Santoku-kniv

Bästa santokukniven 2023 – 4 Bäst i test santoku

Bäst i test

Satake-Kuro-Santokukniv

Satake Kuro Santokukniv

Bästa Santokukniven

Med riktigt bra precision och sin förmåga att skära tunna skivor, så är det definitivt en av de främsta Santokuknivarna. Bra pris för en så pass exklusiv och effektiv kniv.

Bagaren och kocken

Bästa Santokukniven

Det finns väldigt många santokuknivar att välja på och med så många olika modeller, så är det svårt att veta varken in eller ut.

Vi har gått igenom de allra bästa modellerna för att se vilka som ger mest för pengarna.

Här är en snabbtitt på årets mest prisvärda Santokuknivar.


Bäst i test: Satake Kuro Santokukniv

Anledningar att köpa:

  • Bra pris
  • Fantastisk precision
  • Vass direkt ur lådan
  • Elegant design
  • Hög kvalitet
Anledningar att inte köpa:

En otroligt fin och vass handsmidd kniv. Den är lite grövre och tyngre än vi hade förväntat oss, men det visade sig vara till Kuros fördel.

Balansen och kontrollen är fantastisk, men det är skärpan direkt ur lådan som fick det att börja vattna sig i munnen på oss.

Den är supervass direkt vid leverans och kan skära igenom råvaror som om de vore smör i solsken. Råvarorna kommer dessutom lätt av kniven och fastnar inte på bladet.

Bladet är 18 cm långt och består av 67 lager damascusstål. Handtaget är gjord av bränt trä, vilket ger en väldigt naturlig och snygg look.

Sammanfattning:

Definitivt en av de bästa Santokuknivarna du kan köpa för det här priset. Den är lite tyngre och grövre än andra, men den skär med en enastående precision och du kan skiva riktigt tunna skivor.

Den är riktigt vass direkt ur lådan, så du kan börja arbeta med den direkt.

Om du vill ha en snygg och handgjord Santokukniv till ett överkomligt pris, då är det här helt klart en av de mest prisvärda.


Väldigt Populär: Global SAI-03

Anledningar att köpa:

  • Ergonomiskt handtag
  • Väldigt vass
  • Genomgående hög kvalitet
  • Smart design
  • Rostfritt stål
Anledningar att inte köpa:

Global har ett par Santokuknivar i sin kollektion, men det här är utan tvekan vår favorit.

Den är gjord av en hård rostfri kärna som omsluts av mjukare stål. Allt-som-allt har den tre lager stål.

Precis som man kan förvänta sig från Global, så är designen och ergonomin nästintill perfekt.

Den är otroligt skön att hålla i och i slutet av handtaget finns en försänkning för tummen, vilket gör greppen både stabilare och bekvämare. En riktigt fyndig design som vi uppskattar mycket!

Utöver den snygga designen och sköna handtaget, så är SAI-03 utrustad med ett blad som är lika vasst som hållbart. Om du tar hand om kniven på ett bra sätt så kommer den hålla väldigt, väldigt länge.

Sammanfattning:

Den här kniven kunde lika gärna blivit en bäst i test-vinnare. Den är suverän på alla tänkbara sätt.

Främst gillar vi den smarta designen som gör kniven både ergonomisk att hålla i och enkel att använda. Den känns väldigt stabil och skön.

Skärpan i bladet är väldigt bra och likaså kvalitén på materialet. Definitivt en kniv som kommer att hålla länge och utan tvekan en av våra absoluta favoriter.


Bästa Budgetval: Satake Ame Santokukniv

Anledningar att köpa:

  • Riktigt snygg design
  • Lågt pris
  • Sylvass
  • 5 lager stål
  • Handtag gjord av Kanadalärk
Anledningar att inte köpa:

  • Handtaget är lite blekare i verkligheten

En förvånansvärt billig kniv, som trots det presterar i höjd med knivar som kostar det dubbla i pris.

Kniven är tung, skön, välbalanserad och mycket vass.

Men även om kniven i sig är strålande bra och en fröjd att använda i köket – så är det ändå utseendet som drar till sig alla blickar.

Kniven är fruktansvärt snygg, vilket vi inte hade förväntat oss i den här prisklassen. Bladet är gjord av fem lager AUS10-stål, vilket har givit den dess karaktäristiska utseende.

För att göra kniven ännu mer intressant, så betyder ”Ame” (namnet på kniven) regn på japanska och tittar man närmare på bladet så ser det faktiskt ut som regn. Definitivt en konversationsstartare.

Handtaget är gjord av Kanadalärk och det är mycket skönt att hålla i, men vi är lite besvikna över hur matta och gråa färgerna är. I produktbilder så har handtaget mer färg i sig. Det är inte hela världen, men var beredd på det.

Sammanfattning:

Utan tvekan en av de snyggaste Santokuknivarna och den intressanta betydelsen bakom designen gör den än mer attraktiv.

Den fungerar helt klart som prydnad när den inte används. Varje gäst kommer garanterat att beundra den.

Funktionsmässigt är den överraskande bra, den presterar lika effektivt som knivar som kostar det dubbla i pris.

Helt klart den bästa Santokukniven för dig som vill vara ekonomisk, men samtidigt inte vill kompensera med kvalitén och vill ha något snyggt och professionellt i köket.


