Brödkniv

Bästa Brödkniven 2020 – 4 Bäst i test brödknivar

Bäst i test

Global G-9 Brödkniv
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Bäst mellanpris

Victorinox Brödkniv
Finns hos Kitchentime
Se pris
Bäst budgetval

Fiskars Functional Form Plus
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris

Bästa brödkniven

Slöa och dåliga knivar är inte bara ett irritationsmoment när man är i köket – det är också en fara. En dålig kniv kan slinta, skära snett eller helt enkelt gå sönder vid användning, så att man råkar skada fingrar och händer. Därför är extra viktigt att man köper en brödkniv av kvalitet, som kan klarar av tidens alla tester.

Med nybakat bröd på köksbänken, så förberedde vi oss för årets stora test, på jakt efter den bästa brödkniven. Vi har granskat de populäraste knivarna och sorterat ut de som inte höll måttet. Här är vad vi kom fram till.


Bäst i test: Global G-9 Brödkniv

 • Snygg, unik design.
 • Räfflorna ger perfekta skivor.
 • Gedigen och hållbar.

Den här brödkniven från Global G-9 är en fröjd att både se på och att hålla i. Den ligger rätt i handen och är säker tack vare det gropiga handtaget. Designen är unik och skiljer sig från de flesta andra brödknivar, vilket sannolikt kan bero på att bröd, och således brödknivar, inte tillhör den japanska kulturen från början.

Tänderna på kniven har en kant, eller en räfflad yta, som hjälper till att skiva brödet i lika stora skivor. Det underlättar och du slipper frustrationen av att kniven skär i en kurvad rörelse, vilket skulle ge ett ojämnt resultat.

Global är ett märke med långa anor inom design av köksknivar. Deras första knivar designades av Komin Yamada 1985, och den japanska knivkonsten har sedan dess legat till grund för företagets produktlinje. De utmärker sig genom den höga kvalitén på designen, samt de noga utvalda materialen som används. Alla Globals knivar är handgjorda i Japan, ända sedan starten för över 30 år sedan.

Kniven är gjord i rostfritt stål av absolut högsta kvalitet, vilket medför att hållbarheten är väldigt god. Med det i åtanke är kniven prisvärd, då du kan räkna med att den håller i många år. Global G-9 är en trofast tjänare hemma i köket, och kommer hinna med att skiva upp många limpor genom åren.

När det kommer till köksknivar så dominerar Global marknaden. Deras knivar är av högsta kvalitet, har bra ergonomi och kostar inte mer än övriga. Så att deras brödkniv G-9 är vår bäst i test-vinnare är ingen överraskning. Det här är utan tvekan den bästa brödkniven på marknaden idag.

Finns hos:


Bäst mellanpris: Victorinox Brödkniv

 • Ergonomisk och skön att hålla i.
 • Kvalitetsmärke.
 • Effektiv och lätt att skära med.

Victorinox brödkniv är också av klassiskt utseende, med ergonomiskt utformat trähandtag och tandad egg. Knivens blad är tillverkat i rostfritt stål och kniven utmärks av sin höga kvalitet. Handtaget är tillverkat i vackert rosenträ och ger ett simpelt men ändå väldigt genomtänkt och högkvalitativt intryck.

En sak som slår oss, som vi uppskattar, är knivens mått. Den känns precis rätt vad gäller längd och tjocklek och ligger perfekt i handen. Den är enkel att arbeta med och skär upp perfekta brödskivor, oavsett vilken brödsort du lägger upp på skärbrädan.

Det klassiska schweiziska familjeföretaget Victorinox är förmodligen bäst kända för sin klassiska schweiziska armékniv. Företaget har i över ett århundrade tagit fram och utvecklat olika sorters knivar av erkänt hög kvalitet. Även när det gäller köksknivar har Victorinox en mängd riktigt fina produkter på marknaden.

Victorinox brödknivar har omnämnts och blivit rekommenderade i ledande konsumentmagasin i recensioner av köksutrustning. Dessutom har de överlag extremt hög kundnöjdhet och goda omdömen från kunder världen över. Många blir överraskade av den höga kvalitén med tanke på att priset är så lågt. Det framstår som en ganska proffsig kniv, till priset av en vanlig hushållskniv.

Finns hos:


Bäst budgetval: Fiskars Functional Form Plus

 • Funktionell design, smidig att använda.
 • Något längre än många andra brödknivar.
 • Prisvärd.

Fiskars brödkniv kommer till ett mycket överkomligt pris, vilket dock inte påverkar kvalitén på kniven. Den här kniven är väl tilltagen med sin 24 centimeter och har en väldigt genomtänkt design. Om du någon gång använt en produkt från Fiskars vet du att funktionalitet och kvalitet är något av deras signum.

