Bästa-traktörpannan

Bästa traktörpannan för goda grytor [3 bäst i test-grytor]

Bäst i test

Scanpan CTX
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Bästa pannan i gjutjärn

Skeppshult Traktörpanna
Finns hos Cervera
Se pris
En stark utmanare

KitchenAid Traktörpanna

Bästa traktörpannan

Traktörpannan är som en mittfältsspelare i fotboll. Han spelar i både försvaret och i anfallet. Traktörpannan kan både steka och koka, vilket gör den till ett riktigt flexibelt och effektivt redskap i köket.

I den här guiden så har vi kastat oss ut på marknaden för att hitta den bästa traktörpannan. Inget lätt uppdrag med tanke på hur många olika typer och material det finns där ute. Men med den erfarenhet och expertis som våra skribenter besitter, så är det inga problem.

Det här är den ultimata guiden för dig som letar efter den bästa traktörpannan att berika ditt kök med.


Bäst i test: Scanpan CTX Traktörpanna

  • Superb non-stick beläggning
  • Kan läggas i diskmaskinen
  • Funkar på alla typer av hällar

Danska Scanpans CTX-serie har släppt många kvalitetsprodukter. Bland annat har deras CTX stekpanna vunnit vårt bäst i test-pris och nu senast även deras kastrull.

En traktörpanna är en kombination av det bästa från två världar – stekpannan och kastrullen. Med tanke på hur väl mottagna deras senaste kastruller och stekpannor har blivit, så har man gjort genidraget att kombinera dessa med den här traktörpannan som ett resultat.

Pannan är gjord i rostfritt stål och aluminium. Den har en non-stick beläggning som motverkar att något fastnar i den. Non-stick gör det även enkelt att rengöra pannan efter användning.

Scanpan är kända för sina välarbetade non-stick beläggningar och de är trogna den traditionen även med den här pannan.

Traktörpannan går att använda på alla typer av hällar och då är induktion inkluderad. Man kan även slänga in pannan i diskmaskinen, enligt Scanpan. Men vi rekommenderar att du handtvättar den för att behålla kvaliteten och livslängden.

Finns hos:


Bästa pannan i gjutjärn: Skeppshult Traktörpanna

  • Billigast
  • Fantastisk värmefördelning
  • Håller en hel livstid

Ett populärt val när det kommer till köksutrustning är Skeppshult. De har ett stort utbud av redskap tillverkade i gjutjärn som sällan lämnar mer att önska.

Deras traktörpanna är inget undantag. Den har en utmärkt värmefördelning.

Faktum är att gjutjärn är ett väldigt bra material för traktörpannor. Den har en stekpannas bästa egenskaper samtidigt som den har en kastrulls bästa egenskaper.

Pannan steker lika bra som den kokar och värmefördelningen är lika bra som uppvärmningen. Det tar lite längre tid för ett gjutjärn att bli varmt, men tar det också längre tid för den att svalna. Vilket är precis vad man vill ha i en traktörpanna.

Inte nog med att gjutjärn håller länge, Skeppshult ger också en 25-årig garanti på sina produkter. Det visar inte bara på vilket förtroende man har för sina produkter, men även vilken respekt man har för kunden.

Definitivt värt den billiga investeringen om du är ute efter en av de bästa traktörpannorna.

Finns hos:


En stark utmanare: KitchenAid traktörpanna

  • Värms upp snabbt
  • Robust
  • Bra värmefördelning

KitchenAid är ett sånt där företag som släppt många köksredskap, men som aldrig riktigt får den uppmärksamhet de förtjänar. Visst, de syns ofta och kockar pratar om dem – men sällan hamnar de på bäst i test-listor som denna.

Hur mycket någon än skulle vilja undvika det, så kan man inte göra en topplista för traktörpannor utan att nämna KitchenAids modell.

Så fort man håller i den så märks det vilket professionellt hantverk det här är. Den är rejäl, utan att vara klumpig eller oskön att hantera. Snarare tvärtom, den känns väldigt hjälpsam att arbeta med.

Traktörpannan är gjord av härdat aluminium blandat med rostfritt stål. Det värms alltså upp snabbt, mycket snabbare än traktörpannor i gjutjärn. Den snabba uppvärmningen innebär ofta att värmefördelningen är lite si och så, men den här pannan sprider faktiskt värmen väldigt bra.

Pannan tål maskindisk, men om du vill behålla den höga kvaliteten och långa livslängden så bör du överväga att tvätta den för hand istället.

Locket som följer med pannan är gjort i glas och sluter pannan på ett effektivt sätt.

Pannan är lite tyngre än man kan förvänta sig, men inte på något sätt så tung att det påverkar arbetet negativt. Den kan däremot vara lite för tung för mormor att hantera. Då är Scanpan ett mycket bättre val!

Ett riktigt bra alternativ som inte kommer att lämna någon besviken. Starkt rekommenderad!

Finns hos:


Vad är en traktörpanna

Rent krasst skulle man kunna beskriva traktörpannan som en kombination av en stekpanna och en kastrull.

Den är rundad och lika stor (eller större) som en stekpanna, men har raka och höga kanter som en kastrull. Allt som oftast kommer traktörpannan med ett lock också.

Många använder traktörpannan till att laga större grytor i. Eftersom den har fantastiska egenskaper för att både steka och koka så gör den sig perfekt för ändamålet. Storleken och de höga kanterna gör det också möjligt att fylla pannan med såsig mat.

Traktörpannan är flexibel och har många användningsområden, vilket gör den till ett bra tillägg i köksutrustningen. Den kommer aldrig att stå oanvänd på någon hylla, utan det finns alltid arbete i köket som traktörpannan kan genomföra med bravur.

Man kan tro att traktörpannor är ovanliga i svenska hushåll, eftersom man sällan hör folk prata om dem. Faktum är att många har en traktörpanna hemma, men man tror att det är en ovanligt stor stekpanna med lite högre kanter. Kanske har du en där hemma redan?

Hitta den bästa traktörpannan för dig

I grund och botten är traktörpannan precis som en stekpanna, bara större och med högre och rakare kanter. Så sättet du identifierar den bästa stekpannan på är i princip samma metod du använder för att hitta en traktörpanna.

Storlek

Först och främst bör du komma underfund med hur stora kvantiteter av mat du planerar att laga. Du vill inte begå misstaget att köpa en panna och inse att den är för liten. Köp hellre en lite större modell om du är osäker. Så länge du har plats i köket.

Material

En annan viktig aspekt är materialet du vill använda. Många traktörpannor är i rostfritt stål, vilket är ett billigt och hållbart material som man för det mesta kan använda i diskmaskinen. Men dess värmefördelning är inte alltid den bästa.

En del traktörpannor är i koppar då koppar leder värme på ett ypperligt sätt. Dessvärre kan syrlig mat skapa reaktioner med koppar som får slutresultatet att smaka lite metalliskt. Kopparpannor kostar även lite mer och kräver mer omvårdnad än övriga materialtyper.

Gjutjärn är en klassiker som föredras av många. Värmefördelningen är exemplarisk och likaså hållbarheten. Man kan använda den både på spisen och i ugnen. Dess naturliga non-stick-egenskaper är också väldigt uppskattade. Det negativa med gjutjärn är att de kan vara rätt tunga.

Aluminium finns i många traktörpannor. De väger lite, kostar lite och leder värme på ett bra sätt. Däremot repas de lätt och vid för hög värme så kan materialet böja sig. Det finns en hel del bra traktörpannor som är gjorda av både aluminium och rostfritt stål i kombination.

Tester av traktörpannor

Innan man köper något så är det alltid bra att läsa tester och recensioner. Vilket också är varför du har kommit hit. Vår guide är gjord för att du ska få en bra överblick och förståelse för de olika traktörpannorna som vi anser vara bäst.

I våra tester så har vi också läst andra experter och konsumenters tester för att se vad de tycker om produkten. Så varje modell som presenteras i vår bäst i test-lista är också en bra representation av vad andra konsumenter tycker.

Läs också: