Bild-på-bra-wokpanna

Bästa Wokpannan 2020 – 3 modeller för alla prisklasser

Bäst-i-test

Scanpan CTX Wokpanna
Finns hos Kitchentime
Se pris
Bäst budgetval

de Buyer Wok Mineral B
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Bäst i gjutjärn

Skeppshult Traditional Wok
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris

Bästa wokpannan

Om du älskar att äta eller laga wok så behöver du en wokpanna. Du kan försöka emulera matlagningen och resultaten i en vanlig stekpanna, men det kommer aldrig någonsin att bli lika bra.

Du behöver en wokpanna om du vill göra riktig wok.

Frågan är då vilken wokpanna man ska köpa då de kan variera sig ganska mycket både när det kommer till material, form, typ och pris. Alla med sina styrkor och svagheter. Det är en riktig djungel – om man inte vet vad man ska leta efter.

Så vill du börja woka på riktigt och letar nu efter den bästa wokpannan?

Vi har tagit fram de bästa av de bästa för att göra valet enklare för dig.


Bäst i test: Scanpan CTX Wokpanna

Anledningar att köpa:

 • Komplett wokpanna
 • Hög kvalitet
 • Enkel att rengöra & vårda
 • Pålitlig
 • Kan tvättas i diskmaskin
 • Non-stick-yta
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska tung

Om du vill ha den bästa wokpannan så är Scanpan CTX ett av de bästa alternativen. Pannan är lite tyngre än många andra, men den osar kvalitet rakt igenom.

Även om man bör vara så varsam som möjligt med sin köksutrustning så är CTX oerhört hållbar. Så till den grad att du kan använda den dagligen på ett relativt hårt och intensivt sätt, utan att det påverkar pannan negativt. Den långa livslängden vittnar om materialets tuffhet och kvalitet.

Det enda negativa med pannan är dess vikt, men det kommer som en konsekvens av dess pålitliga konstruktion och material. Den är däremot inte så tung att det kommer hindra dig i arbetet. Det finns modeller som är mycket tyngre än den här.

Om du ligger i den här prisklassen så är det här den bästa wokpannan du kan köpa. Scanpan är kända för sina wokpannor och CTX är högt upp i flaggstången.
Sammanfattning:

En given bäst i test-vinnare och starkt rekommenderad till både restaurangen och hemmaköket som vill laga god och genuin wok! Den kan diskas i diskmaskinen och fungerar på alla typer av hällar – även induktion. Värmespridningen är jämn och kvalitén på materialet är väldigt högt, så den har en lång livslängd. Definitivt en av våra favoriter!

Bäst pris hos:


Bäst budgetval: de Buyer Wok Mineral B

Anledningar att köpa:

 • Billig
 • Bra värmefördelning
 • Beläggning av bivax
 • Snabb uppvärmning
 • Två handtag
 • Stabil
Anledningar att inte köpa:

En riktigt grym budget-wokpanna från de Buyer. För den oinvigde så vill vi påpeka är de Buyer ett väletablerat företag inom restaurangbranschen. De är kända för sin höga kvalitet, men även för sina billiga produkter.

Den här woken är inget undantag, utan den presterar precis så bra som man kan förvänta sig från ett företag som de Buyer. Pannan värms upp snabbt och den innehåller bivax. Därför har den, som de själva säger, ”naturliga non-stickegenskaper”. Och de lever upp till de förväntningarna. Om du lagar en wok så som den ska lagas, så är det minimal risk att någonting fastnar i botten.

Fördelningen av värmen i pannan är bra och pannan är enkel att hantera. Du kan däremot inte använda pannan i diskmaskinen, den måste handtvättas – utan diskmedel. När pannan har torkat efter tvätt, så kan du smörja in den lite lätt med olja.

Rekommenderad för hemmakocken som vill börja laga godare och mer professionell wok där hemma!

Sammanfattning:

Kvalitetsmässigt så är det en rejäl wokpanna som inte lämnar några dystra miner. Snarare är den förvånansvärt bra för det billiga priset. Den håller en avsevärt hög kvalitet och har därför en stabil plats i vår bäst i test-lista. De två handtagen är supersmidiga, värmespridningen är bra och konstruktionen känns väldigt stabil. Helt klart en av våra favoritwokar! Ett kap för det här priset.

Bäst pris hos:


Bäst i gjutjärn: Skeppshult Traditional Wokpanna

Anledningar att köpa:

 • Svensktillverkad
 • Billig
 • Extrem hållbarhet
 • Naturlig non-stick
 • Material av högsta kvalitet
 • 25 års garanti
Anledningar att inte köpa:

 • Tung

Äkta svensk kvalitet. Skeppshult har funnits sedan 1906 och är det enda gjuteriet i Norden som gör köksutrustning i gjutjärn. Många har kommit och många har gått – men Skeppshult har stannat.

Med mer än 100 års erfarenhet så har Skeppshult utvecklat och skapat magnifika processer för sitt hantverk. Sättet de arbetar på är ekologiskt och deras pannor är återvinningsbara.