Bästa Premiumval: Yaxell Santokukniv Super GOU Ypsilon 193

Anledningar att köpa:

  • Ett riktigt konstverk
  • Stilren design
  • Extremt vass
  • Gjord av 192 lager stål
  • Väldigt hög kvalitet
Anledningar att inte köpa:

  • Dyr

Först och främst: det här är ingen kniv för amatörkocken som lagar mat där hemma två gånger i veckan och som avskyr att göra egen mat.

Det här är en kniv för seriösa kockar, både hemma och köksmästare i restaurangen.
Den är så stilren och precis i designen att ögonen nästan tåras på en. Den är gjord av hela 192 lager stål och har en kärna gjord av pulverstålet SG2 Micro Carbide.

För en lekman, så innebär det att den här kniven kan slipas till en vasshet som knappt går att beskriva med ord. Rakbladsvass är en underdrift i sammanhanget.

Hantverket är fenomenalt, kniven kommer definitivt att revolutionera hela din upplevelse i köket. Ja, såvida du inte jobbar i restaurang och är van vid premiumknivar.

Men smakar det så kostar det. Den är dyr, men vad du får är också absolut högsta klass.

Sammanfattning:

Om du är ute efter en exklusiv och professionell kniv, så är det här ett självklart val. Det här är varenda kocks dröm.

Den är otroligt snygg och stilren. Den är gjord av 192 lager stål, vilket är japansk konst på alla tänkbara sätt.

Du kommer troligtvis aldrig använda eller se en kniv som är så vass som denna. Vi är helt sålda på den här Santokukniven. Den är dyr, men det får den vara – för den är världsklass.


Vad är en Santokukniv

Santokun är en japansk kniv och namnet kan översättas till ”tre förmågor”.

Man brukar beskriva dessa tre förmågor på två olika sätt. Den ena syftar på kött, fisk och grönsaker. Den andra menar på att de tre förmågorna är skiva, hacka och tärna.

Santokukniven är med andra ord ett multiverktyg, ungefär som den västerländska kockkniven.

Faktum är att man skulle kunna beskriva Santoku som en japansk kniv med västerländska influenser.

Traditionella japanska köksknivar tenderar att vara mycket hårdare än västerländska, vilket innebär att de håller skärpan längre – men är mer delikata.

Västerländska knivar har mjukare stål och tål därför hårdare arbete och är mindre delikat. Exempelvis kan du hacka igenom ben med många västerländska kockknivar, men det är omöjligt med japanska kockknivar.

En Santoku kombinerar de båda kvalitéerna och hamnar någonstans i mitten, vad gäller hårdhet.

Med andra ord är de inte lika delikata som traditionella japanska knivar, men ändå inte lika stryktåliga som klassiska västerländska kockknivar.

Hur du hittar den bästa Santokukniven för dig

Precis som alltid, framförallt när det gäller knivar, är att det inte finns en kniv som passar alla. Våra smaker och kriterier varierar, även hos professionella kockar.

Här är några viktiga saker att tänka på när du ska inhandla en Santokukniv.

Bladets längd

Många tror att bladlängden borde avgöras baserat på kockens storlek på händerna. Det är fel väg att gå.

Istället ska du välja bladlängden baserat på råvarorna du ska hantera och din egna preferens.

Ett längre blad är oftast bättre för att hantera en stor mängd olika råvaror, medan ett kortare blad är bättre för mindre/små ingredienser.

Så om du planerar att enbart skära bär, små grönsaker och dylika råvaror – då kan ett mindre blad vara att rekommendera.

Vi rekommenderar följande artikel om du vill veta hur lång en kockkniv ska vara för både japanska och västerländska knivar.

Bladet ska vara vasst från början

De flesta professionella kockarna bryr sig inte så mycket om hur vass kniven är vid leverans. De kommer ändå slipa den direkt, så att kniven får deras personliga touch och precis den skärpa de vill ha.

Men professionella kockar är inte din genomsnittlige kock.

Även om det är enkelt att slipa köksknivar hemma nuförtiden, så är det få som vill göra det – framförallt inte med en kniv de precis köpt.

När du läser recensioner så bör du därför alltid se vad folk tycker om vassheten när kniven kommer direkt ur lådan. En del köksmästare kommer inte att nämna det, eftersom det finns viktigare saker för dem att fokusera på.

Av den anledningen har vi varit noga med att undersöka vassheten på respektive kniv direkt ur lådan, i vårt bäst i test.

Tung eller lätt kniv

Santokuknivar brukade vara väldigt lätta, men numera finns det också en hel del som är i det tyngre slaget också.

En del menar på att om man ska köpa en tung Santokukniv, så kan man likagärna köpa en västerländsk kockkniv.

Vi håller inte med, eftersom materialet, formen på bladet och kniven fortfarande skiljer sig avsevärt mellan de två.

Vårt bäst i test av Santokuknivar

I vårt test har vi inte bara lagt stor vikt vid våra egna granskningar och undersökningar – utan vi har även tagit med andra konsumenters åsikter i slutresultatet.

För att du ska få en så bred och genuin recension av respektive kniv, så har vi läst recensioner, omdömen och tester för att se vad andra kockar tycker. Vi har sedan inkluderat deras erfarenheter i vår betygssättning.

Tack vare den här processen kan vi ge dig en så bred och detaljerad bild av varje kniv.

Det minskar risken för att du köper något du sedan kommer att bli besviken över, och ökar chanserna för att du hittar den bästa Santokukniven för dig och din budget.