Stekhäll

Bästa stekhällen 2023 – 4 Bäst i test stekhällar

Bäst i test

Muurikka-gasolstekhäll

Muurikka Gasolstekhäll

Bästa stekhällen just nu

En väldigt populär stekhäll som inkluderar en gasolbrännare, vindskydd och en påse för förvaring av hällen. Den är gjord i varmvalsat stål. En väldigt kvalitativ stekhäll!

Bagaren och kocken

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa stekhällen

Vi har tittat på de främsta stekhällarna på marknaden idag för att få ett hum om vilka som faktiskt är värda att köpa och använda.

Precis som i alla andra test, så har vi velat kategorisera varje modell – så att du bättre kan hitta den som passar dig bäst. Vare sig du vill vara så ekonomisk som möjligt, den absolut bästa stekhällen eller den som är bäst för större fester.

Här är en snabbtitt på våra resultat.


Bäst i test: Muurikka 58 cm Gasolstekhäll
”Helt klart den bästa stekhällan idag. Den är prisvärd, lättskött och är gjord av högkvalitativt material”


Bäst för öppen eld: Muurikka Stekhäll 58 cm
”Värmespridningen är mycket bra och tack vare storleken så kan du laga käk åt även större sällskap”


Mest för pengarna: Hällmark Stekhäll 58 cm
”Den är enkel att rengöra och man kan laga i princip vad som helst på den”


Bäst för stora sällskap: Muurikka Stekhäll 100 cm
”Om du behöver en stekhäll för stora sällskap så är det här ett självklart alternativ”


Bäst i test: Muurikka 58 cm Gasolstekhäll

Helt klart den mest populära stekhällen på marknaden idag.

Instruktionerna är glasklara att följa och grillen är enkel att sätta ihop – även för den som inte är så kunnig.

Med den här stekhällen får du även en gasolbrännare (D-400) och ett vindskydd, samt en fin skyddspåse att förvara hällen i. Däremot vill vi påminna om att ett regulatorset inte följer med – vilket är standard när det gäller grillar.

Hällen är gjord av varmvalsat stål och enligt Bagaren och kocken går det att göra rent i diskmaskinen. Även om det går, så rekommenderar vi ändå att man håller sig till handtvätt och bara ibland använder diskmaskinen.

Stekhällen är 58 cm i diameter och väger 7,5 kilo. Gasolbrännaren väger 7 kilo och har en effekt på 11,4 kW. Brännarens ben är drygt 75 cm långa. Uppskattningsvis får man på 19-20 hamburgare åt gången på den här stekhällen.

Helt klart den bästa stekhällan idag. Den är prisvärd, lättskött och är gjord av högkvalitativt material. Gasolbrännaren som följer med är mycket effektiv och har, till skillnad från många konkurrenter, inte rangliga ben – utan den står stabilt. Vi förstår varför den är så populär. En klar favorit!

Bäst pris hos:


Bäst för öppen eld: Muurikka Stekhäll 58 cm

Det här är samma stekhäll som vår bäst i test-vinare, minus gasolbrännaren. Definitivt det bästa valet om du vill steka mat ovanför öppen eld. Om du redan har en gasolbrännare, så kan givetvis också placera den ovanpå.

Hällen vägar bara 7,5 kilo, vilket helt klart är gångbart om du ska ta bilen ut på semester och vill kunna laga mat på vägen.

Värmespridningen är mycket bra och tack vare storleken så kan du laga käk åt även större sällskap. Prismässigt så landar den här hällen på lite över tusenlappen, vilket gör den otroligt prisvärd.

Bäst pris hos:


Mest för pengarna: Hällmark Stekhäll 58 cm

Det vore dumt att kalla den här stekhällen för det bästa budgetalternativet – trots att det är en av de billigaste stekhällarna. Kvalitén är helt enkelt för bra. Endast priset är ”budget”.

När vi gjorde research så visade det sig också att den här stekhällen är en av de populäraste. Det finns en hel uppsjö med positiva recensioner och tester.

Hällmarks stekhäll är tillverkat i högklassigt varmvalsat stål, som är behandlat för att det ska finnas minimal risk för rost. Den är lite tyngre än Muurikkas häll, och landar på 7,9 kilo och med en diameter på 58 cm.

Den här hällen är perfekt för större sällskap. Den är enkel att rengöra och man kan laga i princip vad som helst på den. Det märks att man använt material av hög kvalitet. Du kan använda den här hällen ovan på eld och grill, men även ihop med gasolbrännare. Helt klart ett rekommenderat alternativ om du vill få ut så mycket som möjligt för pengarna.

Bäst pris hos:


Bäst för stora sällskap: Muurikka Stekhäll 100 cm

Om det vankas fest så finns det ingen bättre.

Det som hänger med i det här legendariska paketet är:

  • Stekhäll på 100 cm
  • Vindskydd
  • Gasbrännare D-600
  • 2 stycken sidobord
  • 1 överdrag

Du kan bjuda över hela området eller fotbollslaget och ha en helkväll med den här stekhällen. Dels har du den stora stekhällen på 100 cm, men också de två stora sidoborden som förbättrar upplevelsen än mer.

Den känns stabil och robust, vilket har blivit ett signum för Muurikkas stekhällar.

Om du behöver en stekhäll för stora sällskap så är det här ett självklart alternativ. Det är däremot inget du släpar med på camping eller hajker i bergen. För rätt ändamål är det här en vinnare!

Bäst pris hos:


Hitta bästa stekhällen för dig

Stekhällar håller överlag en god kvalité på marknaden idag. Det är ytterst få gånger vi kommit över en stekhäll som inte presterat bra. De som presterat bäst har, som du ser i våra testresultat, varit hällar från Muurikka och Hällmark.

När du ska köpa en stekhäll är det ett par saker du bör i åtanke.

Stor eller liten stekhäll

Storleken är en av de viktigaste sakerna att titta på när du ska köpa en stekhäll.

  • Ska den vara portabel?
  • Ska den bara användas i trädgården?

Det är skönt att kunna ha en mobil stekhäll som man kan ta med sig på utflykten eller till sommarstället. Men det är inte för alla, framförallt inte om man har en 50 cm gjutjärnshäll som väger upp mot 50 kilo.

Avgör om du vill ha en så portabel stekhäll som möjligt, eller om den ska stå på en och samma plats under större delen av sommaren.

Små stekhällar är relativt ovanliga, men det finns modeller som mäter upp till 26 cm i diameter. Perfekt för utflykter och camping, men desto sämre om du planerar att laga mat till stora sällskap hemma i trädgården.

Populära storlekar på stekhällar

De allra vanligaste stekhällarna har en diameter mellan 50 och 58 centimeter. Det finns både större och mindre, men urvalet är desto mindre i de storlekarna.

En medelstor stekhäll på 58 centimeter klarar av att mätta ungefär 8 munnar åt gången, vilket är precis lagom mängd. Det gör att den inte är för stor för mindre sällskap, men heller inte för liten för större grupper.

Val av material är viktigt

Val av material är superviktigt, eftersom det påverkar hur snabbt du kan börja laga mat och hur mobil stekhällen är.

De vanligaste materialen är rostfritt stål och gjutjärn.

Stekhäll i gjutjärn

Livslängden på köksutrustning i gjutjärn är fenomenal, om du tar hand om dem på rätt sätt. De tenderar också att ha en utmärkt värmefördelning. Tittar man på exempelvis gjutjärnsgrytor och gjutjärnspannor, så är det inte ovanligt att de håller i flera generationer inom familjen.

Nackdelen med gjutjärn är att de kan vara otroligt tunga. Det är inte ovanligt att en stekhäll på 58 cm närmar sig 50-55 kilo. Det tar även lång tid för dem att värmas upp, eftersom materialet är så tjockt. Gjutjärn behöver också underhållas mer noggrant än vad rostfritt stål gör.

Om du vill ha hög kvalitet och inte värdesätter en mobil stekhäll, då är gjutjärn ett utomordentligt val. Den långa livslängden gör den till ett väldigt ekonomiskt val.

Stekhäll i rostfritt stål

Rostfritt stål väger mycket mindre än gjutjärn, vilket gör att den här typen av stekhäll gör sig bra för mer portabla stekhällar. De är även mycket lättskötta och värmer upp snabbt.

Rostfritt stål är det populäraste valet av material i stekhällar. Det är ett väldigt mångsidigt och effektivt material.

Gasol, grill eller eld för stekhällar

Det allra vanligaste alternativet för uppvärmning av stekhällar är gasol. Tätt följ av eld/grillen. Elektroniska stekhällar är mycket ovanliga.

Fördelen med gasol är att det går att värma upp stekhällen på bara några minuter. Det är även väldigt effektivt om du vill laga mat på sjön, campingen eller rastplatsen – eftersom det är så mobilt.

Modellerna som värms upp av kol, kommer med ben som du själv kan skruva loss. På så sätt kan du enkelt placera stekhällen ovanför elden. Nackdelen är att stekhällen snabbt blir sotig och att det tar mycket längre tid att värma upp, i jämförelse med gasol. Fördelen är givetvis den goda smaken och doften som det innebär att grilla mat – få saker är så somrigt som det.

Stekhällar som livnär sig på eld eller grill, kräver också att du har en eld i närheten – vilket gör den här typen av hällar mindre bra för dig som vill resa med utrustningen. Det är inte alltid det finns en eld eller grill tillgänglig. I sådana fall är gasol bättre.

Missa inte att läsa våra tester för att hitta den bästa gasolgrillen och bästa elgrillen för i sommar.

Hur vi valde de bästa stekhällarna

Som vanligt i våra tester av köksutrustning, så baserar vi inte resultatet enbart på våra erfarenheter och uppfattning. Vi har även ägnat mycket tid åt att efterforska vad andra människor tycker om respektive produkt.

Syftet är att vi ska kunna erbjuda en så bred och rättvis bild av varje stekhäll som möjligt. På så sätt minimerar vi risken för att du köper något som du sedan blir missnöjd med. Det innebär också att du spar en hel del tid, eftersom det kan ta flera timmar att göra research för att hitta den bästa stekhällen. Det finns så många recensioner, tester, åsikter och erfarenheter där ute. Vårt mål är att kunna sammanfatta alla dessa erfarenheter på en och samma plats – vilket är den här guiden.

Liknande Artiklar