Bästa-traktörpannan

Traktörpanna bäst i test 2024 – Kockens 4 bästa

Bäst i test

Scanpan-CTX-traktörpanna

Scanpan CTX Traktörpanna

Bästa traktörpannan på marknaden

En riktig premium-panna för seriösa kockar. Gjord i rostfritt stål och aluminium. Den har en non-stick-beläggning för att inget ska fastna i pannan. Den fungerar på alla hällar och kan rengöras i diskmaskinen.

Mer info i butik

Bästa traktörpannan

Traktörpannan är som en mittfältsspelare i fotboll. Han spelar i både försvaret och i anfallet. Traktörpannan kan både steka och koka, vilket gör den till ett riktigt flexibelt och effektivt redskap i köket.

I den här guiden så har vi kastat oss ut på marknaden för att hitta den bästa traktörpannan. Så att du enkelt och snabbt kan hitta den modell som passar dig.


Bäst i test: Scanpan CTX Traktörpanna

Scanpan-traktörpanna

Anledningar att köpa:

 • Superb non-stick beläggning
 • Kan läggas i diskmaskinen
 • Funkar på alla typer av hällar
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Danska Scanpans CTX-serie har släppt många kvalitetsprodukter. Bland annat har deras CTX stekpanna vunnit vårt bäst i test-pris och nu senast även deras kastrull.

En traktörpanna är en kombination av det bästa från två världar – stekpannan och kastrullen. Med tanke på hur väl mottagna deras senaste kastruller och stekpannor har blivit, så har man gjort genidraget att kombinera dessa med den här traktörpannan som ett resultat.

Pannan är gjord i rostfritt stål och aluminium. Den har en non-stick beläggning som motverkar att något fastnar i den. Non-stick gör det även enkelt att rengöra pannan efter användning.

Scanpan är kända för sina välarbetade non-stick beläggningar och de är trogna den traditionen även med den här pannan.

Traktörpannan går att använda på alla typer av hällar och då är induktion inkluderad. Man kan även slänga in pannan i diskmaskinen, enligt Scanpan. Men vi rekommenderar att du handtvättar den för att behålla kvaliteten och livslängden.

Sammanfattning:

En fantatiskt bra traktörpanna med ett material av väldigt hög kvalitet. Den kommer definitivt att tjäna dig under en väldigt lång tid. Vi gillar den välarbetade non-stick-beläggningen som minskar risken för att något fastnar.

En premium-panna för dig som vill ha det absolut bästa.


Väldigt Populär: de Buyer Countypan

Anledningar att köpa:

 • Bra pris
 • Exemplarisk värmefördelning
 • Går snabbt att rengöra
 • Bra värmehållning
 • Stort och långt handtag
 • Väldigt populär
Anledningar att inte köpa:

 • Det finns rapporter om att pannan missfärgats lite
 • Det långa handtaget tar upp lite mer plats

En av de billigaste, tillika en av de mest populära traktörpannorna på marknaden idag.

de Buyer är kända för sin höga kvalitet, så vi var inte förvånade över resultaten vi fick.

Däremot överraskades vi av hur stor skillnad det är mellan den här pannan och andra modeller, när det kommer till andelen positiva recensioner.

Det är verkligen en hel uppsjö av positiv respons.

Värmefördelningen är exemplarisk och det går snabbt att rengöra den. Den är dessutom väldigt lätt.

Den har alla fördelar som en gjutjärnspanna har, främst vad gäller värmefördelning, uppvärmning och dess benägenhet att behålla värmen i pannan.

Den har däremot inte gjutjärnspannornas tunga vikt – vilket vi är mycket glada för.

Vi gillar det faktum att handtaget är så långt. Det gör hanteringen av pannan så mycket enklare och känns säkrare. Nackdelen är att den tar upp mer utrymme om du skulle ställa den i ett skåp.

Det enda negativa vi hittat med den här pannan är att den kan missfärgas en aning, men det påverkar inte matlagningen och det händer långt ifrån alla.

Sammanfattning:

En ruskigt bra traktörpanna i kolstål. Den har alla de positiva egenskaperna som en gjutjärnspanna har, men inte de negativa. Den väger inte speciellt mycket i jämförelse.

Värmefördelningen är fantastisk och den behåller värmen mycket bra. Vi gillar också att den är så enkel att rengöra.

Det långa handtaget ger dig mer kontroll och höjer betyget.

Definitivt en av de populäraste pannorna på marknaden idag – och vi förstår varför. Helt klart en av våra favoriter!


Bäst i gjutjärn: Skeppshult Traktörpanna

Anledningar att köpa:

 • Billigast
 • Fantastisk värmefördelning
 • Håller en hel livstid
Anledningar att inte köpa:

Ett populärt val när det kommer till köksutrustning är Skeppshult. De har ett stort utbud av redskap tillverkade i gjutjärn som sällan lämnar mer att önska.

Deras traktörpanna är inget undantag. Den har en utmärkt värmefördelning.

Faktum är att gjutjärn är ett väldigt bra material för traktörpannor. Den har en stekpannas bästa egenskaper samtidigt som den har en kastrulls bästa egenskaper.

Pannan steker lika bra som den kokar och värmefördelningen är lika bra som uppvärmningen. Det tar lite längre tid för ett gjutjärn att bli varmt, men tar det också längre tid för den att svalna. Vilket är precis vad man vill ha i en traktörpanna.

Inte nog med att gjutjärn håller länge, Skeppshult ger också en 25-årig garanti på sina produkter. Det visar inte bara på vilket förtroende man har för sina produkter, men även vilken respekt man har för kunden.

Sammanfattning:

Definitivt värt den billiga investeringen om du är ute efter en av de bästa traktörpannorna. Skeppshult är kända för sitt hantverk, fördelaktiga garanti och långa livslängd.


Bästa budgetval: Jamie Oliver Quick & Easy

Tefal-Quick-and-Easy-traktörpanna

Anledningar att köpa:

 • Hårdarbetat aluminium
 • Thermo-teknologin
 • Stor och rymlig
 • Lätt att hantera
 • Skönt gummihandtag
 • Glaslock inkluderat
 • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Tidigare år har vi prisat Tefals ”Jamie Oliver Everyday SS”. Men den har nu ersatts av en förbättrad version: Quick & Easy.

Istället för rostfritt stål, så är pannan numera tillverkad av hårdarbetat aluminium. Vilket innebär att både hållbarheten och värmefördelningen har förbättrats sedan tidigare versioner.

Du kan dessutom använda traktörpannan på alla typer av spishällar – även induktion. Den klarar även av ugnen upp till 210 grader.

Quick & Easy är en relativt stor panna som mäter 26 centimeter på diametern. Den väger cirka 2,6 kg. Men tack vare handtagets flexibilitet känns den bekväm och enkel att hantera.

Man har också försett handtaget med silikon, så att den ligger skönt i handen utan att skava eller kännas hård. Det får Tefal båda tummar upp för!

Precis som de andra pannorna i serien, så har Quick & Easy den så kallade ”Thermo-teknologin”. Det betyder att pannan signalerar för dig när den har uppnått optimal temperatur och är redo att användas. En mycket smidig och hjälpsam funktion.

Traktörpannan kommer med ett glaslock. Du kan maskindiska pannan, men vi rekommenderar att du diskar den för hand för livslängden och kvaliténs skull. Det gäller alla stekpannor och traktörpannor.

Non-stick-beläggningen är helt fri från PFOA, bly och kadmium.

Jamie Olivers Quick & Easy kostar cirka 800 kronor, vilket är ett väldigt bra pris. Framförallt om man ser till konkurrenterna som ger dig samma typ av kvalité.

