Bild-på-bra-wokpanna

Wokpanna bäst i test 2024 – 5 Bästa wokpannor

Bäst i test

Ronnebry-bruk-wokpanna

Ronneby Bruk wokpanna

Bästa wokpannan på marknaden

Den här wokpannan är gjord i lätt gjutjärn, vilket innebär att den är enkel att hantera, men har samma höga kvalitet som vanligt gjutjärn.

Den värmer upp snabbt, har bra värmefördelning och fungerar på alla typer av spisar. Helt klart vår favorit i år!

Mer info i butik

Bästa wokpannan

Om du älskar att äta eller laga wok så behöver du en wokpanna. Du kan försöka emulera matlagningen och resultaten i en vanlig stekpanna, men det kommer aldrig någonsin att bli lika bra.

Du behöver en wokpanna om du vill göra riktig wok.

Frågan är vilken wokpanna man ska köpa. Det finns en hel mängd av varianter att välja på.

Vi har tagit fram de bästa av de bästa för att hjälpa dig att hitta den wokpanna som passar dig bäst.


Bäst i test: Ronneby Bruk wokpanna

Ronneby-bruk-wok

Anledningar att köpa:

 • Superlätt
 • Bra för äldre människor
 • Fungerar på alla källor – från vedspis till induktionsspis
 • Väldigt hög kvalitet
 • Förinstekt
 • Värmer upp snabbt
 • Enkel att rengöra
Anledningar att inte köpa:

Om du är äldre eller har problem med axlar, nacke eller armar – då är det här den bästa wokpannan du kan köpa.

Faktum är att den här pannan är fenomenal.

Först och främst, den här wokpannan är gjord av lätt gjutjärn, vilket innebär att den är mycket lättare än alla andra wokpannor vi testat. Det är väldigt ovanligt för en wokpanna, framförallt i gjutjärn.

För det andra så fungerar den även på induktionsspisar, vilket även det är relativt ovanligt – och väldigt uppskattat! Det gäller att hänga med i tiden.

Wokpannan är förinstekt med vegetabilisk olja, vilket är en behandling som mer än gärna sitter kvar. Det är ingen billig anti-stick-beläggning som släpper efter en användning.

Kom ihåg att använda låg värme, framförallt i början, då pannan värmer upp snabbare än de flesta andra pannor. Vilket är ännu en sak som höjer betyget avsevärt. Inga långa väntetider här.

Det här är kvalitet rakt igenom!

Det finns inget vi ogillar med den här woken. Den känns, och är, väldigt gedigen. Den är lätt som rostfritt stål, men har samma kvalitet som vanligt gjutjärn. En kvalitet som håller i generationer.

Sammanfattning:

En given favorit av alla wokpannor vi tittat på. Ett riktigt kap för det här priset, framförallt om man ser till hur många år den kommer att hålla.

Den är jättelätt och enkel att hantera. Värmefördelningen och uppvärmningen är fenomenal. Du kan dessutom använda den på induktionshällar.

Om du letar efter en ny wokpanna av hög kvalitet, då är det här ett självklart val! Det kommer vara ett av de bästa besluten du gör i år.


Mest Prisvärd: Ken Hom Excellence wokpanna

Anledningar att köpa:

 • Priset
 • Designad av en av världens bästa wok-kockar
 • Bra värmefördelning
 • Effektiv anti-stickbeläggning
 • Lätt att hantera
 • Tar inte upp så mycket plats
Anledningar att inte köpa:

 • Kanterna är lite rakare än hos andra pannor

Den här woken är designad av Ken Hom, som anses vara en av världens bästa kockar. Han är specialiserad på kinesisk mat, och då framförallt wok.

Woken lever verkligen upp till namnet och hypen!

Woken är gjord av snyggt, svart kolstål och har en väldigt effektiv non-stickbeläggning som motverkar att maten fastnar i stålet.

Den är superenkel att använda och att göra ren. Du kan använda den i diskmaskinen, även om vi skulle avråda dig till att göra det. Du kan tvätta den för hand på bara någon minut eller två, vilket är snällare mot stålet.

Värmefördelningen är mycket bra och den värms upp väldigt snabbt.

Den är lätt att lyfta och tar dessutom upp lite plats, i jämförelse med andra wokpannor som kan vara väldigt robusta.

Woken är fantastiskt bra – trots det kostar den nästan tusenlappen mindre än de flesta andra wokpannor. Vi har fortfarande inte kommit på varför och hur den kan vara så billig.

Det enda negativa vi hittat med pannan är att kanterna är lite rakare än hos andra, vilket gör att man som nybörjare kan behöva öva på sin teknik när man ska ”slänga runt” maten. Men du får in tekniken väldigt snabbt.

Sammanfattning:

En oerhört billig wokpanna som ger dig otroligt mycket för pengarna. Den är utvecklad och designad av en av världens bästa wok-kockar, Ken Hom.

Värmefördelningen är utmärkt, och den är enkel att hålla och hantera.

Tack vare en bra anti-stickbeläggning så är den mycket enkelt att rengöra, du kan även tvätta den i diskmaskinen.

Definitivt en av de bästa wokpannorna på marknaden idag, priset gör den till ett riktigt kap!


Bäst Budgetval: de Buyer Wok Mineral B

Anledningar att köpa:

 • Billig
 • Bra värmefördelning
 • Beläggning av bivax
 • Snabb uppvärmning
 • Två handtag
 • Stabil
Anledningar att inte köpa:

En riktigt grym budget-wokpanna från de Buyer. För den oinvigde så vill vi påpeka är de Buyer ett väletablerat företag inom restaurangbranschen.

De är kända för sin höga kvalitet, men även för sina billiga produkter.

Den här woken är inget undantag, utan den presterar precis så bra som man kan förvänta sig från ett företag som de Buyer.

Pannan värms upp snabbt och den innehåller bivax. Därför har den, som de själva säger, ”naturliga non-stickegenskaper”.

Det visade sig inte bara vara marknadsföring – utan de lever faktiskt upp till förväntningarna.

Om du lagar en wok så som den ska lagas, så är det minimal risk att någonting fastnar i botten.

Fördelningen av värmen i pannan är bra och pannan är enkel att hantera.

Du kan däremot inte använda pannan i diskmaskinen, den måste handtvättas – utan diskmedel. När pannan har torkat efter tvätt, så kan du smörja in den lite lätt med olja.

Rekommenderad för hemmakocken som vill börja laga godare och mer professionell wok där hemma!

Sammanfattning:

Kvalitetsmässigt så är det en rejäl wokpanna som inte lämnar några dystra miner. Snarare är den förvånansvärt bra för det billiga priset.

Den håller en avsevärt hög kvalitet och har därför en stabil plats i vår bäst i test-lista.

De två handtagen är supersmidiga, värmespridningen är bra och konstruktionen känns väldigt stabil. Helt klart en av våra favoritwokar! Ett kap för det här priset.


Bäst i gjutjärn: Skeppshult Traditional Wokpanna

Anledningar att köpa:

 • Svensktillverkad
 • Billig
 • Extrem hållbarhet
 • Naturlig non-stick
 • Material av högsta kvalitet
 • 25 års garanti
Anledningar att inte köpa:

 • Tung

Äkta svensk kvalitet. Skeppshult har funnits sedan 1906 och är det enda gjuteriet i Norden som gör köksutrustning i gjutjärn. Många har kommit och många har gått – men Skeppshult har stannat.

Med mer än 100 års erfarenhet så har Skeppshult utvecklat och skapat magnifika processer för sitt hantverk. Sättet de arbetar på är ekologiskt och deras pannor är återvinningsbara.

Så företaget har både erfarenhet och kunskap.

Kvaliteten på materialet och hantverket är enastående. Vilket också visar sig vid matlagningen, hållbarheten och när du ska tvätta pannan.

Det enda negativa med wokpannan är att den är aningen tung, vilket är omöjligt att komma från när man använder en wok gjord av gjutjärn – såvida du inte väljer vår bäst i test-vinnare från Ronneby.

Om du har problem med leder eller inte orkar lyfta, så är det rekommenderat att titta på någon annan.

Trähandtaget på pannan är skönt och skyddar händerna bra från värmen. Det ger även ett exklusivt och seriöst intryck när man jobbar i köket.

Priset för woken är överraskande lågt. Framförallt med tanke på att den här wokpannan kan tjäna dig livet ut, tack vare dess robusta kvalitet och konstruktion. Se bara till att rengöra den korrekt och att återfetta den med olja.

Sammanfattning:

Skeppshults traditionella wok har en hållbarhet som ingen annan kan tävla med, vilket 25-års garantin vittnar om.

Deras wok är ett hantverk med en panna som har en balanserad och pålitlig värmefördelning, men också ett skönt och snyggt handtag av valnöt.

Materialet är enastående, men det gör också att pannan är mycket tyngre än de flesta andra.

Om du vill ha kvalitet och hållbarhet så är det här det mest prisvärda valet av wok.


Bra Alternativ: Scanpan CTX Wokpanna

Anledningar att köpa:

 • Komplett wokpanna
 • Hög kvalitet
 • Enkel att rengöra & vårda
 • Pålitlig
 • Kan tvättas i diskmaskin
 • Non-stick-yta
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska tung

En riktigt bra panna, som dessvärre är lite svårare att hitta i butikerna nuförtiden. Pannan är lite tyngre än många andra, men den osar kvalitet rakt igenom.

Även om man bör vara så varsam som möjligt med sin köksutrustning så är CTX oerhört hållbar. Så till den grad att du kan använda den dagligen på ett relativt hårt och intensivt sätt, utan att det påverkar pannan negativt.

Den långa livslängden vittnar om materialets tuffhet och kvalitet.

Det enda negativa med pannan är dess vikt, men det kommer som en konsekvens av dess pålitliga konstruktion och material. Den är däremot inte så tung att det kommer hindra dig i arbetet. Det finns modeller som är mycket tyngre än den här.

Om du ligger i den här prisklassen så är det här en av de bästa wokpannorna du kan köpa. Scanpan är kända för sina wokpannor och CTX är högt upp i flaggstången.
Sammanfattning:

Ett bra val och starkt rekommenderad till både restaurangen och hemmaköket som vill laga god och genuin wok! Den kan diskas i diskmaskinen och fungerar på alla typer av hällar – även induktion.

Värmespridningen är jämn och kvalitén på materialet är väldigt högt, så den har en lång livslängd. Definitivt en av våra favoriter!


Vilken wokpanna är bäst för dig

Bra-wokpanna

De må se enkla ut, men det ligger en hel del tanke bakom konstruktionen av en wokpanna. Allra främst materialet som används.

Här är en kort guide för att hjälpa dig att välja den panna som passar dig bäst.

Material i wokpannor

Även om de flesta wokpannorna är gjorda i kålstål, så finns det en hel del andra material att välja bland. En av våra favoriter är Skeppshults wokpanna i gjutjärn – som du också hittar hittar i vårt bäst-i-test.

Kom ihåg att materialet påverkar hur lätt eller svårt det är att rengöra wokpannan. Var därför noga med att välja det material som passar dig och dina behov bäst.

Här är de vanligaste materialen.

Kolstål

De flesta wokpannorna är gjorda av kolstål. Främst då de är billiga att framställa, de värms snabbt upp och väger ganska lite. Däremot kan de vara relativt svåra att rengöra, då de behöver ”seasoning” för att mat inte ska fastna i pannan.

Gjutjärn

När det kommer till wokpannor så finns det två typer av gjutjärn: kinesiskt och västerländskt. De kinesiska är väldigt smala, cirka 0,3 mm, och väger inte speciellt mycket. Västerländska wokpannor är däremot 9mm tjocka och väger mycket mer.

Eftersom västerländska gjutjärnspannor är tjockare så tar de längre tid att värma upp. Å andra sidan är de mer stresståliga och kan i de flesta fall användas under en hel livstid. I vår bäst i test-lista hittar du en riktigt bra wokpanna från Skeppshult som är gjord av just gjutjärn.

Gjutjärnspannor behåller och fördelar värme mycket bättre än kolstål gör, däremot tar det längre tid för gjutjärnspannorna att svalna. Därför är det viktigt att man tar bort maten från pannan så fort man är klar, annars fortsätter den att stekas/värmas.

Aluminium

Det är ovanligt att man använder wokpannor av aluminium, framförallt i restaurangmiljö. Aluminiumwoks förlorar värme ganska snabbt, men den största flaskhalsen är att de är mjuka och enkelt går sönder eller skadas. Givetvis finns det undantag och aluminiumpannor som är bra, men det finns oftast bättre alternativ.

Vanligtvis använder man aluminium för woklock eller detaljer på wokpannans handtag.

Wokpanna för induktion

Wokpanna-för-induktion

Varenda wokpanna i vårt bäst-i-test fungerar på induktionshällar och alla andra typer av värmekällor.

Om du har en induktionshäll är det viktigt att du alltid tittar så att wokpannan du planerar att köpa klarar av det. All köksutrustning är nämligen inte lämpad för induktion.

Platt eller rund wokpanna

Om du använder en västerländsk elektriskt spis, så är en platt wok att föredra. En rundad undersida kan reflektera tillbaka värme vilket kan skada plattan. Om du lagar mat med gas så har du desto fler alternativ. En rund botten används oftast på gas, gärna med hjälp av en wok-ring.

Om du har en vanlig elektrisk spis där hemma, så är det en wok med platt botten som du söker.

Stor eller liten wokpanna

Det finns många olika storlekar när det kommer till wokpannor. Du har säkert sett i asiatiska restauranger att de har enorma pannor. Men kom ihåg att de lagar mat åt många människor. En wokpanna behöver inte vara stor.

Om du funderar på att köpa en wokpanna av gjutjärn så får du inte glömma att vikten är av betydelse också. Eftersom gjutjärn väger mer så blir det tyngre att arbeta med en större panna.

En wokpanna med lock

Ett lock kommer att göra ditt liv mycket enklare. Framförallt om du lagar många kinesiska rätter. Locket på pannan kan göra jobbet enklare, men även få maten att bli klar snabbare och smaka godare.

Alla använder inte lock och det är inte en nödvändighet, men det kan vara en skön förmån att ha när man lagar viss typ av mat. Det fungerar givetvis att woka utan lock också.