Så företaget har erfarenhet och kunskap – men vad gör Skeppshults wok i vår lista?

Kvaliteten på materialet och hantverket är enastående. Vilket också visar sig vid matlagningen, hållbarheten och när du ska tvätta pannan. Det enda negativa med wokpannan är att den är aningen tung, vilket är omöjligt att komma från när man använder en wok gjord av gjutjärn. Så om du har problem med leder eller inte orkar lyfta, så är det rekommenderat att titta på någon annan.

Trähandtaget på pannan är skönt och skyddar händerna bra från värmen. Det ger även ett exklusivt och seriöst intryck när man jobbar i köket.

Priset för woken är överraskande lågt. Framförallt med tanke på att den här wokpannan kan tjäna dig livet ut, tack vare dess robusta kvalitet och konstruktion. Se bara till att rengöra den korrekt och att återfetta den med olja.

Sammanfattning:

Skeppshults traditionella wok har en hållbarhet som ingen annan kan tävla med, vilket 25-års garantin vittnar om. Deras wok är ett hantverk med en panna som har en balanserad och pålitlig värmefördelning, men också ett skönt och snyggt handtag av valnöt. Materialet är enastående, men det gör också att pannan är mycket tyngre än de flesta andra. Om du vill ha kvalitet och hållbarhet så är det här det mest prisvärda valet av wok.

Bäst pris hos:


Vilken wokpanna är bäst för dig?

De må se enkla ut, men det ligger en hel del tanke bakom konstruktionen av en wokpanna. Allra främst materialet som används.

Här är en kort guide för att hjälpa dig att välja den panna som passar dig bäst.

Material i wokpannor

Även om de flesta wokpannorna är gjorda i kålstål, så finns det en hel del andra material att välja bland. En av våra favoriter är Skeppshults wokpanna i gjutjärn – som du också hittar hittar i vårt bäst-i-test.

Här är de vanligaste materialen.

Kolstål

De flesta wokpannorna är gjorda av kolstål. Främst då de är billiga att framställa, de värms snabbt upp och väger ganska lite. Däremot kan de vara relativt svåra att rengöra, då de behöver ”seasoning” för att mat inte ska fastna i pannan.

Gjutjärn

När det kommer till wokpannor så finns det två typer av gjutjärn: kinesiskt och västerländskt. De kinesiska är väldigt smala, cirka 0,3 mm, och väger inte speciellt mycket. Västerländska wokpannor är däremot 9mm tjocka och väger mycket mer.

Eftersom västerländska gjutjärnspannor är tjockare så tar de längre tid att värma upp. Å andra sidan är de mer stresståliga och kan i de flesta fall användas under en hel livstid. I vår bäst i test-lista hittar du en riktigt bra wokpanna från Skeppshult som är gjord av just gjutjärn.

Gjutjärnspannor behåller och fördelar värme mycket bättre än kolstål gör, däremot tar det längre tid för gjutjärnspannorna att svalna. Därför är det viktigt att man tar bort maten från pannan så fort man är klar, annars fortsätter den att stekas/värmas.

Aluminium

Det är ovanligt att man använder wokpannor av aluminium, framförallt i restaurangmiljö. Aluminiumwoks förlorar värme ganska snabbt, men den största flaskhalsen är att de är mjuka och enkelt går sönder eller skadas. Givetvis finns det undantag och aluminiumpannor som är bra, men det finns oftast bättre alternativ.

Vanligtvis använder man aluminium för woklock eller detaljer på wokpannans handtag.

Wokpanna för induktion

Varenda wokpanna i vårt bäst-i-test fungerar på induktionshällar och alla andra typer av värmekällor.

Om du har en induktionshäll är det viktigt att du alltid tittar så att wokpannan du planerar att köpa klarar av det. All köksutrustning är nämligen inte lämpad för induktion.

Platt eller rund wokpanna

Om du använder en västerländsk elektriskt spis, så är en platt wok att föredra. En rundad undersida kan reflektera tillbaka värme vilket kan skada plattan. Om du lagar mat med gas så har du desto fler alternativ. En rund botten används oftast på gas, gärna med hjälp av en wok-ring.

Om du har en vanlig elektrisk spis där hemma, så är det en wok med platt botten som du söker.

Storlek

Det finns många olika storlekar när det kommer till wokpannor. Du har säkert sett i asiatiska restauranger att de har enorma pannor. Men kom ihåg att de lagar mat åt många människor. En wokpanna behöver inte vara stor.

Om du funderar på att köpa en wokpanna av gjutjärn så får du inte glömma att vikten är av betydelse också. Eftersom gjutjärn väger mer så blir det tyngre att arbeta med en större panna.

En wokpanna med lock

Ett lock kommer att göra ditt liv mycket enklare. Framförallt om du lagar många kinesiska rätter. Locket på pannan kan göra jobbet enklare, men även få maten att bli klar snabbare och smaka godare.

Alla använder inte lock och det är inte en nödvändighet, men det kan vara en skön förmån att ha när man lagar viss typ av mat. Det fungerar givetvis att woka utan lock också.


Läs också: