång livslängd
 • Förvaringslåda + tillbehör

KitchenAids stavmixer är den mest kompletta stavmixern vi har hittat.

Den har en kraftfull motor, är gjord av pålitligt och hållbart material och den får jobbet gjort på nolltid. En klar testvinnare!

Förvaringslådan innehållande alla tillbehör ger helt klart ett plus i kanten. Man märker att det är kvalitet på grejerna, både sett till hur maskinen fungerar och allt runtomkring. Lådan gör det oerhört enkelt att förvara mixern och alla tillbehör på en och samma plats.

Stavmixern är en av de tystaste modellerna, vilket är eftertraktat för många av oss. Man kan använda mixern utan problem utan att väcka eller störa någon som sover i huset.

Det enda negativa med den här stavmixern är priset. Den kostar mer än de flesta andra. Därmed inte sagt att den inte är prisvärd. Snarare skulle vi beskriva den som den mest kompletta stavmixern som ger mest för pengarna.

Mixern är en av de tystaste och har en oslagbar hållbarhet. Du får med en låda innehållande alla tillbehör du kan tänkas vilja använda. Om modellen är inom din budget så är det helt klart den bästa stavmixern du kan få för pengarna. Varmt rekommenderad till dig som vill ha kvalitet i köket!

Finns hos:


Väldigt populär: Philips Avance Collection HR1673

 • Hög kvalitet
 • Bra säkerhet
 • Enkel att rengöra

Philips HR 1673 är en stavmixer av hög kvalitet som har fått väldigt goda omdömen världen över.

Det vi gillar mest är materialets kvalitet. Allt från själva bladet på mixern till handtaget. Den känns rejält, stabil och framförallt tålig. Du kommer att kunna hantera tjocka och stora kvantiteter sås utan några problem alls.

En uppskattad och bekväm funktion är själva ”gasen”. Det finns ingen knapp som slår på eller av mixern, utan vid användning måste man hela tiden trycka in knappen. En sådan funktion innebär hög säkerhet och mer kontroll över din vipsning.

Själva mixern är lätt och skön att hålla i. Du kan vispa under längre perioder utan att det känns obekvämt för handen eller handleden.

Dessvärre kan man inte lägga den här stavmixern i diskmaskinen. Man är inte speciellt tydlig med det, utan vi var tvungna att läsa i manualen för att hitta den informationen. Eftersom stavmixrar är ganska små och inte speciellt komplexa, så går det däremot snabbt att handtvätta den.

En superbra stavmixer till ett bra pris. Den är väldigt stryktålig och är gjord av material av hög kvalitet. Man kan tyvärr inte maskindiska mixern, men å andra sidan är den inte svår eller jobbig att diska för hand. En av de populäraste stavmixrarna och allt-som-allt en av våra favoriter!

Finns hos:


Snabb & Tyst: Bamix SwissLine Colorline M200

 • Väldigt hög RPM
 • Tyst
 • Supersnabb

En grymt bra handmixer som tävlar om förstaplatsen i vårt bäst i test.

Det som får den här modellen att sticka ut är motorn. Skärbladen roterar i hela 17 000 rpm (revolutions per minute)! Med andra ord går bladen runt ett helt varv 17 tusen gånger i minuten. Imponerande!

Mixern är med andra ord oerhört snabb. Den tar sig igenom vilken mängd och konsistens du än matar den med. Ordet ”snabb” är nyckelordet när det kommer till M200. Den är mycket snabbare än de flesta andra. Bra för oss som är under tidspress i köket.

Om du är ute efter att byta ut din gamla handmixer mot något nyare så kommer du att få en chock, i positiv bemärkelse. Ljudnivån är låg på den här modellen och i jämförelse med äldre stavmixrar är den som en viskning.

Det enda negativa vi hittat med den här stavmixern är att den är lite kort. Om du har djupare kärl/skålar så når den inte alltid längst ner. Vanliga skålar klarar den däremot perfekt.

Maskinen har två hastighetssteg och en effektiv pulsfunktion. Man får även med en hel del tillbehör, så som bägare, bänkstativ, skummare, visp och en del annat. Ett komplett set, med andra ord.

Vi gillar den här modellen starkt och den är en värdig utmanare till förstaplatsen. Mixern är oerhört snabb på sina 17000 RPM, samtidigt som den är tystlåten. Enkel att rengöra och pålitligt material. Den kostar däremot lite mer än övriga modeller.

En av våra favoriter. Det råder inga tvivel om att det är en av de bästa handmixrarna där ute. Väldigt prisvärd!

Finns hos:


Bäst budgetval: Braun MultiQuick 7 MQ 725

 • Väldigt populär
 • Stark motor
 • Kan mixa, hacka och vispa

Det här är en intressant liten modell, av flera anledningar.

Det är den billigaste stavmixern i vår lista, men har trots det vunnit en hel del bäst i test-listor tidigare. Så om man jämför pris med kvalitet, så är det en enastående handmixer.

Man hade kunnat höja priset med en tusenlapp utan att bli ifrågasatta. Så bra är den!

Något som vi, och många andra, gillar är motorns styrka. Det är en riktig arbetshäst som stångar sig igenom vad man än matar den. Förutom frysta råvaror då, men det gäller alla stavmixrar.

Vi i Europa välsignades med en 750 W-motor på den här modellen, medan den amerikanska marknaden får nöja sig med en 400 W-motor. Om du ska köpa MQ725, så rekommenderar vi därför att du gör det från en svensk butik.

Det roliga med den här produkten är att den fanns på marknaden runt 2006-2007 och fick väldigt goda omdömen redan då. Men efter ett par år togs den bort ur sortimentet för att ersättas av andra modeller. Nu har man däremot lanserat den igen med nyare och förbättrade funktioner.

Du får med en minihackare, vilken vi gillar. Dessvärre är den precis som namnet avslöjar: ”mini”. Vi hade gärna sett en större version. Rent funktionsmässigt är den utmärkt.

Maskinen är riktigt bra. Snabb, tystgående och får jobbet gjort. Kvaliteten på materialet är däremot inte det bästa, så den är mer delikat än andra modeller. Var därför försiktig.

Det här är ett självklart val för dig som vill ha en billig stavmixer, alternativt inte kommer att använda den så ofta. Allt-som-allt en kanonbra mixer, men räkna inte med att den håller i mer än 5 år om du använder den ofta.

Finns hos:


Stavmixer eller en vanlig mixer

Är du osäker på om du borde köpa en handmixer eller en vanlig mixer? Låt oss hjälpa dig lite på traven.

En stavmixer kan sällan ersätta en vanlig mixer vad gäller styrka och snabbhet. Detta då en vanlig mixer har större blad och en större och mer kraftfull motor. Generellt sett. Det finns givetvis undantag.

Anledningen till varför många köper en handmixer är för att den är liten och smidig. För att inte nämna hur enkel den är att hantera. Maskinen tar inte upp mycket plats i köket och är snabb att använda och rengöra.

Man brukar använda stavmixern till mindre projekt, så som smoothies, såser, pannkakssmet, vispgrädde och blandning av olika ingredienser. För det ändamålet fungerar en stavmixer perfekt.

Om du vill blanda tyngre och tjockare saker så bör du rikta in dig på en köksmaskin istället.

Om du mest vill blanda såser så är en stavmixer perfekt för ändamålet.

Vårt stavmixer bäst i test

Stavmixern är ett riktigt klassiskt redskap i köket. De flesta kök är utrustade med en stavmixer nuförtiden. I och med stavmixerns popularitet, så finns det en hel del olika varianter att välja på idag. Många bra, men också flera mindre bra.

I vårt test har vi framförallt fokuserat på stavmixarnas kvalitet, ljudnivå, pris och design. Det visade sig skilja en hel del mellan de olika modellerna – även de som kom med i vårt bäst i test.

Utöver våra egna omdömen, så har vi ägnat mycket tid åt att göra research för att se vad andra experter och konsumenter tycker. Deras erfarenheter och uppfattningar har sedan tagits med i vårat slutresultat. På så sätt kan vi erbjuda dig som en läsare en så rättvis och bred betygssättning som möjligt för respektive stavmixer.


Läs också: