Spis-med-gas

Spis med gas eller el – Vad är bäst?

Du är inte ensam om att undra vad som är bäst när det kommer till spisar: gas eller spis.

De båda har sina fördelar och nackdelar. Den ena är nödvändigtvis inte bättre än den andra, även om restauranger och kockar ofta favoriserar en av dem.

Det är dags att vi ställer de båda mot varandra för att jämföra och avgöra vilken som passar dig och dina behov bäst.

Spis med gas

Traditionell och inte lika vanlig nuförtiden. Ett förstaval för de flesta kockar och restauranger, men sällan väljer hemmakocken att använda en spis med gas. Troligen för att man tror att det är utdaterat och att elektriska spisar är bättre. Men så är inte fallet!

Inte nog med att gas är billigare än el, det går även snabbt att laga mat på gas. Just därför att värmen kommer direkt, i form av lågor. Till skillnad från en elektrisk spis som måste värmas upp och inte blir varm direkt – även om det finns modeller som är snabbare än andra.

Det negativa med gasspisar är att de är lite svårare att göra rent. Det finns flera delar på en gasspis som antingen måste tas bort, eller som man måste skura runtom – vilket blir lite omständigt.

På en spis med gas så ser man lågan framför sig och kan med enkelhet bedöma hur mycket värme man använder. En elektrisk spis kan du endast avgöra genom att hålla handen över plattan eller genom att se hur långt du vridit knappen.

Du har stora valmöjligheter när det kommer till värmen på en gasspis. Du kan i de flesta fall minska lågan på millimetern, medan en elektrisk spis endast har ett par nivåer att välja bland.

Fördelar
Värmen kommer direkt och behöver inte ”byggas upp”
Värmen är jämnfördelad
Gas är billigare än el
Enklare att se värmenivån
Fler värmenivåer

Nackdelar
Lite svårare att rengöra

Elektriskt spis

Framförallt är elektriska spisar enklare att rengöra. Eftersom plattan är platt, så är det bara att ta en trasa och göra rent. Det går alltså dubbelt så snabbt att rengöra än om du hade haft en spis med gas.

Kom ihåg att formen på plattan också påverkar hur exempelvis en wokpanna värms upp, eftersom vissa wokpannor inte har en platt botten.

En nackdel med den elektriska spisen är att du har ett par värmealternativ, men du kan inte ha något mitt-i-mellan. Kockar vill ha precision när de lagar mat och då är kontrollen över värmen viktig. Gasspisen har större valfrihet när det kommer till temperaturen.

Det kan i många fall gå snabbare att värma upp en elektrisk spis, då pannan eller kastrullen står direkt på elementet. En gasspis har ett mellanrum mellan värmekällan och köksredskapet, vilket kan öka tiden innan redskapet blir tillräckligt varmt.

Ett notoriskt problem med elspisar är att de tar längre tid på sig att göra sig av med värmen. Eftersom värmekällan är ett element, så behåller den värmen ett tag efter matlagningen.

Fördelar
Enkla att rengöra
Jämn yta
Snabb uppvärmning

Nackdelar
Tar längre tid att värma upp
Tar längre tid att kylas ner
Mindre kontroll över värmen

En spis med gas eller el

Med ovanstående jämförelse av de två, så kan endast du avgöra vad som passar dig bäst.

Vad vi kan konstatera är att restauranger och kockar föredrar gasspisar. Gas ger kocken mer kontroll och frihet över matlagningen. Gasspisen värmer också upp din kastrull eller stekpanna snabbare än ett keramikhäll av glas. Ett induktionshäll värms upp ungefär lika snabbt som gas.

Kokplattor med el drar enorma mängder elektricitet och kostar därför en hel del pengar. Gas är billigare och kräver inte alls lika mycket energi för att värma upp någonting.

För dig som är intresserad av matlagning och som vill förbättra ditt hantverk – då är en spis med gas ett givet alternativ. Det ultimata är en gasspis med en elugn – men det är en annan historia.