Häller-frityrolja-i-burk

Vad gör man med oljan efter fritering

Du har precis friterat mat och står nu kvar med en stor mängd olja. Vad ska man göra? Vad ska man inte göra? Ska man slänga frityroljan – eller är det bättre att spara och återanvända? Här är allt du behöver veta.

Att fritera mat är en klassiker som aldrig kommer gå ur tiden. Det är en snabb matlagninsteknik och den genererar riktiga goda måltider.

Kruxet är oljan som blir kvar.

Den måste nämligen hanteras på ett speciellt sätt. Både av hygien- och säkerhetsskäl.

Vad kan man göra med frityroljan

Sparar-matolja

När du har frityrolja kvar i kastrullen eller fritösen, så har du främst två alternativ till ditt förfogande.

1. Återanvänd frityroljan

Ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ är att återvinna frityroljan.

Låt först oljan svalna. Med största sannolikhet finns det matrester i oljan, nästan steg är därför att filtrera frityroljan. Det kan du göra med antingen ett kaffefilter eller en sil.

Du kan sedan hälla tillbaka oljan i flaskan (om den är tom), alternativt i en burk som du kan försluta. Ställ den sedan flaskan eller burken i kylen. Förvara inte burken eller lådan i solljus eller i värme.

Det optimala är att förvara frityroljan i en glasburk där oljan nästan fyller hela burken. På så sätt minimerar du mängden luft som finns i burken och oljan. Vi rekommenderar att du använder en burk av rostfritt stål eller glas. En kopparlåda är inte att rekommendera då materialet kan reagera på oljan.

2. Slänga frityrolja

En del kommuner har en insamlingsplats för olja. Om området du bor i saknar en sådan återvinningsstation, kan du slänga frityroljan i soporna.

Häll oljan i en fryspåse, plastflaska eller en mjölkkartong. Det är viktigt att påsen eller flaskan försluts helt och hållet.

Tips när du hanterar frityrolja

När du hanterar frityrolja är det två saker som är vitala:

  • Låt den svalna. När du friterar mat blir oljan extremt varm. Eftersom oljan är så tjock, så behåller den också värmen under en lång tid. Efter friteringen bör du därför vänta en lång tid innan du börjar hantera oljan. Det kan ta allt från 1 till 4 timmar innan oljan har svalnat. Rör aldrig varm olja.
  • Häll inte frityrolja i vasken. Det här är ett vanligt misstag som många människor gör – de häller matoljan rakt ner i avloppet. Resultatet blir stopp i rören och ett samtal till rörmokaren. Frityrolja ska aldrig hällas ner i vasken och avloppen. Om du ska slänga frityroljan bör du göra det i soporna eller på sopstationen.

    Även om kastrullen, stekpannan eller fritösen endast innehåller en liten mängd olja, så bör du inte hälla ner det i vasken. Sug istället upp frityroljan med papper och släng sedan i soporna.

  • Förvara frityroljan rätt. Frityrolja ska förvaras på en mörk och sval plats. Ställ aldrig burken eller påsen nära värme eller i direkt solljus.
  • Sätt etiketter på förvarad olja. När du sparar frityrolja rekommenderar vi att du sätter en etikett på burken där du skrivit datum och innehåll. Då vet du exakt hur gammal oljan är och vad den användes till. Du vill gärna inte fritera kyckling med en olja som tidigare använts till fisk.