Slow-cooker-med-mat

Bästa slow cooker 2024 – Årets topplista

Bäst i test

Champion-slow-cooker

Champion slow cooker

Bästa slow cooker

Den här slow cookern har ett lågt pris – men hög kvalité. Utrustad med tre värmeinställningar, tillagningstid, timer och ”håll varm”-funktion så är den en självklar vinnare i år.

Mer info i butik

Våra favoriter

Få köksmaskiner gör så många uppdateringar och förändringar som slow cookers. Varje år dyker det upp nya modeller med förbättrade funktioner och tekniker.

Resultatet har blivit en topplista som skiljer sig en hel del från förra året. Medan förra årets vinnare fortfarande är bra, så har de ersatt av fyra nya slow cookers som både är billigare och bättre.

Om tiden någonsin är ”rätt” för att köpa en slow cooker, så är det definitivt nu. Aldrig tidigare har vi sett så många bra slow cookers till så låga priser.


Bästa slow cooker: Champion slow cooker

Champion-stor-slow-cooker

Anledningar att köpa:

 • Lågt pris
 • Timer
 • 3 värmeinställningar
 • Enkel att använda
 • Hög kvalité
Anledningar att inte köpa:

Förra året vann Crock-Pot förstapriset, men i år tar Champion hem vinsten – med god marginal.

Till skillnad från många av Champions konkurrenter, så saknar Champions slow cooker nya finesser och funktioner. Istället har man fokuserat på kvalité och enkelhet – till ett förvånansvärt lågt pris.

Maskinen har alla standardinställningar: programmerbar starttid, tre värmeinställningar, tillagningstid och fördröjd start. Timern kan som max ställas in 16 timmar innan matlagningen. Den har även en ”håll varm”-funktion.

Ärligt talat, mer behöver man.

Alla extra-funktioner och finesser som andra, dyrare, modeller erbjuder kan vara bekväma – men är egentligen inte nödvändiga. Champions slow cooker har allt du behöver, inget mer.

Som ett resultat av det, är den här slow cookern mycket billigare än de flest andra. I skrivande stund kostar den 550 kronor, trots att den presterar lika bra som mycket dyrare maskiner.

Slow cookern finns i två varianter: 6,5 liter och 4,5 liter.

Om du letar efter en stor och billig slow cooker med bra prestanda, då är den här maskinen utan tvekan årets bästa köp.

Sammanfattning:

Den är billig, stor och har alla standard-funktioner du behöver. Inga onödiga funktioner eller finesser som höjer priset. Allt du behöver finns.

Maskinen har allt det vi vill ha en slow cooker – dessutom till ett förvånansvärt lågt pris.

Definitivt årets kap, framförallt om du vill göra storkok!


Bästa premiumval: Sage The Fast Slow Pro

Sage-The-Fast-Slow-Pro-slow-cooker

Anledningar att köpa:

 • Slow cooker och tryckkokare
 • LCD-displayens information
 • Optimera smak och konsistens
 • Lätt att rengöra
 • Hög kvalité
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska dyr

Sage är ett premiummärke kända för sin höga kvalité. Till vår besvikelse lyckades de inte ta sig in i förra årets topplista, men nu är de tillbaka med en helt fantastisk maskin!

Det här är en maskin för entusiaster som vill ha den bästa kvalitén in i minsta detalj.

Det här är nämligen en slow cooker och tryckkokare i ett. En kombination som gör att du kan få ut det mesta ur varje typ av råvara. Vissa livsmedel blir nämligen möra med tiden, medan andra tillagas bäst under tryck. På så sätt kan du optimera smaken och konsistensen för varje maträtt.

Maskinen har 11 inställningar för tryckkokning, samt inställningar för långkok med låg och hög temperatur. Du kan långkoka i upp till 12 timmar.

Vi gillar också att man har utrustat The Fast Slow Pro med en automatisk inställning för ångutsläpp. Det innebär att tryckkokaren på egen hand ställer in rätt frigöringsmetod för bästa möjliga resultat.

En annan positiv aspekt är rengöringen. Locket kan enkelt tas av och läggas i diskmaskinen. Tillagningsskålen är gjord av keramik och väldigt enkel att tvätta ren, oavsett vilken mat du lagat.

Men vår favoritsak är LCD-skärmen. Där får du hela tiden uppdaterad information om vad som händer på insidan. Den visar tryckindikator, temperatur och nedräkning. Den har även en ångutsläppsindikator.

