Skärbräda-i-plast

Vilken färg ska det vara på skärbrädan för olika råvaror

När du tittar in i en restaurang, så ser du att de, förhoppningsvis, har flera färgglada skärbrädor.

Det är inte för att det är snyggt. Utan det fyller främst två funktioner:

  • Det är lättare att organisera
  • Det förbättrar hygienen

Här är en snabb genomgång om vilka färger som brukar användas i restauranger och varför.

Varför har man olika färger på skärbrädor

Syftet med att ha olika färger, är för att varje färg är reserverad för en speciell typ av mat.

Det är nödvändigt för att man inte ska blanda olika råvarors bakteriekulturer med varandra, då det kan orsaka problem, exempelvis matförgiftning.

Exempelvis ska inte mejeriprodukter blandas med grönsaker och frukt ska inte blandas med kött. De alla måste separeras.

Av den anledningen har man specifika färger för specifika råvaror i restauranger. Så att kockarna och alla andra i köket direkt vet vad som får och inte får användas på respektive skärbräda.

Vilken färg ska det vara på skärbrädan

Du behöver inte anamma någon annans system, så länge du separerar råvarorna.

Men det allra vanligaste sättet att använda färgade skärbrädor är följande system:

Grön: Frukt & Grönsaker
Gul: Fågel
Blå: Kokt mat
Vit: Mejeriprodukter
Brun/grå: Fisk & Skaldjur
Röd: Rött kött

Det här betyder givetvis inte att du behöver ha 6 olika skärbrädor där hemma. Det är givetvis det mest hälsosamma och hygieniska valet, men inte nödvändigt.

Huvudsaken är att du separerar kött, fisk och grönsaker/frukt från varandra. Det är därför rekommenderat att ha i alla fall tre skärbrädor där hemma.

Skärbräda av plast eller trä

I restauranger så behöver man en ständig ruljans av skärbrädor. De används, diskas, torkas, används, diskas, torskas och så fortsätter det.

Av den anledningen kan de sällan använda skärbrädor av trä. Skärbrädor i trä må vara snällare mot kniven, hålla längre och de ser snyggare ut – men de behöver torka och de behöver underhållas.

Skärbrädor i trä kan inte läggas i diskmaskinen, vilket är kritiskt för restauranger. Vidare så är fukt en fiende till trä.

Just därför används skärbrädor i plast mycket mer frekvent i professionella köksmiljöer.

I hemmet är det däremot annorlunda, eftersom du lagar mat i en timme eller två – sen lagar du inte mer mat på ett par timmar eller den dagen. Så din skärbräda i trä hinner tvättas och torka innan det är dags för nästa matlagning.

Skärbrädor i plast håller inte lika länge som trä, men de är enklare att rengöra och desinfektera.

Problemet med plast är att för varje knivskärning, så uppstår ett litet jack från kniven i skärbrädan. I dessa små, fina fibrer gillar bakterier att gömma sig.

Vilket för oss tillbaka till färger på skärbrädorna. Även om du har diskat skärbrädan för hand, så finns det fortfarande en risk för att bakterier från kött eller fisk fortfarande finns kvar i brädan. Att börja använda frukt, grönsaker och kyckling på samma bräda kan få förödande konsekvenser.

Om du vill veta mer om de olika materialen, rekommenderar vi vår artikel skärbräda i trä eller plast, där vi jämför de bådas fördelar och nackdelar.

Att välja den bästa skärbrädan

När du ska köpa en skärbräda är det främst materialet och designen som är det viktiga.

I vår stora artikel om skärbrädor, så går vi igenom allt du behöver veta om skärbrädor. Från vilket materialet du ska välja, till designen och hur skärbrädan både påverkar och påverkas av dina köksknivar.

Vad gäller material så är det trä och plast du ska köpa. Använd aldrig marmor eller glas, då det kommer att förstöra din kökskniv direkt. Istället kan du använda marmor och glas som serveringsfat.

En annan viktig aspekt är designen på skärbrädan. Du vill att skärbrädan ska stå stabilt på diskbänken och inte förflyttas när du skär eller hackar.

Vidare så finns det skärbrädor med en skåra längst sidorna, som plockar upp eventuella safter, fetter och smulor från råvarorna. Det är en mycket smidig och användbar design som gör att minimalt med kladd och smuts hamnar på diskbänken.

Liknande Artiklar