Bästa-brödlådan

Bästa brödlådan 2023 – 6 stora och små brödskrin

Bäst i test

Brabantia-Brödskrin-Roll-Top

Brabantia Brödskrin Roll Top

Bästa brödlådan

En klassiker som aldrig kommer ur tiden. Den är enkel, funktionell och snygg. Dessutom till ett bra pris!

Kitchentime

Bästa Brödlådan

En brödlåda, eller brödskrin, är ett av de bästa sätten för att förvara ditt bröd på.

Vi har gått igenom de främsta brödlådorna, för att hjälpa dig att hitta det skrin som passar din smak och din budget bäst.


Bäst i test: Brabantia Brödskrin Roll Top

Brabantia-brödlåda

En riktig klassiker. Under glada 90-talet hade i princip varje hushåll en sån här brödlåda. Nu är de relativt ovanliga.

Men den här designen kommer definitivt komma tillbaka och bli trendig igen.

Funktionaliteten är riktigt bra och stilen är bekväm. Det går inte att gå fel med en sån här traditionell brödlåda.

Det låga priset höjer priset än mer!


Väldigt Populär: Wesco Grandy Brödlåda


Med den här lådan får vi gå tillbaka ett stort steg bak i tiden.

Designen är hämtad från 40-talet, både vad gäller utseende, funktionalitet och material. Den är nämligen gjord av lackerad stålplåt.

Vi gillar framförallt det stora utrymmet. Med en höjd på 17 cm, bredd på 28 cm och 21,5 centimeters djup – så får du helt klart i det mesta där i.

En mycket bra brödlåda, vi förstår varför den kommit att bli så populär.


Modern Design: Alessi Gnam Brödbox


Den här brödlådan står i bra kontrast till de andra skrinen i vårt bäst i test.

Designen är väldigt futuristisk och modern. Den är gjord i blank plast och har en oval form, vilket visade sig vara väldigt smart form. Den tar inte upp speciellt mycket plats på djupet.

Vi var lite skeptiska till en början, men vi det slutade med att det blev en av våra favoriter.

Den är snygg och har en praktisk design som spar utrymme i köket, samtidigt som den får plats med mycket bröd. Helt klart ett bra köp!


Snyggast Design: Stelton Emma Brödlåda


En otroligt fin brödlåda. Den är så enkel, slät och stilig.

Hela lådan har gjord i antingen ljusgrå eller ljusblå, baserat på vad du väljer, och på toppen finns ett snyggt dekorativt trähandtag.

Det är nordisk design i sin essä – och vi älskar det!

Brödlådan är inte bara snygg, utan rymmer också en hel del. Den har en höjd på 19 cm, bredd på 33 cm och den är 25 cm djup.

Materialet känns kvalitativt rakt igenom.

Helt klart en av de bästa brödlådorna på marknaden!


Väldigt Rymlig: Dorre Bella Brödskrin


En enkel och minimalistisk brödlåda gjord i kolstål. Designen är lika tidlös som den är snygg.

Funktionaliteten är mycket enkel, men det som får skrinet att sticka ut är storleken. Med en bredd på 42 cm så får du verkligen plats med allt i den här brödlådan.

Ett självklart val om du vill ha en stor brödlåda.


Hitta bästa brödlådan för dig

Att hitta en bra brödlåda är inte lika komplext som att köpa en bakmaskin – men det finns ett par saker du bör tänka på innan du gör ditt köp.

Här är ett par tips på saker du bör tänka på, för att minska risken för att du köper något du senare blir missnöjd med.

Stor eller liten brödlåda

Du vill gärna inte köpa en stor och fin brödlåda, för att sedan inse att du inte ens fyller upp halva skrinet med bröd.

Eller ännu värre, du köper en för liten låda och får inte plats med allt bröd – så hälften får ta upp plats på köksbänken eller i skåpet.

Avgör hur mycket utrymme du har på köksbänken för brödlådan. Fundera sedan kring hur mycket bröd du vill förvara i lådan.

Vilket material ska du välja

Brödlådor och brödskrin kommer i alla möjliga material och former.

Varje typ av material har sina för- och nackdelar. Här är en snabbtitt på vad som gör de olika materialen unika.

Brödlådor i plast

De är enkla att rengöra, är vattentäta och väger knappt något annat.

Brödlådor i plast är oftast mycket bra, men var försiktig och se till så att det finns tillräckligt med ventilation i lådan. Plastlådor tenderar att stänga inne fukt, vilket kan resultera i mögel.

Brödlådor i metall

Oftast är de väldigt tåliga och klarar av tidens alla tester. Du kan hantera dem intensivt och hårt, men de tar knappt någon skada alls.

Bröd i ett brödskrin av metall tenderar däremot att bli hårt och torrt ganska snabbt.

Såvida färgen inte är matt, kan lådor av metall suga till sig fingeravtryck – så du kan behöva dra en disktrasa över utsidan ibland.

Nuförtiden är många köksverktyg gjorda i metall, så en brödlåda i metall kan gå bra ihop med resterande utrustning.

Brödlåda i trä

Vanligtvis erbjuder brödlådor i trä bra ventilationsmöjligheter, vilket resulterar i att insidan hela tiden är färsk. Det motverkar även fukt och mögel.

Kom ihåg att när du rengör en trälåda så bör du bara ha en fuktig trasa. Om du har för mycket vatten som åker in i träet, så kan träet böjas och formen förändras.

Hur du förvarar brödet på bästa sätt

Du och din brödmaskin har äntligen blivit klara med ett väldoftande och gott bröd.

Nu vill du också förvara det, så att brödet håller sig färskt så länge som möjligt.

Till skillnad från brödet du köper i butiken, är ditt bröd inte fyllt med konserveringsmedel. Det betyder att ditt bröd kommer att ”gå ut” mycket snabbare än butiksbrödet.

Därför är det kritiskt att du förvarar brödet på bästa möjliga sätt.

Det finns tre sätt man brukar förvara hemmagjort bröd på:

  • I en bomullspåse
  • I en plastpåse
  • I en brödlåda/brödskrin

Ditt bröd kommer att förlora den där färskheten relativt snabbt. Så du vill förpacka och förvara brödet snarast möjligast, på ett av ovanstående sätt.

Frys in brödet

Om du har gjort flera limpor bröd, eller helt enkelt inte äter mycket eller ofta – så är det absolut bästa förvaringsstället frysen.

Problemet med frysen är att du inte har möjlighet att äta brödet direkt, utan det måste tina upp först.

Det problemet kan du lösa genom att skära upp brödet med din brödkniv, så fort brödet är färskt och klart. Lägg in halva limpan, eller ett par skivor, i frysen och resten i brödlådan.

Vad kan du göra med hårt och torrt bröd

Vi alla har varit där. Du har kämpat hårt med ett bröd som i slutändan blev riktigt gott.

Men du hinner inte äta upp allt innan brödet slutligen börjar stelna och bli hårt.

Det börjar mer efterlikna knäckebröd än det goda och mjuka bröd det en gång var.

Kasta inte brödet!

Om inte för mycket tid har gått, så kan du fortfarande rosta brödet i din brödrost. Du kommer inte märka någon skillnad.

Men om det har gått för lång tid för att rosta, så kan du fortfarande använda brödet. Du kan bryta det i små delar, så att det slutligen blir smulor av allt.

Du kan sedan använda brödsmulorna till bakning, soppor, fisk, kött eller sallader. Det kan till och med användas i vissa recept för tårtor!

Kom bara ihåg att brödsmulorna endast håller ett par dagar innan brödet blir dåligt. Så använd dem snabbt – eller lägg dem i en påse och frys in.