Fiskars är ett finskt företag och varumärke med väldigt långa anor. Faktum är att det är ett av västvärldens äldsta företag och etablerades redan 1649! En av deras mest klassiska produkter, som finns i många svenska hushåll, är saxen med de välkända orange plasthandtagen. I deras produktlinje ingår numera en mängd olika verktyg och redskap, till exempel trädgårdsredskap, verktyg för hemmabygge och givetvis knivar och andra köksredskap.

Kniven kan utan problem skära bröd med en hård skorpa, tack vare de kraftiga tänderna på bladet. Vi uppskattar handtaget, även om det inte är något märkvärdigt rent estetiskt, då det är ergonomiskt utformat och gör att kniven ligger bra i handen även när du måste ta i lite för att skära.

Finns hos:


Väldigt populär: Mareld Brödkniv

 • Perfekt tyngd och ligger bra i handen.
 • Slitstark och hållbar.
 • Snyggt handtag, klassisk brödknivsdesign.

Marelds 20 centimeter långa brödkniv är en snygg, klassiskt utformad brödkniv. Märket Mareld utstrålar väldigt mycket svenskt hushåll, på ett jordnära och traditionsenligt vis, vilket även utmärker deras brödkniv. Lägg till exempel märke till det vackra handtaget, tillverkat i sandelträ, vilket på ett diskret sätt bidrar till knivens elegans.

Kniven har fått väldigt goda omdömen, framförallt för sin förmåga att skära upp perfekta brödskivor.  Nybakat surdegsbröd med en knaprig utsida är inget problem med Marelds brödkniv, tack vare den perfekt tandade eggen, avsedd för just detta ändamål.

Brödkniven är tillverkad av ett högkvalitativt stål som är gjort för att hålla. Vi gillar kvalitén på kniven, särskilt i förhållande till priset; Marelds brödkniv är otroligt prisvärd och kommer sannolikt att förgylla frukostar och mellanmål i ditt hem under många år.

Finns hos:


Hitta bästa brödkniven för dig

Vi svenskar älskar bröd i alla dess former och det tillhör traditionsenligt både frukost och mellanmål, samt fungerar som tillbehör till våra måltider. Därför är inget svenskt hushåll komplett utan en, eller par, gedigna brödknivar. Men vad ska man egentligen tänka på när det gäller brödknivar? Och hur skiljer de sig från andra knivar? Här går vi igenom lite saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en brödkniv.

Hur skiljer sig en brödkniv från andra knivar?

En brödkniv bör ha en tandad skäryta, alltså taggar som gör det lättare att såga sig genom brödet. Det är huvudsakligen detta sätt att skära som utmärker brödkniven. Andra köksknivar har en slät vass yta som ska skära igenom livsmedel utan att för många sågande rörelser ska behöva användas.

Brödknivar kan många gånger vara lämpade att använda även för att skära till exempel grönsaker med, även om bröd är det huvudsakliga användningsområdet. Grövre köttstycken som innehåller till exempel senor eller benbitar, kan också behöva sågas av, vilket kan vara ett jobb för en bra brödkniv.

Vad utmärker en bra brödkniv?

En bra brödkniv bör kunna skära igenom en hårdare skorpa och klara av att ge jämna skivor. För att detta ska vara lätt att utföra behöver den ha:

 • Tandat blad
 • Rätt tyngd
 • Ett blad av hög kvalitet

Många billiga knivar kan ha svårt att skära igenom en hård krispig skorpa, och kan många gånger dessutom ge något runda skivor även av mjukare bröd. En bra brödkniv ligger bra i handen och ger ett jämnt resultat, utan större kraftansträngning för dig som skär.

Vilka material är en bra brödkniv gjorda av?

Bladet på en bra brödkniv är i de flesta fall tillverkat i rostfritt stål. Vilket stål som används varierar och just stålsorter är en hel vetenskap för sig själv. De bästa tillverkarna använder stål av väldigt hög kvalitet vilket ger en kniv som är stabil och håller i många år, även om den används dagligen.

Materialet i handtaget varierar mycket mellan olika knivmodeller och mellan olika tillverkare. Vanliga material är trä i olika former, plast eller stål. Handtagets material påverkar både knivens estetik och ergonomi, så det är värt att tänka igenom vad du själv föredrar att hålla i innan du köper en kniv.

Läs tester av brödknivar

Att beställa på nätet är billigt, men nackdelen är att man själv inte kan känna och testa produkten innan. Därför gör du bäst i att läsa tester och recensioner, precis som du gör nu.

Vår bäst i test-lista grundar sig inte bara i vår bedömning, utan vi har även gjort research och tagit del av vad andra konsumenter tycker. Vi har läst på forum, tittar på Youtube-klipp och studerat andra konsumenters tester – och samlat all här. På ett enkelt och lättsmält sätt. På så sätt slipper du spendera tid på att hoppa mellan sidor, videos och recensioner för att se vad andra tycker – eftersom allt redan finns samlat här, på en och samma sida.


Läs också: