Tomatsås-med-sauteuse

Sauteuse bäst i test 2024 – 4 Bästa sauteuse

Bäst i test

ScanPan-Fusion-5-Sauteuse

ScanPan Fusion 5 Sauteuse

Bästa Sauteuse på marknaden

Högre kvalitet än alla andra – men till samma pris som alla andra. Den fungerar på alla hällar, inklusive induktion. Ytan är slitstark och värmefördelningen är mycket jämn. Definitivt en av de bästa sauteuser-pannorna idag.

Mer info i butik

Bästa Sauteuse

Sauteusepannan är en av de mest mångsidiga kärlen i köket. De kan koka, steka, woka och, givetvis, sautera.

För att hjälpa dig att hitta den sauteuse som är bäst för dig, så har vi listat och recenserat årets bästa sauteusepannor.

Oavsett om du är på en strikt budget eller om du vill ha den allra bästa sautesepannan – så har vi hittat de mest prisvärda alternativen.


Bäst i test: ScanPan Fusion 5 Sauteuse

Scanpan-Sauteuse

Anledningar att köpa:

 • Måttmarkering på insidan
 • Väldigt populär
 • Enkel att rengöra
 • Bränner inte i botten
 • Tål maskindisk
Anledningar att inte köpa:

Scanpan ligger ofta högt upp i listorna när man testar olika köksredskap. Den här gången blev deras Fusion 5 en stabil vinnare.

Den här sauteusern fungerar på alla typer av hällar och då är induktion inräknad.

I sauteusen så har man blandat rostfritt stål med aluminium. Det har resulterat i en slitstark yta, men också en effektiv och jämn värmefördelning när redskapet hettas upp.

Man kan använda den här kastrullen i diskmaskinen, men vi skulle rekommendera att du rengör den för hand. Den är mycket enkel att göra ren, så det tar inte lång tid att handtvätta den.

På insidan finns en måttmarkering, vilket alltid är välkommet och vi önskar att fler kastruller hade en sådan markering. Det börjar bli populärare, men långt ifrån alla har det.

Det här är en av de bästa sauteusena och det märks när man läser kundrecensioner och tester. Materialet är starkt, hållbart, enkelt att rengöra och värmefördelningen är bra.
Sammanfattning:

Trots att kvaliteten överglänser många andra kastruller, så är priset fortfarande på samma nivå som resterande modeller. Med andra ord en starkt rekommenderad kastrull för den som vill bli mer seriös med sin matlagning.


Bästa premium sauteuse: Demeyere Apollo Sauteuse

Apollo-Demeyere-sauteuse

Anledningar att köpa:

 • Rostfritt stål och aluminium
 • Perfekt för entusiaster och kockar
 • Kvalité i toppklass
 • Fungerar på alla värmekällor
 • Kan maskindiskas
 • Kan användas i ugnen
 • 30 års garanti
Anledningar att inte köpa:

 • Högt pris för vanliga hemmakockar

Vi har hittat många bra sauteuser i år, men Apollos sauteuse är definitivt en av våra favoriter. Den är designad för riktiga entusiaster och professionella kockar, vilket priset också reflekterar.

Kärlet är tillverkad av både rostfritt stål och aluminium som varvats i flera lager. Vilket ger den en fenomenal värmeledningsförmåga och värmefördelning.

Om du använt den här typen av material en gång, så är det svårt att gå tillbaka till något annat. Skillnaden är total, vilket blir märkbart både när du lagar maten och resultaten du får.

Det faktum att Apollo ger dig en garanti på 30 år talar för vilken kvalité det här kärlet erbjuder.

Sauteusepannan kan rengöras i diskmaskinen, men vi rekommenderar att du diskar den för hand för optimal livslängd och kvalité.

Den har en volym på 3,3 liter, men den finns också i 6 stycken andra storlekar. Både mindre och större. Den minsta volymen är på 0,75 liter och den största sauteusen rymmer 4,8 liter.

Pannan fungerar på alla typer av värmekällor och kan även användas i ugnen.

Den enda nackdelen är priset. Den här typen av kvalité kommer inte billigt. Vår favorit, som är på 3,3 liter, kostar strax under 1800 kronor. Vilket kan vara lite i överkant för en hemmakock som endast vill ha en användbar sautuese.

Men om du brinner för matlagning – då är det ett pris väl värt att betala. För att du får en sautuese i toppklass.

Sammanfattning:

En fantastisk sautuese gjord av rostfritt stål och aluminium som har varvats i 7 olika lager. Det ger en exceptionell värmeledning och värmefördelning.

Att laga mat i det här kärlet är en njutning i sig. Men maten den kan laga är på en helt annan nivå jämfört med andra sauteuser.

Apollos sauteuse passar bäst för dig som älskar att laga mat och som vill ha det allra bästa där hemma. Det är en relativt dyr pjäs – men du får också vad du betalar för.

Helt klart en av de bästa sauteusepannorna på marknaden idag. Den långa garantin på 30 år talar sitt tydliga språk om vilken kvalité den besitter. Starkt rekommenderad!


Väldigt populär: Garcima Lyonnaise sauteuse

Garcima-Lyonnaise-Sauteusepanna

Anledningar att köpa:

 • Lätt
 • Enkel att använda
 • Hög kvalité
 • Lång livslängd
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Det här är en väldigt billig sauteuse – tillika också en av de populäraste. Vilket inte är speciellt förvånande. Det visade sig vara en oerhört bra sauteusepanna.

Först och främst är pannan gjord av kolstål. Vilket inte bara innebär att den är billigare än många andra, men också att den väger relativt lite.

Det gör den mycket bekväm och lättsam att arbeta med. Framförallt om du wokar eller när du fyller kärlet med tyngre köttbitar.

Pannan går att använda på alla typer av spishällar, även induktion. Nackdelen med kolstål är att du inte får brassa på med för hög värme direkt, då det kan få materialet att slå sig.

Eftersom den är gjord av koppar, dessutom av hög kvalité, så kan den hålla väldigt långa om du tar hand om den. Vilket gör det här kärlet till ett av de mest prisvärda alternativen på marknaden idag.

För runt 180 kronor så är Garcima Lyonnaise sauteuse ett riktigt kap. Du får extremt mycket för pengarna. Både vad gäller kvalité, hållbarhet och effektivitet.

Sammanfattning:

Det här är en riktigt effektiv sauteuse gjord av kolstål. Den är lätt att hålla i och väger mycket mindre än exempelvis gjutjärn. Perfekt när du wokar eller lagar köttbullar.

Den fungerar på alla typer av värmekällor – även induktion.

Den enda nackdelen med kolstål är att du inte kan använda för hög värme direkt, då det kan få stålet att slå sig.

Det är definitivt en av de mest prisvärda sauteusepannorna på marknaden idag. Du får mycket mer än du betalar för. Vilket alla positiva recensioner vittnar om.


Bra alternativ: Culimat Sauteuse

Anledningar att köpa:

 • Designad med hygien i åtanke
 • Stilren och funktionell
 • Riktigt bra värmespridning
 • Effektiv
 • Kan maskindiskas
Anledningar att inte köpa:

Den här kastrullen är en ”Mathias Dahlgren edition”. För den som inte vet vem mannen bakom namnet är, så har han vunnit utmärkelsen ”Kockarnas kock” inte mindre än 5 gånger!

Vi ska inte gå igenom Mathias hela meritlista, för att den är lång. Vi nöjer oss med att konstatera att han är en välkänd figur inom kockyrket och hans hantverk är enastående.

Så hur bra presterar hans Sauteuse från Culimat?

Mycket bra. Faktum är att den här kastrullen håller en standard som inte många andra kan tävla med. Den kan med fördel användas på fina franska restauranger. På grund av priset så är det också en realistisk möjlighet även för hemmakocken.

Kastrullen är tillverkad i 5 lager av japanskt rostfritt stål, vilket resulterar i en skarp värmefördelning.

Handtaget har dessutom blivit punktsvetsat, så att det inte finns några utrymmen dit bakterier och smuts kan bosätta sig. Det är ett oväntat designval som inte bara ger ett snyggt intryck, men också höjer förutsättningarna för god hygien.

Om du ska beställa in en sauteuse till hemmet eller restaurangen så är det här ett fantastiskt val. Den är stilren, hygienisk och gjord av väldig pålitligt material.

Sammanfattning:

Om du letar efter ett budgetval av hög kvalité så är det här ett riktigt bra köp.

Den är stilren, hygienisk och gjord av väldig pålitligt material. Sauteusen passar perfekt för hemmakockar, så väl som för professionella köksmästare. Kvalitén är genomgående hög – trots det relativt låga priset.


Hitta bästa sauteusepannan för dig

Saute-och-andra-stekkärl

Att köpa en sauteuse kan vara ett av de bästa köpen du kan göra för ditt köp. Få kärl och pannor är så mångsidiga och flexibla som en sauteuse.

Du kan givetvis sautera i en sauteusepanna – men också koka, steka och woka. Man brukar beskriva sauteuser som en kastrull och stekpanna i ett.

Men det finns ett par saker att tänka på innan du köper en sauteuse.

Här är allt du behöver ha koll på.

Material

En sauteusepanna är vanligtvis gjord av aluminium, rostfritt stål eller gjutjärn. Även om det också finns pannor tillverkade av koppar, keramik och kolstål.

Vi rekommenderar att du väljer en sauteuse som är tillverkad av rostfritt stål eller aluminium – gärna en blandning av de båda.

Sauteusepannor som är gjorda av rostfritt stål och aluminium är oftast väldigt stryktåliga och har en superb värmefördelning.

Eftersom du främst kommer att laga fisk och såser i en sauteuse, så är värmeledningen och värmefördelningen väldigt viktig. Valet av material är därför kritiskt.

Gjutjärn kan också fungera bra för sauteusepannor. Det är ett naturligt material med en extremt lång livslängd. Nackdelen är att de är tunga och behöver underhållas mer än andra material.

Designen

Det är inte bara materialet som påverkar kvalitén och effektiviteten på din sauteuse, även designen är viktig.

Du vill ha en sauteuse med en tjock botten, så att värmen fördelas jämnt över hela stekytan. Annars riskerar vissa delar av ingredienserna att brännas vid.

Om du planerar att använda en visp i din sauteuse, exempelvis när du lagar sås, så vill du ha en rundad botten. Det förenklar processen avsevärt.

Om du vispar i en rak och kantad botten, så kommer vispen inte kunna nå alla delar av såsen – vilket gör att såsen kan brännas på vissa ställen.

Stor eller liten sauteuse

Storleken på sauteusepannan är givetvis avgörande för hur stora kvantiteter mat du kan laga.

Vad många glömmer är att formen och storleken också påverkar hur du lagar maten.

Om du lagar mycket vätskor eller såser, så vill du ha en djup sauteuse med höga kanter. Det gör att du får plats med mer sås och att det inte stänker upp över spisen eller köksbänken.

Om du främst lagar kycklingbröst, kött eller fisk så är sauteusepannans diameter viktigare än höjden. Du vill ha tillräckligt med utrymme i pannan för att råvarorna inte ska behöva staplas så mycket på varandra.

Underhållning av sauteuse

Hur du underhåller och rengör en sauteusepanna beror på materialet och tillverkarens instruktioner.

En sauteusepanna av gjutjärn kräver mer underhållning än andra material. Exempelvis behöver den smörjas in regelbundet för att stärka anti-stick-beläggningen. Den behöver också rengöras för hand och får aldrig läggas i diskmaskinen.

