Tomatsås-med-sauteuse

Sauteuse Bäst i test 2022 – Så Väljer Du Rätt

Bäst i test

ScanPan-Fusion-5-Sauteuse

ScanPan Fusion 5 Sauteuse

Bästa Sauteuse på marknaden

Högre kvalitet än alla andra – men till samma pris som alla andra. Den fungerar på alla hällar, inklusive induktion. Ytan är slitstark och värmefördelningen är mycket jämn. Definitivt en av de bästa sauteuser-pannorna idag.

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa Sauteuse

Frankrikes svar på den asiatiska wokpannan. Älskad av köksmästaren – okänd för hemmakocken.

Det är en gåta varför man sällan ser en sauteuser användas i hemmaköket. Om man nämner redskapet så har många inte ens hört talas om namnet.

Men du är här och det tyder på att du har koll på saker och ting. Alternativt att du vill lära dig mer. Båda två respekteras lika mycket!

Det här är den stora guiden till sauteuse – kockens hemliga redskap.


Bäst i test: ScanPan Fusion 5 Sauteuse

Anledningar att köpa:

 • Måttmarkering på insidan
 • Väldigt populär
 • Enkel att rengöra
 • Bränner inte i botten
 • Tål maskindisk
Anledningar att inte köpa:

Scanpan ligger ofta högt upp i listorna när man testar olika köksredskap. Den här gången blev deras Fusion 5 en stabil vinnare.

Den här sauteusern fungerar på alla typer av hällar och då är induktion inräknad.

I sauteusen så har man blandat rostfritt stål med aluminium. Det har resulterat i en slitstark yta, men också en effektiv och jämn värmefördelning när redskapet hettas upp.

Man kan använda den här kastrullen i diskmaskinen, men vi skulle rekommendera att du rengör den för hand. Den är mycket enkel att göra ren, så det tar inte lång tid att handtvätta den.

På insidan finns en måttmarkering, vilket alltid är välkommet och vi önskar att fler kastruller hade en sådan markering. Det börjar bli populärare, men långt ifrån alla har det.

Det här är en av de bästa sauteusena och det märks när man läser kundrecensioner och tester. Materialet är starkt, hållbart, enkelt att rengöra och värmefördelningen är bra.
Sammanfattning:

Trots att kvaliteten överglänser många andra kastruller, så är priset fortfarande på samma nivå som resterande modeller. Med andra ord en starkt rekommenderad kastrull för den som vill bli mer seriös med sin matlagning.


För professionella kockar: Culimat Sauteuse

Anledningar att köpa:

 • Designad med hygien i åtanke
 • Stilren och funktionell
 • Riktigt bra värmespridning
 • Kan maskindiskas
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar lite mer än övriga

Den här kastrullen är en ”Mathias Dahlgren edition”. För den som inte vet vem mannen bakom namnet är, så har han vunnit utmärkelsen ”Kockarnas kock” inte mindre än 5 gånger!

Vi ska inte gå igenom Mathias hela meritlista, för att den är lång. Vi nöjer oss med att konstatera att han är en välkänd figur inom kockyrket och hans hantverk är enastående.

Så hur bra presterar hans Sauteuse från Culimat?

Mycket bra. Faktum är att den här kastrullen håller en standard som inte många andra kan tävla med. Den kan med fördel användas på fina franska restauranger. På grund av priset så är det också en realistisk möjlighet för hemmakocken.

Kastrullen är tillverkad i 5 lager av japanskt rostfritt stål, vilket resulterar i en skarp värmefördelning.

Handtaget har dessutom blivit punktsvetsat, så att det inte finns några utrymmen dit bakterier och smuts kan bosätta sig. Det är ett oväntat designval som inte bara ger ett snyggt intryck, men också höjer förutsättningarna för god hygien.

Om du ska beställa in en sauteuser till restaurangen så är det här ditt bästa val. Den är stilren, hygienisk och gjord av väldig pålitligt material. Det kostar lite mer än övriga, men då får man också en kvalitet som är mer än övriga.

Sammanfattning:

Om du ska köpa in en sauteuser till restaurangen så är det här ditt bästa val. Den är stilren, hygienisk och gjord av väldig pålitligt material. Det kostar lite mer än övriga, men då får man också en kvalitet som är högre än övriga. Kanonbra för professionella kockar och dig som vill ta matlagningen till en ny nivå där hemma.


Perfekt för såser: Fissler Original Pro

Anledningar att köpa:

 • Kan användas i diskmaskinen
 • Balanserad värmefördelning
 • Populär
 • Perfekt för såser
Anledningar att inte köpa:

Det är jämt mellan alla tre sauteusena i den här bäst i test-listan. De alla har något som övriga saknar och de alla presterar oerhört bra i köket.

Fissler är en riktigt bra kastrull med en måttskala på insidan, vilket är till stor hjälp när det är dags att laga exempelvis sås.

Själva botten på den här modellen är väldigt tjock och som ett resultat är värmefördelningen oerhört precis. Det är viktigt allra främst när man lagar såser som gärna bränner fast i kastrullen. Tack vare den tjocka botten så har du mer kontroll över matlagningen. Fisslers Original Pro är gjord av aluminium och rostfritt stål.

Du kan använda den här sauteusen i ugnen och diskmaskinen. Men som alltid bör du vara försiktig med rengöring i diskmaskinen, vi ser hellre att man handtvättar dylika köksredskap. De tenderar att behålla sin höga kvalitet och livslängd då.

Sammanfattning:

Om du lagar mycket såser så är det här definitivt den bästa sauteusen för dig. Det går givetvis bra att laga mycket annat på den också, men det känns som att dess egenskaper och specialitet ligger vid just såser.


Vad är en sauteuse

Tyvärr vet inte många i Sverige om vad en sauteuse är. Jag har till och med hört en matentusiast fråga om det är en typ av båt.

En sauteuse är ett stekkärl/kokkärl som kan liknas vid något mellan en kastrull och en stekpanna. Den ses oftast som Frankrikes svar på den japanska wokpannan.

Med sin tjocka botten så värms den upp långsamt, men värmefördelningen är ypperlig och sällan skådad hos andra stekkärl.

Ordet ”sauteuse” betyder ”skaka” eller ”studsa” på franska, vilket beskriver hur man använder verktyget. Man steker och bryner någonting, samtidigt som man studsar och skakar den.

En sauteuse har en tjock botten och höga kanter, vilket är en design och konstruktion som lämpar sig bäst för tillagning av såser, fisk, grönsaker och liknande råvaror.

Hitta den bästa sauteuse för dig

En sauteuse kostar oftast lite mer än en vanlig kastrull eller stekpanna, så man är lite mer försiktig när det är dags att köpa en modell.

Det du framförallt bör fokusera på är att kastrullen är gjord av både aluminium och rostfritt stål.

Det finns bra sauteusers av andra material också, men den här kombinationen är den bästa. De två materialen gör så att din sauteuse är stryktålig och har en bra värmefördelning.

Just ledningen av värme är väldigt viktig när det kommer till sauteusers. Eftersom man ofta lagar såser och fisk på den, så är det vitalt att värmen är kontrollerad och jämnt fördelad.

Om botten inte är tjock nog eller att värmen inte fördelas korrekt utöver kastrullen så förlorar man en hel del kontroll och maten riskerar att brännas.

Se även till att din sauteuse har en rundad botten, i alla fall om du ska använda en visp. Det förenklar arbetet en hel del och minskar risken för att såsen bränns.

Ta en titt igen på vår bäst i test-lista där vi har listat de främsta sauteuse-modellerna som finns idag. De alla har tagits emot väl av konsumenter såväl som experter – vilket minskar risken avsevärt för att du ska bli besviken över ditt köp.

Skötselråd för sauteuse

Även om rostfritt stål tål mycket, så bör du ta det väldigt försiktigt med vassa och hårda köksredskap när du arbetar i kastrullen.

En del tillverkare menar på att det är helt ok att använda deras sauteuse i diskmaskinen. Men kom ihåg att regelbunden användning i diskmaskinen kan kompromissa med redskapets livslängd och kvalitet.

Allra främst om du använder diskmedel i maskinen, då det kan innehålla slipmedel. Rengör hellre din sauteuse för hand och använd bara diskmaskinen ibland.

Om något har bränt fast i din sauteuse, så gör du bäst i att fylla den med vatten och sedan låta den stå i ett par timmar. De fastbrända bitarna kommer att luckras upp och det blir lättare att rengöra den.

Liknande Artiklar