Vit-köksassistent

Hur du väljer en köksassistent – Innan köpet

Köksassistenten ska fungera lite som en ryggrad i köket. Den ska vara pålitlig, hårt arbetande och ha en livslängd som sträcker sig längre än många andra köksverktyg.

I den här artikeln har vi listat de allra viktigaste sakerna att tänka på när du köper en köksassistent.

Följ dessa steg och du ökar chansen för att du gör ett lyckat köp.

Hur du väljer en köksassistent

Du har säkert sett att köksassistenter kan vara ganska dyra och att prisklasserna kan skilja sig en hel del. Även utseendemässigt kan de vara väldigt annorlunda.

Det är det fina med köksassistenter – att de är så personliga.

Eftersom ingen maskin är den andra lik, så har du möjlighet att välja ut just den köksassistent som passar dig och dina behov bäst. Just det ska vi göra nu.

Storlek och vikt

Köksassistenter är ofta väldigt kraftfulla. Deras motorer kan knåda och vispa även de tjockaste av degar.

Men för att kunna vara kraftfull, så måste maskinen ha en viss storlek. Det finns inga specifika mått, men du kan tänka att ju större maskinen är, desto mer utrymme finns det för motor och maskineri på insidan.

Kruxet är att ju större maskinen är, desto mer kraft måste komma från motorn. En liten köksassistent behöver inte lika mycket kraft.

När maskinen är så pass stark, kräver det också att köksassistenten väger en del. Om den har för låg vikt, så kan maskinen börja dansa på diskbänken. Det är inte ovanligt att köksassistenter väger runt 8-10 kilo, vilket oftast är mer än nog för att den ska stå stabilt utan att röra på sig vid användning.

Se till att du väljer en storlek som passar ditt hushåll. Du behöver tänka dels på hur mycket utrymme du har ledigt i köket, då köksassistenter är ganska robusta, men också hur många människor den ska laga mat till.

Vad kostar en köksassistent

Priserna kan variera kraftigt. Räkna med att betala minst 3000 kronor för en köksassistent.

Det är flera faktorer som spelar in när det kommer till priset på köksassistenter:

 • Namnet på tillverkaren
 • Kapaciteten
 • Motorstyrkan
 • Kvalitén på materialet
 • Funktioner

Vår rekommendation är att inte snåla när du köper en köksassistent. De allra billigaste maskinerna tenderar att inte vara speciellt stabila och kan gå sönder vid intensiv användning.

En bra köksassistent ska kunna hålla 10-20 år. Just därför brukar många tillverkare ha en motorgaranti på cirka 5-10 år.

Om man ser till den långa livslängden och hur många gånger du kommer att kunna använda maskinen, så är 4-5 tusen kronor inte speciellt mycket pengar.

Precis som i många andra fall, kan de billigaste maskinerna egentligen vara de dyraste – eftersom de inte håller lika länge.

Styrkan på maskinen

Det är svårt att avgöra kvalitén och styrkan på en motor, utan att ha använt den under en längre tid. Billiga motorer kan vara bra till en början, men efter ett par gångers användning kan de bli långsamma.

Vår rekommendation är att motorn har minst 300 watt. Det är för det mest tillräckligt för en normalstor köksassistent. Större maskiner kan behöva mer styrka.

Funktioner och tillbehör

Antalet funktioner och tillbehör har en stor påverkan på priset. Om maskinen har väldigt många tillbehör, så kommer den att kosta mycket mer.

Det är också här som du verkligen kan personifiera din köksassistent och klämma ut så mycket som möjligt för dina pengar.

Alla köksassistenter kan knåda, blanda och vispa. Men vissa köksassistenter ger dig även möjlighet att använda maskinen som en köttkvarn, citruspress, matberedare, glassmaskin och mycket annat.

Att kunna använda köksassistenten till ännu fler användningsområden, kan göra den till ett riktigt prisvärt verktyg i köket. Med förutsättningen att du faktiskt använder tillbehören.

Det finns nästan oändliga möjligheter när det kommer till funktioner och tillbehör.

Kom ihåg att alla köksassistenter inte erbjuder alla typer av funktionaliteter. Så håll koll på vad du vill ha för funktioner och vad du kan tänkas vilka ha i framtiden. Även om du inte behöver en citruspress nu, är det skönt att veta att du har möjlighet att köpa det tillbehöret i framtiden.

Ljudnivån på köksassistenten

Med så stora och starka maskiner, är det oundvikligt att de låter en del.

Vissa köksassistenter låter mer än andra.

Om du är känslig för ljud, eller bor i ett lyhört område, kan det vara bra att ha koll på hur mycket de olika köksassistenterna faktiskt låter.

I vårt bäst i test, har vi listat två stycken maskiner med en väldigt låg ljudnivå.

Bästa köksassistenten

Eftersom köksassistenter kan skilja sig så mycket, så finns det ingen specifik modell som passar alla människor.

Den köksassistent som är bäst för en person, är inte nödvändigtvis det bästa alternativet för någon annan.

Varje åt recenserar vi de allra populäraste modellerna för att hitta den bästa köksassistenten inom varje kategori. Där har vi listat de köksassistenter som är bäst för stora sällskap, låg ljudnivå eller helt enkelt de som har högst betyg i de flesta butiker.

Om du ska köpa en köksassistent och vill ha tips på konkreta köksassistenter, då är vårt bäst i test definitivt värt att spana in.

Några av de bästa och mest populära tillverkarna av köksassistenter idag är:

 • KitchenAid
 • Hamilton Beach
 • Cuisinart
 • Kenwood
 • Smeg
 • Ankarsrum

När vi testar och recenserar olika köksassistenter varje år, så brukar flera av ovanstående tillverkare förekomma i vårt bäst i test.