Gott-kaffe

5 Anledningar varför kapselmaskiner är så bra

Vi svenskar älskar kaffe. Man uppskattar att den genomsnittlige svensken förbrukar 9 kilo kaffe per år, vilket motsvarar 3 koppar om dagen.

Det är en hel del kaffe.

Om du är en kaffeälskare som konsumerar ett par koppar om dagen varje dag, då är det lika bra att göra det på rätt sätt.

5 Anledningar att använda en kapselmaskin

Att ta sig tiden att brygga kaffe eller använda blasket ur en kaffeautomat håller inte.

Om man gör något ofta eller mycket, då är det lika bra att göra det rätt och på bästa sätt.

Här är sex anledningar till varför en kapselmaskin är bra att ha.

1. Snabbt och smidigt

I en vanlig kaffemaskin kan du göra många ändringar på kaffet. Men det tar tid. Mycket tid.

När du vaknar på morgonen så är kaffe och frukost det första man vill ha. Att stå och dona med en kaffemaskin, samtidigt som man är stressad till jobbet, är inte det roligaste.

Med en vanlig kaffemaskin måste du ta ut kaffepaketet, hälla i filtret, sätta in filtret, justera maskinen, navigera inställningar och sedan sätta på den. När kaffet är klart kan du inte bara njuta av det, utan måste också tömma filtret och göra rent allt.

Med en kapselmaskin går du upp på morgonen, sätter på maskinen och klickar på en knapp – sen är kaffet klart.

2. Minimalt med rengöring och arbete

En espressomaskin har sina fördelar, bland annat kan du lägga till filter för cream, bestämma temperatur och ändra inställningar så att det blir precis så som du vill ha det.

Men när allt är klart, så står du kvar med kaffesump och smuts. Vilket innebär att du regelbundet behöver tvätta och rengöra olika komponenter. Det är allt annat än smidigt.

En kapselmaskin är mycket mer praktisk. Du behöver givetvis rengöra den ibland, men långt ifrån lika ofta som en traditionell kaffemaskin.

Det är dessutom mycket enklare att rengöra en kapselmaskin.

När du har gjort klart kaffet i kapselmaskinen, så behöver du bara slänga bort kapseln och sedan stänga av maskinen.

3. Kapselkaffe är gott

En del människor verkar tro att en kapselmaskin är smidigast – men har värst kaffe. Medan en espressomaskin är mer obekväm att använda – men har godare kaffe.

Det kunde inte vara längre bort från verkligheten.

Det finns en hel uppsjö av kapslar att välja på till kapselmaskiner, i alla möjliga smaker, styrkor och kaffesorter.

Valfriheten och möjligheterna är många när det kommer till kapselmaskiner. Med förutsättningen att du har köpt en bra kapselmaskin, så blir kaffet också väldigt, väldigt gott.

Faktum är att du med största sannolikhet inte skulle märka någon skillnad på en kaffe från en espressomaskin och en kapselmaskin.

Att en kapselmaskin har färre inställningar är ingen hemlighet, men att kaffet skulle vara sämre är en myt.

4. Tar upp lite utrymme

Kapselmaskiner tenderar att ha en väldigt smal och tunn design. Vilket gör att de tar upp minimalt med utrymme på diskbänken i köket.

Den lilla storleken gör också att de är ganska lätta, vilket gör att du med enkelhet kan ställa maskinen i ett skåp när den inte används.

Andra kaffemaskiner brukar vara både större och tyngre. För dig som inte har så mycket utrymme i köket, är en kapselmaskin perfekt.

5. De har en snygg design

Smaken på kaffet kommer givetvis i första hand.

Men ingen kan förneka att kapselmaskiner allt som oftast är mycket snyggare än de flesta andra kaffemaskiner. De har en mer upplyftande och färgglad design som gör att man inte behöver gömma maskinen när den inte används.

När det kommer till design, flexibilitet och portabilitet så är kapselmaskinen definitivt ljusår framför andra kaffemaskiner.

Vilken kapselmaskin är bäst

Kvalitén mellan olika kapselmaskiner kan skilja sig en hel del. Om du använder samma kaffekapsel i två olika kapselmaskiner, så kan resultatet bli helt annorlunda.

Varje år gör vi ett test och recenserar olika kapselmaskiner för att hitta den bästa kapselmaskinen för året. I den guiden går vi även igenom vad du ska tänka på när du ska köpa en kapselmaskin.

Det absolut viktigaste är att läsa recensioner och tester av kapselmaskiner, för att se vad andra konsumenter tycker. Det är nästan omöjligt att göra ett beslut enbart genom att läsa specifikationerna.

När vi testar kapselmaskiner, så fokuserar vi främst på hur bra kaffet blir, designen, antalet funktioner, priset och maskinens ljudnivå. Vissa kapselmaskiner låter mer än andra.
En annan viktig aspekt är att när du köper en kapselmaskin så är du också låst till tillverkarens/märkets specifika kapslar. Dessa kan variera kraftigt i pris också.