Det innebär att du hela tiden vet vad som händer med maten och dess status. Inga mer gissningar och ”hålla tummarna” för att maten inte blir bränd eller kokas för länge. All nödvändig information finns på displayen.

Den enda nackdelen med Sages slow cooker är priset. 3000 kronor är ett ganska saftigt pris – men du får å andra sidan vad du betalar för. Det är en suverän slow cooker med en precision som få kan mäta sig med.

Om den här maskinen är inom din budget och du vill ha möjligheten att också tryckkoka maten, då är det här riktigt bra val.

Sammanfattning:

En perfekt maskin för entusiaster och finsmakare. Maskinen är en slow cooker samt tryckkokare, så att du får optimala resultat oavsett vilka livsmedel du tillagar.

Informationen på displayen är ovärderlig, då den visar allt du behöver veta om tillagningens status. Vi gillar också den automatiska inställningen för ångutsläpp – en funktion vi hoppas att fler tillverkare tar efter.

Slow cookern är dyr, men också en fantastisk köksmaskin som definitivt gör livet i köket lättare. För att inte nämna resultaten du får. Det är som att ha en professionell kock till ditt förfogande.


Väldigt populär: Crock-Pot Slow cooker med timer

Crock-pot-slow-cooker

Anledningar att köpa:

 • Superb kvalité
 • Timer
 • Två värmeinställningar
 • Automatisk varmhållningsfunktion
 • Bra pris
 • Stabil och pålitlig konstruktion
Anledningar att inte köpa:

Crock-Pot är ett hushållsnamn, med all rätt. De gör exceptionellt bra köksmaskiner, vilket reflekteras både i recensioner och deras enorma utbud av slow cookers.

Vår favorit är deras ”Crock-pot slowcooker med timer”, trots det intetsägande namnet. Med tanke på hur många slow cookers de har, så bör man kanske ge dem mer identifierbara namn.

Men vi är inte här för att diskutera namn. Det primära är hur slow cookern presterar – och presterar gör den!

Maskinen är utrustad med en timer, två värmeställningar och en automatisk varmhållningsfunktion. Det vill säga, allt vi egentligen behöver. Precis som Champions slow cooker, så har man inte späckat maskinen med en massa extra-funktioner. Vilket gjort att man kunnat prissätta den relativt lågt. I skrivande stund kostar den strax under tusenlappen.

Kvalitén på slow cookern är precis vad du kan förvänta dig av Crock-Pot: väldigt hög. Den löstagbara grytan är tillverkad av keramik och kan användas (utan lock) i både ugnen och mikron. Den kan även rengöras i diskmaskinen. Kärlet är även väldigt enkel att diska för hand.

Om du letar efter en slow cooker som är gjord för att hålla länge och som producerar bra resultat – då är det här ett toppenval. Det är svårt att gå fel med Crock-Pot, vilket de bevisar år efter år.

Sammanfattning:

Det här är en slow cooker med alla nödvändiga funktioner: timer, värmeinställningar och en varmhållningsfunktion. Istället har man, i sann Crock-Pot-anda, lagt all fokus på kvalité. Den är gjord för att hålla länge och för att göra användningen så enkel som möjligt.

Om du letar efter en relativt billig slow cooker av hög kvalité och som producerar goda resultat – då är det här ett bra köp. Kvalité är nyckelordet när man beskriver Crock-pot, och den här maskinen lever verkligen upp till namnet.


Bra budgetval: OBH Saveur Slow cooker

OBH-Nordica-slow-cooker

Anledningar att köpa:

 • 4,2 liter kapacitet
 • Perfekt för nybörjare
 • Enkel att använda
 • Snabb att rengöra
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

 • Saknar timer

Svenska OBH Nordica har blivit lite av en standard i våra tester. Deras höga kvalité kombinerat med låga priser har gjort dem till ett favoritmärke för hemmakockar.

Deras Saveur slow cooker är ett magert utbud av funktioner. Du kan välja mellan låg och hög temperatur, samt använda värmehållningsfunktionen i upp till fyra timmar.

Den har även en signallampa som tänds när matlagningen börjat.

Vi ska inte sticka under stolen med att vi saknar en timer. Att kunna ställa in så att slow cookern startar vid en viss tid, så att maten är klar precis när man kommer hem från jobbet, är viktigt för många.