Definitivt en av årets bästa traktörpannor – trots att den kostar mindre än de flesta andra.

Sammanfattning:

En förbättrad version från den tidigare ”Everyday SS”. Numera är den tillverkad av aluminium och har ett bekvämt och säkert handtag i silikon.

Vi gillar Thermo-signalen som visar dig när pannan är uppvärmd och redo att användas. En otroligt användbar funktion som vi önskar att fler stekpannor använde sig av.

För det här priset så är traktörpannan ett riktigt kap. Oavsett om du är på en strikt budget eller ej, så är det en riktigt bra traktörpanna som uppfyller alla nödvändiga kriterier.


Vad är en traktörpanna

Rent krasst skulle man kunna beskriva traktörpannan som en kombination av en stekpanna och en kastrull. Precis som sautese, som också är en kombination av de båda. Men traktörpannan har en lite annorlunda form och egenskaper.

Den är rundad och lika stor (eller större) som en stekpanna, men har raka och höga kanter som en kastrull. Allt som oftast kommer traktörpannan med ett lock också.

Många använder traktörpannan till att laga större grytor i. Eftersom den har fantastiska egenskaper för att både steka och koka så gör den sig perfekt för ändamålet.

Storleken och de höga kanterna gör det också möjligt att fylla pannan med såsig mat.

Traktörpannan är flexibel och har många användningsområden, vilket gör den till ett bra tillägg i köksutrustningen. Den kommer aldrig att stå oanvänd på någon hylla, utan det finns alltid arbete i köket som traktörpannan kan genomföra med bravur.

Man kan tro att traktörpannor är ovanliga i svenska hushåll, eftersom man sällan hör folk prata om dem. Faktum är att många har en traktörpanna hemma, men man tror att det är en ovanligt stor stekpanna med lite högre kanter.

Hitta den bästa traktörpannan för dig

I grund och botten är traktörpannan precis som en stekpanna, bara större och med högre och rakare kanter. Så sättet du identifierar den bästa stekpannan på är i princip samma metod du använder för att hitta en traktörpanna.

Stor eller liten traktörpanna

Först och främst bör du komma underfund med hur stora kvantiteter av mat du planerar att laga. Du vill inte begå misstaget att köpa en panna och inse att den är för liten. Köp hellre en lite större modell om du är osäker. Så länge du har plats i köket.

Material

En annan viktig aspekt är materialet du vill använda. Många traktörpannor är i rostfritt stål, vilket är ett billigt och hållbart material som man för det mesta kan använda i diskmaskinen. Men dess värmefördelning är inte alltid den bästa.

En del traktörpannor är i koppar då koppar leder värme på ett ypperligt sätt. Dessvärre kan syrlig mat skapa reaktioner med koppar som får slutresultatet att smaka lite metalliskt.

Kopparpannor kostar även lite mer och kräver mer omvårdnad än övriga materialtyper.

Gjutjärn är en klassiker som föredras av många. Värmefördelningen är exemplarisk och likaså hållbarheten. Man kan använda den både på spisen och i ugnen. Dess naturliga non-stick-egenskaper är också väldigt uppskattade.

Det negativa med gjutjärn är att de kan vara rätt tunga.

Aluminium finns i många traktörpannor. De väger lite, kostar lite och leder värme på ett bra sätt. Däremot repas de lätt och vid för hög värme så kan materialet böja sig.

Det finns en hel del bra traktörpannor som är gjorda av både aluminium och rostfritt stål i kombination.

Tester av traktörpannor

Innan man köper något så är det alltid bra att läsa tester och recensioner. Vilket också är varför du har kommit hit.

Vår guide är gjord för att du ska få en bra överblick och förståelse för de olika traktörpannorna som vi anser vara bäst.

I våra tester så har vi också läst andra experter och konsumenters tester för att se vad de tycker om produkten. Så varje modell som presenteras i vår bäst i test-lista är också en bra representation av vad andra konsumenter tycker.