Rostfritt stål är bäst för dig som vill ha något enkelt och lätt. De flesta sauteusepannor i rostfritt stål går att rengöra i diskmaskinen – men dubbelkolla i instruktionsboken först.

En annan fördel med rostfritt stål är om mat bränner fast i stekytan, så kan du lägga den i vatten och diskmedel ett tag för att lösa upp matresterna.

Även om en del tillverkare skriver att du kan använda pannan i diskmaskinen, så bör du undvika det så gott det går. Maskindisk innebär att du utsätter pannan för långa perioder av värme, fukt och diskmedel – vilket sliter på materialet.

Innan du köper en sauteuse bör du titta på hur den specifika modellen ska skötas om och rengöras.

Vad är en sauteuse

Tyvärr vet inte många i Sverige om vad en sauteuse är. Jag har till och med hört en matentusiast fråga om det är en typ av båt.

En sauteuse är ett stekkärl/kokkärl som kan liknas vid något mellan en kastrull och en stekpanna. Den ses oftast som Frankrikes svar på den japanska wokpannan.

Med sin tjocka botten så värms den upp långsamt, men värmefördelningen är ypperlig och sällan skådad hos andra stekkärl.

Ordet ”sauteuse” betyder ”skaka” eller ”studsa” på franska, vilket beskriver hur man använder verktyget. Man steker och bryner någonting, samtidigt som man studsar och skakar den.

En sauteuse har en tjock botten och höga kanter, vilket är en design och konstruktion som lämpar sig bäst för tillagning av såser, fisk, grönsaker och liknande råvaror.

Vad är sauteuse bra för

Sauteur betyder ”hoppa” eller ”studsa” på franska. Vilket refererar till tekniken man använder med en sauteusepanna.

Ingredienserna ska stekas på hög värme under kort tid, samtidigt som du skakar om innehållet. Resultatet blir en stekt och fin yta – utan att råvarorna blir torra.

Tekniken och resultatet påminner en hel del om hur man använder en wokpanna.

En sauteuse används ofta för att tillaga kyckling, fisk och kött.

Men tack vare formen, de höga kanterna och tjocka botten så passar den också perfekt för såser, gröt, risotto och att bryna grönsaker.

Det är med andra ord ett väldigt mångsidigt och flexibelt kärl som kan göra det mesta i köket. Du kan använda den både som stekpanna, kastrull och gryta. Du får allt i ett.

Sauteuse eller traktörpanna

Både sauteusen och traktörpannan är en blandning av en kastrull och stekpanna.

Den främsta skillnaden är att traktörpannans form liknar mer en stekpanna, medan en sauteuse påminner mer om en kastrull.

Traktörpannor har raka och lite lägre kanter, medan en sauteuse har högre och sluttande kanter.

Du kan i teorin använda de båda till samma sak, både för att steka, koka och sautera.

En traktörpanna är generellt sett att föredra om du ska steka en köttbit och tillsätta lite sås. Eftersom en traktörpanna brukar ha en större stekyta, så får du plats med mer kött.

När det kommer till stora mängder såser, vätskor, wok eller för att sautera – då föredrar vi att använda en sauteuse.

Skötselråd för sauteuse

Även om rostfritt stål tål mycket, så bör du ta det väldigt försiktigt med vassa och hårda köksredskap när du arbetar i kastrullen.

En del tillverkare menar på att det är helt ok att använda deras sauteuse i diskmaskinen. Men kom ihåg att regelbunden användning i diskmaskinen kan kompromissa med redskapets livslängd och kvalitet.

Allra främst om du använder diskmedel i maskinen, då det kan innehålla slipmedel. Rengör hellre din sauteuse för hand och använd bara diskmaskinen ibland.

Om något har bränt fast i din sauteuse, så gör du bäst i att fylla den med vatten och sedan låta den stå i ett par timmar. De fastbrända bitarna kommer att luckras upp och det blir lättare att rengöra den.