Men det är också den enda nackdelen med Saveur. Vidare så kan vi acceptera den kompromissen, med tanke på slow cookerns låga pris och höga kvalité. För att den fungerar riktigt, riktigt bra.

Men avsaknaden av en timer är en kompromiss vi kan göra med tanke på det låga priset. För att inte nämna maskinens höga kvalité.

Rengöringen är superenkel och eventuella matrester glider av materialet som smör i solsken. En fuktig trasa och den är ren inom ett par sekunder.

Precis som med många andra produkter från OBH Nordica, så följer det även med ett recepthäfte. Vilket är hjälpsamt för dig som aldrig tidigare använt en slow cooker.

Det är också till dig som är nybörjare, eller som vill ha en enkel och billig slow cooker, som vi rekommenderar Saveur. Den är supersmidig att använda, är lätt att förstå och får jobbet gjort med bravur.

Sammanfattning:

Vad gäller kvalité, användarvänlighet och enkelhet så är OBH Nordica Saveur i toppklass. För nybörjare, eller dig som bara vill ha en simpel slow cooker, så är det här en av årets bästa val.

Den enda nackdelen är att maskinen saknar en timer, så om du vill att din slow cooker ska starta automatiskt vid en viss tid – då bör du köpa en annan maskin.

Om du vill ha en billig och enkel slow cooker som håller länge, och som har alla standardfunktioner (förutom timer), då är det här ett toppenköp. Varmt rekommenderad!


Vilken slow cooker är bäst för dig

Stor-slow-cooker

Med så många olika slow cookers att välja på, så kan det vara svårt att urskilja vad som egentligen är av betydelse.

Exempelvis kan du hitta modeller som ser nästintill identiska ut – men som har en prisskillnad på 1-2 tusen kronor. Det är för att deras funktioner, kvalité och kapacitet kan skilja sig en hel del.

För att du ska undvika ett köp som du senare blir besviken över, så har vi listat alla saker du behöver tänka på när du köper en slow cooker.

Stor eller liten slow cooker

Det finns både stora och små slow cookers. Både sett till fysisk storlek på köksbänken och slow cookers kapacitet.

En stor slow cooker innebär givetvis att du kan laga större kvantiteter mat. Nackdelen är att maskinen kommer att ta upp mer plats i köket. Prislappen kommer också vara aningen högre.

En liten slow cooker brukar vara lite billigare, samtidigt som den tar upp mindre plats i köket.

En viktig sak att komma ihåg är att en stor slow cooker nödvändigtvis inte betyder att den har en stor kapacitet.

Faktum är att vi hittat stora slow cookers som haft en relativt liten kapacitet. Låt dig därför inte luras av den stora konstruktionen, utan titta hur stor kapacitet respektive slow cooker faktiskt har på insidan.

Form och design

Vad många människor inte tänker på, och som experter sällan nämner, är formen på slow cookern. Trots att det kan ha en stor betydelse för hur bra slow cookern kommer att passa dig.

Det är främst om du lagar mycket kyckling, fågel eller kött som formen på maskinen är viktig.

Slow cookers har vanligtvis ett runt eller ovalt kärl. Om du tillagar mycket kött, fisk eller fågel – så är en oval slow cooker oftast bäst.

Den ovala formen ger dig utrymme för att få plats med stora kycklingar och avlånga köttbitar. Med en rund slow cooker kan du behöva skära upp köttet i flera bitar för att köttet ska få plats.

Om du primärt lagar soppor och grytor, då är formen inte speciellt viktig. Då finns det andra saker som är av större betydelse. Men för stora köttbitar och kyckling, då är en oval slow cooker oftast bäst.

Funktioner

De flesta slow cookers har en på/av-knapp och tre inställningar för temperaturen: låg, varm och het. För att tillreda soppor, grytor och bryna kött så behöver du sällan fler inställningar och funktioner.

Däremot har nya slow cookers börjat få fler inställningar som inte är nödvändiga, men som gör matlagningen lite lättare.

Exempel på funktioner:

 • Timer
 • Ratt för att välja temperatur
 • Värmehållning
 • Programval
 • Uppkoppling till appar

En del tillverkare gör det möjligt för dig att kontrollera slow cookern via en app på mobilen. Vilket kan vara behändigt och bekvämt om du inte är hemma, eller om du inte orkar gå till köket.

Att kunna sätta en timer för när slow cookern ska sättas igång, eller kunna specificera en exakt temperatur för köttet är också användbart.

