Slow-cooker-med-mat

Slow cooker bäst i test 2023 – Bästa slow cooker

Bäst i test

Crock-pot-DuraCeramic-slow-cooker

CrockPot DuraCeramic

Bästa slow cooker

Med sin stora gryta på 6 liter och suveräna varmhållning, så är det definitivt en av årets bästa slow cookers. Den är enkel att rengöra och har en programmerbar display. Mycket praktiskt!

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Slow cooker bäst i test

En slow cooker gör långkok och grytor mycket enklare och smidigare att laga. Maskinen sköter allt!

Plus att slow cookers drar mycket mindre energi än en spisplatta.

Kruxet är att hitta en bra slow cooker som faktiskt kan hålla temperaturen under hela koket. Det kräver en hel del precision från tillverkarens sida.

För att du ska undvika felköp och dåliga slow cookers, så har vi recenserat och listat årets bästa slow cooker – för varje budget.


Bäst i test: Crock Pot DuraCeramic

Crock-pot-slow-cooker

Anledningar att köpa:

 • Förbättrad version
 • Stor gryta på 6 liter
 • Enkel att rengöra
 • Programmerbar
 • Varmhållningsfunktion
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Det här är den bästa slow cookern du någonsin kommer att äga. Ingenting kommer att slå den här maskinens livslängd och kvalitet.

Du har säkert sett att många rekommenderar Crock pot slowcooker, en klassiker som vunnit många priser.

Crock Pot DuraCeramic är en uppdatering av den tidigare prisbelönta slow cookern. En förbättring. Och föregångaren dominerade bäst i test-listorna redan då – så du kan föreställa dig vad den här har ett erbjuda!

Vi har valt 6 liters maskinen framför versionen som har 5 liter. Båda är lika bra, men att göra köttgrytor är mycket lättare och effektivare i den större versionen.

Prestandamässigt är maskinen suverän. Man kan numera använda grytan på alla typer av värmekällor och då är induktion inkluderad.

Den har två värmeinställningar och varmhållningsfunktioner, som alla fungerar utmärkt.

Grytan har även en timer. När tiden har gått ut, så går maskinen automatiskt över till varmhållningsläget. Vilket är en fantastisk funktion om man glömt bort koket, eller kommer hem sent från jobbet.

Värmehållningen fungerar bra och håller sig på en stabil nivå. Man behöver inte oroa sig för att något ska brännas, att smaken ska förstöras eller att såsen kokar bort.

En annan sak vi gillade med DuraCermaic är hur enkel den är att rengöra. Vi har erfarit att en del modeller är ganska krångliga att diska, men den här är väldigt lätt att göra rent.

Om du inte gör grytor, så går det givetvis också att koka potatis, ägg eller annat i maskinen.

Maskinen kostar mer än de flesta andra modellerna på marknaden. Men å andra sidan är den, tveklöst, den bästa slow cookern som finns idag.

Varmt rekommenderad för dig som vill ha något av högsta kvalitet och som ska hålla under många år framöver. En bra investering!

Sammanfattning:

Varmt rekommenderad för dig som vill ha högsta kvalitet och vill att maskinen ska hålla flera år framåt. Grytan är stor, men lätt att rengöra. En klar bäst i test-vinnare.


Bästa multifunktionella: Crock Pot Slow cooker

Crock-pot-slowcooker

Anledningar att köpa:

 • Väldigt populär
 • Oerhört flexibel
 • Bra pris
 • Klar display
 • Enkel att använda
Anledningar att inte köpa:

En oerhört populär maskin med flera möjligheter och funktioner. Den är mer än bara en slow cooker.

Utöver slow cook, så kan du använda maskinen som en riskokare, miniugn och stekgryta. Allt under ett och samma lock!

Slow cookern fungerar lika bra som man kan förvänta sig. Precis på samma nivå som övriga slow cookers från Crock Pot. Den stora skillnaden är just att den är multifunktionell.

Du får med ett ångkoksgaller, vilken fungerar bra. Du kan ånga grönsaker, ris, koka potatis och steka kött i den här maskinen.

Med tanke på vad det hade kostat om man köpt alla maskiner separat, så är det definitivt ett kap och en bra investering.

Även om den absoluta majoriteten har givit maskinen högsta betyg, så finns det en liten skara människor som varit missnöjda med anti-stick-beläggningen. Man menar på att beläggningen har börjat släppa efter ett par gångers användning eller att ytan lätt repas.

Vi har inte märkt av några sådana problem och med tanke på hur många som inte rapporterat liknande problem, så får man gissa att användarna inte hanterat apparaten korrekt. Alternativt att man fått ett måndagsexemplar. De negativa recensionerna har kommit från USA och inte Europa.

Non-stick-beläggningar måste hanteras varsamt. Man ska inte skrapa eller använda metall mot ytan, då kan den gå sönder. Så var försiktig.

Kom ihåg att maskinen är designad för att klara av väldigt många olika arbetsuppgifter i köket.

Det är viktigt att man inte riskerar att förstöra beläggningen genom att skrapa med metaller på den. Använd en trä eller plastslev istället.

Sammanfattning:

Med tanke på hur bra den genomför sina uppgifter och hur höga betyg den fått från både konsumenter och experter, så kan vi konstatera att det är en bra investering.

Perfekt för dig som vill ha en slow cooker som kan göra mycket mer än att bara koka grytor. För ett bra pris, dessutom! Varmt rekommenderad.


Bäst budgetval: Hamilton Beach Slow cooker

Hamilton-Beach-slow-cooker

Anledningar att köpa:

 • Genialisk köttermometer-funktion
 • Bra säkerhet
 • Billig
 • Automatisk
 • Några delar kan maskindiskas
 • Termometerprogram för kött
Anledningar att inte köpa:

 • Lockets klämmor sitter ganska hårt, på både gott och ont

Även om Crock Pot i princip dominerar Slow cooker-marknaden, så finns det ett par andra företag som också säljer bra maskiner.

Den här maskinen från Hamilton Beach är både unik och billig.

Vi älskar termometerfunktionen som finns. Idén är genialisk och vi hoppas att fler företag tar efter. Med slow cookern så följer nämligen en köttermometer med som gör det möjligt att tillaga köttet precis så som du vill ha det.

Stick in termometern i köttet, välj vilken temperatur du vill att den ska uppnå och sätt sedan på maskinen. Så fort köttet uppnår den temperatur du önskat, så slutar Slow cooker att laga maten och övergår till ett varmhållningsläge.

På så sätt kan du följa recept in i minsta detalj. Simpelt och genialt, på en och samma gång.

Maskinen har en ”låsfunktion” på locket, vilket gör den enkel att transportera. Perfekt vid större middagar eller om du vill transportera maten någon annanstans. Även grytans storlek (4,7 liter) gör den bra vid större sammanhang.

Klämmorna som låser locket är bra och sprider inte värmen så att du bränner dig. Däremot sitter de lite för hårt, vilket gör dem onödigt svåra att ta av. Vi förstår att det är för att ha maximal säkerhet och slutning, men man kanske hade kunnat göra dem lite lösare.

Sammanfattning:

Om du är på jakt efter en bra slow cooker till ett billigt pris, så rekommenderar vi den här maskinen. Vi gillar timern och hur man har integrerat termometern. Klämmorna kunde ha varit lite lösare på locket. Billig och bra, man kan inte fråga efter mer.


Billigast: C3 Slow cooker

C3-slowcooker

Anledningar att köpa:

 • Superlågt pris
 • Goda grytor
 • Bra för mindre grytor
 • 3 olika temperaturer
 • Väldigt prisvärd
 • Kärlet kan maskindiskas
Anledningar att inte köpa:

Det är inte vår favorit bland budgetalternativen, men det är helt klart en bra slow cooker till ett otroligt billig pris.

Den har dessutom fått väldigt bra omdömen från konsumenter i Sverige. Så det råder inga tvivel om att den är av god kvalitet.

Kokkärlet är på 3,5 liter, så det är inget du använder till fester och större middagar. Men den räcker gott och väl till familjen en torsdagskväll. Man beräknar att ett kok köttgryta blir 4-5 portioner.

Grytan är gjord i keramik, så den går tyvärr inte att ställa på spisen. För oss är det ett stort minus, men behöver nödvändigtvis inte vara det för dig.

Resultatet av grytan blir väldigt bra. Eftersom den står och puttrar i lite lägre temperaturer än dyrare modeller, så blir maten väldigt smakrik och saftig. Precis så som en slow cooker ska göra!

På framsidan har du en display för att stänga av och på maskinen, men också en timer och temperaturer. I likhet med de andra modellerna i vår lista så har C3 en varmhållningsfunktion.

Sammanfattning:

Sett till hur extremt billig maskinen är så hade vi inte förväntat oss så här bra resultat. Den går tyvärr inte att använda på spisen eftersom det är ett keramikkärl. Tydlig display på framsidan och kärlet går att diska i diskmaskinen.

En bra slow cooker för dig som vill vara så ekonomisk som möjligt.


Hitta bästa slow cooker för dig

Stor-slow-cooker

Med så många olika slow cookers att välja på, så kan det vara svårt att urskilja vad som egentligen är av betydelse.

Exempelvis kan du hitta modeller som ser nästintill identiska ut – men som har en prisskillnad på 1-2 tusen kronor. Det är för att deras funktioner, kvalité och kapacitet kan skilja sig en hel del.

För att du ska undvika ett köp som du senare blir besviken över, så har vi listat alla saker du behöver tänka på när du köper en slow cooker.

Stor eller liten slow cooker

Det finns både stora och små slow cookers. Både sett till fysisk storlek på köksbänken och slow cookers kapacitet.

En stor slow cooker innebär givetvis att du kan laga större kvantiteter mat. Nackdelen är att maskinen kommer att ta upp mer plats i köket. Prislappen kommer också vara aningen högre.

En liten slow cooker brukar vara lite billigare, samtidigt som den tar upp mindre plats i köket.

En viktig sak att komma ihåg är att en stor slow cooker nödvändigtvis inte betyder att den har en stor kapacitet.

Faktum är att vi hittat stora slow cookers som haft en relativt liten kapacitet. Låt dig därför inte luras av den stora konstruktionen, utan titta hur stor kapacitet respektive slow cooker faktiskt har på insidan.

Form och design

Vad många människor inte tänker på, och som experter sällan nämner, är formen på slow cookern. Trots att det kan ha en stor betydelse för hur bra slow cookern kommer att passa dig.

Det är främst om du lagar mycket kyckling, fågel eller kött som formen på maskinen är viktig.

Slow cookers har vanligtvis ett runt eller ovalt kärl. Om du tillagar mycket kött, fisk eller fågel – så är en oval slow cooker oftast bäst.

Den ovala formen ger dig utrymme för att få plats med stora kycklingar och avlånga köttbitar. Med en rund slow cooker kan du behöva skära upp köttet i flera bitar för att köttet ska få plats.

Om du primärt lagar soppor och grytor, då är formen inte speciellt viktig. Då finns det andra saker som är av större betydelse. Men för stora köttbitar och kyckling, då är en oval slow cooker oftast bäst.

Funktioner

De flesta slow cookers har en på/av-knapp och tre inställningar för temperaturen: låg, varm och het. För att tillreda soppor, grytor och bryna kött så behöver du sällan fler inställningar och funktioner.

Däremot har nya slow cookers börjat få fler inställningar som inte är nödvändiga, men som gör matlagningen lite lättare.

Exempel på funktioner:

 • Timer
 • Ratt för att välja temperatur
 • Värmehållning
 • Programval
 • Uppkoppling till appar

En del tillverkare gör det möjligt för dig att kontrollera slow cookern via en app på mobilen. Vilket kan vara behändigt och bekvämt om du inte är hemma, eller om du inte orkar gå till köket.

Att kunna sätta en timer för när slow cookern ska sättas igång, eller kunna specificera en exakt temperatur för köttet är också användbart.

Dessa funktioner och inställningar är helt klart användbara och hjälpsamma, än dock inte nödvändiga. Kom också ihåg att fler funktioner oftast innebär att en slow cooker också kostar lite mer.

Dyr eller billig slow cooker

En bra slow cooker behöver inte vara dyr. Snarare tvärtom. Många slow cookers idag är väldigt billiga.

Till skillnad från dyra köksmaskiner som matberedare och köksassistenter, så behöver du inte betala mer än 500-1000 kronor för en bra slow cooker.

Slow cookers är relativt simpla konstruktioner och det finns ett stort utbud. Det har lett till att priserna ständigt har pressats ner.

Vad kan man laga i en slow cooker

Slow-cooker-lagar-kyckling

En slow cooker används främst för att koka grytor och soppor. Slow cooker betyder ”långsam kokare”, vilket är precis vad maskinen är designad för att göra: att koka mat långsamt.

Du kan lägga ner i princip vad som helst i en slow cooker, allt från kött och fisk, till grönsaker, frukt och kryddor.

En del slow cookers kan också ångkoka grönsaker och bryna kött.

Egentligen är det endast din kreativitet som sätter stopp för vad du kan göra med en slow cooker. Det finns tusentals med recept på smakrika grytor, soppor, bakelser och till med yoghurt, som du kan göra i en slow cooker.

Innan du köper en slow cooker bör du läsa i tillverkarens manual för att se vad som kan göras i den specifika maskinen. I vissa fall finns det goda recept och tips i manualen som utökar slow cookerns användningsområden.

Slow cookers elförbrukning

Slow cookers förbrukar väldigt lite el. I regel brukar de förbruka mellan 50 watt och 300 watt.

Det finns modeller som på sin lägsta effekt använder så lite som 50-150 watt. På högre värme brukar de vara runt 150-200 watt.

Hur mycket elförbrukning en slow cooker har beror på flera aspekter, exempelvis dess storlek och hur länge den används.

I stora drag kan vi kalkylera att en slow cooker använder ungefär 1.3kWh under 8 timmars kokning.

Du kan jämföra det med en ugn som brukar vara mellan 900 och 3,500 watt. En stor spisplatta brukar ha en maxeffekt mellan 1500-2000 watt.

Med andra ord är en slow cooker ett väldigt kostnadseffektivt alternativ till att laga långkok på spisen. Det kan spara dig en hel del pengar i längden.

Slow cooker eller tryckkokare

Både slow cooker och tryckkokare fungerar som en ersättning till kastruller, stekpannor och ugnen.

Den stora skillnaden mellan de två är att en slow cooker lagar mat sakta, medan en tryckkokare lagar mat snabbt genom att använda tryck.

Även om de ser snarlika ut, så fungerar de olika. Med den främsta skillnaden att den ena tar lång tid och den andra lagar mat snabbt.

Slow cookers är bättre på att laga grönsaker och sega köttbitar, eftersom den kokar maten på låg temperatur under en lång tid.

En tryckkokare kan bli varm nog för att bryna maten så att den får en gyllenbrun färg, vilket en slow cooker oftast inte kan.

Som du kan se i vår årliga test av de bästa tryckkokarna, så är tryckkokare också dyrare än slow cookers. Därmed inte sagt att den ena är bättre än den andra. De båda tillhör samma kategori av köksmaskiner – men de lagar mat på olika sätt.

Vad är bra med en slow cooker

Slow-cooker-och-gryta

Anledningen till varför den här typen av köksutrustning har blivit så populär är just för att det är så tidseffektivt.

Vi lever i en tid där stress ofta präglar våra vardagliga liv. Att kunna minimera stressmomenten och till viss del automatisera vardagliga saker, så som matlagningen, är fantastiskt.

 • Du kan lämna matlagningen på egen hand
 • Du kan göra annat under tiden
 • Maskinen sköter sig själv
 • Maten kan få precis rätt temperatur

Det sköna med slow cookers är att man bara behöver hälla i ingredienserna, välja program och sedan låta maskinen göra sin magi. När maten är klar så övergår den till en värmehållningsfunktion.

Man kan med andra ord sätta på maten på morgonen, åka till jobbet och sedan komma hem vid middagstid och känna lukten av den nylagade grytan i köket. Det blir inte enklare och effektivare än så!

Om du vill veta mer om vad du kan göra med en slow cooker, så har vi listat 7 fördelar med slow cooker.

Vårt bäst i test av slow cookers

En av anledningarna till varför vi har flera tusen besökare varje månad här på Kockhuset, är för att vi alltid fokuserar på kvalitet. Om vi inte är säkra på något så publiceras det inte.

För att vi ska kunna försäkra oss om att du får en så rättvis och bred bild av respektive slow cooker som möjligt, så har vi inte bara tagit med våra egna experters bedömningar i slutresultatet. Vi har även ägnat åtskilliga timmar åt research, för att se vad andra kockar och konsumenter tycker om de olika modellerna. Deras erfarenheter och åsikter tas med i vår slutgiltiga bedömning.

Tack vare den här processen har vi en enorm mångfald när det kommer till att bedömma olika produkter. Det innebär inte bara att du minskar risken för att köpa något du blir missnöjd med, men också att du själv slipper spendera dyrbar tid på större efterforskningar. Eftersom vi redan gjort grovjobbat åt dig och samlat allt här, på en och samma plats. Enkelt och lättsmält!

I vårt bäst i test av slow cookers har vi framförallt fokuserat på:

 • Materialets kvalitet
 • Designen
 • Funktionerna
 • Säkerheten
 • Enkelhet att rengöra och använda

Det finns många viktiga saker att ha i åtanke när man tittar på en slow cooker. Men de här kriterierna utgör basen för vad som är viktigt för en slow cooker.

Liknande Artiklar