Dessa funktioner och inställningar är helt klart användbara och hjälpsamma, än dock inte nödvändiga. Kom också ihåg att fler funktioner oftast innebär att en slow cooker också kostar lite mer.

Dyr eller billig slow cooker

En bra slow cooker behöver inte vara dyr. Snarare tvärtom. Många slow cookers idag är väldigt billiga.

Till skillnad från dyra köksmaskiner som matberedare och köksassistenter, så behöver du inte betala mer än 500-1000 kronor för en bra slow cooker.

Slow cookers är relativt simpla konstruktioner och det finns ett stort utbud. Det har lett till att priserna ständigt har pressats ner.

Vad kan man laga i en slow cooker

Slow-cooker-lagar-kyckling

En slow cooker används främst för att koka grytor och soppor. Slow cooker betyder ”långsam kokare”, vilket är precis vad maskinen är designad för att göra: att koka mat långsamt.

Du kan lägga ner i princip vad som helst i en slow cooker, allt från kött och fisk, till grönsaker, frukt och kryddor.

En del slow cookers kan också ångkoka grönsaker och bryna kött.

Egentligen är det endast din kreativitet som sätter stopp för vad du kan göra med en slow cooker. Det finns tusentals med recept på smakrika grytor, soppor, bakelser och till med yoghurt, som du kan göra i en slow cooker.

Innan du köper en slow cooker bör du läsa i tillverkarens manual för att se vad som kan göras i den specifika maskinen. I vissa fall finns det goda recept och tips i manualen som utökar slow cookerns användningsområden.

Slow cookers elförbrukning

Slow cookers förbrukar väldigt lite el. I regel brukar de förbruka mellan 50 watt och 300 watt.

Det finns modeller som på sin lägsta effekt använder så lite som 50-150 watt. På högre värme brukar de vara runt 150-200 watt.

Hur mycket elförbrukning en slow cooker har beror på flera aspekter, exempelvis dess storlek och hur länge den används.

I stora drag kan vi kalkylera att en slow cooker använder ungefär 1.3kWh under 8 timmars kokning.

Du kan jämföra det med en ugn som brukar vara mellan 900 och 3,500 watt. En stor spisplatta brukar ha en maxeffekt mellan 1500-2000 watt.

Med andra ord är en slow cooker ett väldigt kostnadseffektivt alternativ till att laga långkok på spisen. Det kan spara dig en hel del pengar i längden.

Slow cooker eller tryckkokare

Både slow cooker och tryckkokare fungerar som en ersättning till kastruller, stekpannor och ugnen.

Den stora skillnaden mellan de två är att en slow cooker lagar mat sakta, medan en tryckkokare lagar mat snabbt genom att använda tryck.

Även om de ser snarlika ut, så fungerar de olika. Med den främsta skillnaden att den ena tar lång tid och den andra lagar mat snabbt.

Slow cookers är bättre på att laga grönsaker och sega köttbitar, eftersom den kokar maten på låg temperatur under en lång tid.

En tryckkokare kan bli varm nog för att bryna maten så att den får en gyllenbrun färg, vilket en slow cooker oftast inte kan.

Som du kan se i vår årliga test av de bästa tryckkokarna, så är tryckkokare också dyrare än slow cookers. Därmed inte sagt att den ena är bättre än den andra. De båda tillhör samma kategori av köksmaskiner – men de lagar mat på olika sätt.

Vad är bra med en slow cooker

Slow-cooker-och-gryta

Anledningen till varför den här typen av köksutrustning har blivit så populär är just för att det är så tidseffektivt.

Vi lever i en tid där stress ofta präglar våra vardagliga liv. Att kunna minimera stressmomenten och till viss del automatisera vardagliga saker, så som matlagningen, är fantastiskt.

 • Du kan lämna matlagningen på egen hand
 • Du kan göra annat under tiden
 • Maskinen sköter sig själv
 • Maten kan få precis rätt temperatur

Det sköna med slow cookers är att man bara behöver hälla i ingredienserna, välja program och sedan låta maskinen göra sin magi. När maten är klar så övergår den till en värmehållningsfunktion.

Man kan med andra ord sätta på maten på morgonen, åka till jobbet och sedan komma hem vid middagstid och känna lukten av den nylagade grytan i köket. Det blir inte enklare och effektivare än så!

Om du vill veta mer om vad du kan göra med en slow cooker, så har vi listat 7 fördelar med slow cooker.